Βάπτιση – μία νέα αρχή στη ζωή – Εισαγωγή

Έχεις μοχθήσει στον ήλιο αρκετές ώρες φροντίζοντας την αυλή σου ή τον κήπο σου. Είσαι ιδρωμένος, κουρασμένος και λερωμένος. Μόλις μπαίνεις στο σπίτι σου, γεμίζεις την μπανιέρα για ένα χαλαρωτικό μπάνιο. Βγαίνεις καθαρός και αναζωογονημένος.

Το νερό έχει την ικανότητα να καθαρίζει και να μας κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα. Καθόλου παράξενο λοιπόν που ο Θεός επέλεξε τη βάπτιση ως σύμβολο μιας μεγαλύτερης κάθαρσης και αναζωογόνησης. Το βάπτισμα συμβολίζει τον καθαρισμό των αμαρτιών μας και την αρχή μιας νέας ζωής με τον Ιησού Χριστό.

Σε αυτή τη μελέτη θα μάθουμε μερικές μεγάλες αλήθειες για το βάπτισμα.

1. Τι σημαίνει η λέξη βαπτίζω;

«Βαπτίζω» είναι ελληνική λέξη που σημαίνει «βυθίζω». Να «βαπτιστεί» κάποιος σημαίνει να βυθιστεί στο νερό.

2. Πώς βαπτίστηκε ο Ιησούς;

«Kαι όταν ο Ιησούς βαπτίστηκε, ανέβηκε αμέσως από το νερό· και ξάφνου, ανοίχτηκαν σ’ αυτόν οι ουρανοί, και είδε το Πνεύμα του Θεού να κατεβαίνει σαν περιστέρι, και να έρχεται επάνω του» (Ματθαίο 3:16).

Ο Ιησούς «ανέβηκε» από το νερό, δηλαδή ήταν μέσα στο νερό και βγήκε.

Για τις βαπτίσεις που έκανε ο Ιωάννης ο Βαπτιστής διαβάζουμε:

«Εκεί, όμως, βάπτιζε και ο Ιωάννης στην Aινών, κοντά στο Σαλείμ, για τον λόγο ότι εκεί υπήρχαν πολλά νερά· και έρχονταν και βαπτίζονταν» (Ιωάννη 3:23).

Ο Ιωάννης επέλεξε την Αινών επειδή υπήρχε πολύ νερό εκεί. Αν βάπτιζε με ραντισμό όπως κάνουν μερικές εκκλησίες σήμερα, δεν θα υπήρχε ανάγκη για πολύ νερό.

3. Πώς βάπτιζαν οι απόστολοι;

«Kαι πρόσταξε να σταθεί η άμαξα· και κατέβηκαν και οι δύο στο νερό, ο Φίλιππος και ο ευνούχος· και τον βάπτισε. Kαι όταν ανέβηκαν από το νερό, το Πνεύμα του Κυρίου άρπαξε τον Φίλιππο, και ο ευνούχος δεν τον είδε πλέον, αλλά πορευόταν τον δρόμο του χαίροντας» (Πράξεις 8:38-39).

Ο Φίλιππος που έκανε τη βάπτιση, και ο Αιθίοπας που βαπτίστηκε, «κατέβηκαν» στο νερό, και στη συνέχεια «ανέβηκαν από το νερό». Όπως είχαν κάνει ο Ιωάννης και ο Ιησούς αρκετά χρόνια νωρίτερα.

Η βάπτιση λοιπόν είναι να μπει ο άνθρωπος ολόκληρος μέσα στο νερό.

4. Πόσο χρονών πρέπει να είναι ένα άτομο για να βαπτιστεί;

Ο Ιησούς βαπτίστηκε όταν ήταν 30 χρονών.

«AΦOY δε βαπτίστηκε ολόκληρος ο λαός, βαπτίστηκε και ο Ιησούς, και καθώς προσευχόταν, άνοιξε ο ουρανός, … Kαι αυτός ο Ιησούς άρχιζε να είναι περίπου 30 χρόνων» (Λουκά 3:21, 23).

Αυτό δεν σημαίνει ότι και εμείς πρέπει να βαπτιζόμαστε στα 30. Σημαίνει όμως ότι ένα άτομο πρέπει να είναι σε ηλικία για να καταλάβει.

«Όποιος πιστέψει και βαπτιστεί, θα σωθεί· όποιος, όμως, απιστήσει, θα κατακριθεί» (Μάρκο 16:16).

Αυτό το εδάφιο δείχνει ότι προϋπόθεση για το βάπτισμα είναι η πίστη. Για να έχει ένα άτομο πίστη, πρέπει να είναι σε θέση να καταλάβει το Ευαγγέλιο. Τα βρέφη δεν μπορούν να καταλάβουν το Ευαγγέλιο.

Τον καιρό της Αγίας Γραφής, ένα παιδί γινόταν ενήλικας στα 12 (Λουκά 2:42) αν ήταν αγόρι, ή στα 13, αν ένα κορίτσι. Αυτό δεν είναι μια διαταγή του Θεού, αλλά ήταν συνήθεια.

5. Υπάρχουν παραδείγματα νηπιοβαπτισμού στην Αγία Γραφή;

Όχι!

6. Από πού προήλθε ο νηπιοβαπτισμός;

Είναι μια παράδοση στην οποία οι πρώτες σαφείς αναφορές είναι από τον 3ο αιώνα μ.Χ.

 7. Τι συμβολίζει το βάπτισμα;

«Αντίτυπο του οποίου σώζει σήμερα και εμάς το βάπτισμα, (όχι η αποβολή της ακαθαρσίας της σάρκας, αλλά η μαρτυρία της αγαθής συνείδησης προς τον Θεό), διαμέσου της ανάστασης του Ιησού Χριστού» (Α’ Πέτρου 3:21).

«Συνταφήκαμε, λοιπόν, μαζί του διαμέσου του βαπτίσματος στον θάνατο, ώστε, καθώς ο Χριστός αναστήθηκε από τους νεκρούς με τη δόξα του Πατέρα, έτσι και εμείς να περπατήσουμε σε μία νέα ζωή. Επειδή, αν έχουμε γίνει σύμφυτοι μαζί του ως προς την ομοιότητα του θανάτου του, κατά συνέπεια θα είμαστε και ως προς την ομοιότητα της ανάστασης· γνωρίζοντας τούτο, ότι ο παλιός μας άνθρωπος συσταυρώθηκε, για να καταργηθεί το σώμα της αμαρτίας, ώστε να μη είμαστε πλέον δούλοι της αμαρτίας. » (Ρωμαίους 6:4–6).

Ο Ιησούς πέθανε για τις αμαρτίες μας και αναστήθηκε από τους νεκρούς νικητής. Μέσω του βαπτίσματος συμμετέχουμε συμβολικά στο θάνατο και την ανάσταση Του. Με την είσοδο στο νερό συμβολικά ενταφιάζεται η παλιά, αμαρτωλή φύση μας. Η έξοδος από το νερό συμβολίζει τη αναγέννηση σε μια νέα ζωή με τον Χριστό.

8. Πώς σχετίζεται η βάπτιση με την αναγέννηση;

«Αποκρίθηκε ο Ιησούς και του είπε: Σε διαβεβαιώνω απόλυτα, αν κάποιος δεν γεννηθεί από επάνω, δεν μπορεί να δει τη βασιλεία του Θεού… Αποκρίθηκε ο Ιησούς: Σε διαβεβαιώνω απόλυτα, αν κάποιος δεν γεννηθεί από νερό και Πνεύμα, δεν μπορεί να μπει μέσα στη βασιλεία του Θεού» (Ιωάννη 3:3, 5).

Εδώ ο Ιησούς εξηγεί ότι η αναγέννηση αποτελείται από δύο μέρη. Πρώτον, ένα άτομο πρέπει να γεννηθεί από το Πνεύμα. Τι σημαίνει αυτό;

Εμείς οι άνθρωποι γεννιόμαστε με αμαρτωλή φύση και έχουμε μία ροπή προς την αμαρτία. Είμαστε αμαρτωλοί από τη γέννησή μας.

Αλλά όταν το Άγιο Πνεύμα εργάζεται στην καρδιά, συχνά ανεπαίσθητα, συνειδητοποιούμε την αμαρτία μας και επιδιώκουμε τη συγχώρεση που προσφέρει ο Ιησούς. Οι αμαρτίες μας συγχωρούνται και ξεκινάμε μια νέα ζωή εν Χριστώ καθοδηγούμενη από το Πνεύμα. Αυτή είναι η πνευματική διάσταση της αναγέννησης.

Δεύτερον, ο Ιησούς αναφέρει επίσης το φυσικό μέρος. Το βάπτισμα συμβολίζει το θάνατο του παλιού εαυτού με την αμαρτωλή, σαρκική φύση του, και την αρχή της νέας ζωής.

Είναι μια εξωτερική μαρτυρία μιας εσωτερικής αλλαγής. Η πνευματική αναγέννηση και το βάπτισμα καθιστούν ένα άτομο παιδί του Θεού με την πληρέστερη έννοια της λέξης.

9. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για βάπτιση;

Δύο. Το πρώτο είναι να πιστέψουμε ότι ο Ιησούς πέθανε για τις αμαρτίες μας, να μετανοήσουμε γι’ αυτές, και να αποδεχθούμε τον Ιησού Χριστό ως Σωτήρα.

«Όποιος πιστέψει και βαπτιστεί, θα σωθεί· όποιος, όμως, απιστήσει, θα κατακριθεί» (Μάρκο 16:16).

«Kαι ο Πέτρος είπε σ’ αυτούς: Μετανοήστε, και κάθε ένας από σας ας βαπτιστεί στο όνομα του Ιησού Χριστού, σε άφεση αμαρτιών· και θα λάβετε τη δωρεά του Αγίου Πνεύματος» (Πράξεις 2:38).

Δεύτερον, να κατανοήσουμε και να ακολουθήσουμε το θέλημα του Θεού.

«Καθώς, λοιπόν, πορευτείτε, να κάνετε μαθητές όλα τα έθνη, βαπτίζοντάς τους στο όνομα του Πατέρα και του Yιού και του Αγίου Πνεύματος, διδάσκοντάς τους να τηρούν όλα όσα παρήγγειλα σε σας· και προσέξτε, εγώ είμαι μαζί σας όλες τις ημέρες, μέχρι τη συντέλεια του αιώνα. Αμήν» (Ματθαίο 28:19, 20).

«ΔΕΝ θέλω, όμως, να αγνοείτε, αδελφοί, ότι οι πατέρες μας ήσαν όλοι κάτω από τη νεφέλη, και όλοι πέρασαν μέσα από τη θάλασσα και όλοι βαπτίστηκαν στον Μωυσή μέσα στη νεφέλη και μέσα στη θάλασσα … Αλλά, ο Θεός δεν ευαρεστήθηκε στους περισσότερους απ’ αυτούς· επειδή, καταστρώθηκαν μέσα στην έρημο» (Α’ Κορινθίους 10:1-2, 5).

Ο Παύλος εδώ αναφέρεται στο λαό Ισραήλ που έφυγε από την Αίγυπτο και πέρασε μέσα από την Ερυθρά Θάλασσα ως ένα είδος βάπτισης. Αλλά ο Θεός δεν ήταν ευχαριστημένος μαζί τους, διότι αν και έκαναν μια διαθήκη να είναι υπάκουοι στον Θεό και να ακολουθούν τις Δέκα Εντολές, δεν έμεινα πιστοί. Ως αποτέλεσμα, πέθαναν στη έρημο.

Με το βάπτισμα μπαίνουμε στην οικογένεια του Θεού. Η οικογένεια του Θεού λειτουργεί σύμφωνα με τις αρχές που περιγράφονται στις Δέκα Εντολές. Οπότε η βάπτιση είναι μία υπόσχεση να ακολουθούμε τις εντολές του Θεού.

10. Είναι η βάπτιση απαραίτητη;

«Όποιος πιστέψει και βαπτιστεί, θα σωθεί όποιος, όμως, απιστήσει, θα κατακριθεί» (Μάρκο 16:16).

Το εδάφιο αυτό αναφέρει δύο αλλά προϋποθέτει τρεις κατηγορίες ατόμων.

Πρώτον, τα άτομα που πιστεύουν (δηλαδή βιώνουν την αναγέννηση) και βαπτίζονται (το φυσικό σύμβολο της αναγέννησης) θα σωθούν.

Δεύτερον, τα άτομα που απιστούν θα κατακριθούν.

Αλλά υπάρχει μια τρίτη κατηγορία. Τι γίνεται με τα άτομα που πιστεύουν, αλλά δεν έχουν βαπτιστεί; Το εδάφιο είναι σιωπηλό. Δεν τους προσφέρει ούτε διαβεβαίωση σωτηρίας ούτε κατάκριση.

Θέλεις πραγματικά να ζεις μια ζωή αβεβαιότητας ως Χριστιανός; Όχι! Αν έχεις πιστέψει στον Ιησού Χριστό, μην διστάζεις. Πάρε την απόφαση να βαπτιστείς.

«Σε διαβεβαιώνω απόλυτα, αν κάποιος δεν γεννηθεί από νερό και Πνεύμα, δεν μπορεί να μπει μέσα στη βασιλεία του Θεού» (Ιωάννη 3:5).

Θα μπορούσε ο Χριστός να το πει πιο ξεκάθαρα;

Τι σημαίνουν αυτά για μένα;

Κάποτε ένας λεπρός που ονομαζόταν Νεεμάν πήγε στον προφήτη Ελισαίε για να θεραπευθεί η λέπρα του. Ο προφήτης του απάντησε ότι για να θεραπευθεί θα έπρεπε να βυθιστεί επτά φορές στον ποταμό Ιορδάνη. Του Νεεμάν δεν του άρεσε η ιδέα και αποφάσισε να μην το κάνει. Αλλά οι έμπιστοι υπηρέτες του τον παρότρυναν: «Αν o προφήτης σoυ έλεγε ένα μεγάλο πράγμα, δεν θα τo έκανες; Πόσο μάλλον τώρα, όταν σoυ λέει: Nα βουτήξεις μέσα, και να καθαριστείς;» (Β’ Βασιλέων 5:13). Ο Νεεμάν κατάλαβε την ανοησία του, μπήκε στο ποτάμι επτά φορές και θεραπεύτηκε.

Η αμαρτία είναι σαν τη λέπρα. Αν δεν αντιμετωπιστεί, θα σε σκοτώσει. Η θεραπεία για την αμαρτία είναι όμορφα απλή. Πίστεψε ότι ο Ιησούς Χριστός πέθανε για τις αμαρτίες σου, αποφάσισε να ζήσεις τη ζωή σου σε αρμονία με το θέλημά Του, και βαπτίσου.

Αν ο Θεός ζητούσε κάτι δύσκολο, θα είχαμε κάθε δικαιολογία να διστάζουμε. Αλλά ζητάει κάτι απλό. Μην διστάζεις λοιπόν, βαπτίσου τώρα!

Ναι, πιστεύω ότι ο Ιησούς πέθανε για τις αμαρτίες μου. Επιλέγω να Τον ακολουθήσω και να γίνω παιδί του Θεού με την πλήρη έννοια της λέξης μέσω του βαπτίσματος.