Εισαγωγή – μια ιστορία για το έργο του Αγίου Πνεύματος

Αρχές της δεκαετίας του 1960. Η μητέρα μου, μια Αγγλίδα σε μια ξένη χώρα, και έγκυος στο δεύτερο παιδί της, πουλούσε βιβλία από πόρτα σε πόρτα. Μια μέρα συνάντησε μια ευγενική κυρία που, μετά από μια ωραία συζήτηση, την προειδοποίησε να μην χτυπήσει την πόρτα ενός συγκεκριμένου σπιτιού, επειδή εκεί ζούσε ένας κακός άνθρωπος.

Η μητέρα μου ευχαρίστησε τη γυναίκα και απομακρύνθηκε. Μπροστά της ήταν το εν λόγω σπίτι. Να χτυπήσει την πόρτα ή όχι; Η αλήθεια είναι ότι δεν ήθελε. Αλλά τα καλά νέα του ευαγγελίου είναι για όλους. Κάπως νευρικά πλησίασε την πόρτα και χτύπησε. Ένας κακόκεφος και κάπως άγριος τύπος άνοιξε την πόρτα. «Τι θέλεις;»

Η μητέρα μου του εξήγησε ότι πουλούσε χριστιανικά βιβλία και ρώτησε αν θα ενδιαφερόταν να αγοράσει. Παραδόξως, ενδιαφέρθηκε. Δεν ξέρω γιατί. Ίσως ήταν η έκπληξή του που κάποιος μπήκε στον κόπο να χτυπήσει την πόρτα του. Δεν είχε φίλους στη γειτονιά. Κανείς δεν τον συμπαθούσε. Ή ίσως λυπόταν τη μητέρα μου, μια έγκυο ξένη γυναίκα που πουλούσε βιβλία από πόρτα σε πόρτα. Οποιοσδήποτε και αν είναι φαινομενικά ο λόγος, κατά βάθος ήταν η σιωπηλή προτροπή του Αγίου Πνεύματος που τον παρακίνησε. Αγόρασε βιβλία.

Πολλά χρόνια μετά

Η μητέρα μου έφυγε και δεν τον ξαναείδε ποτέ. Περίπου 25 χρόνια αργότερα, ήταν στην ίδια πόλη μαζί με τον πατέρα μου και περπατώντας βρέθηκαν στην ίδια γειτονιά. Είδε το σπίτι στο βάθος. Θυμήθηκε το περιστατικό και αποφάσισαν να χτυπήσουν την πόρτα. Καμία απάντηση.

Μία γειτόνισσα ήταν κοντά και έτσι άρχισαν να κουβεντιάζουν. «Πού είναι ο άνθρωπος που έμενε εδώ;» Ρώτησαν οι γονείς μου.

«Πέθανε πριν από λίγο καιρό,» ήρθε η απάντηση. «Αλλά ξέρετε κάτι παράξενο; Αυτός ήταν ένας πολύ κακός άνθρωπος. Αλλά κάποια μέρα, μια έγκυος Αγγλίδα που πουλούσε χριστιανικά βιβλία χτύπησε την πόρτα του και αυτός αγόρασε μερικά. Και από τότε άλλαξε. Εντελώς. Έγινε ένας πολύ ευγενικός και φιλικός άνθρωπος!»

Ζωές αλλαγμένες από τον λόγο του Θεού. Όχι μία ή δύο. Η παραπάνω ιστορία έχει επαναληφθεί με διαφορετικούς ανθρώπους και διαφορετικό τρόπο εκατομμύρια φορές σε όλο τον κόσμο και σε όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας, καθώς αμαρτωλοί άνθρωποι αφήνουν τον Λόγο του Θεού να τους αλλάξει.

Πως μπορεί να αλλάξει ένας άνθρωπος; Σήμερα θα μάθουμε για το θαυμάσιο έργο του Αγίου Πνεύματος.

1. Τι υπόσχεση δίνει η Αγία Γραφή σε εκείνους που επιλέγουν να ακολουθήσουν τον Ιησού Χριστό;

«Kαι ο Πέτρος είπε σ’ αυτούς: Μετανοήστε, και κάθε ένας από σας ας βαπτιστεί στο όνομα του Ιησού Χριστού, σε άφεση αμαρτιών· και θα λάβετε τη δωρεά του Αγίου Πνεύματος» (Πράξεις 2:38).

Κάθε άνθρωπος που πιστεύει στον Ιησού Χριστό και βαπτίζεται λαμβάνει το Άγιο Πνεύμα.

Παρένθεση. Σε προηγούμενη μελέτη (Μελέτη 4) είδαμε ότι το Άγιο Πνεύμα είναι ενεργό στη ζωή κάθε ατόμου. Πράγματι, το Άγιο Πνεύμα έχει επισκεφθεί κάθε άνθρωπο που περπάτησε ποτέ σε αυτή τη γη. Είναι το Άγιο Πνεύμα που μας προσκαλεί να πιστέψουμε και να ακολουθήσουμε τον Ιησού Χριστό.

Όταν όμως ένα άτομο πιστέψει και βαπτιστεί ο Θεός δίνει το Άγιο Πνεύμα με ιδιαίτερο τρόπο και με ιδιαίτερη δύναμη. Το Πνεύμα είναι που θα μας δίνει τη δύναμη να ζήσουμε μια ζωή που να είναι ευπρόσδεκτη στον Θεό και να κάνουμε το έργο Του. Ακόμη και ο Ιησούς Χριστός έλαβε το Άγιο Πνεύμα στη βάπτισή Του, όχι για να ζήσει μια άγια ζωή αφού ήταν ήδη αναμάρτητος, αλλά για να κάνει το έργο του Θεού.

Οπότε το Άγιο Πνεύμα εργάζεται με κάθε άνθρωπο, αλλά περισσότερο όταν κάποιος πιστέψει και βαπτιστεί.

2. Τι ακριβώς κάνει το Άγιο Πνεύμα στους πιστούς;

Δύο πράγματα.

«O καρπός, όμως, του Πνεύματος είναι: Aγάπη, χαρά, ειρήνη, μακροθυμία, καλοσύνη, αγαθοσύνη, πίστη, πραότητα, εγκράτεια· ενάντια στους ανθρώπους αυτού του είδους δεν υπάρχει νόμος» (Γαλάτας 5:22-23).

Το πρώτο πράγμα είναι ότι το Πνεύμα φέρνει στη ζωή μας τον καρπό του Πνεύματος.

«ΣE σχέση δε με τα πνευματικά, αδελφοί, δεν θέλω να είστε σε άγνοια…. Yπάρχουν διαιρέσεις χαρισμάτων, το Πνεύμα όμως είναι το ίδιο· υπάρχουν και διαιρέσεις διακονιών, ο Kύριος όμως είναι ο ίδιος» (Α ́ Κορινθίους 12:1, 4-5).

Το δεύτερο είναι ότι το Πνεύμα δίνει χαρίσματα. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε τη διαφορά ανάμεσα στον καρπό του Αγίου Πνεύματος και στα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος.

3. Τι ακριβώς είναι ο καρπός του πνεύματος;

«O καρπός, όμως, του Πνεύματος είναι: Aγάπη, χαρά, ειρήνη, μακροθυμία, καλοσύνη, αγαθοσύνη, πίστη, πραότητα, εγκράτεια· ενάντια στους ανθρώπους αυτού του είδους δεν υπάρχει νόμος» (Γαλάτας 5:22-23).

Ας δούμε προσεκτικά αυτά τα εδάφια.

Πρώτον

Ο Παύλος απαριθμεί εννέα χαρακτηριστικά. Όλα αυτά έχουν να κάνουν με τον χαρακτήρα. Όταν κατοικεί το Άγιο Πνεύμα μέσα μας, το αποτέλεσμα θα είναι να μεταμορφωθεί ο χαρακτήρας. Αυτό συνέβη με τον άλλοτε κακό κύριο στην εισαγωγική μας ιστορία που μεταμορφώθηκε σε ένα ευγενικό και στοργικό άτομο.

Δεύτερον

Αν και ο Παύλος απαριθμεί εννέα χαρακτηριστικά, χρησιμοποιεί λέξη «καρπός» στον ενικό αριθμό. Γιατί; Επειδή και τα εννέα χαρακτηριστικά είναι ένα πακέτο. Δεν μπορείς να πεις, «εγώ έχω αγάπη αλλά δεν χρειάζομαι εγκράτεια» και ο άλλος, «εγώ έχω καλοσύνη, άρα δεν χρειάζομαι πραότητα». Ένας ώριμος Χριστιανός θα αναπτύξει και τα εννέα χαρακτηριστικά.

Τρίτον

Ο Παύλος αποκαλεί τα εννιά χαρακτηριστικά «καρπό». Η επιλογή της λέξης δεν είναι τυχαία. Μια μηλιά παράγει μήλα. Μια πορτοκαλιά παράγει πορτοκάλια. Έτσι λειτουργεί η φύση. Ένα άτομο που έχει το Άγιο Πνεύμα, θα έχει και τον καρπό του Πνεύματος. Αν ο καρπός λείπει, τότε ίσως αυτό το άτομο δεν αφήνει το Πνεύμα να κάνει το έργο Του.

Τέταρτον

Υπάρχει μία ακόμη σημασία στη λέξη «καρπός». Ένας καρπός χρειάζεται χρόνο για να ωριμάσει. Μερικοί καρποί χρειάζονται περισσότερο χρόνο, άλλοι λιγότερο. Αλλά όλοι απαιτούν χρόνο. Η μεταμόρφωση του χαρακτήρα από αμαρτωλός σε άγιος απαιτεί χρόνο. Ολόκληρη η ζωή μπορεί να μην είναι αρκετή για να γίνει ο καρπός πλήρης. Έτσι, αν κοιτάς τη ζωή σου και δεν μπορείς να δεις τον καρπό του Πνεύματος σε πληρότητα, μην απογοητεύεσαι. Το Άγιο Πνεύμα έχει θαυμάσια υπομονή μαζί μας και συνεχίζει να εργάζεται στη ζωή μας ακόμη και όταν κάνουμε λάθη. Απλά ζήτα από τον Θεό να στέλνει το Άγιο Πνεύμα καθημερινά στη ζωή σου.

Μην αφήσεις τυχόν αποτυχίες σου να σου αποσπάσουν την προσοχή από τον στόχο. Επειδή ο στόχος του Θεού για κάθε πιστό είναι το Πνεύμα να παράγει τον καρπό σε πλήρη ωριμότητα στη ζωή μας. Άκου τα λόγια του Παύλου:

«Παιδάκια μου, για τους οποίους είμαι ξανά σε ωδίνες, μέχρις ότου μορφωθεί μέσα σας ο Χριστός» (Γαλάτας 4:19).

Ο στόχος της χριστιανικής ζωής είναι να σχηματιστεί στη ζωή μας η πληρότητα του χαρακτήρα του Χριστού. Ακριβώς όπως ήταν για τον Αδάμ και την Εύα πριν αμαρτήσουν, που δημιουργήθηκαν στην εικόνα και την ομοιότητα του Θεού.

4. Γιατί λέει: «ενάντια στους ανθρώπους αυτού του είδους δεν υπάρχει νόμος;»

Όταν στη ζωή σου φαίνεται ο καρπός του Πνεύματος, κανένας νόμος δεν μπορεί να σε καταδικάσει επειδή θα ζεις σύμφωνα με το νόμο του Θεού!

Κάποτε ρώτησαν τον Χριστό ποια είναι η μεγαλύτερη εντολή. Αυτός απάντησε:

«’Θα αγαπάς τον Κύριο τον Θεό σου από όλη την καρδιά σου, και από όλη την ψυχή σου, και από όλη τη διάνοιά σου.’ Αυτή είναι πρώτη και μεγάλη εντολή. Δεύτερη, όμως, όμοια μ’ αυτή είναι: ‘Θα αγαπάς τον πλησίον σου σαν τον εαυτό σου.’ Σ’ αυτές τις δύο εντολές κρέμονται ολόκληρος ο νόμος και οι προφήτες» (Ματθαίο 22:37-40).

Όλες οι εντολές του Θεού βασίζονται στην αγάπη. Έτσι, όταν το Άγιο Πνεύμα γεμίζει την καρδιά με την αγάπη του Θεού, η υπακοή στις εντολές είναι το φυσικό επακόλουθο.

«Σε κανέναν να μη οφείλετε τίποτε, παρά μονάχα το να αγαπάτε ο ένας τον άλλον· επειδή, εκείνος που αγαπάει τον άλλον, εκπληρώνει τον νόμο» (Ρωμαίους 13:8).

Ο Παύλος παραθέτει στη συνέχεια μερικές από τις Δέκα Εντολές (Ρωμαίους 13:9) και καταλήγει: «H αγάπη κακό δεν κάνει στον πλησίον· είναι, λοιπόν, εκπλήρωση του νόμου η αγάπη» (Ρωμαίους 13:10).

Ένα άτομο που επιτρέπει στο Άγιο Πνεύμα να γεμίσει τη ζωή του με τον καρπό του Πνεύματος, θα ζει σύμφωνα με τις Δέκα Εντολές.

5. Ο καρπός του Πνεύματος και η υπόσχεση της νέας διαθήκης

Όταν ο Χριστός πέθανε στο σταυρό, εισήγαγε μία νέα διαθήκη που συμπεριλαμβάνει την εξής υπόσχεση:

«Αυτή είναι η διαθήκη που θα κάνω σ’ αυτούς ύστερα από τις ημέρες εκείνες, λέει ο Κύριος: Θα δώσω τους νόμους μου στις καρδιές τους, και θα τους γράψω επάνω στις διάνοιές τους» (Εβραίους 10:16).

Η υπόσχεση της νέας διαθήκης είναι ότι ο Θεός θα γράψει το νόμο Του στις καρδιές μας. Αλλά πώς το κάνει αυτό; Μέσω του Αγίου Πνεύματος! Ο Παύλος λέει:

«Φανερώνεστε ότι είστε επιστολή του Χριστού, που έγινε με τη διακονία μας, καταγραμμένη όχι με μελάνη, αλλά με το Πνεύμα του ζωντανού Θεού, όχι σε πέτρινες πλάκες, αλλά σε σάρκινες πλάκες της καρδιάς» (Β’ Κορινθίους 3:3).

Ο Παύλος εδώ απευθύνεται στους πιστούς στην Κόρινθο. Η Κόρινθος ήταν μια πολύ ανήθικη πόλη και πολλοί Χριστιανοί είχαν ζήσει ανήθικες ζωές πριν πιστέψουν. Αλλά τι συνέβη αφού πίστεψαν;

Το Άγιο Πνεύμα μεταμόρφωσε τη ζωή τους και μέσω του Πνεύματος ο Θεός έγραψε το νόμο Του στην καρδιά τους. Δώσε προσοχή στην αντίθεση, «πέτρινες πλάκες» και «σάρκινες πλάκες της καρδιάς».

Πέτρινες πλάκες / σάρκινες πλάκες

Στις πέτρινες πλάκες ήταν γραμμένες οι Δέκα Εντολές. Ο καθένας μπορεί να έχει τις Δέκα Εντολές σε πέτρινες πλάκες, ή σε μία ωραία κορνίζα στον τοίχο για να τις βλέπει. Αν όμως απλά τις βλέπει και δεν τις ακολουθεί, δεν τον ωφελούν και πολύ. Τι γίνεται όμως αν τις έχουμε στην καρδιά; Όταν έχω κάτι στην καρδιά το ακολουθώ επειδή το αγαπώ. Έχει γίνει κομμάτι του εαυτού μου.

Άκου τι έγραψε ο Δαβίδ για τον Ιησού Χριστό: «Χαίρομαι, Θεέ μου, να εκτελώ το θέλημά σου· και ο νόμος σου είναι στο κέντρο της καρδιάς μου» (Ψαλμός 40:8).

Το να έχεις το νόμο του Θεού στην καρδιά σημαίνει να κάνεις με χαρά και ολόψυχα το θέλημα του Θεού! Αυτό ακριβώς έκανε ο Ιησούς Χριστός. Και αυτό θέλει να πετύχει ο Θεός και στη δική σου τη ζωή μέσω του Αγίου Πνεύματος!

Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι το να έχω το Άγιο Πνεύμα σημαίνει ότι η ζωή μου θα μεταμορφωθεί και τα εννέα χαρακτηριστικά που συνθέτουν τον καρπό του Πνεύματος θα γίνουν σταδιακά πραγματικότητα στη ζωή μου. Και θα ζω σε συμμόρφωση με το θέλημα του Θεού, όπως εκφράζεται στις Δέκα Εντολές. Αλληλούια!

6. Τα χαρίσματα του Πνεύματος

Εκτός από τον καρπό του Πνεύματος, το Άγιο Πνεύμα μας δίνει χαρίσματα. Σκοπός τους είναι να μας εξοπλίσουν για υπηρεσία.

«Σε κάθε έναν, όμως, δίνεται η φανέρωση του Πνεύματος προς το συμφέρον. Eπειδή, σε άλλον μεν δίνεται διαμέσου του Πνεύματος λόγος σοφίας, σε άλλον δε λόγος γνώσης, σύμφωνα με το ίδιο Πνεύμα· σε άλλον δε πίστη, διαμέσου του ίδιου Πνεύματος· σε άλλον δε χαρίσματα θεραπειών, διαμέσου του ίδιου Πνεύματος· σε άλλον δε ενέργειες θαυμάτων, σε άλλον δε προφητεία, σε άλλον δε διακρίσεις πνευμάτων, σε άλλον δε γένη γλωσσών, σε άλλον δε ερμηνεία γλωσσών· και όλα αυτά τα ενεργεί το ένα και το ίδιο Πνεύμα, το οποίο διανέμει, ξεχωριστά σε κάθε έναν, όπως αυτό θέλει» (Α’ Κορινθίους 12:7-11).

Ας δούμε μερικά πράγματα για τα χαρίσματα.

Πρώτον, κάθε πιστός λαμβάνει τουλάχιστον ένα χάρισμα: «σε κάθε έναν, όμως, δίνεται η φανέρωση του Πνεύματος». Δεν υπάρχει πιστός χωρίς κάποιο χάρισμα.

Δεύτερον, σε αντίθεση με τον καρπό που είναι ένα πακέτο, το Πνεύμα δίνει διαφορετικά χαρίσματα σε διαφορετικά άτομα: «Σε κάθε έναν, όμως, δίνεται η φανέρωση του Πνεύματος… σε άλλον μεν δίνεται… σε άλλον δε… σε άλλον δε… σε άλλον δε… και όλα αυτά τα ενεργεί το ένα και το ίδιο Πνεύμα, το οποίο διανέμει, ξεχωριστά σε κάθε έναν, όπως αυτό θέλει…»

Τρίτον, τα χαρίσματα δίνονται για την πνευματική οικοδόμηση της εκκλησίας και το έργο της διακονίας: «σε κάθε έναν, όμως, δίνεται η φανέρωση του Πνεύματος προς το συμφέρον».

Όταν ο Παύλος απαριθμεί μερικά από τα πνευματικά χαρίσματα στους Εφεσίους, προσθέτει το λόγο για τον οποίο δίνονται: «για την τελειοποίηση των αγίων, για το έργο της διακονίας, για την οικοδομή του σώματος του Χριστού· μέχρις ότου, ανεξαίρετα όλοι, να φτάσουμε στην ενότητα της πίστης, και της επίγνωσης του Yιού του Θεού, σε τέλειον άνδρα, σε μέτρο ηλικίας του πληρώματος του Χριστού» (Εφεσίους 4:12-13).

7. Μερικά από τα χαρίσματα

Έτσι, τα χαρίσματα του Πνεύματος είναι εργαλεία που πρέπει να χρησιμοποιούμε για να οικοδομήσουμε τους ανθρώπους στην πίστη. Ό,τι χάρισμα χρειάζεται, το Πνεύμα το παρέχει. Τα χαρίσματα θα διαφέρουν ανάλογα με την περίσταση και τις ανάγκες. Παραθέτω μία λίστα με χαρίσματα του Πνεύματος.

Διοίκηση                                 Απόστολος                              Διάκριση

Ευαγγελισμός                         Ενθάρρυνση                           Πίστη

Γενναιοδωρία                          Θεραπείες                               Βοήθεια

Φιλοξενία                                Γνώση                                     Ηγεσία

Ελεημοσύνη                            Προφητεία                              Υπηρεσία

Ποίμανση                                Ξένες γλώσσες                        Διδασκαλία

Μετάφραση γλωσσών            Σοφία

8. Ποια λοιπόν η διαφορά ανάμεσα στον καρπό του Πνεύματος και στα χαρίσματα;

Ο καρπός του Αγίου Πνεύματος έχει να κάνει με το χαρακτήρα, με το ποιος είμαι. Τα χαρίσματα έχουν να κάνουν με το έργο, με το τι κάνω.

Ο καρπός στοχεύει να αναπλάσει τον ανθρώπινο χαρακτήρα να είναι σε αρμονία με τον χαρακτήρα του Χριστού. Τα χαρίσματα μας δίνουν ικανότητες για να μπορούμε να βοηθάμε άλλους να γνωρίσουν τον Χριστό και να οικοδομηθούν πνευματικά.

9. Ποιο είναι το πιο σημαντικό, ο καρπός ή τα χαρίσματα;

Ο καρπός. Σίγουρα.

Ένα άτομο που επιτρέπει στο Άγιο Πνεύμα να μετατρέψει τον χαρακτήρα στην ομοιότητα του Χριστού, όποιο χάρισμα κι αν έχει, όσο μικρό κι αν είναι το χάρισμα, θα είναι σε θέση να το χρησιμοποιήσει με πληρότητα για τη δόξα του Θεού και την ευλογία και οικοδομή άλλων.

Αντίθετα, ένα άτομο που έχει πολλά χαρίσματα αλλά δεν έχει επιτρέψει στο Πνεύμα να μεταμορφώσει το χαρακτήρα του, μπορεί να προκαλέσει περισσότερη ζημιά παρά καλό.

Να δώσω ένα καθημερινό παράδειγμα. Φαντάσου ότι είσαι σεφ. Αν είσαι καλός, έμπειρος σεφ, τότε ακόμα και με λίγο εξοπλισμό και λίγα υλικά θα μπορείς να ετοιμάσεις ένα νόστιμο και θρεπτικό γεύμα.

Αν όμως είσαι αρχάριος ή άτσαλος σεφ, τότε όσο εξοπλισμό, όσα υλικά κι αν έχεις, πιθανότατα δεν θα καταφέρεις να δημιουργήσεις κάτι καλό. Μπορεί να κάψεις το φαγητό, ή να βλάψεις τον εαυτό σου ή και άλλους, αν δεν ξέρεις πώς να χρησιμοποιήσεις τον εξοπλισμό.

Το Άγιο Πνεύμα θέλει να σε ωριμάσει ως άτομο, ώστε να μπορείς να χρησιμοποιήσεις ό,τι χαρίσματα σου δίνει πιο αποτελεσματικά για τη δόξα του Θεού.

10. Μπορεί ο καρπός του Πνεύματος να αντιγραφεί;

Όχι!

Η αληθινή αγάπη μπορεί να προέλθει μόνο από τον Θεό. Το ίδιο ισχύει και με τα άλλα χαρίσματα. Η αληθινή ειρήνη μπορεί να προέλθει μόνο από τον Θεό. Η αληθινή χαρά μπορεί να προέλθει μόνο από τον Θεό. Κλπ.

Ένα άτομο που δεν έχει το Πνεύμα του Θεού δεν μπορεί να βιώσει αυτά τα χαρακτηριστικά στην αληθινή τους διάσταση. Μπορεί να προσποιείται ότι έχει αγάπη ή ειρήνη, αλλά η πραγματικότητα θα είναι διαφορετική.

11. Μπορούν τα χαρίσματα του Πνεύματος να παραχαραχθούν;

Δυστυχώς ναι.

Ο Θεός δίνει το χάρισμα της προφητείας. Αλλά ο Χριστός προειδοποίησε ότι θα εμφανιστούν και πολλοί ψευδοπροφήτες, ειδικά τις τελευταίες ημέρες:

«Επειδή, θα σηκωθούν ψευδόχριστοι και ψευδοπροφήτες, και θα δείξουν μεγάλα σημεία και τέρατα, ώστε να πλανήσουν, αν είναι δυνατόν, και τους εκλεκτούς» (Ματθαίος 24:24).

Ο Θεός έδωσε αποστόλους. Αλλά η Αγία Γραφή προειδοποιεί ότι θα εμφανιστούν ψευδείς απόστολοι που θα μοιάζουν πολύ με αληθινούς αποστόλους:

«Επειδή, οι άνθρωποι αυτού του είδους είναι ψευδαπόστολοι, δόλιοι εργάτες, που μετασχηματίζονται σε αποστόλους του Χριστού» (Β’ Κορινθίους 11:13).

Ο Θεός διόρισε δασκάλους. Αλλά πολλοί ψευδοδιδάσκαλοι έχουν εμφανιστεί ανά τους αιώνες:

«Υπήρξαν, όμως, και ψευδοπροφήτες ανάμεσα στον λαό, όπως και μεταξύ σας θα υπάρξουν ψευδοδάσκαλοι, οι οποίοι θα εισαγάγουν με πλάγιο τρόπο αιρέσεις απώλειας, καθώς θα αρνούνται και τον Δεσπότη που τους αγόρασε, φέρνοντας επάνω στον εαυτό τους γρήγορη απώλεια» (Β’ Πέτρος 2:1).

Μην εντυπωσιάζεσαι όταν βλέπεις ένα άτομο με πολλά χαρίσματα. Τα χαρίσματα από μόνα τους χωρίς τον καρπό του Πνεύματος δεν λένε πολλά. Αυτό που πρέπει να κοιτάμε πρώτιστα είναι η αγιότητα του χαρακτήρα. Όταν το Άγιο Πνεύμα μορφώνει μέσα μας τον χαρακτήρα του Χριστού, όσα χαρίσματα μας δίνει το Πνεύμα θα τα χρησιμοποιούμε προς δόξα του Θεού.

Τι σημαίνουν αυτά για μένα;

Όλοι κληρονομήσαμε την αμαρτία. Αλλά όποιος πιστεύει στον Ιησού Χριστό ελευθερώνεται. Ο Θεός δίνει σε κάθε πιστό το Άγιο Πνεύμα. Το Άγιο Πνεύμα κάνει δύο πράγματα. Αγιάζει το χαρακτήρα μέσω του καρπού του Αγίου Πνεύματος στην ομοιότητα του Χριστού. Και δίνει χαρίσματα ώστε να μπορούμε να υπηρετούμε τον Θεό και τους συνανθρώπους.

Ουράνιε Πατέρα, σε παρακαλώ δώσε μου το Άγιο Πνεύμα σε αφθονία, ώστε να μπορεί να αγιάσει τον χαρακτήρα μου και να μου δώσει ό,τι χαρίσματα χρειάζονται για να είμαι υπηρέτης για Σένα και να βοηθώ τους ανθρώπους γύρω μου. Αμήν!