Τα Σημεία των Καιρών

    Είναι το τέλος του κόσμου κοντά; Και αν ναι, πως θα έρθει; Το ότι ζούμε σε κρίσιμους καιρούς το παραδέχονται οι περισσότεροι θρησκευτικοί ηγέτες, Χριστιανοί ή άλλων θρησκειών. Υπάρχει τρόπος όμως να γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι ζούμε στις έσχατες ημέρες;

    Η απάντηση είναι ΝΑΙ. Η Αγία Γραφή μας δίνει κάποια ξεκάθαρα στοιχεία, τα Σημεία των Καιρών, ότι το τέλος του κόσμου είναι προ των θυρών. Και δεν έχει να κάνει με τους Έλληνες να ξαναπαίρνουν την Κωνσταντινούπολη, ή το ξανθό γένος να μας λυτρώνει, ή άλλες παρόμοιες εθνοκεντρικές ελπίδες. Έχει να κάνει με την κατάσταση του κόσμου όλου.
    Η πιο λεπτομερής ανάλυση δόθηκε από τον ίδιο τον Ιησού Χριστό λίγο πριν σταυρωθεί, ως απάντηση στην ερώτηση των μαθητών Του: «Πες μας, πότε θα γίνουν αυτά; Και ποιο θα είναι το σημείο της παρουσίας σου, και της συντέλειας του αιώνα;» (Ματθαίο 24:3). Ο Χριστός απάντησε με κάποια πολύ συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία ονομάζουμε Σημεία των Καιρών. Εδώ παραθέτουμε δέκα.

1. Ψευδόχριστοι και Ψευδοπροφήτες
    Ο Χριστός είπε: «Βλέπετε μήπως κάποιος σάς πλανήσει· επειδή, θα έρθουν πολλοί στο όνομά μου, λέγοντας: Εγώ είμαι ο Χριστός· και θα πλανήσουν πολλούς» (Ματθαίο 24:4-5).
    Επίσης: «Επειδή, θα σηκωθούν ψευδόχριστοι και ψευδοπροφήτες, και θα δείξουν μεγάλα σημεία και τέρατα, ώστε να πλανήσουν, αν είναι δυνατόν, και τους εκλεκτούς» (Ματθαίο 24:24).
    Στις μέρες μας ψευδόχριστοι και ψευδοπροφήτες υπάρχουν περισσότεροι από ποτέ. Ο Τζιμ Τζοουνς το έπαιζε σωτήρας και οδήγησε στην αυτοκτονία 909 άτομα το 1978 στη Γουϊάνα.
    Ο Ντέιβιντ Κορές έλεγε ότι ήταν ο αμαρτωλός Χριστός. Όταν το 1993 το FBI έκανε επιδρομή στο ράντσο του, ξεκίνησε ανταλλαγή πυρών και πυρκαγιά με τελικό απολογισμό 76 νεκρούς.
    Ο Μάρσαλ Άπελουαιτ και 38 οπαδοί του αυτοκτόνησαν το 1997 με τη σκέψη ότι έτσι θα έμπαιναν σε ένα κρυφό διαστημόπλοιο που δήθεν υπήρχε πίσω από έναν περαστικό κομήτη που θα τους πήγαινε στον ουρανό.
    Το 2000, 924 άτομα θανατώθηκαν στην Ουγκάντα από ψευδοδιδασκάλους που τους είχαν υποσχεθεί ότι η Δευτέρα Παρουσία θα γινόταν την 1η Ιανουαρίου του 2000.
    Στο Ισραήλ το φαινόμενο επισκέπτες να νομίζουν ότι είναι ο Μεσσίας ή κάτι παρόμοιο είναι πολύ συνηθισμένο. Ονομάζεται, «το Σύνδρομο της Ιερουσαλήμ». Από το 1980 μέχρι το 1993, 1200 επισκέπτες προσάχθηκαν σε ψυχιατρική κλινική με έντονο το σύνδρομο.
    Από 43 ψευδόχριστους που αναφέρει η Βικιπαίδεια ανά τους αιώνες, οι 37 έζησαν τα τελευταία 150 χρόνια, και οι 26 τα τελευταία 50.
    Σήμερα, το κίνημα των Πεντηκοστιανών/Χαρισματικών αριθμεί περίπου 600 εκατομμύρια. Ένα σεβαστό ποσοστό θεωρούν ότι έχουν το χάρισμα της προφητείας, εκατομμύρια άτομα δηλαδή. Με τόσα εκατομμύρια «προφήτες» δεν θα έπρεπε ο κόσμος μας να είναι πολύ καλύτερος από ότι είναι; Μήπως πλανώνται πλάνην οικτράν, όσο αφορά το αν είναι πραγματικοί προφήτες ή όχι;
    Βλέπουμε λοιπόν ότι τα λόγια του Χριστού που ειπώθηκαν πριν σχεδόν 2000 χρόνια επαληθεύονται με έναν εντυπωσιακό τρόπο. Οι ψευδόχριστοι και ψευδοπροφήτες είναι ένα από τα Σημεία των Καιρών.

2. Πόλεμοι και Φήμες Πολέμων
    Ο Χριστός συνεχίζει: «Kαι θα ακούσετε πολέμους και φήμες πολέμων… [και] θα εγερθεί έθνος ενάντια σε έθνος, και βασιλεία ενάντια σε βασιλεία» (Ματθαίο 24:6-7).
    Στον 20ο αιώνα είχαμε τους δύο μεγαλύτερους πολέμους της ανθρωπότητας, τον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Από το 1900 και έπειτα έχουν πεθάνει πάνω από 203 εκατομμύρια άνθρωποι σε πολέμους.
    Για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας ο άνθρωπος έχει την ικανότητα να εξαλείψει το ανθρώπινο γένος ολοκληρωτικά μέσω των πυρηνικών όπλων.
    Πέραν αυτών, το φαινόμενο της τρομοκρατίας έχει σκορπίσει φόβο και αίσθημα ανασφάλειας ακόμη και σε αυτούς που ζουν σε «ασφαλείς» χώρες.
    Μπορούμε να πούμε λοιπόν ότι τα λόγια του Χριστού αναφέρονται στην εποχή μας περισσότερο από ότι σε οποιαδήποτε άλλη εποχή.

3. Πείνα και Αρρώστιες
    Ο Χριστός προσθέτει: «και θα γίνουν πείνες και μεταδοτικές αρρώστιες» (Ματθαίο 24:7).
    Αρρώστιες υπήρχαν πάντα. Σήμερα έχουμε καλύτερη ιατρική από ποτέ άλλωτε αλλά συχνά σκοτώνουμε το σώμα μας με τις κακές μας συνήθειες. Οι πλέον θανατηφόρες ασθένειες σήμερα όπως καρδιακά, εγκεφαλικά και καρκίνος προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο ζωής – κακή διατροφή, έλλειψη άσκησης, κάπνισμα, αλκοόλ, καταχρήσεις, εξαρτήσεις.
    Πιο παράδοξο ακόμη είναι ότι σήμερα, με τόση τεχνολογία και τόσο μεγάλη παραγωγή και σπατάλη τροφής, υπάρχουν άνθρωποι που πεινούν. 805 εκατομμύρια δεν έχουν επαρκή τροφή και περίπου 3,1 εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο από υποσιτισμό!

4. Σεισμοί και Φυσικές Καταστροφές
    Στο ίδιο εδάφιο ο Χριστός αναφέρει σεισμούς. Μα σεισμοί γίνονταν πάντα, μπορεί να σκεφτεί κάποιος.
    Ο πρώτος τεράστιος σεισμός της σύγχρονης εποχής έγινε το 1755 στη Λισαβώνα της Πορτογαλίας. Ήταν τόσο δυνατός που τον αισθάνθηκαν μέχρι την Αμερική, ενώ ακολούθησε και τσουνάμι. Ο σεισμός της Λισαβώνας φαίνεται ήταν απαρχή, καθώς από τότε ο αριθμός και η ένταση των σεισμών ολοένα και αυξάνεται.
    Στον Πίνακα Α’ φαίνεται ο αριθμός σεισμών ανά έτος από το 1973 και μετά. Στον Πίνακα Β’ οι σεισμοί από 6 ρίχτερ και πάνω.
    Στον Πίνακα Γ’ φαίνονται οι ηφαιστειακές εκρήξεις από τον καιρό του Χριστού μέχρι σήμερα. Είναι εμφανές ότι η γη συνταράσσεται από σεισμούς και εκρήξεις, όπως είχε προβλέψει ο Χριστός.

5. Σημεία στον Ουρανό
    Στο Ματθαίο 24:9 διαβάζουμε: «Κι αμέσως, ύστερα από τη θλίψη εκείνων των ημερών, ο ήλιος θα σκοτεινιάσει, και το φεγγάρι δεν θα δώσει το φως του, και τα αστέρια θα πέσουν από τον ουρανό, και οι δυνάμεις των ουρανών θα σαλευτούν».
    Η εν λόγω θλίψη είναι η μεγάλη θλίψη του Μεσαίωνα και μετά κατά την οποία εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν για την πίστη τους. Τελείωσε το 1798.
    Στις 19 Μαΐου του 1780 έγινε το πρώτο, η σκοτεινή ημέρα. Για λόγο που οι επιστήμονες ακόμη δεν γνωρίζουν, βαθύ σκοτάδι έπεσε μέρα μεσημέρι.
    Το ίδιο βράδυ έγινε το δεύτερο σημάδι. Το φεγγάρι βγήκε στον ουρανό κατακόκκινο, πάλι για άγνωστη αιτία.
    Στις 12 Νοεμβρίου του 1833, υπήρχε ίσως το μεγαλύτερο περιστατικό πεφταστεριών όπου για όλη τη νύχτα φαινόταν κυριολεκτικά σα να βρέχει αστέρια.
    Ο σεισμός της Λισαβώνας το 1755, η σκοτεινή ημέρα και το κόκκινο φεγγάρι το 1780, το τέλος της θλίψης το 1798, και τα πεφταστέρια του 1833, μαρτυρούν ότι βρισκόμαστε πλέον στις έσχατες ημέρες. Το ρολόι του ουρανού σήμανε την αρχή του τέλους, την τελευταία ευθεία, όπως λένε οι δρομείς. Από τότε μέχρι σήμερα ζούμε στην εποχή που ονομάζεται «έσχατες ημέρες» η τελευταία ευκαιρία του πλανήτη γη να ετοιμαστεί για την Δευτέρα Παρουσία του Χριστού που θα γίνει πολύ σύντομα.

6. Ανομία
    «Και επειδή η ανομία θα πληθύνει, η αγάπη των πολλών θα ψυχρανθεί» (Ματθαίο 24:12).
    Αρκεί κάποιος να διαβάσει την εφημερίδα για να καταλάβει σε τι κατάσταση βρίσκεται ο κόσμος μας. Η τηλεόραση δείχνει πράγματα που κάποια χρόνια νωρίτερα θα ήταν αδιανόητο να δείξει. Βλέπει κάποιος τις παλιές ελληνικές ταινίες και φαντάζουν παιδικές μπροστά στην ωμή βία και ανηθικότητα κάποιων παραγωγών του Χόλυγουντ σήμερα.

7. Ό,τι θέλει ο καθένας
    Ένα άλλο από τα σημεία των καιρών προέρχεται από τα γραπτά του απόστολου Παύλου: «Επειδή, θα έρθει καιρός, όταν δεν θα υποφέρουν την υγιαίνουσα διδασκαλία· αλλά, θα συγκεντρώσουν στον εαυτό τους έναν σωρό δασκάλους, σύμφωνα με τις δικές τους επιθυμίες, για να γαργαλίζονται στην ακοή· και από μεν την αλήθεια θα αποστρέψουν την ακοή τους, προς δε τους μύθους θα εκτραπούν» (Β’ Τιμοθέου 4:3-4).
    Εδώ διαβάζουμε ότι στις έσχατες ημέρες οι άνθρωποι δε θα νοιάζονται τόσο για την αλήθεια αλλά θα ακολουθούν τους «δασκάλους» που γαργαλούν τα αυτιά τους, αυτούς δηλαδή που λένε αυτά που θέλουν να ακούσουν. Ουδέν σχόλιο, το βλέπουμε καθημερινά.

8. Πολλά Ταξίδια
    Δύο άλλα από τα σημεία των καιρών προέρχονται από το βιβλίο του προφήτη Δανιήλ: «Κι εσύ, Δανιήλ, κλείσε με ασφαλή τρόπο αυτά τα λόγια, και σφράγισε το βιβλίο, μέχρι τον έσχατο καιρό· τότε, πολλοί θα περιτρέχουν, και η γνώση θα πληθυνθεί» (Δανιήλ 12:4).
    Εδώ βλέπουμε δύο πράγματα. Πρώτον, οι άνθρωποι θα «περιτρέχουν» δηλαδή θα πηγαίνουν εδώ κι εκεί. Μέχρι πριν δύο-τρεις γενεές, οι περισσότεροι άνθρωποι σπάνια ταξίδευαν έξω από τη χώρα τους, ή και έξω από την πόλη ή τη χωριό τους. Αυτό ίσχυε για το μεγαλύτερο διάστημα της ανθρώπινης ιστορίας.
    Σήμερα, ο καθένας με λίγα ευρώ μπορεί να ταξιδέψει σε άλλες πόλεις της Ευρώπης, ή του υπόλοιπου κόσμου. Και πολλοί το κάνουν. Το 2018 οι επιβάτες αεροπορικών αερογραμμών ήταν 4.343.000. Το 2004 ο αριθμός ήταν μόνο 1.994.000. Βλέπουμε λοιπόν υπερδιπλασιασμό ταξιδιωτών μόλις μέσα σε 14 χρόνια.

9. Η Γνώση θα Πληθυνθεί
    Το άλλο που λέει ο Δανιήλ είναι ότι η γνώση θα πληθυνθεί. Εδώ δεν χρειάζονται καν σχόλια. Μέχρι πριν 150 χρόνια οι στρατοί πολεμούσαν με άλογα, τυφέκια μονής βολής, και σπαθιά. Τα πλοία ήταν ξύλινα και συχνά ιστιοφόρα.
    Σήμερα, ο πιλότος ενός μη επανδρωμένου μπορεί να πετά το αεροσκάφος του από ένα γραφείο στην Αμερική, και το αεροσκάφος του να είναι πάνω από το Αφγανιστάν ή τη Συρία.
    Πριν 100 χρόνια ο καθένας ήταν άγνωστος στους μη γνωστούς. Σήμερα, μυστικές υπηρεσίες και οργανισμοί ή και εταιρίες μπορούν να παρακολουθούν την κάθε κίνηση μέσω του κινητού του ατόμου που παρακολουθούν, ή τη χρήση τραπεζικών καρτών, ή με χίλιους δύο άλλους τρόπους. Και η τεχνολογία συνεχίζει να αναπτύσσεται ραγδαία.

10. Το Ευαγγέλιο σε Όλο τον Κόσμο
    Το πιο όμορφο από τα σημεία των καιρών βρίσκεται στην ακόλουθη υπόσχεση του Χριστού: «Και τούτο το ευαγγέλιο της βασιλείας θα κηρυχθεί σε ολόκληρη την οικουμένη, για μαρτυρία σε όλα τα έθνη· και, τότε, θα έρθει το τέλος» (Ματθαίο 24:14).
    Εδώ ο Χριστός ο ίδιος υπόσχεται ότι πριν γίνει η Δευτέρα Παρουσία, το ευαγγέλιο θα πάει σε όλο τον κόσμο.
    Αυτό γίνεται σήμερα. Η τεχνολογία έχει ξεπεράσει κάθε εμπόδιο. Το ευαγγέλιο κηρύττεται με το ραδιόφωνο, την τηλεόραση, το ίντερνετ, τα οποία δε γνωρίζουν σύνορα. Ακόμη και τα πιο απομονωμένα χωριά στις πιο απομονωμένες χώρες έχουν κάποια πρόσβαση στα μέσα ενημέρωσης.
    Το ότι οι άνθρωποι θα ακούσουν δε σημαίνει και ότι θα πιστέψουν. Τουναντίον, ο Χριστός αναρωτήθηκε αν θα βρει πιστούς όταν θα έρθει. «Πολλοί είναι οι καλεσμένοι, λίγοι όμως οι εκλεκτοί» (Ματθαίο 22:14).
    Αυτό ακριβώς βλέπουμε και σήμερα. Πολλοί κηρύττουν το ευαγγέλιο, λίγοι ακολουθούν.

Τι Σημαίνει Αυτό για Μένα;
    Ο Χριστός είπε κάποτε ότι όταν βλέπουμε τη συκιά να βγάζει φύλλα ξέρουμε ότι πλησιάζει το καλοκαίρι.
    Με τον ίδιο τρόπο, όταν δούμε τα σημεία των καιρών να εκπληρώνονται, τότε ξέρουμε ότι η Δευτέρα Παρουσία είναι κοντά.
    Ο Χριστός έρχεται. Το μεγάλο ερώτημα είναι, είσαι έτοιμος; Αν θέλεις να μην βρεθείς προ δυσάρεστης έκπληξης, τώρα είναι ο καιρός να ετοιμαστείς. Δε χρειάζεται να πας ούτε στο φεγγάρι, ούτε στην άκρη της γης.
    Απλά, πάρε μία Αγία Γραφή και άρχισε να διαβάζεις. Και βρες ανθρώπους που αγαπούν το Λόγο του Θεού και πέρνα χρόνο μαζί τους. Ζήτα από τον Ιησού Χριστό να συγχωρήσει τις αμαρτίες σου και θα το κάνει με χαρά.
    Τώρα είναι ο καιρός να ετοιμαστούμε ώστε όταν έρθει ο Χριστός η παρουσία Του να είναι ημέρα χαράς και όχι θλίψης.

Διέδωσέ το

Έλα στη Σύναξή μας
Αίτημα προσευχής
Τελική Παγκόσμια Σύρραξη
Στείλε μια ερώτηση
Δωρεάν Καινή Διαθήκη