Υγεία – Εισαγωγή

Οι άνθρωποι γίνονται όλο και πιο συνειδητοποιημένοι για την υγεία. Γυμναστήρια φυτρώνουν σε διάφορα μέρη, αμέτρητες μελέτες και αναλύσεις έχουν γίνει για τη βρεθεί η βέλτιστη διατροφή. Συχνά ακούμε αντιφατικά μηνύματα. Υπάρχει κάποιος σίγουρος οδηγός για καλύτερη υγεία;

Ας βάλουμε τους ανθρώπινους «ειδικούς» στην άκρη για μια στιγμή και ας ακούσουμε τι έχει να πει ο Λόγος του Θεού. Αφού μας έπλασε ο Θεός σίγουρα ξέρει τι είναι καλύτερο για την υγεία μας.

1. Ενδιαφέρεται πραγματικά ο Θεός για το πόσο υγιείς είμαστε;

«Αν ακούσεις επιμελώς τη φωνή του Κυρίου του Θεού σου, και πράττεις το αρεστό στα μάτια του, και δώσεις ακρόαση στις εντολές του, και φυλάξεις όλα τα προστάγματά του, δεν θα φέρω επάνω σου καμιά από τις αρρώστιες, που έφερα ενάντια στους Αιγυπτίους· επειδή, εγώ είμαι ο Κύριος, που σε θεραπεύω» (Έξοδος 15:26).

Εδώ ο Θεός υπόσχεται καλή υγεία σε όσους ακολουθούν τις εντολές Του.

«Αγαπητέ, εύχομαι σε όλα να ευοδώνεσαι και να υγιαίνεις, καθώς ευοδώνεται η ψυχή σου» (Γ’ Ιωάννη 1:2).

«Kαι θα λατρεύετε τον Κύριο τον Θεό σας, και αυτός θα ευλογεί το ψωμί σου, και το νερό σου· και θα απομακρύνει κάθε αρρώστια από ανάμεσά σου» (Έξοδος 23:25).

«Kαι ο Ιησούς περιερχόταν ολόκληρη τη Γαλιλαία, διδάσκοντας στις συναγωγές τους, και κηρύττοντας το ευαγγέλιο της βασιλείας, και θεραπεύοντας κάθε αρρώστια και κάθε ασθένεια ανάμεσα στον λαό» (Ματθαίο 4:23).

Ο Θεός θέλει να απολαμβάνεις μια καλύτερη υγεία.

2. Ποια ήταν η αρχική διατροφή του Θεού για τους ανθρώπους;

«Kαι είπε ο Θεός: Προσέξτε, σας έδωσα κάθε χορτάρι που κάνει σπόρο, το οποίο είναι επάνω στο πρόσωπο ολόκληρης της γης, και κάθε δέντρο, που έχει μέσα του καρπό, δέντρο που κάνει σπόρο· αυτά θα είναι σε σας για τροφή» (Γένεση 1:29).

Η αρχική διατροφή του Θεού για τους ανθρώπους (καθώς και για όλα τα ζώα) ήταν πλήρως φυτοφαγική. Το κρέας επιτράπηκε μετά τον κατακλυσμό.

Πολλές μελέτες σήμερα έχουν αποδείξει τα οφέλη για την υγεία μιας φυτοφαγικής διατροφής, που όταν είναι ισορροπημένη και συμπεριλαμβάνει επαρκή ποικιλία είναι βέλτιστη για τον άνθρωπο.

3. Ναι μεν ο Θεός τελικά επέτρεψε το κρέας, αλλά όχι όλα. Κάποια είναι απαγορευμένα. Ποια;

Το Λευιτικό 11 και το Δευτερονόμιο 14 περιέχουν σαφείς οδηγίες σχετικά με το ποια ζώα επιτρέπονται για κατανάλωση και ποια όχι. Τα ζώα που δεν επιτρέπονται ονομάζονται ακάθαρτα.

Στην ξηρά:

«Να μιλήσετε στους γιους Ισραήλ, λέγοντας: AYTA είναι τα ζώα, που θα τρώτε, από όλα τα κτήνη που είναι επάνω στη γη. Κάθε δίχηλο ανάμεσα στα κτήνη, που έχει πόδι σχισμένο, και αναμασάει, θα το τρώτε» (Λευιτικό 11:2-3).

Από τα ζώα της ξηράς λοιπόν, μπορούμε να τρώμε μόνο αυτά που είναι δίχηλα και αναμασούν την τροφή τους. Ζώα που συνηθίζουν να τρώνε οι Έλληνες όπως το γουρούνι, το κουνέλι, και αρκετά άλλα δεν είναι κατάλληλα για τροφή σύμφωνα με την Αγία Γραφή.

Στο νερό:

«Αυτά θα τρώτε από όλα όσα είναι στα νερά· όλα όσα έχουν πτερύγια και λέπια, στα νερά, στις θάλασσες, και στους ποταμούς, αυτά θα τρώτε» (Λευιτικό 11:9).

Στο νερό τρώγονται μόνο αυτά που έχουν πτερύγια και λέπια. Τα θαλασσινά (γαρίδες, χταπόδια, μύδια κλπ.) δεν επιτρέπονται καθώς δεν έχουν πτερύγια και λέπια.

Όσον αφορά τα πτηνά δεν υπάρχει συγκεκριμένο χαρακτηριστικό. Απλά η Αγία Γραφή δίνει μια λίστα πτηνών που δεν μπορούν να καταναλωθούν (Λευιτικό 11:13-19). Γενικά, τα αρπακτικά πτηνά δεν επιτρέπονται.

Τα ζώα που μπορούν να καταναλωθούν τα αποκαλούμε καθαρά. Τα ζώα που ο Θεός απαγορεύει ονομάζονται ακάθαρτα και στην Αγία Γραφή δεν θεωρούνται τροφή.

4. Πόσο έντονα αισθάνεται ο Θεός για την κατανάλωση ακάθαρτων ζώων;

«Δεν θα κάνετε βδελυκτές τις ψυχές σας με κανένα ερπετό που σέρνεται ούτε θα μολυνθείτε μ’ αυτά, ώστε μ’ αυτά να γίνετε ακάθαρτοι. Επειδή, εγώ είμαι ο Κύριος ο Θεός σας· θα αγιαστείτε, και θα είστε άγιοι, επειδή εγώ είμαι άγιος· και δεν θα μολύνετε τις ψυχές σας με κανένα ερπετό, που σέρνεται επάνω στη γη» (Λευιτικό 11:43-44).

Οι λέξεις «βδελυκτές», «ακάθαρτοι», και «μολυνθείτε/μολύνετε» είναι βαριές λέξεις. Η αποχή από ακάθαρτα ζώα είναι μια απαίτηση της Αγίας Γραφής για κάθε πιστό.

«Επειδή, δέστε, o Κύριος θα έρθει με φωτιά, και οι άμαξές του θα είναι σαν ανεμοστρόβιλος, για να αποδώσει την αργή του με ορμή, και την επιτίμησή του με φλόγες φωτιάς. Επειδή, με φωτιά του Κυρίου, και με τη μάχαιρά του θα κριθεί κάθε σάρκα, και οι φονευμένοι του Κυρίου θα είναι πολλοί. Αυταί που αγιάζονται και αυτοί που καθαρίζονται στους κήπους, o ένας ύστερα από τον άλλον, απροκάλυπτα, τρώγοντας χοιρινό κρέας, και τα βδελύγματα, και το ποντίκι, αυτοί θα καταναλωθούν μαζί, λέει o Κύριος» (Ησαΐας 66:15–17).

Αυτά είναι δυνατά λόγια. Και αναφέρονται ιδιαίτερα στις έσχατες ημέρες πριν επιστρέψει ο Ιησούς Χριστός.

5. Μα δεν καταργεί η Καινή Διαθήκη την διάκριση ανάμεσα σε καθαρά/ακάθαρτα;

Φυσικά και όχι!

Υπάρχουν τέσσερα εδάφια/περικοπές που μερικές φορές οι άνθρωποι χρησιμοποιούν για να υποστηρίξουν ότι η διάκριση καθαρά / ακάθαρτα έχει καταργηθεί. Σε άλλη μελέτη θα τα συζητήσουμε με λεπτομέρειες.

6. Υπάρχουν κείμενα στην Καινή Διαθήκη που επιβεβαιώνουν τη διάκριση καθαρά /ακάθαρτα;

Και βέβαια!

«Kαι έκραξε δυνατά με ισχυρή φωνή, λέγοντας: Έπεσε, έπεσε η Βαβυλώνα η μεγάλη, και έγινε κατοικητήριο δαιμόνων, και φυλακή για κάθε ακάθαρτο πνεύμα, και φυλακή για κάθε ακάθαρτο και μισητό όρνεο» (Αποκάλυψη 18:2).

Η Αποκάλυψη είναι το τελευταίο βιβλίο της Βίβλου και γράφτηκε από τον απόστολο Ιωάννη, τον τελευταίο εν ζωή από τους αποστόλους. Εδώ βλέπουμε ότι αναφέρεται σε ακάθαρτα και μισητά όρνεα, δηλαδή πουλιά, και παραλληλίζει τα ακάθαρτα πουλιά με ακάθαρτα πνεύματα!

«Kαι είδα τρία ακάθαρτα πνεύματα όμοια με βατράχους, που έβγαιναν από το στόμα του δράκοντα, και από το στόμα του θηρίου, και από το στόμα του ψευδοπροφήτη» (Αποκάλυψη 16:13).

Η παραπάνω μετάφραση είναι ελαφρώς ανακριβής. Το πρωτότυπο κείμενο στα αρχαία γράφει: «καὶ εἶδον ἐκ τοῦ στόματος τοῦ δράκοντος καὶ ἐκ τοῦ στόματος τοῦ θηρίου καὶ ἐκ τοῦ στόματος τοῦ ψευδοπροφήτου πνεύματα τρία ἀκάθαρτα ὡς βάτραχοι.»

Στη δημοτική: «Kαι είδα… τρία πνεύματα ακάθαρτα σαν βάτραχοι.»

Με άλλα λόγια, το επίθετο «ακάθαρτο» αναφέρεται όχι μόνο στα πνεύματα αλλά κυρίως στους βατράχους, με τους οποίους τα πνεύματα παρομοιάζονται.

Αν η διάκριση καθαρά / ακάθαρτα είχε καταργηθεί, γιατί τότε ο Ιωάννης, ο τελευταίος απόστολος της Καινής Διαθήκης, αναφέρεται σε ακάθαρτα πουλιά και ακάθαρτα βατράχια και μάλιστα ως σύμβολα για δαιμόνια;

7. Λέει τίποτα η Βίβλος για τα αλκοολούχα ποτά;

Τον καιρό της Βίβλου δεν υπήρχε απόσταξη και έτσι τα αλκοολούχα ποτά είχαν χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Παρ’ όλα αυτά, η Αγία Γραφή προσφέρει ισχυρές προειδοποιήσεις εναντίον τους.

«Το κρασί γεννάει χλευασμό, και τα σίκερα είναι στασιαστικά· και όποιος δελεάζεται απ’ αυτά, δεν έχει φρόνηση» (Παροιμίες 20:1).

«Να μη κοιτάζεις το κρασί ότι κοκκινίζει, ότι δίνει το χρώμα του στο ποτήρι, ότι κατεβαίνει ευχάριστα. Στο τέλος του δαγκώνει σαν φίδι, και κεντρώνει σαν βασιλίσκoς» (Παροιμίες 23:31, 32).

«Kαι να μη μεθάτε με κρασί, στο οποίο υπάρχει ασωτία· αλλά, να γίνεστε πλήρεις με το Πνεύμα» (Εφεσίους 5:18).

Η λέξη «ασωτία» κυριολεκτικά σημαίνει «απουσία σωτηρίας». Ένα άτομο που του αρέσει να πίνει μπορεί να βρεθεί χωρίς σωτηρία! Επιπλέον, ο Παύλος εδώ υπογραμμίζει δύο αντίθετες καταστάσεις. Ή γεμάτος με κρασί, ή γεμάτος με Άγιο Πνεύμα. Όταν έρχεται το οινό-πνεύμα, φεύγει το Άγιο Πνεύμα. Και το αντίστροφο. Δεν μπορείς να έχεις και τα δύο.

«Eγκρατευθείτε [νήψατε], αγρυπνήστε· επειδή, ο αντίδικός σας ο διάβολος περιτριγυρίζει, σαν ωρυόμενο λιοντάρι, ζητώντας ποιον να καταπιεί» (Α’ Πέτρου 5:8).

Η λέξη «νήψατε» που εδώ μεταφράζεται «εγκρατευθείτε» προέρχεται από το αρχαίο ρήμα «νήφω» που σημαίνει «δεν πίνω». Από εκεί προέρχεται και το επίθετο «νηφάλιος» που κυριολεκτικά δείχνει αυτόν που δεν πίνει, και σήμερα έχει την έννοια αυτού που σκέφτεται με καθαρό μυαλό.

Με άλλα λόγια, για να αντέξουμε τις επιθέσεις του διαβόλου χρειαζόμαστε ένα καθαρό μυαλό που δεν θολώνεται από το αλκοόλ.

«Όλων δε το τέλος πλησίασε· να ζήσετε, λοιπόν, με σωφροσύνη, και αγρυπνείτε [νήψατε] στις προσευχές» (Α’ Πέτρου 4:7).

Εδώ βλέπουμε πάλι τη λέξη «νήψατε». Ο Πέτρος νουθετεί τους πιστούς, ειδικά στις έσχατες ημέρες, να μην μολύνουν τις προσευχές τους με αλκοόλ, ούτε καν λίγο.

8. Τι γίνεται με άλλες επιβλαβείς ουσίες όπως ο καπνός ή τα ναρκωτικά;

«Δεν ξέρετε ότι είστε ναός του Θεού, και το Πνεύμα του Θεού κατοικεί μέσα σας; Αν κάποιος φθείρει τον ναό του Θεού, τούτον θα τον φθείρει ο Θεός· επειδή, ο ναός του Θεού είναι άγιος, ο οποίος είστε εσείς» (Α’ Κορινθίους 3:16, 17).

Οι επιβλαβείς ουσίες δεν προσφέρουν τίποτα καλό στο ανθρώπινο σώμα. Είναι εθιστικές και βλάπτουν το σώμα που είναι ο ναός του Αγίου Πνεύματος.

«Επειδή, είναι γραμμένο: Άγιοι να είστε, επειδή εγώ είμαι άγιος» (Α’ Πέτρου 1:16).

9. Οκτώ Βιβλικές αρχές για καλή υγεία

Α. Διατροφή. (Συζητήθηκε παραπάνω).

Β. Άσκηση. Ο Θεός τοποθέτησε τον Αδάμ σε έναν όμορφο κήπο για να τον περιποιείται (Γένεση 2:15). Η τακτική άσκηση είτε βελτιώνει σημαντικά την υγεία.

Γ. Νερό. «Ας πλησιάζουμε με αληθινή καρδιά… έχοντας τις καρδιές μας καθαρισμένες από πονηρή συνείδηση» (Εβραίους 10:22). Το νερό είναι σύμβολο πνευματικού καθαρισμού. Επίσης καθαρίζει το σώμα από έξω και το αναζωογονεί από μέσα. Πίνε 6-8 ποτήρια καθαρού νερού την ημέρα και κράτα το σώμα σου καθαρό για καλή υγεία.

Δ. Ηλιοφάνεια. «[Ο Πατέρας] ανατέλλει τον ήλιο του επάνω σε πονηρούς και αγαθούς, και βρέχει επάνω σε δικαίους και αδίκους» (Ματθαίο 5:45). Η πολλή ηλιοθεραπεία είναι επικίνδυνη. Αλλά η έκθεση στον ήλιο τις ώρες που δεν καίει για περιορισμένο χρονικό διάστημα, έχει πολλαπλά οφέλη.

Ε. Καθαρός αέρας. «Ο Θεός έπλασε τον άνθρωπο από χώμα της γης· και εμφύσησε στα ρουθούνια του πνοή ζωής, και έγινε ο άνθρωπος σε ψυχή που ζει» (Γένεση 2:7). Από την ημέρα που ο Θεός φύσηξε πνοή ζωής στη μύτη του Αδάμ, ο καθαρός αέρας είναι απαραίτητος για βέλτιστη υγεία.

Ζ. Ανάπαυση. «Kαι ξάφνου, μία μεγάλη τρικυμία έγινε στη θάλασσα, ώστε το πλοίο σκεπαζόταν από τα κύματα· και αυτός κοιμόταν» (Ματθαίο 8:24). Ο Θεός έδωσε τη νύχτα για ύπνο και ξεκούραση. Ακόμα κι ο Χριστός χρειαζόταν καλό ύπνο. Μια καλή νύχτα ξεκούρασης θα σου δώσει ανανεωμένη ενέργεια για την καινούργια μέρα. Επιπλέον, ο Θεός μας έδωσε το Σάββατο για εβδομαδιαία ανάπαυση και αναψυχή. «Kαι το… Σάββατο ησύχασαν, σύμφωνα με την εντολή» (Λουκά 23:56).

Η. Πίστη. «Θα αποκαταστήσω την υγεία σου, και θα σε γιατρέψω από τις πληγές σου, λέει o Κύριος» (Ιερεμίας 30:17). Η εμπιστοσύνη στον Θεό αφαιρεί το βάρος της ενοχής και του φόβου και μας δίνει ελευθερία να απολαμβάνουμε τη ζωή σε αφθονία, όπως επιθυμεί ο Θεός.

10. Ποια είναι η ύψιστη αρχή υγείας που πρέπει να έχουμε κατά νου;

«Επειδή, αγοραστήκατε με τιμή· δοξάστε, λοιπόν, τον Θεό με το σώμα σας, και με το πνεύμα σας, τα οποία είναι του Θεού» (Α’ Κορινθίους 6:20).

Σε ό, τι κάνουμε θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι πράξεις και οι συνήθειες μας δίνουν δόξα στο Θεό.

Τι σημαίνουν αυτά για μένα;

Ο Χριστός είπε, «O κλέφτης δεν έρχεται, παρά για να κλέψει, να σφάξει και να εξολοθρεύσει· εγώ ήρθα για να έχουν ζωή, και να την έχουν σε αφθονία» (Ιωάννης 10:10). Ο Χριστός δεν δίνει μόνο την υπόσχεση της αιώνιας ζωής. Θέλει επίσης να έχουμε εδώ στη γη μια ζωή που είναι υψηλότερης ποιότητας, τόσο πνευματικά όσο και σωματικά. Και μπορούμε να έχουμε μια τέτοια ζωή ακολουθώντας τις αρχές της Αγίας Γραφής που περιγράφονται παραπάνω.

Θέλεις να έχεις μια καλύτερη ζωή όπως θέλει ο Χριστός να έχεις;

Ναι, θέλω να έχω την άφθονη ζωή που υποσχέθηκε ο Χριστός, πνευματικά αλλά και σωματικά, και δεσμεύομαι να ακολουθώ τις αρχές του Θεού.