Ο Χριστός είναι η οδός και η αλήθεια Ιωάννην 14:6. Οι εντολές και οι διδαχές που μας δίδαξε είναι αληθινές, και στη γη ήρθε για να δώσει μαρτυρία για την αλήθεια Ιωάννην 18:37, και να θυσιαστεί για χάρη μας και να μας σώσει Α’ Κορινθίους 5:7, Ιωάννην 3:16,17. Ο Χριστός που ζει κοντά στο Θεό γνωρίζει την αλήθεια και ό,τι σχετίζεται με τα πνευματικά και μας τα φανέρωσε Ιωάννην 1:18. Ο Θεός πατέρας απέστειλε τον Υιό Του προς εμάς, λέγοντάς του τι θα μας έλεγε εν σχέσει με το φως / την αλήθεια και τη σωτηρία μας Ιωάννην 12:44-50. Ο Χριστός μάς υποσχέθηκε πως όταν θα σταυρωνόταν και θα έφευγε, μετά θα έστελνε το Άγιο Πνεύμα να μας φωτίσει, αποκαλύπτοντάς μας την αλήθεια Ιωάννην 16:7-16.

Εμείς πρέπει να προσευχόμαστε και να ζητάμε από το Θεό που δίνει σοφία Εφεσίους 1:16,17 και αποκαλύπτει μυστήρια Δανιήλ 2:26-28 να μας οδηγήσει προς την αλήθεια και την ορθή ερμηνεία της Αγίας Γραφής Λουκάν 24:45.

Σε αντίθεση με το Χριστό που είναι η οδός και η αλήθεια Ιωάννην 14:6, ο διάβολος είναι ο πατήρ του ψεύδους Ιωάννην 8:44. Για κάθε αλήθεια υπάρχει και το αντίστοιχο ψεύδος που σπείρει ο διάβολος. Στην Αγία Γραφή διαβάζουμε ότι ο διάβολος πλανάει τον κόσμο Αποκάλυψη 12:9. Ακόμη διαβάζουμε ότι πλανώνται όσοι δεν γνωρίζουν τις γραφές Ματθαίον 22:29. Αυτοί που δεν μελετούν την Αγία Γραφή, για να γνωρίσουν την αλήθεια και τις ορθές απαντήσεις στα ερωτήματά τους, πλανώνται με ψευδοδιδασκαλίες από άλλες θρησκείες και φιλοσοφίες Εβραίους 13:9.

Την Αγία Γραφή πρέπει να την διαβάζουμε καθημερινά για να γνωρίσουμε την αλήθεια και να μας φωτίσει ο Θεός σε σωτηρία διαμέσου της πίστης στον Ιησού Χριστό Β’ Τιμόθεον 3:15,16. Κανένα άλλο βιβλίο δεν μπορεί να αντικαταστήσει την Αγία Γραφή, όπως π.χ. βιβλία που έγραψαν μοναχοί ή άλλα θρησκευόμενα άτομα, όπου κάποιοι διαβάζουν μόνο αυτά χωρίς να διαβάζουν καθόλου την Αγία Γραφή. Φυσικά εκτός από την Αγία Γραφή μπορούμε να μελετάμε και άλλα θρησκευτικά βιβλία και φυλλάδια. Πρέπει όμως να μελετάμε και την Αγία Γραφή, για να συγκρίνουμε και να ελέγχουμε αν τα υπόλοιπα θρησκευτικά κείμενα μιλάνε σύμφωνα με την Αγία Γραφή και το λόγο του Θεού Β’ Τιμόθεον 3:16, Πράξεις 17:11. Στην Αγία Γραφή διαβάζουμε: «Πάντα δοκιμάζετε, το καλόν κατέχετε» Α' Θεσσαλονικείς 5:21, δηλαδή δεν πρέπει να απορρίπτουμε κάτι ως αναληθές (Ένα θρησκευτικό κείμενο, έναν άνθρωπο ή ένα χριστιανικό δόγμα), πριν ακούσουμε τη δική του ερμηνεία και εξετάσουμε αν μιλάει σύμφωνα με την Αγία Γραφή και το λόγο του Θεού.

Ακολουθούμε το χριστιανικό δόγμα που διδάσκει την αλήθεια και όχι κατ’ ανάγκη αυτό που μας έδωσαν οι γονείς μας ή αυτό που ακολουθεί η πλειοψηφία στη χώρα μας. Επίσης διαβάζουμε αμερόληπτα την Αγία Γραφή και αποδεχόμαστε μια αλήθεια, ασχέτως αν συγκρούεται με τα προσωπικά μας συμφέροντα ή το δικό μας χριστιανικό δόγμα, κοσμοθεωρία κ.ά.

Για ορισμένα εδάφια που είναι δυσνόητα μπορούμε να ζητήσουμε τη βοήθεια άλλων να μας τα εξηγήσουν Πράξεις 8:30-31. Πρέπει όμως να είμαστε προσεκτικοί αν λένε τη αλήθεια. Στα εδάφια Β’ Κορινθίους 11:13-15 διαβάζουμε ότι ψευδαπόστολοι μετασχηματίζονται σε αποστόλους τού Χριστού, όπως και ο διάβολος μπορεί να μετασχηματιστεί σε άγγελο φωτός μεταδίδοντάς μας ψευδείς διδαχές, εντολές κ.ά. Επομένως πρέπει να ελέγχουμε αν αυτοί που μας προσεγγίζουν μιλάνε σύμφωνα με την Αγία Γραφή και το λόγο του Θεού, αλλιώς αυτοί δεν έχουν φως μέσα τους Ησαΐας 8:19,20. Ακόμη ο διάβολος και τα μέντιουμ μπορεί να μας αποκαλύψουν ως ένα βαθμό την αλήθεια ή τα μέλλοντα για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη μας και τα υπόλοιπα που θα μας μεταδώσουν να είναι ψεύδη.

Μια αλήθεια του ευαγγελίου μπορεί να την αποκαλύψει ο Θεός και στον πιο απλό άνθρωπο και όχι κατ’ ανάγκη σε κάποιον κληρικό ή πάστορα ή δόκτορα θεολογίας Ένας θεολόγος δεν πρέπει να επαίρεται και να βασίζεται μόνο στο δίπλωμα του ότι είναι αρκετό για να γνωρίζει την αλήθεια. Εξάλλου χιλιάδες θεολόγοι έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες θεολογικές απόψεις κι αυτό δείχνει ότι αρκετοί έχουν λάθος, διότι η αλήθεια είναι μια και δεν μπορεί να έχουν όλοι δίκαιο. Στην Αγία Γραφή βλέπουμε ότι ο Θεός αποκάλυψε την αλήθεια στους πιο απλοϊκούς ανθρώπους, όπως ήταν οι προφήτες και οι απόστολοι και όχι στους διανοούμενους εκείνης της εποχής.

Το λόγο του Θεού όπως μια αλήθεια, διδαχή ή εντολή πρέπει να την εφαρμόζουμε στην ζωή μας και όχι απλώς να την γνωρίζουμε, όπως κατέχουμε και πολλές άλλες γνώσεις που δεν έχουν σχέση με θρησκευτικά ζητήματα Ιακώβου 1:22-25. Στο εδάφιο Ρωμαίους 2:13 διαβάζουμε ότι δεν θα δικαιωθούν και θα κερδίσουν την αιώνια ζωή αυτοί που άκουσαν το λόγο του Θεού, αλλά αυτοί που τον εφάρμοσαν. Επίσης τις αλήθειες που γνωρίζουμε, είτε διδαχές είτε εντολές, πρέπει να τις εφαρμόζουμε στη ζωή μας για να μας φωτίσει ο Θεός αποκαλύπτοντάς μας νέες αλήθειες. Στο εδάφιο Ματθαίον 7:6 διαβάζουμε: «Μη δώσετε το άγιο στα σκυλιά• ούτε να ρίξετε τα μαργαριτάρια σας μπροστά στα γουρούνια, μήπως και τα καταπατήσουν ... ». Αυτό μπορεί να εφαρμόζει και ο Θεός σε μας, να μη μας αποκαλύπτει μια νέα αλήθεια, όταν γνωρίζει ότι δεν θα την εφαρμόσουμε στη ζωή μας, αλλά θα την καταπατήσουμε. Στην παραβολή με τα τάλαντα Ματθαίον 25:14-30 διαβάζουμε πως αν κάποιος χρησιμοποιήσει και αποδώσει κι άλλα από αυτά που του πρόσφερε ο Θεός, τότε θα του δοθούν ακόμη περισσότερα (σοφία, αλήθειες και χαρίσματα). Αυτοί που δεν τα χρησιμοποίησαν θα τους αφαιρεθούν και αυτά που τους δόθηκαν.

Μια αλήθεια του ευαγγελίου που γνωρίζουμε πρέπει να την μεταδίδουμε και προς τους άλλους και όχι να την αποκρύπτουμε, σύμφωνα με την παραβολή με το φως κάτω από το μόδι Ματθαίον 5:14-16. Ακόμη τις αλήθειες του ευαγγελίου πρέπει να τις μεταδίδουμε δωρεάν «... δωρεάν πήρατε, δωρεάν δώστε» Ματθαίον 10:7,8, αν είμαστε ιδιώτες με εξαίρεση τους κληρικούς, τους πάστορες και τους θεολόγους που παίρνουν μισθό από την εκκλησία Α’ Κορινθίους 9:14.

Στο πιο κάτω άρθρο διαβάζουμε γιατί η Αγία Γραφή πράγματι είναι θεόπνευστος και σε αυτήν αναγράφεται η αλήθεια:

Γιατί ο χριστιανισμός είναι η αληθινή θρησκεία

Επίσης στο πιο κάτω άρθρο διαβάζουμε τους κανόνες που πρέπει να ακολουθούμε, για να ερμηνεύσουμε ορθά την Αγία Γραφή και να γνωρίσουμε την αλήθεια:

Οι κανόνες που ακολουθούμε για να ερμηνεύουμε ορθά την Αγία Γραφή (steps to biblical exegesis)