Οι Δέκα Εντολές

Ποιο είναι το θέλημα του Θεού για τη ζωή σου; Αν θέλεις την απάντηση κοίτα τις Δέκα Εντολές. Αυτές συνοψίζουν το θέλημα του Θεού για τη ζωή μας. Οι πρώτες τέσσερις αφορούν τη σχέση μας με τον Θεό. Οι υπόλοιπες έξι τη σχέση μας με τον συνάνθρωπο. Όποιος τις ακολουθεί θα γευθεί τις ευλογίες του Θεού πλουσιοπάροχα!

1. Πρώτη Εντολή

«NA MH έχεις άλλους θεούς εκτός από μένα.»

(Έξοδος 20:3)

Η πρώτη εντολή μας καλεί να μην έχουμε άλλους θεούς εκτός από τον Τριαδικό Θεό του ουρανού. Το να αναγνωρίζω τον Θεό ως Θεό, σημαίνει να του δώσω την πρώτη θέση στη ζωή μου.

2. Δεύτερη Εντολή

«NA MH κάνεις για τον εαυτό σου είδωλο μήτε ομοίωμα κάποιου, από όσα είναι στον ουρανό επάνω ή όσα είναι στη γη κάτω ή όσα είναι στα νερά κάτω από τη γη· να μη τα προσκυνήσεις μήτε να τα λατρεύσεις· επειδή, εγώ ο Κύριος ο Θεός σου είμαι Θεός ζηλότυπος, που ανταποδίδω τις αμαρτίες των πατέρων επάνω στα παιδιά, μέχρι τρίτης και τέταρτης γενεάς εκείνων που με μισούν· και κάνω έλεος σε χιλιάδες γενεές εκείνων που με αγαπούν, και τηρούν τα προστάγματά μου.»

(Έξοδος 20:4-5)

Η δεύτερη εντολή μας θυμίζει ότι η λατρεία και η προσκύνηση ανήκει μόνο στον Θεό. Όχι σε αγίους, ούτε σε εικόνες, αγάλματα, ή οτιδήποτε άλλο.

3. Τρίτη Εντολή

«NA MH πάρεις το όνομα του Κυρίου τού Θεού σου μάταια· επειδή, δεν θα αθωώσει ο Κύριος εκείνον που παίρνει μάταια το όνομά του.»

(Έξοδος 20:7)

Συχνά ακούμε συνανθρώπους μας να βρίζουν τον Θεό, τον Χριστό, τη μητέρα Του, με τα πιο χυδαία λόγια. Τέτοια συμπεριφορά είναι τελείως απρεπής. Και να είσαι σίγουρος ότι δεν περνάει απαρατήρητη. Κάποια μέρα ο Θεός θα κρίνει αυστηρότατα αυτούς που βλασφημούν.

Υπάρχει όμως και μία ακόμη διάσταση σε αυτή την εντολή. Ο καθένας μας κουβαλάει το όνομα της οικογένειάς του. Ακούμε τους ανθρώπους να λένε στα παιδιά τους, «πρόσεχε μην σπιλώσεις το όνομα της οικογένειάς μας.»

Όποιος θεωρεί τον εαυτό του Χριστιανό, κουβαλάει το όνομα του Χριστού. Αν όμως η ζωή του δεν συνάδει με τις αρχές του Χριστού, τότε σπιλώνει το όνομα του Χριστού. Αν θέλουμε να ονομαζόμαστε Χριστιανοί, καλό θα είναι η ζωή μας να είναι ανάλογη.

4. Τέταρτη Εντολή

«NA θυμάσαι την ημέρα τού Σαββάτου, για να την αγιάζεις· έξι ημέρες να εργάζεσαι, και να κάνεις όλα τα έργα σου· η ημέρα, όμως, η έβδομη είναι Σάββατο του Κυρίου τού Θεού σου, να μη κάνεις σ’ αυτή κανένα έργο, ούτε εσύ ούτε ο γιος σου ούτε η θυγατέρα σου ούτε ο δούλος σου ούτε η δούλη σου ούτε το κτήνος σου ούτε ο ξένος σου, που βρίσκεται μέσα στις πύλες σου.»

«Επειδή, σε έξι ημέρες δημιούργησε ο Κύριος τον ουρανό και τη γη, τη θάλασσα, και όλα όσα βρίσκονται μέσα σ’ αυτά· και κατά την έβδομη ημέρα αναπαύθηκε· γι’ αυτό ο Κύριος ευλόγησε την ημέρα τού Σαββάτου, και την αγίασε.»

(Έξοδος 20:8-11)

Σύμφωνα με τις 10 Εντολές, το Σάββατο είναι η έβδομη ημέρα, η ημέρα ανάπαυσης.

Πάρε χρόνο κάθε Σάββατο να πας στην εκκλησία και να είσαι κοντά με την οικογένειά σου.

 5. Πέμπτη Εντολή

«NA TIMAΣ τον πατέρα σου και τη μητέρα σου, για να γίνεις μακροχρόνιος επάνω στη γη, που σου δίνει ο Κύριος ο Θεός σου.»

(Έξοδος 20:12)

Να δείχνεις αγάπη και σεβασμό στους γονείς. Ακόμη και αν νομίζεις ότι δεν το αξίζουν.

Αν αισθάνεσαι ότι οι γονείς σου ήταν άδικοι μαζί σου, να θυμάσαι ότι στον ουρανό έχεις έναν Πατέρα που σε υπεραγαπά, τον ίδιο τον Θεό!

6. Έκτη Εντολή

«NA MH φονεύσεις.»

(Έξοδος 20:13)

Η έκτη εντολή απαγορεύει όχι μόνο το φόνο, αλλά και κάθε μορφή βίας προς τον συνάνθρωπο. Ακόμη και ο θυμός και η λεκτική βία είναι παράβαση της εντολής.

7. Έβδομη Εντολή

«NA MH μοιχεύσεις.»

(Έξοδος 20:14)

Η ερωτική πράξη θεσπίστηκε από τον Θεό ως ευλογία και απόλαυση στα πλαίσια του γάμου. Έξω από το πλαίσιο του γάμου συνιστά μοιχεία.

8. Όγδοη Εντολή

«NA MH κλέψεις.»

(Έξοδος 20:15)

Ο Θεός μας καλεί να είμαστε τίμιοι σε κάθε συναλλαγή.

9. Ένατη Εντολή

«ΝΑ MH ψευδομαρτυρήσεις ενάντια στον πλησίον σου με ψεύτικη μαρτυρία.»

(Έξοδος 20:16)

Σε κάθε τι να είσαι ειλικρινής και να αγαπάς την αλήθεια.

10. Δέκατη Εντολή

«NA MH επιθυμήσεις το σπίτι τού πλησίον σου· να μη επιθυμήσεις τη γυναίκα τού πλησίον σου· ούτε τον δούλο του ούτε τη δούλη του ούτε το βόδι του ούτε το γαϊδούρι του ούτε κάθε τι, που είναι του πλησίον σου.»

(Έξοδος 20:17)

Μην ζηλεύεις αν ο γείτονάς σου έχει περισσότερα από σένα. Ο Θεός μας καλεί να είμαστε αυτάρκεις. Η πραγματική ευτυχία δεν εξαρτάται από το πόσα έχουμε αλλά από το αν έχουμε ειρήνη με τον Θεό και με τους συνανθρώπους μας.

Και μην ξεχνάς, ότι ο Θεός υποσχέθηκε σε κάθε πιστό την αιώνια ζωή, μια ζωή γεμάτη αφθονία. Οπότε, και αν μας λείψει κάτι εδώ, θα το λάβουμε σύντομα εκατονταπλάσια στη βασιλεία Του.

Επίλογος

Κοιτάζοντας τα παραπάνω ίσως αισθάνεσαι, και δικαιολογημένα, ότι μακράν απέχει η ζωή σου από αυτό που περιγράφουν οι Δέκα Εντολές. Μην ανησυχείς. Εσύ επέλεξε να τις ακολουθείς και ο Θεός υπόσχεται ότι θα συγχωρεί όταν κάνουμε λάθος.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά υπόσχεται να γράψει τις Δέκα Εντολές Του στην καρδιά μας, να τις κάνει δηλαδή βίωμά μας. Ζήτα Του να γράψει τις εντολές Του και στην δική σου την καρδιά!

Ο Θεός να σε ευλογεί!

Πές μας τη γνώμη σου γι’ αυτό το άρθρο.