Οι Έλληνες στην Αγία Γραφή

Κάποιοι πιστεύουν ότι η Αγία Γραφή είναι ενάντια στους Έλληνες. Μέγα λάθος. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε μερικά θαυμάσια πράγματα που λέει η Αγία Γραφή για τους Έλληνες. Όχι μόνο δεν είναι ανθελληνική. Το αντίστροφο. Οι Έλληνες έπαιξαν σημαντικότατο ρόλο στο έργο του Θεού.

Πάμε να δούμε μερικά περιστατικά.

Μια εντυπωσιακή προφητεία

Ο Νώε είχε τρεις γιούς, τον Σημ, τον Χαμ, και το Ιάφεθ. Από τους τρεις, ο Σημ είναι ο πατέρας των Σημιτικών λαών, δηλαδή Αράβων, Εβραίων, κλπ. Ο Ιάφεθ είναι ο πατέρας των Ευρωπαίων. Ο Ιάφεθ είχε 7 γιούς ένας από τους οποίους ήταν ο Ιαυάν ο πατέρας των Ελλήνων. Το όνομα Ιαυάν μάλλον σχετίζεται με το Ίωνες. Ακόμη και σήμερα, λαοί της ανατολής αναφέρονται στους Έλληνες ως Ιαυάν, Γιουνάν κλπ. Για τον Ιαυάν η Γραφή λέει περισσότερα απ’ ότι για οποιονδήποτε άλλο γιο του Ιάφεθ. Που δείχνει ότι από όλους τους Ευρωπαίους, οι Ισραηλίτες γνώριζαν καλύτερα τους Έλληνες.

Ο Νώε δίνει την εξής εντυπωσιακή προφητεία για τον Ιάφεθ: «ο Θεός θα πλατύνει τον Ιάφεθ, και θα κατοικήσει στις σκηνές τού Σημ, και ο Χαναάν θα είναι σ’ αυτόν δούλος» (Γένεση 9:27). Βλέπουμε λοιπόν ότι η Γραφή βάζει τον Ιάφεθ ως ισχυρότερο όχι μόνο από την Χαμ, αλλά και από τον Σημ, τον πατέρα των Εβραίων.

Απίστευτο δεν είναι; Πριν από 4,500 χρόνια ο Νώε προφήτευσε ότι οι λαοί που προήλθαν από την Ευρώπη, από τον Ιάφεθ, μεταξύ των οποίων και οι Έλληνες, θα κυριαρχούσαν στον κόσμο! Όπως ακριβώς έγινε για μεγάλο διάστημα της ιστορίας – Μηδο-περσική Αυτοκρατορία (ναι και οι Πέρσες απόγονοι του Ιάφεθ είναι, Ινδό-Ευρωπαίοι), Ελληνική Αυτοκρατορία, Ρωμαϊκή, Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Και όπως συμβαίνει και σήμερα – Αμερική, Ρωσία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Αυστραλία, Καναδάς, Αγγλία, απόγονοι του Ιάφεθ.

Ο Έλληνας Μέγας Αλέξανδρος

Στο κεφάλαιο 8 ο προφήτης Δανιήλ παρομοιάζει τον Αλέξανδρο με μονόκερο τράγο που κινείται τόσο γρήγορα ώστε δεν πατά στη γη. Ο τράγος νικά ένα κριάρι, δηλαδή την Μηδο-Περσική Αυτοκρατορία. Το μονόκερο όμως σπάζει στην ακμή της δόξας του και τη θέση του παίρνουν τέσσερα μικρότερα κέρατα. Εδώ απεικονίζεται ο θάνατος του Αλέξανδρου και οι τέσσερις διάδοχοι. Η προφητεία αυτή γράφτηκε 200 χρόνια πριν τον Αλέξανδρο και εκπληρώθηκε με απόλυτη ακρίβεια.

Υπάρχει όμως μια λεπτομέρεια που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα σήμερα. Όταν ο Δανιήλ ζητά από τον άγγελο να του εξηγήσει την προφητεία, ο άγγελος απαντά: «ο τριχωτός τράγος είναι ο βασιλιάς τής Ελλάδας· και το μεγάλο κέρας… είναι ο πρώτος βασιλιάς. Το ότι συντρίφτηκε, και ανέβηκαν τέσσερις αντ’ αυτού, σημαίνει ότι τέσσερα βασίλεια θα σηκωθούν από το έθνος αυτό» (Δανιήλ 8:21-22).

Εδώ βλέπουμε ότι ο Αλέξανδρος ονομάζεται «ο πρώτος βασιλιάς» της Ελλάδας. Πράγματι, ο πατέρας του Αλέξανδρου Φίλιππος με το που ένωσε τις ελληνικές φυλές πέθανε, και ο Αλέξανδρος ήταν πράγματι ο πρώτος βασιλιάς της ενωμένης Ελλάδας.

Και μετά προσθέτει: «Τέσσερα βασίλεια θα σηκωθούν από το έθνος αυτό» δηλαδή από την Ελλάδα. Τα τέσσερα βασίλεια προήλθαν από τους τέσσερις Μακεδόνες στρατηγούς του Αλέξανδρου που μοιράστηκαν την αυτοκρατορία του, Κάσσανδρος, Λυσίμαχος, Πτολεμαίος, και Σέλευκος. Εδώ έχουμε μια ισχυρή μαρτυρία της ελληνικότητας των Μακεδόνων, 200 χρόνια πριν γεννηθεί ο Αλέξανδρος! Ποια άλλη αρχαία ιστορική πηγή μας δίνει τέτοια υποστήριξη;

Η ελληνική γλώσσα

Η γη του Ισραήλ έγινε κομμάτι της αυτοκρατορίας του Αλέξανδρου, και έμεινε υπό ελληνική κατοχή για 200 περίπου χρόνια. Σε αυτά τα χρόνια, αλλά και μετέπειτα κατά την εποχή της Ρωμαϊκή Αυτοκρατορίας, τα ελληνικά έγιναν η πρώτη γλώσσα στην περιοχή. Μάλιστα οι ραβίνοι έλεγαν ότι μόνο στα ελληνικά μπορούσε να μεταφραστεί η Παλαιά Διαθήκη. Όπως και έγινε 200 χρόνια προ Χριστού με την λεγόμενη μετάφραση των Εβδομήκοντα που χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα στη λειτουργία της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Μια ακόμη απίστευτη προφητεία

Ο προφήτης Ησαΐας προφήτευσε 700 χρόνια πριν τον Χριστό, ότι οι Έλληνες θα αγκάλιαζαν το μήνυμα του Χριστού. Εξηγώ. Οι Ισραηλίτες συχνά αναφέρονταν στους Έλληνες ως αυτοί που κατοικούν στα νησιά. Βλέπεις, και στα αρχαία χρόνια η Ελλάδα ήταν γνωστή για τα νησιά της!

Υπάρχουν αρκετές όμορφες προφητείες για αυτούς που κατοικούν στα νησιά. Ας δούμε μερικές:

«Δέστε, o δούλος μου, που υποστήριξα [ο Χριστός δηλαδή]· o εκλεκτός μου, στον οποίο ευαρεστήθηκε η ψυχή μου· έβαλα επάνω του το πνεύμα μου· θα εξαγγείλει κρίση στα έθνη… και τα νησιά θα προσμένουν τον νόμο του» (Ησαΐας 42:1, 4).

Εδώ ο Ησαΐας λέει ότι το μήνυμα του Χριστού θα απλωνόταν στα έθνη. Και μάλιστα, αναφέρεται συγκεκριμένα στα νησιά, δηλαδή στους Έλληνες, ότι «θα προσμένουν τον νόμο του». Πόσο ενδιαφέρουσα δήλωση! Οι Έλληνες θα αγκάλιαζαν τον νόμο του Χριστού!

Και προσθέτει:

«Ψάλλετε στον Κύριο ένα νέο τραγούδι, τη δόξα του από τα άκρα τής γης, εσείς που κατεβαίνετε στη θάλασσα… τα νησιά, και όσοι κατοικούν σ’ αυτά» (Ησαΐας 42:10).

Και συνεχίζει:

«H δικαιοσύνη μου πλησιάζει· η σωτηρία μου βγήκε, και οι βραχίονές μου θα κρίνουν τούς λαούς· τα νησιά θα προσμένουν εμένα, και θα ελπίζουν επάνω στον βραχίονά μου» (Ησαΐας 51:5).

Το έπιασες αυτό; «Τα νησιά θα προσμένουν εμένα».

Σε αυτές τις προφητείες βλέπουμε πρώτον ότι το μήνυμα του Χριστού θα πήγαινε στα έθνη, και δεύτερον, ότι αυτοί που κατοικούσαν τα νησιά, οι Έλληνες δηλαδή, θα πρόσμεναν το μήνυμα του Χριστού.

Αυτά τα προφήτευσε ο Ησαΐας 700 χρόνια π.Χ. και η Καινή Διαθήκη όπως θα δούμε τώρα, επιβεβαιώνει ότι έγιναν όπως προφητεύθηκαν.

Έλληνες αναζητούν τον Χριστό

Στο κατά Ιωάννη ευαγγέλιο 12:20-21 διαβάζουμε: «Υπήρχαν και μερικοί Έλληνες ανάμεσα σ’ εκείνους που ανέβαιναν για να προσκυνήσουν κατά την εορτή. Αυτοί, λοιπόν, ήρθαν στον Φίλιππο, αυτόν από τη Βηθσαϊδά τής Γαλιλαίας, και τον παρακαλούσαν, λέγοντας: Κύριε, θέλουμε να δούμε τον Ιησού.»

Αυτοί οι Έλληνες είχαν ελκυστεί προς τον Θεό από τις υψηλές ηθικές αρχές της Αγίας Γραφής και είχαν πάει στην Ιερουσαλήμ να Τον λατρεύουν. Κάποια στιγμή άκουσαν για τον Χριστό, και όντας αναζητητές, θέλησαν να Τον γνωρίσουν από κοντά.

Όταν τους είδε, ο Χριστός αναφώνησε: «Ήρθε η ώρα για να δοξαστεί ο Yιός τού ανθρώπου» (Ιωάννης 12:23). Στο αίτημα των Ελλήνων να Τον συναντήσουν, ο Χριστός είδε μια πρόγευση από τα αποτελέσματα που θα είχε σε όλο τον κόσμο η θυσία Του στον σταυρό.

Έλληνες πρωτοστατούν στο έργο του ευαγγελίου

Οι 12 απόστολοι ήταν όλοι Ιουδαίοι. Λογικό αφού ο Χριστός μεγάλωσε στη Γαλιλαία και από εκεί διάλεξε τους αποστόλους. Αλλά καθώς οι απόστολοι άρχισαν να κηρύττουν για τον αναστημένο Χριστό, οι περισσότεροι Ιουδαίοι, και κυρίως οι άρχοντες του λαού, απέρριψαν το μήνυμα. Αντίθετα, τα έθνη το αγκάλιασαν, με πρώτους τους Έλληνες.

Ο ευαγγελιστής Λουκάς, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Παύλου, ήταν Έλληνας γιατρός από την Αντιόχεια. Έλληνας ήταν και ο απόστολος Τίτος. Ο απόστολος Τιμόθεος είχε Έλληνα πατέρα και Ιουδαία μητέρα. Και αρκετοί άλλοι.

Αν ρωτήσεις ποιος έγραψε το μεγαλύτερο κομμάτι της Καινής Διαθήκης, οι περισσότεροι θα απαντήσουν, «ο απόστολος Παύλος». Λάθος. Η σωστή απάντηση είναι «ο ευαγγελιστής Λουκάς». Ο Παύλος έγραψε 14 συγγράμματα στην Καινή Διαθήκη. Ο Λουκάς 2: το ευαγγέλιο που έχει το όνομά του, και τις Πράξεις των Αποστόλων. Τα δυο αυτά συγγράμματα όμως, είναι ογκωδέστερα από τις 14 επιστολές του Παύλου.

Από τις 14 επιστολές του Παύλου, 12 γράφτηκαν προς Ελληνικές εκκλησίες ή προς Έλληνες:

2 επιστολές προς την Θεσσαλονίκη

1 προς τους Φιλίππους

2 προς την Κόρινθο

1 προς την Έφεσο

1 προς τις Κολοσσές

2 προς τον Τιμόθεο

1 προς τον Τίτο

1 προς τον Φιλήμονα έναν πλούσιο Χριστιανό στην Μικρά Ασία

Και φυσικά, όλη η Καινή Διαθήκη γράφτηκε στα ελληνικά αφού τα ελληνικά ήταν ο πλέον γνωστή γλώσσα στην ανατολική Μεσόγειο.

Συνεχίζουμε.

Ο απόστολος Παύλος είχε την εξής τακτική. Όταν πήγαινε σε κάποια πόλη, πήγαινε πρώτα να κηρύξει στην συναγωγή. Τα αποτελέσματα συνήθως ήταν παρόμοια. Κάποιοι λίγοι Ιουδαίοι πίστευαν στον Χριστό ενώ οι λοιποί τον έδιωχναν. Αντίθετα, οι Έλληνες ήταν πιο δεκτικοί. Έτσι, οι πρώτες εκκλησίες απαρτίζονταν συνήθως από μια μικρή ομάδα Ιουδαίων Χριστιανών και μια μεγαλύτερη από Έλληνες Χριστιανούς και Χριστιανούς από άλλες εθνότητες.

Καθώς εξαπλώθηκε ο Χριστιανισμός οι περισσότεροι εκκλησιαστικοί ηγέτες και θεολόγοι έγραφαν ελληνικά, με τα λατινικά να έρχονται στη δεύτερη θέση.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για εμάς σήμερα;

Μερικοί ίσως μπουν στον πειρασμό να σκεφτούν ότι ο Θεός διάλεξε τους Έλληνες για περιούσιο λαό. Ούτε για ένα δευτερόλεπτο μην σκεφτείς κάτι τέτοιο. Ο Θεός δεν είναι προσωπολήπτης. Όπως ένας καλός πατέρας αγαπά όλα τα παιδιά του το ίδιο, έτσι και ο Θεός αγαπά όλα τα έθνη. Ο απόστολος Πέτρος εξηγεί:

«Γνωρίζω στ’ αλήθεια ότι, ο Θεός δεν είναι προσωπολήπτης· αλλά, σε κάθε έθνος όποιος τον φοβάται, και εργάζεται δικαιοσύνη, είναι σ’ αυτόν δεκτός» (Πράξεις των Αποστόλων 10:34-35).

Σε άλλο άρθρο θα εξηγήσω ότι ούτε στην Παλαιά Διαθήκη είχε ο Θεός περιούσιο έθνος. Αυτό που συνέβη με τους πρώτους Έλληνες είναι ότι είχαν δίψα για την αλήθεια. Αυτό, σε συνάρτηση με το γεγονός ότι η ελληνική γλώσσα ήταν η πλέον ομιλούμενη στην ανατολική Μεσόγειο, και ότι Έλληνες είχε σχεδόν παντού, σημαίνει ότι μπόρεσε ο Θεός να χρησιμοποιήσει την ελληνική γλώσσα και τους Έλληνες για να μεταδοθεί το ευαγγέλιο στα έθνη.

Πέρα λοιπόν από την φιλοσοφία, τις τέχνες, τις επιστήμες, την δημοκρατία, και τόσους άλλους τομείς, έχουμε και την πίστη στον Θεό όπου οι αρχαίοι ημών πρόγονοι μας κάνουν περήφανους.

Σκέψου

Αυτό που πρέπει να μας βάλει σε σκέψεις όμως είναι κατά πόσον οι Έλληνες σήμερα έχουν παρόμοιο ενδιαφέρον για τον Χριστό με αυτό που είχαν οι πρόγονοί μας. Και δυστυχώς, φοβάμαι ότι η απάντηση δεν είναι τόσο ευχάριστη.

Δυστυχώς οι περισσότεροι συμπατριώτες μας σήμερα ενδιαφέρονται για το χρήμα, την καλοπέραση, και συχνά η προσήλωσή στον Χριστιανισμό αναλώνεται σε κάποιους τύπους και τελετές που κληρονομήσαμε, χωρίς να δίνεται έμφαση στην ουσία.

Αν μπορούμε να μάθουμε κάτι από τους προγόνους μας, τους πρώτους Χριστιανούς, είναι να έχουμε και εμείς την ίδια επιθυμία να γνωρίσουμε τον Ιησού Χριστό, προσωπικά, όπως και εκείνοι οι Έλληνες που πήγαν στην Ιερουσαλήμ και ζήτησαν από τον Φίλιππο να τους πάει στον Χριστό. Και όχι μόνο να Τον γνωρίσουμε προσωπικά, ως Σωτήρα και Κύριο, αλλά και να ακολουθούμε τα δικά Του λόγια, τον δικό Του νόμο, όπως προφήτευσε ο Ησαΐας 700 προ Χριστού ότι θα έκαναν οι πρόγονοί μας.

Ο καλός Θεός να μας ευλογεί!