Εξομολόγηση. Όλοι έχουμε υποπέσει σε λάθη, μικρά ή μεγάλα. Όλοι έχουμε αισθανθεί ενοχή. Και αν υπάρχουν κάποιοι που θεωρούν το λάθος φυσιολογικό, οι περισσότεροι όταν αισθανθούμε τύψεις θέλουμε να βρούμε συγχώρεση και ψυχική ειρήνη. Εδώ έρχεται η εξομολόγηση. Μέσω αυτής μπορεί ο άνθρωπος να βρει πάλι την ειρήνη. Σε αυτή τη σύντομη μελέτη, θα δούμε τέσσερις σημαντικότατες αλήθειες μέσα από την Αγία Γραφή.
1. Εξομολόγηση και συγχώρεση – επειδή ο Χριστός πέθανε για σένα
Μέσα από την εξομολόγηση βρίσκουμε συγχώρεση. Αλλά γιατί; Η απάντηση έχει όνομα, Ιησούς Χριστός. Ο Χριστός πεθαίνοντας στον σταυρό πλήρωσε το τίμημα για τις αμαρτίες της ανθρωπότητας: «Αυτός είναι ο αμνός του Θεού, που παίρνει πάνω του την αμαρτία των ανθρώπων» (Ιωάννης 1:29).
Όταν υπάρχει κάποιο χρέος, και κάποιος το πληρώσει, δεν χρειάζεται να πληρωθεί ξανά. Το ότι ο Χριστός πλήρωσε το τίμημα για τις αμαρτίες μας, σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να το πληρώσω και εγώ. Οποιαδήποτε αμαρτία και αν έχω διαπράξει, ο Χριστός είναι πρόθυμος να με συγχωρέσει, έτσι απλά.
Αυτό δε σημαίνει ότι μπορούμε να αμαρτάνουμε ελεύθερα. Για να λάβεις τη συγχώρεση υπάρχει μία προϋπόθεση. Να πάρεις την απόφαση να αφήσεις τις αμαρτίες σου μακριά και να κάνεις πλέον το καλό.
Δεν κρύβουμε τις αμαρτίες
Στις Παροιμίες 28:13 διαβάζουμε: «Όποιος τις αμαρτίες του κρύβει δεν θα μπορέσει να προκόψει· μα όποιος τις ομολογεί και τις εγκαταλείπει, αυτός θα ελεηθεί.»
Ένα περιστατικό από τη ζωή του Χριστού εξηγεί πολύ όμορφα πως λειτουργεί η συγχώρεση. Η ιστορία βρίσκεται στο ευαγγέλιο του Ιωάννη 8:2-11. Κάποια μέρα φέρνουν στον Χριστό μία γυναίκα που την έπιασαν επ’ αυτοφώρω να μοιχεύει. Ο ιουδαϊκός νόμος προέβλεπε θάνατο για τέτοια αμαρτία. Θέλοντας να παγιδεύσουν τον Χριστό τον ρωτούν τι πρέπει να κάνουν.
Ο Χριστός δεν απαντάει αλλά αρχίζει να γράφει στη σκόνη του δαπέδου. Τι γράφει; Τις αμαρτίες των κατήγορών της. Μόλις οι κατήγοροι βλέπουν ότι ο Χριστός γνωρίζει τις δικές τους αμαρτίες, αρχίζουν ένας ένας και φεύγουν, όλοι. Τότε ο Χριστός τη ρωτάει, «που είναι οι κατήγοροί σου; Δεν σε καταδικάζει κανένας;» Και αυτή απαντάει, «Όχι Κύριε, κανένας». «Ούτε εγώ σε καταδικάζω,» της λέει, «πήγαινε και μην αμαρτάνεις πλέον».
Συγχώρεση λοιπόν μας προσφέρεται, επειδή ο Χριστός μας αγαπάει και πλήρωσε το τίμημα για μας. Και μας καλεί να αφήσουμε τις αμαρτίες πίσω και να ζήσουμε κοντά Του μία καινούρια ζωή.
2. Εξομολόγηση – στο Θεό ή στον άνθρωπο;
Διαβάζουμε: «Σπλαχνίσου με, Θεέ, μες στην αγάπη σου· με στην αμέτρητη ευσπλαχνία σου συγχώρησε τα ανομήματά μου. Πλύνε με ολόκληρον απ’ την παράβασή μου, από την αμαρτία μου καθάρισέ με.» Και, «Σ’ εσένα, σ’ εσένα προπαντός αμάρτησα, κι ό,τι κακό ενώπιόν σου, το έκανα.»
Αν και ο Δαβίδ είχε αμαρτήσει ενάντια σε ανθρώπους, κατά βάθος κάθε αμαρτία είναι αμαρτία ενάντια στο Θεό. Ο άνθρωπος μπορεί να προσφέρει συγχώρεση μόνο για ό,τι έγινε συγκεκριμένα εναντίον του, για ό,τι είναι άμεσα αδικημένος. Ο Θεός μπορεί να προσφέρει συγχώρεση για κάθε αμαρτία επειδή κάθε αμαρτία είναι αμαρτία ενάντια στο Θεό. Γι’ αυτό και ο Δαβίδ εξομολογήθηκε την αμαρτία του στο Θεό.
Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και εμείς: «Αν ομολογούμε τις αμαρτίες μας, ο Θεός, που είναι αξιόπιστος και δίκαιος, θα συγχωρήσει τις αμαρτίες μας και θα μας καθαρίσει από κάθε άδικη πράξη.» Εξομολόγηση λοιπόν μόνο στον Θεό.
3. Εξομολόγηση – στους ιερείς;
«Όταν προσεύχεσαι, πήγαινε στο πιο απόμερο δωμάτιο του σπιτιού σου, κλείσε την πόρτα σου και προσευχήσου εκεί κρυφά στον Πατέρα σου» (Ματθαίο 6:6). Από τη στιγμή που ο Θεός είναι Πατέρας μας, δεν χρειάζεται να πηγαίνουμε για διαμεσολάβηση στους ιερείς.
Από που τότε ξεκίνησε η εξομολόγηση στους ιερείς; Η πρακτική αυτή ξεκίνησε 600 και πλέον χρόνια μετά τον Χριστό και τους αποστόλους. Είναι μία μορφή ελέγχου του ανθρώπου. Αν για να λάβεις συγχώρεση πρέπει να πας στον ιερέα, αυτό είναι μία μορφή υποταγής. Ο ιερέας αποκτά εξουσία επάνω σου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Επιπλέον, και μόνο η σκέψη ότι πρέπει να εξομολογηθούν μπροστά σε άνθρωπο, γεμίζει τους ανθρώπους με ντροπή. Έτσι οι Χριστιανοί αποφεύγουν την εξομολόγηση και μένουν στις αμαρτίες και τις ενοχές τους.
Αν αντίθετα, ακολουθούμε τη διδαχή της Γραφής και εξομολογούμαστε κατευθείαν στον Θεό, τότε η συγχώρεση μας προσφέρεται απλόχερα.
4. Εξομολόγηση – στο συνάνθρωπο;
Αν και η εξομολόγηση στον ιερέα δεν είναι αναγκαία, υπάρχουν περιπτώσεις που πρέπει να ομολογήσουμε το λάθος στον συνάνθρωπο. Όχι σε ιερέα, αλλά στο συνάνθρωπο που η αμαρτία μας έχει βλάψει. Αν κλέψω 100 ευρώ δεν νοείται να προσευχηθώ στο Θεό για συγχώρεση, και τα 100 ευρώ να είναι ακόμη στην τσέπη μου. Πρέπει να παραδεχθώ το λάθος στον άνθρωπο ενάντια στον οποίο αμάρτησα, και να επιστρέψω τα 100 ευρώ.
Συμπέρασμα
Ο άνθρωπος που πιστεύει στον Χριστό και ζει μία τίμια ζωή, δεν χρειάζεται να ζει με ενοχές. Η συγχώρεση που προσφέρει ο ουράνιος Πατέρας μας, αλλά και ο Ιησούς Χριστός, είναι άπλετη. Αν από την άλλη έχεις συνηθίσει να ζεις στην αμαρτία, δεν είναι αργά. «Αν ομολογούμε τις αμαρτίες μας, ο Θεός, που είναι αξιόπιστος και δίκαιος, θα συγχωρήσει τις αμαρτίες μας και θα μας καθαρίσει από κάθε άδικη πράξη.» Ζήτα από τον Θεό σήμερα να σε συγχωρέσει και ξεκίνα κοντά Του μία καινούρια ζωή.
Πες μας τη γνώμη σου για αυτό το άρθρο.