Χριστιανική διαχείρηση.

Φαντάσου ότι είσαι ένας καλόκαρδος, δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας έτοιμος να φύγεις για ένα μακρύ ταξίδι. Εμπιστεύεσαι σε δύο υπαλλήλους σου ένα μεγάλο χρηματικό ποσό στον καθένα.

Ο ένας το χρησιμοποιεί με σύνεση, βοηθώντας τους άλλους, επενδύοντας το με σύνεση, καθιστώντας τον κόσμο γύρω του ένα καλύτερο μέρος. Ο άλλος κρατάει τα πάντα για τον εαυτό του και ψάχνει για περισσότερα.

Όταν επιστρέψεις ποιον από τους δύο θα επαινέσεις; Σε ποιον από τους δύο θα εμπιστευθείς κεφάλαια στο μέλλον;

Είμαστε όλοι οικονόμοι του Θεού. Ο τρόπος που χρησιμοποιούμε τους πόρους που ο Θεός μας έχει εμπιστευθεί δείχνει αν είμαστε καλοί διαχειριστές ή όχι. Όταν ο Θεός βλέπει ότι είμαστε καλοί διαχειριστές θα στείλει όλο και περισσότερες ευλογίες σε μας, και μέσω ημών σε άλλους.

Ας δούμε μερικές Βιβλικές αρχές για τη χριστιανική διαχείρηση.

1. Χριστιανική διαχείρηση: Σε Ποιον πραγματικά ανήκει το κάθε τι στη γη (και ακόμη παραπέρα);

«TOY Κυρίου είναι η γη, και το πλήρωμά της· η οικουμένη, και όσοι κατοικούν σ’ αυτή» (Ψαλμός 24:1).

«[Μην] πεις στην καρδιά σου: H δύναμή μου, και η ισχύς του χεριού μου, απέκτησαν σε μένα αυτόν τον πλούτο. Αλλά, θα θυμάσαι τον Κύριο τον Θεό σου· επειδή, αυτός είναι που σου δίνει δύναμη να αποκτάς πλούτη, για να στερεώσει τη διαθήκη του, που ορκίστηκε στους πατέρες σου, όπως είναι τη σημερινή ημέρα» (Δευτερονόμιο 8:17-18).

Ό,τι έχουμε και ό,τι κερδίζουμε προέρχεται από τον Θεό και σε τελική ανάλυση ανήκει σε Αυτόν.

2. Χριστιανική διαχείρηση: Ποιο σύστημα, υπέροχο σε απλότητα, θέσπισε ο Θεός για να στηρίζει το έργο Του στη γη;

«Φέρτε όλα τα δέκατα στην αποθήκη, για να είναι τροφή στον οίκο μου· και, τώρα, δοκιμάστε με σε τούτο, λέει ο Κύριος των δυνάμεων, αν δεν σας ανοίξω τους καταρράκτες του ουρανού, και εκχέω την ευλογία σε σας, ώστε να μη επαρκεί τόπος γι’ αυτή» (Μαλαχίας 3:10).

«Kαι κάθε δέκατο της γης, είτε από τον σπόρο της γης είτε από τον καρπό των δέντρων, είναι του Κυρίου· είναι άγιο στον Κύριο» (Λευιτικό 27:30).

Χριστιανική διαχείρηση σημαίνει να αναγνωρίσω ότι τα πάντα ανήκουν στον Θεό.

3. Τι είναι το «δέκατο»;

Το δέκατο, όπως λέει και η λέξη, είναι το ένα δέκατο του εισοδήματος ενός ατόμου.

4. Πώς λειτουργούσε το δέκατο στην Παλαιά Διαθήκη;

«Και πρόσεξε, έδωσα στους γιους Λευί, όλα τα δέκατα του Ισραήλ για κληρονομιά, για την υπηρεσία τους που υπηρετούν, την υπηρεσία της σκηνής του μαρτυρίου» (Αριθμοί 18:21).

«Να μιλήσεις και στους Λευίτες, και να τους πεις: Όταν παίρνετε από τους γιους Ισραήλ το δέκατο, που σας έδωσα απ’ αυτούς για κληρονομιά σας, τότε θα προσφέρετε απ’ αυτά προσφορά που υψώνεται στον Κύριο, δέκατο από το δέκατο» (Αριθμοί 18:26).

Ο λαός του Θεού στην Παλαιά Διαθήκη ήταν χωρισμένος σε τρεις ομάδες. Πρώτον, υπήρχαν οι 12 φυλές του Ισραήλ. Δεύτερον, υπήρχε μία ακόμα φυλή, η φυλή του Λευί, η οποία είχε την ευθύνη να φροντίζει το αγιαστήριο. Τρίτον, μέσα στη φυλή του Λευί υπήρχε η οικογένεια του Ααρών, από την οποία προέρχονταν οι ιερείς.

Οι Λευίτες και οι ιερείς δεν είχαν λάβει κληρονομιά όταν διανεμήθηκε η γη. Πώς θα επιβίωναν; Μέσα από τα δέκατα των δώδεκα φυλών.

Οι 12 φυλές έδιναν δέκατο στη φυλή του Λευί, και η φυλή του Λευί έδινε δέκατο στην οικογένεια του Ααρών. Μέσα από αυτό το απλό σύστημα, ο Θεός φρόντιζε για την πνευματική ευημερία του λαού Του.

5. Χριστιανική διαχείρηση: Είπε κάτι ο Χριστός ή οι απόστολοι για τα δέκατα;

Και βέβαια!

Άκου τα λόγια του Ιησού.

«Αλλοίμονο σε σας, γραμματείς και Φαρισαίοι, υποκριτές· επειδή, αποδεκατίζετε τον δυόσμο, και τον άνηθο και το κύμινο· αφήσατε, όμως, τα βαρύτερα του νόμου: Την κρίση και το έλεος και την πίστη· αυτά έπρεπε να κάνετε, και εκείνα να μη τα αφήνετε» (Ματθαίος 23:23).

Ο Χριστός εδώ επιπλήττει τους θρησκευτικούς ηγέτες επειδή παρέλειπαν τα σημαντικότερα πράγματα, τη δικαιοσύνη, το έλεος, την πίστη. Αλλά ήταν σχολαστικοί με τα δέκατα. Έπειτα τους προτρέπει να συνεχίσουν να δίνουν δέκατα, αλλά ακόμη περισσότερο να προσέχουν τα σημαντικότερα της πίστης.

«Δεν ξέρετε ότι αυτοί που εργάζονται στα ιερά, τρώνε από το ιερό; Αυτοί που ενασχολούνται στο θυσιαστήριο, παίρνουν μερίδιο από το θυσιαστήριο; Έτσι διέταξε και ο Κύριος, αυτοί που κηρύττουν το ευαγγέλιο, να ζουν από το ευαγγέλιο» (Α’ Κορινθίους 9:13-14).

Εδώ ο Παύλος κάνει άμεση αναφορά στο σύστημα των δεκάτων, όπως θεσπίστηκε στην Παλαιά Διαθήκη. «Αυτοί που εργάζονται στα ιερά» είναι πιθανώς οι Λευίτες επειδή αυτοί φρόντιζαν το ναό. «Αυτοί που ενασχολούνται στο θυσιαστήριο» είναι οι ιερείς.

Συνεχίζοντας δηλώνει: «Έτσι διέταξε και ο Κύριος, αυτοί που κηρύττουν το ευαγγέλιο, να ζουν από το ευαγγέλιο». Με άλλα λόγια, ακριβώς όπως ο Λευίτες και οι ιερείς λάμβαναν το δέκατο από τις 12 φυλές, έτσι και οι εργάτες του ευαγγελίου μπορούν να λάβουν το δέκατο των πιστών.

Είναι καλύτερο αυτοί που διδάσκουν το ευαγγέλιο να ζουν με τα δέκατα και τις προσφορές των πιστών παρά να τους πληρώνει το κράτος.

6. Πού πρέπει να φέρνουμε τα δέκατα;

«Φέρτε όλα τα δέκατα στην αποθήκη, για να είναι τροφή στον οίκο μου· και, τώρα, δοκιμάστε με σε τούτο, λέει ο Κύριος των δυνάμεων, αν δεν σας ανοίξω τους καταρράκτες του ουρανού, και εκχέω την ευλογία σε σας, ώστε να μη επαρκεί τόπος γι’ αυτή» (Μαλαχίας 3:10).

Αυτό το εδάφιο μιλάει για την αποθήκη του Θεού και τον οίκο του Θεού. Είδαμε ότι τόσο στην Παλαιά όσο και στην Καινή Διαθήκη, τα δέκατα χρησιμοποιήθηκαν για τις ανάγκες εκείνων που διακονούσαν για τις πνευματικές ανάγκες του λαού του Θεού, τους Λευίτες και τους ιερείς στην Παλαιά Διαθήκη και τους εργάτες του ευαγγελίου στην Καινή.

Τα δέκατα επομένως δεν είναι καλό να χρησιμοποιούνται για τα γενικά έξοδα εκκλησιών, αλλά μόνο για τη διακονία του ευαγγελίου. Και πρέπει να προσφέρονται ως δέκατα για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανάλογα.

7. Ποια όμορφη πρόσκληση δίνει ο Θεός σε όποιον αισθάνεται αβέβαιος για τα δέκατα;

«Φέρτε όλα τα δέκατα στην αποθήκη, για να είναι τροφή στον οίκο μου· και, τώρα, δοκιμάστε με σε τούτο, λέει ο Κύριος των δυνάμεων, αν δεν σας ανοίξω τους καταρράκτες του ουρανού, και εκχέω την ευλογία σε σας, ώστε να μη επαρκεί τόπος γι’ αυτή» (Μαλαχίας 3:10).

Ο Θεός σε προσκαλεί να Τον δοκιμάσεις. Επιστρέφοντας το δέκατό μας στον Θεό δεχόμαστε την πρόσκλησή Του και είναι βέβαιο ότι ο Θεός θα ανταποκριθεί και θα μας ευλογήσει πλουσιοπάροχα. Όχι απαραίτητα με περισσότερα χρήματα, αλλά με τις ευλογίες που Αυτός γνωρίζει ότι έχουμε ανάγκη.

Εκατομμύρια άνθρωποι το έχουν δοκιμάσει και μπορούν να βεβαιώσουν ότι ο Θεός ευλογεί άφθονα!

8. Όταν προσφέρουμε τα δέκατα, ποιος είναι Αυτός που πραγματικά τα λαμβάνει;

«Kαι εδώ μεν οι θνητοί άνθρωποι παίρνουν δέκατα· εκεί, όμως, παίρνει αυτός που έχει τη μαρτυρία ότι ζει» (Εβραίους 7:8).

Μπορεί να φαίνεται ότι δίνουμε τα δέκατα σε θνητούς ανθρώπους, αλλά στην ουσία τα δίνουμε σε Αυτόν που ζει, δηλαδή στον Ιησού Χριστό! Αφού άλλωστε, Του ανήκουν, όπως Του ανήκουν τα πάντα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι πιο καλό να λέμε, «Επιστρέφω τα δέκατα στον Θεό» παρά να λέμε «πληρώνω δέκατα».

9. Εκτός από τα δέκατα, τι άλλο ζητά ο Θεός;

Εκτός από τα δέκατα, δηλαδή το 10% του εισοδήματός μας, ο Θεός μας καλεί να Του φέρουμε αυτοπροαίρετες προσφορές.

«Αποδώστε στον Κύριο τη δόξα του ονόματός του· πάρτε προσφορές, και μπείτε μέσα στις αυλές του» (Ψαλμός 96:8).

Όταν ερχόταν στον οίκο του Θεού, ο λαός Του ερχόταν με κάποιο δώρο.

Επίσης όταν έφτιαξε ο Μωυσής το αγιαστήριο στην έρημο, οι άνθρωποι έφεραν τα δώρα τους:

«Kαι πήραν μπροστά από τον Μωυσή όλες τις προσφορές, που έφεραν οι γιοι Ισραήλ για το έργο της υπηρεσίας του αγιαστήριο, για να το κάνουν. Kαι έφερναν ακόμα σ’ αυτόν αυτοπροαίρετες προσφορές κάθε πρωί» (Έξοδος 36:3).

Σε αντίθεση με το δέκατο που χρησιμοποιείται για τη διακονία του ευαγγελίου, οι αυτοπροαίρετες προσφορές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για οποιοδήποτε καλό σκοπό.

10. Υπάρχουν αρχές σχετικά με τον τρόπο παροχής προσφορών;

Υπάρχουν. Οι τρεις πιο σημαντικές:

Πρόσφερε με χαρά!

«Κάθε ένας ανάλογα με την προαίρεση της καρδιάς του, όχι με λύπη ή από ανάγκη· επειδή, τον πρόσχαρο δότη αγαπάει ο Θεός» (Β’ Κορινθίους 9:7).

Πρόσφερε με γενναιοδωρία!

«Και είπαν στον Μωυσή, λέγοντας: O λαός φέρνει περισσότερο από ό,τι είναι αρκετό για την υπηρεσία του έργου, το οποίο ο Κύριος πρόσταξε να γίνει» (Έξοδος 36:5).

Ο Μωυσής έφτιαξε το αγιαστήριο στην έρημο μετά την αμαρτία με το χρυσό μοσχάρι, και αφού ο Μωυσής είχε μεσιτεύσει για το λαό Ισραήλ για να τους συγχωρήσει ο Θεός. Οι άφθονες προσφορές που έφεραν οι Ισραηλίτες μπορεί να αντανακλούν μια αίσθηση ευγνωμοσύνης που τους συγχώρεσε ο Θεός.

Το άτομο που έχει συγχωρεθεί πολύ, αγαπά πολύ (Λουκά 7:36-50). Οι προσφορές μας θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν μια αίσθηση ευγνωμοσύνης για την άφθονη συγχώρεση που μας προσφέρεται μέσω της θυσίας του Ιησού Χριστού στο σταυρό.

Πολλοί πιστοί δίνουν ως προσφορές ένα επιπλέον δέκατο του εισοδήματός τους, ένα δεύτερο δέκατο.

Δώστε συστηματικά!

«Κατά την πρώτη ημέρα της εβδομάδας, κάθε ένας από σας, ας εναποθέτει κατά μέρος, θησαυρίζοντας ό,τι αν ευπορεί· ώστε, όταν έρθω, να μη συγκεντρώνονται τότε συνεισφορές» (Α’ Κορινθίους 16:2).

Ο Παύλος εδώ λέει στους πιστούς στην αρχή της κάθε εβδομάδας να θέσουν κατά μέρος κάποια χρήματα για να τα δώσουν αργότερα ως προσφορά. Γιατί στην αρχή της εβδομάδας; Έτσι ώστε τα χρήματα να μπουν κατά μέρος πριν δαπανηθούν!

Οι προσφορές μας θα πρέπει να είναι μια οργανωμένη και συνειδητή πράξη λατρείας προς τον Θεό.

11. Τι άλλο λέει η Γραφή;

«Μήπως ο άνθρωπος θα κλέβει τον Θεό; Εσείς, όμως, με κλέψατε· και λέτε: Σε τι σε κλέψαμε; Στα δέκατα και στις προσφορές. Εσείς είστε καταραμένοι με κατάρα· επειδή, εσείς με κλέψατε, ναι, εσείς, ολόκληρο το έθνος» (Μαλαχίας 3:8-9).

Δυνατά λόγια!

Σε μια άλλη περίπτωση, όταν οι εξόριστοι Ισραηλίτες επέστρεψαν στην Ιερουσαλήμ για να ξαναχτίσουν το ναό, σύντομα έχασαν την διάθεση ανοικοδομής και επικεντρώθηκαν στο δικό τους οικονομικό όφελος. Ο προφήτης Αγγαίος τους είπε τα εξής:

«Είχατε επιβλέψει σε πολύ, και δέστε, έγινε λίγο· και το φέρατε στον οίκο, και εγώ το φύσηξα μακριά. Γιατί; λέει ο Κύριος των δυνάμεων. Εξαιτίας του οίκου μου, που είναι έρημος, ενώ εσείς τρέχετε κάθε ένας στο σπίτι του. Γι’ αυτό, ο ουρανός απέκλεισε από σας τη δρόσο του, και η γη απέκλεισε τον καρπό της» (Αγγαίος 1:9-10).

Το να βάζουμε το δικό μας οικονομικό όφελος πάνω από το έργο του Θεού δεν είναι η καλύτερη πρακτική.

 12. Χριστιανική διαχείρηση: Υπάρχει υπόσχεση για εκείνους που τιμούν τον Θεό με τα δέκατα και τις προσφορές τους;

Και βέβαια!

«Φέρτε όλα τα δέκατα στην αποθήκη, για να είναι τροφή στον οίκο μου· και, τώρα, δοκιμάστε με σε τούτο, λέει ο Κύριος των δυνάμεων, αν δεν σας ανοίξω τους καταρράκτες του ουρανού, και εκχέω την ευλογία σε σας, ώστε να μη επαρκεί τόπος γι’ αυτή» (Μαλαχίας 3:10).

«Λέω, μάλιστα, τούτο, ότι αυτός που σπέρνει φειδωλά, φειδωλά και θα θερίσει· και αυτός που σπέρνει με αφθονία, με αφθονία και θα θερίσει» (Β’ Κορινθίους 9:6).

Επιστρέφοντας στον Αγγαίο και τους αδιάφορους Ισραηλίτες, αφού τους ενθάρρυνε να ξαναρχίσουν τις εργασίες για το ναό, τους έδωσε αυτή την καταπληκτική υπόσχεση:

«Συλλογιστείτε τώρα· από την ημέρα αυτή και στο εξής, από την 24η ημέρα του ένατου μήνα, από την ημέρα κατά την οποία θεμελιώθηκε ο ναός του Κυρίου, συλλογιστείτε. Είναι ο σπόρος ακόμα μέσα στην αποθήκη; Ακόμα και η άμπελος, και η συκιά, και η ροδιά, και το ελιόδεντρο, δεν καρποφόρησαν· από την ημέρα αυτή θα τα ευλογήσω» (Αγγαίος 2:18-19).

Οι ευλογίες του Θεού θα ήταν τόσο ορατές, που οι άνθρωποι θα μπορούσαν να γνωρίζουν από ποια ημέρα και μετά άρχισαν να λαμβάνουν τις ευλογίες του Θεού – από τις 24 του 9ου μήνα, την ημέρα δηλαδή που δεσμεύτηκαν να βάλλουν προτεραιότητα και πάλι το έργο του Θεού.

Τι σημαίνουν αυτά για μένα;

Χριστιανική διαχείρηση. Τα δέκατα αντανακλούν την πιστότητά μας. Οι προσφορές την ευγνωμοσύνη μας.

Ο Θεός δεν χρειάζεται τα λεφτά μας. Αλλά έχει επιλέξει να μας κάνει συνεργάτες Του στο σχέδιο της σωτηρίας. Προσφέροντας Του αυτό που έχει ζητήσει γινόμαστε ένα κομμάτι του μεγάλου έργου που κάνει ο Θεός σε όλο τον κόσμο. Με τα δέκατα και τις προσφορές μας, ευλογούμε το έργο του Θεού και λαμβάνουμε σε αντάλλαγμα τις άφθονες ευλογίες του Θεού, μερικές φορές υλικές ευλογίες, αλλά και πολλές άλλες.

Θέλω να είμαι μέρος του μεγάλου σχεδίου σωτηρίας του Θεού με κάθε τρόπο. Αποφασίζω με χαρά να επιστρέφω τα δέκατα και να προσφέρω τις προσφορές μου!