Σίγουρα έχεις ακούσει τις λέξεις, Δευτέρα Παρουσία; Αλλά τι ακριβώς είναι; Δευτέρα Παρουσία είναι η επιστροφή του Ιησού Χριστού. Ο Χριστός ήρθε πρώτη φορά όταν γεννήθηκε στη Βηθλεέμ, μεγάλωσε στη Ναζαρέτ, εργάστηκε ως ξυλουργός, δίδαξε για τριάμισι χρόνια, πέθανε στο σταυρό, αναστήθηκε, και ανέβηκε στους ουρανούς. Αυτή ήταν η πρώτη Του παρουσία.

Δευτέρα Παρουσία – μία σίγουρη υπόσχεση

Αλλά λίγο πριν φύγει, έδωσε την εξής υπόσχεση: «Πηγαίνω [στους ουρανούς] να σας ετοιμάσω τόπο. Και αφού πάω και σας ετοιμάσω τόπο, έρχομαι πάλι, και θα σας παραλάβω μαζί μου, για να είστε κι εσείς, όπου είμαι εγώ» (Ιωάννης 14:2-3).

Όταν αναλήφθηκε, την ώρα που ανέβαινε στους ουρανούς, δύο άγγελοι εμφανίσθηκαν κει έδωσαν την εξής παρόμοια υπόσχεση στους παρευρισκομένους μαθητές: «Άνδρες Γαλιλαίοι, γιατί στέκεστε κοιτάζοντας στον ουρανό; Αυτός ο Ιησούς, που αναλήφθηκε από σας στον ουρανό, θάρθει έτσι, με τον ίδιο τρόπο που τον είδατε να πορεύεται στον ουρανό» (Πράξεις 1:11).

Το σύμβολο της Πίστης αναφέρει σχετικά: «Και πάλιν ερχόμενον μετά δόξης κρίναι ζώντας και νεκρούς ού της βασιλείας ουκ έσται τέλος».

Δευτέρα Παρουσία – Πως;

Ο Χριστός λοιπόν θα επιστρέψει. Αλλά πως; Πότε; Τι θα γίνει όταν έρθει; Γιατί; Αυτά τα ερωτήματα θα κοιτάξουμε τώρα. Στο ερώτημα «πως» η Γραφή απαντά με επτά ξεκάθαρα στοιχεία.

1. Ορατά

Όταν έρθει ο Χριστός, ΌΛΟΙ οι άνθρωποι θα Τον δουν, δίκαιοι και ασεβείς: «Έρχεται μαζί με τα σύννεφα, και θα τον δει κάθε μάτι, και εκείνοι που τον λόγχισαν· και θα θρηνήσουν με την παρουσία του όλες οι φυλές τής γης· ναι, αμήν» (Αποκάλυψη 1:7).

«Όπως η αστραπή βγαίνει από την ανατολή, και φαίνεται μέχρι τη δύση, έτσι θα είναι και η παρουσία τού Υιού τού ανθρώπου… και, τότε, θα θρηνήσουν όλες οι φυλές τής γης, και θα δουν τον Υιό τού ανθρώπου να έρχεται επάνω στα σύννεφα του ουρανού με δύναμη και πολλή δόξα» (Ματθαίο 24:27,30). Σε αυτά τα δύο εδάφεια βλέπουμε ότι όλοι οι άνθρωποι θα δουν τον Χριστό.

2. Ηχηρά
Σάλπιγγα Θεού

Σάλπιγγα Θεού

Όχι μόνο θα δουν όλοι οι άνθρωποι τον Χριστό, αλλά και θα ακούσουν: «Ο Κύριος θα κατέβει από τον ουρανό με πρόσταγμα, με φωνή αρχαγγέλου, και με σάλπιγγα Θεού» (Α’ Θεσσαλονικείς 4:16). Εδώ βλέπουμε τρία ηχητικά: πρόσταγμα, φωνή αρχαγγέλου, σάλπιγγα Θεού. Η σάλπιγγα ήταν (μέχρι πρόσφατα) πολεμικό όργανο και με τον πολύ ισχυρό ήχο της σκοπό είχε είτε να προειδοποιήσει για επερχόμενο κίνδυνο (όπως σήμερα οι αντιαεροπορικές σειρήνες), είτε να οδηγήσει το στράτευμα στη μάχη. Στη Δευτέρα Παρουσία δεν θα ηχήσει μια απλή σάλπιγγα, άλλα «σάλπιγγα Θεού» δηλαδή ισχυρότερη από οποιαδήποτε ανθρώπινη σάλπιγγα. Η φωνή αγγέλου περιγράφεται αλλού ως ιδιαίτερα ισχυρή (Δανιήλ 10:6, Αποκάλυψη 1:15). Βλέπουμε λοιπόν ότι οι λαοί της γης όχι μόνο θα Τον δουν, αλλά θα Τον ακούσουν όταν έρθει.

3. Με Όλους του Αγγέλους
Άγγελοι

Άγγελοι

Ο Χριστός θα έρθει με όλους τους αγγέλους που είναι αναρίθμητοι: «Ο Υιός τού ανθρώπου πρόκειται νάρθει μέσα στη δόξα τού Πατέρα του μαζί με τους αγγέλους του· και τότε θα αποδώσει στον καθέναν σύμφωνα με την πράξη του» (Ματθαίο 16:27). «Και όταν έρθει ο Υιός τού ανθρώπου μέσα στη δόξα του, και όλοι οι άγιοι άγγελοι μαζί του, τότε θα καθήσει επάνω στον θρόνο τής δόξας του» (Ματθαίο 25:31).

Όταν εμφανίστηκαν δύο άγγελοι στον τάφο του Χριστού, έγινε σεισμός και οι στρατιώτες που φρουρούσαν τον τάφο έπεσαν σα νεκροί. Φαντάσου τι θα γίνει όταν έρθουν όλοι οι άγγελοι του Θεού.

4. Θα Έρθει ως Βασιλιάς με Δύναμη και Δόξα Πολλή
Ιησούς Χριστός Βασιλιάς

Ιησούς Χριστός Βασιλιάς

Την πρώτη φορά ο Χριστός γεννήθηκε βρέφος στη Βηθλεέμ. Μεγάλωσε σε μία φτωχή οικογένεια και υπέφερε τη δυσπιστία και την κοροϊδία των ανθρώπων γύρω Του. Τη δεύτερη φορά ο Χριστό θα έρθει ως Βασιλιάς με δύναμη και δόξα πολλή: «Και τότε θα δουν τον Υιό τού ανθρώπου να έρχεται μέσα σε σύννεφα, με πολλή δύναμη και δόξα» (Μάρκο 13:26).

 

5. Οι Πιστοί Νεκροί θα Αναστηθούν και με τους Ζωντανούς θα Αναληφθούν
Ανάσταση Νεκρών

Ανάσταση Νεκρών

Αυτή είναι η πλέον θαυμάσια αλήθεια σχετικά με τη Δευτέρα Παρουσία. Όλοι οι άνθρωποι που πέθαναν με πίστη, θα αναστηθούν για να λάβουν αιώναι ζωή: «Δέστε, ένα μυστήριο λέω προς εσάς· όλοι μεν δεν θα κοιμηθούμε, όλοι όμως θα μεταμορφωθούμε, σε μια στιγμή, σε χρόνο ανοιγοκλεισίματος του ματιού, στην έσχατη σάλπιγγα· επειδή, θα σαλπίσει, και οι νεκροί θα αναστηθούν άφθαρτοι, κι εμείς θα μεταμορφωθούμε» (Α’ Κορινθίους 15:51-52).

Οι αναστημένοι πιστοί μαζί με τους εν ζωή πιστούς θα συναντήσουν τον Χριστό που θα τους πάρει στον ουρανό: «Ο Κύριος θα κατέβει από τον ουρανό με πρόσταγμα, με φωνή αρχαγγέλου, και με σάλπιγγα Θεού, κι αυτοί που πέθαναν εν Χριστώ θα αναστηθούν πρώτα· έπειτα, εμείς που ζούμε, όσοι απομένουμε, θα αρπαχτούμε μαζί τους, ταυτόχρονα, με σύννεφα σε συνάντηση του Κυρίου στον αέρα· και έτσι, θα είμαστε πάντοτε μαζί με τον Κύριο» (Α’ Θεσσαλονικείς 4:16-17).

Ο Χριστός θα έρθει να πάρει τους πιστούς στον ουρανό: «Πηγαίνω [στους ουρανούς] να σας ετοιμάσω τόπο. Και αφού πάω και σας ετοιμάσω τόπο, έρχομαι πάλι, και θα σας παραλάβω μαζί μου, για να είστε κι εσείς, όπου είμαι εγώ» (Ιωάννης 14:2-3). «Και θα αποστείλει τούς αγγέλους του με δυνατή φωνή σάλπιγγας· και θα συγκεντρώσει τούς εκλεκτούς του από τους τέσσερις ανέμους, από τις άκρες των ουρανών μέχρι τις άλλες άκρες τους» (Ματθαίο 24:31).

Μάλιστα ο Χριστός δεν θα πατήσει στη γη. Αντίθετα, οι άγγελοι θα φέρουν τους πιστούς στον Χριστό στον αέρα: «Θα αρπαχτούμε μαζί τους, ταυτόχρονα, με σύννεφα σε συνάντηση του Κυρίου στον αέρα» (Α’ Θεσσαλονικείς 4:17).

6. Οι Ασεβείς θα Πεθάνουν

Όταν έρθει ο Χριστός όλοι οι ασεβείς θα πεθάνουν: «Και είδα τον ουρανό ανοιγμένον, και ξάφνου, ένα λευκό άλογο, κι αυτός που καθόταν επάνω σ’ αυτό ονομαζόταν Πιστός και Αληθινός, και κρίνει και πολεμάει με δικαιοσύνη…. Και τα στρατεύματα, που ήσαν στον ουρανό τον ακολουθούσαν επάνω σε λευκά άλογα, ντυμένοι με εκλεκτής ποιότητας λινό λευκό και καθαρό… Και οι υπόλοιποι [δηλαδή οι ασεβείς άνθρωποι] φονεύθηκαν με τη ρομφαία τού καθήμενου επάνω στο άλογο, η οποία έβγαινε από το στόμα του· και όλα τα όρνεα χόρτασαν από τις σάρκες τους» (Αποκάλυψη 19:11, 14, 21) .

7. Η Γη θα Μείνει Έρημη
Έρημη Γη

Έρημη Γη

Ο προφήτης Ιερεμίας είδε προφητικά τα γεγονότα της Δευτέρας Παρουσίας και περιέγραψε την κατάσταση της γης μετά τη Δευτέρα Παρουσία με τα εξής λόγια: «Κοίταξα επάνω στη γη, και δέστε, είναι άμορφη και έρημη· και στους ουρανούς, και δεν υπήρχε το φως τους. Είδα τα βουνά, και έτρεμαν, και όλοι οι λόφοι κατασείονταν. Είδα, και δεν υπήρχε άνθρωπος, και όλα τα πουλιά τού ουρανού είχαν φύγει» (Ιερεμίας 4:23-25).

Με τη Δευτέρα Παρουσία θα αρχίσει η Χιλιετής Βασιλεία του Χριστού, όχι όμως στη γη αλλά στον ουρανό.

Πλάνες σχετικά με τη Δευτέρα Παρουσία

Τα εδάφια που είδαμε παραπάνω μιλούν πολύ καθαρά. Υπάρχουν και πολλά άλλα που περιγράφουν τη Δευτέρα Παρουσία με παρόμοια τρόπο. Παρά λοιπόν τα ξεκάθαρα λόγια, στον Χριστιανικό κόσμο κυκλοφορούν αρκετές πλάνες σχετικά με αυτό το θέμα.

Κάποιοι πιστεύουν ότι ο Χριστός ήρθε «μυστικά» το 1914. Αυτό όμως δεν ισχύει καθώς όπως διαβάσαμε παραπάνω, όλοι οι άνθρωποι θα Τον δουν, πιστοί και ασεβείς. Αν ήρθε το 1914, πως και δεν Τον είδαμε;

Πολλοί πιστεύουν ότι θα έρθει στο μέλλον, μυστικά όμως. Μάλιστα, ονομάζουν το γεγονός, «Αρπαγή της Εκκλησίας». Όπως διαβάσαμε παραπάνω όμως, δεν υπάρχει τίποτε το μυστικό όταν θα έρθει ο Κύριος ως Βασιλιάς, με σάλπιγγα Θεού, και αμέτρητους αγγέλους.

Κάποιοι πιστεύουν ότι ο Χριστός θα έμφανιστεί τοπικά σε κάποια σημεία. Ακόμη και πάστορες χιλιάδων διαδίδουν τέτοιες πλάνες λέγοντας ότι δήθεν ο Χριστός θα εμφανιστεί στις εκκλησίες τους. Αυτό είναι συγκεκριμμένη πλάνη για την οποία προειδοποίησε ο ίδιος ο Χριστός: «Αν, λοιπόν, σας πουν: Να! είναι στην έρημο, μη βγείτε: Να! στα εσωτερικά δωμάτια, μη πιστέψετε. Επειδή, όπως η αστραπή βγαίνει από την ανατολή, και φαίνεται μέχρι τη δύση, έτσι θα είναι και η παρουσία τού Υιού τού ανθρώπου» (Ματθαίο 24:26-27).

Άλλοι πάλι πιστεύουν ότι το όλο θέμα είναι μια αληγορία, και ότι δεν θα γίνει Δευτέρα Παρουσία όπως περιγράφεται, αλλά απλά ο καλός Θεός θα βοηθήσει τον κόσμο μας να γίνει καλύτερος. Λάθος. Δεν υπάρχει τίποτε το αληγορικό στις περιγραφές της Δευτέρας Παρουσίας. Η γη μας δεν θα γίνει καλύτερη. Παραείναι μολυσμένη από την αμαρτία. Η γη θα καταστρεφεί και ο Χριστός θα την ξαναφτιάξει από την αρχή.

Τι Πρέπει να Κάνω;

Η Γραφή μας λέει ότι οι μέρες πριν τη Δευτέρα Παρουσία θα είναι σαν τις ημέρες του Νώε. Οι άνθρωποι ακολουθούσαν τις καθημερινές τους ασχολίες με κύριο γνώμονα την απόλαυση, χωρίς να έχουν ιδέα τι έμελλε να βρουν μπροστά τους. Το ίδιο συμβαίνει και σήμερα. Οι άνθρωποι αναζητούν τις απολαύσεις και δεν σκέφτονται ότι το τέλος του κόσμου είναι προ των θυρών.

Αν θέλεις να μην βρεθείς προ δυσάρεστων εκπλήξεων, τώρα είναι η ώρα να πάρεις μία Δωρεάν Καινή Διαθήκη και να αρχίσεις να διαβάζεις. Να ζητήσεις από τον Χριστό να συγχωρήσει τις αμαρτίες σου, και να πάρεις την απόφαση να ανήκεις σε Αυτόν. «Τώρα είναι καιρός ευπρόσδεκτος, τώρα είναι ημέρα σωτηρίας» (Β’ Κορινθίους 6:2). Και να τηρείς τις Δέκα Εντολές.

Ο Κύριος να σε ευλογεί.

Πες μας τη γνώμη σου για αυτό το άρθρο.