Βάπτισμα – τι σημασία έχει;

“Ὁμολογῶ ἓν βάπτισμα εἰς ἄφεσιν ἁμαρτιῶν” ((Σύμβολο της Πίστης, άρθρα 10).

Το βάπτισμα – τι σημασία έχει; Γίνονται πολλές έρευνες στις μέρες μας ειδικά για τη ζωή και την ευτυχία του ανθρώπου. Οι επιστήμονες συμπεραίνουν ότι ο σημερινός άνθρωπος στην Ελλάδα έχει μια προοπτική να ζήσει περίπου 82 χρόνια, λόγω της προόδου της ιατρικής. Ο άνθρωπος που ζει 82 χρόνια έχει περίπου 30.000 μέρες μπροστά του, από τη γέννηση μέχρι το θάνατο.

Από τις 30.000 μέρες, ποιες θα είναι οι πιο σημαντικές; Σίγουρα, μια θα είναι η μέρα που γεννιέται, μια άλλη θα είναι η μέρα που παντρεύεται και ακόμη μια άλλη θα είναι η μέρα που θα πεθάνει. Κάθε τάφος αναφέρει την αρχή και το τέλος της ζωής του εκλιπόντα.

Αλλά υπάρχει και μια άλλη μέρα που είναι η σημαντικότερη από όλες γιατί έχει να κάνει όχι μόνο με το παρόν αλλά και με το μέλλον, με την αιωνιότητα. Το “Πιστεύω” αναφέρεται σε αυτή την ημέρα: “Ομολογώ εν βάπτισμα εις άφεσιν αμαρτιών”. Η μέρα που βαπτιζόμαστε είναι η πιο σημαντική μέρα της ζωής μας, αν και συνήθως δεν το σκεφτόμαστε έτσι.

Πίστη, ομολογία, προσδοκία

Στο “Πιστεύω” βλέπουμε τρία βασικά ρήματα: πιστεύω, ομολογώ και προσδοκώ.  Δεν αρκεί η πίστη μόνο, αλλά πρέπει να ομολογούμε και να προσδοκούμε. Η ομολογία είναι το βάπτισμα και χωρίς βάπτισμα δεν μπορεί κανένας να σωθεί όπως τόνισε ο Χριστός: “Όποιος πιστέψει και βαπτιστεί θα σωθεί, όποιος δεν πιστέψει θα καταδικαστεί” (Μάρκος 16:16).  Ο άνθρωπος που πιστεύει και βαπτίζεται μπορεί να σωθεί.

Σε αυτό το σημείο χρειάζεται προσοχή: η πίστη έρχεται πριν από το βάπτισμα.  Η σημερινή συνήθεια να βαπτίζουμε τα βρέφη είναι αντίθετη στο “Πιστεύω”, αλλά και στο Ευαγγέλιο.  Ο Χριστός ο ίδιος έδωσε το παράδειγμα. Βαπτίσθηκε στα 30 Του χρόνια. Το “εν βάπτισμα” είναι μια πράξη που οφείλει να την κάνει κάθε άνθρωπος, αλλά είναι αδύνατο να το κάνουν άλλοι για εμάς, γονείς, νονός, νονά, κτλ.

Άφεση αμαρτιών

Και δεν είναι καθόλου δύσκολο να καταλάβουμε το τι μας δωρίζει ο Καλός Θεός όταν βαπτιζόμαστε: “Ομολογώ εν βάπτισμα ­εις άφεσιν αμαρτιών”. Ο Θεός συγχωρεί όλες τις αμαρτίες μας. Μεγάλο δώρο αυτό!

Ένας που είναι στη φυλακή μπορεί να έχει περιουσία. Μπορεί να έχει μεγάλη μόρφωση και να έχει καλή υγεία. Αυτά, όμως, του είναι άχρηστα, γιατί βρίσκεται στη φυλακή. Έχει ανάγκη από ένα πράγμα, από τη χάρη. Αν του χαρίσουν την ποινή του, τότε και μόνο τότε, θα είναι ο πιο ευτυχής του κόσμου. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει όταν βαπτιζόμαστε, ο Θεός μας χαρίζει την άφεση όλων των αμαρτιών μας και αρχίζουμε μια καινούργια ζωή.

Μαζί με την άφεση των αμαρτιών μας, το βάπτισμα μας ανοίγει την πόρτα για την Εκκλησία του Χριστού.  Το άτομο που βαπτίζεται, ενώ πριν ήταν αμαρτωλό, γίνεται παιδί του Θεού και δεκτός στην οικογένειά Του. Εκτός από το δώρο της άφεσης των αμαρτιών, ο Καλός Θεός δίνει και δεύτερο δώρο, το Άγιο Πνεύμα, για ενδυνάμωση και καθοδήγηση στη νέα ζωή. Το Άγιο Πνεύμα φέρνει μια πραγματική αλλαγή στη ζωή. Με τη βάπτιση, ο άνθρωπος ομολογεί ότι έχει αποφασίσει να πράξει το θέλημα του Θεού σε όλα τα πράγματα, χωρίς φόβο και δισταγμό.

Έκφραση πιστότητας

Το βάπτισμα στην πραγματικότητα είναι μια ορκωμοσία. Ορκίζεται το πρόσωπο που βαπτίζεται στο όνομα του Πατρός, του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Δίνει υπόσχεση ότι θα πράξει αυτά που θέλει ο Θεός και ότι δε φοβάται τίποτα, ακόμη και το θάνατο. Αυτά που τα αγαπούσε κάποτε τώρα τα μισεί, και εκείνα που δε συμπαθούσε, τώρα τα αγαπά πολύ.

Στον αληθινό Χριστιανό η υπηρεσία των άλλων είναι η μεγαλύτερη ευχαρίστηση της ζωής. Ο Χριστιανός θεωρεί το σώμα του ναό για να φιλοξενήσει το Άγιο Πνεύμα. Απολαμβάνει από όλα τα αγαθά που έδωσε ο Θεός στον άνθρωπο, αλλά αποφεύγει εκείνα που είναι καταστρεπτικά. Είναι ευτυχισμένος που βρήκε το πραγματικό νόημα της ζωής – γιατί τώρα πια γνωρίζει από πού ήρθε, γιατί είναι εδώ, που πηγαίνει, και δε ζει με άγχος ή με αβεβαιότητα.

Με την ομολογία του ενός βαπτίσματος ανήκει πλέον στην οικογένεια του Θεού και έχει την πεποίθηση ότι ο Θεός ενδιαφέρεται και φροντίζει άμεσα για εκείνον.

Η πρόσκληση

“Ομολογώ εν βάπτισμα εις άφεσιν αμαρτιών”. Αν αληθινά πιστεύουμε στο Θεό, η πίστη μας θα εκδηλωθεί με το βάπτισμα. Σίγουρα μας βάπτισαν όταν ήμασταν μωρά, αλλά στο “Πιστεύω” λέγει, “Ομολογώ…” δηλαδή κάθε άτομο θα πρέπει να πάρει αυτή την απόφαση και να κάνει αυτή την ομολογία. Ίσως μας βάπτισαν όταν ήμασταν μωρά, αλλά δεν ήταν το “εν βάπτισμα εις άφεσιν αμαρτιών”, όχι, δεν ήταν. Επιμένει ο Χριστός σε κάτι: “Όποιος πιστέψει και βαπτισθεί θα σωθεί”.

Ο Χριστός βαπτίσθηκε στα 30 χρόνια.  Ήταν μεγάλος και πήρε μόνος Του την απόφαση.  Εσύ τι θα κάνεις;

Πες μας τη γνώμη σου για αυτό το άρθρο.

Επιστροφή στην αρχική σελίδα.