Διάβολος: Εισαγωγή

Διάβολος, Εωσφόρος, Σατανάς. Μερικές φορές τον ζωγραφίζουν σαν ένα κόκκινο καρτούν, ένα άτακτο πλάσμα με κέρατα, ουρά και δίκρανο. Πολλοί αρνούνται ότι υπάρχει. Αλλά σύμφωνα με την Αγία Γραφή, είναι ένα πολύ πραγματικό ον, ένας έκπτωτος άγγελος που είναι υπεύθυνος για τον πόνο και την δυστυχία που βλέπουμε στον κόσμο μας.

Είναι γνωστός με διαφορετικά ονόματα. Σατανάς, Διάβολος, Εωσφόρος, Δράκος, Αρχαίος Όφις. Το καθένα έχει το δικό του νόημα.

Σε αυτή τη μελέτη θα μελετήσουμε την καταγωγή και την πτώση του.

 1. Ποιο ήταν το όνομα του Διαβόλου πριν αμαρτήσει;

«Πώς έπεσες από τον ουρανό, Εωσφόρε, γιε της αυγής!» (Ησαΐας 14:12).

«Εωσφόρος» σημαίνει «αυτός που φέρνει φως». Αυτό ήταν το όνομα του Σατανά πριν αμαρτήσει.

2. Πού ήταν ο Εωσφόρος πριν αμαρτήσει; Και ποια ήταν η θέση του;

«Γιε ανθρώπου, ανάλαβε θρήνο ενάντια στον βασιλιά της Τύρου, και πες του: Έτσι λέει ο Κύριος ο Θεός: Εσύ επισφράγισες τα πάντα, είσαι γεμάτος σοφία, και τέλειος σε ωραιότητα. Στάθηκες στην Εδέμ, στον παράδεισο του Θεού· Ήσουν περισκεπασμένος από κάθε πολύτιμη πέτρα, από σάρδιο, τοπάζιο, και διαμάντι, βηρύλλιο, όνυχα, και ίασπη, σάπφειρο, σμάραγδο και άνθρακα, και χρυσάφι. H υπηρεσία των τυμπάνων σου και των αυλών σου ήταν ετοιμασμένη για σένα, κατά την ημέρα που κτίστηκες. Ήσουν χρισμένο χερούβ, για να επισκιάζεις· και εγώ σε έστησα, ήσουν στο άγιο βουνό του Θεού· περπατούσες ανάμεσα σε πύρινες πέτρες. Ήσουν τέλειος στους δρόμους σου, από την ημέρα που κτίστηκες, μέχρις ότου βρέθηκε μέσα σε σένα αδικία» (Ιεζεκιήλ 28:12-15).

Αν και τα εδάφια αναφέρονται στον βασιλιά της Τύρου, στην ουσία μιλάνε για τον Εωσφόρο.

Βλέπουμε τέσσερα πράγματα. Πρώτον, ο Εωσφόρος ήταν στον κήπο του Θεού, στο βουνό του Θεού, δηλαδή στην παρουσία του Θεού.

Δεύτερον, ήταν ένα χρισμένο χερούβ. Τα χερουβείμ (πληθυντικός του χερούβ) είναι άγγελοι που βρίσκονται γύρω από το θρόνο του Θεού. Ο Εωσφόρος είχε αυτή την εξυψωμένη θέση, υψηλότερη από όλους τους άλλους αγγέλους, ακριβώς δίπλα στο θρόνο του Θεού.

Τρίτον, ο Εωσφόρος ήταν ένα δημιουργημένο ον, ένας άγγελος. Αντίθετα, ο Θεός δεν έχει δημιουργηθεί. Πάντα υπήρχε.

Τέταρτον, η αδικία βρέθηκε «μέσα σου». Ο Αδάμ έπεσε στον πειρασμό επειδή άκουσε την Εύα. Η Εύα έπεσε στον πειρασμό επειδή την ξεγέλασε το φίδι (ο Σατανάς). Αλλά τον Εωσφόρο κανένας δεν τον οδήγησε σε πειρασμό. Κανένας άλλος δεν έχει έστω ένα μικρό μέρος της ευθύνης. Η αμαρτία προήλθε από μέσα του.

3. Τι συνέβη στο μυαλό του Εωσφόρου; Ποια ήταν η αμαρτία του;

«H καρδιά σου υψώθηκε, εξαιτίας της ωραιότητάς σου· έφθειρες τη σοφία σου, εξαιτίας της λαμπρότητάς σου» (Ιεζεκιήλ 28:17).

«Εσύ, όμως, έλεγες στην καρδιά σου: Θα ανέβω στον ουρανό, θα υψώσω τον θρόνο μου πιο πάνω από τα αστέρια του Θεού· και θα καθίσω επάνω στο βουνό της σύναξης, προς τα μέρη του βορρά· θα ανέβω επάνω στα ύψη των σύννεφων· θα είμαι όμοιος με τον Ύψιστο» (Ησαΐας 14:13-14).

Λόγω της ομορφιάς του, ο Εωσφόρος έγινε περήφανος. Ήθελε να είναι πιο ψηλά από όλους τους άλλους, και ίσος με τον Θεό.

Ενδιαφέρον έχουν οι λέξεις «θα καθίσω επάνω στο βουνό της σύναξης».  Ήταν ήδη εκεί, στο βουνό του Θεού. Αλλά ως άγγελος, στεκόταν δίπλα στο θρόνο του Θεού, δεν καθόταν. Η Αγία Γραφή λέει ότι οι άγγελοι είναι υπηρέτες του Θεού, και αυτός είναι ο λόγος που απεικονίζονται ως όρθιοι, έτοιμοι να εκπληρώσουν τις εντολές του Θεού.

Αλλά στον Εωσφόρο δεν αρκούσε να στέκεται δίπλα στο θρόνο του Θεού. Ήθελε να καθίσει. Οι υπηρετούντες στέκονται. Οι βασιλιάδες κάθονται. Ο Εωσφόρος ήθελε να γίνει βασιλιάς στη θέση του Θεού, ίσος με τον Θεό. Εποφθαλμιούσε το θρόνο του Θεού.

Ωστόσο, «η υπερηφάνεια προηγείται του ολέθρου, και η υψηλοφροσύνη του πνεύματος προηγείται της πτώσης» (Παροιμίες 16:18). Και αυτό ακριβώς συνέβη στον Εωσφόρο.

4. Τι έκανε ο Εωσφόρος μετά;

«Έγινε πόλεμος στον ουρανό· ο Μιχαήλ και οι άγγελοί του πολέμησαν ενάντια στον δράκοντα, και ο δράκοντας πολέμησε και οι άγγελοί του. Kαι δεν υπερίσχυσαν ούτε βρέθηκε πλέον τόπος γι’ αυτούς στον ουρανό. Kαι ρίχτηκε ο μεγάλος δράκοντας, το αρχαίο φίδι, που αποκαλείται ο διάβολος, και ο σατανάς, που πλανάει ολόκληρη την οικουμένη, ρίχτηκε στη γη· και οι άγγελοί του ρίχτηκαν μαζί του» (Αποκάλυψη 12:7–9).

Ο Εωσφόρος ως κτίσμα, δεν μπορούσε να πάρει το θρόνο του Θεού. Βλέποντας την αποτυχία του, ο Εωσφόρος προσπάθησε να στρέψει τους αγγέλους ενάντια στον Θεό.

Μετά την εξέγερσή του ενάντια στο Θεό ο Εωσφόρος έπαψε να είναι Εωσφόρος, αυτός που φέρνει φως. Ονομάζεται πλέον με διάφορα ονόματα, και όλα έχουν άσχημη σημασία – δράκος, όφις, διάβολος, και Σατανάς. Η λέξη Σατανάς σημαίνει «αντίπαλος». Η λέξει διάβολος σημαίνει «αυτός που διαβάλλει». Ο κάποτε λαμπερός άγγελος έγινε αντίπαλος του Θεού και διάβολος.

Οι απάτες του Σατανά ήταν πανούργες και καμουφλαρισμένες με ένα πέπλο φαινομενικής ευσυνειδησίας σε τέτοιο βαθμό που κατάφερε να εξαπατήσει το ένα τρίτο των αγγέλων! Αυτό το ένα τρίτο των αγγέλων ακολούθησαν τον Σατανά και έπεσαν μαζί του. Αυτούς τους έκπτωτους αγγέλους τους συναντάμε σε πολλές περιπτώσεις στη Αγία Γραφή. Μερικές φορές ονομάζονται πονηρά πνεύματα, ακάθαρτα πνεύματα ή δαίμονες.

Η εξέγερση κατά του Θεού απέτυχε και ο Σατανάς και οι άγγελοί του έπεσαν στη γη. Ο Σατανάς μισεί τον Θεό. Αλλά επειδή δεν μπορεί να βλάψει τον Θεό, προσπαθεί να βλάψει  τους ανθρώπους  επειδή ξέρει πόσο πολύ μας αγαπάει ο Θεός. Με το να βλάπτει τους ανθρώπους, επιθυμεί να πληγώσει τον Θεό.

5. Γιατί ο Σατανάς και οι άγγελοί του ρίχτηκαν στη γη και όχι κάπου αλλού;

Όταν ο Θεός δημιούργησε τον Αδάμ και την Εύα, τους τοποθέτησε επικεφαλής σε αυτή τη γη. Τους έδωσε κυριαρχία πάνω στη γη.

«Και τους ευλόγησε ο Θεός· και είπε σ’ αυτούς ο Θεός: Αυξάνεστε και πληθύνεστε και γεμίστε τη γη, και κυριεύστε την, και εξουσιάζετε επάνω στα ψάρια της θάλασσας, και επάνω στα πουλιά του ουρανού και επάνω σε κάθε ζώο που κινείται επάνω στη γη» (Γένεση 1:28).

Όταν ο Αδάμ και η Εύα αμάρτησαν, παρέδωσαν την κυριαρχία της γης στον Σατανά. Γι’ αυτόν τον λόγο ο Σατανάς αποκαλείται «θεός τούτου του κόσμου» καθώς και «άρχοντας τούτου του κόσμου».

«Στους οποίους, καθώς είναι άπιστοι, ο θεός τούτου του κόσμου τύφλωσε τον νου, για να μη λάμψει επάνω σ’ αυτούς ο φωτισμός του ευαγγελίου της δόξας του Χριστού, που είναι εικόνα του Θεού» (Β’ Κορινθίους 4:4).

«Ο άρχοντας τούτου του κόσμου έχει κριθεί» (Ιωάννη 16:11).

Μπορείς να διαβάσεις περισσότερα για τη Δημιουργία και την Πτώση στις σχετικές μελέτες.

Βέβαια, ο Θεός ως Δημιουργός έχει τον ύψιστο έλεγχο της γης. Άλλα η αμαρτία του Αδάμ και της Εύας έδωσαν δικαιώματα κυριαρχίας στον Σατανά.

6. Ποιος νίκησε τον Σατανά;

Ο Ιησούς Χριστός. Επειδή έζησε μια αναμάρτητη ζωή ως άνθρωπος, πέτυχε εκεί που ο Αδάμ είχε αποτύχει. Νίκησε δηλαδή τον Σατανά όπως ο Σατανάς είχε νικήσει τον Αδάμ. Επιπλέον, ο Χριστός πέθανε στο σταυρό για τις αμαρτίες μας και έτσι πλήρωσε την ποινή για τις αμαρτίες μας. Οπότε, όταν πιστεύουμε στον Χριστό, οι αμαρτίες μας συγχωρούνται. Τέλος, με την ανάστασή Του εκ νεκρών, ο Χριστός νίκησε τον θάνατο. Έτσι, όποιος πιστεύει στον Χριστό έχει την υπόσχεση της ανάσταση.

«Επειδή, λοιπόν, τα παιδιά έγιναν κοινωνοί σάρκας και αίματος, και αυτός [ο Ιησούς Χριστός] παρόμοια έγινε μέτοχος από τα ίδια, για να καταργήσει, διαμέσου του θανάτου, αυτόν που έχει το κράτος του θανάτου, δηλαδή, τον διάβολο, και να ελευθερώσει εκείνους, όσους εξαιτίας του φόβου του θανάτου ήταν σε ολόκληρη τη ζωή υποκείμενοι στη δουλεία» (Εβραίους 2:14-15).

Μπορείς να διαβάσεις περισσότερα για τον Ιησού Χριστό στη σχετική μελέτη.

7. Ποιο θα είναι το τέλος του Σατανά και των αγγέλων του;

«Γι’ αυτό, θα βγάλω φωτιά από ανάμεσά σου, η οποία θα σε καταφάει· Kαι θα σε κάνω στάχτη επάνω στη γη, μπροστά σε όλους εκείνους, που σε βλέπουν.» (Ιεζεκιήλ 28:18).

«Kαι ο διάβολος, που τους πλανούσε, ρίχτηκε στη λίμνη με τη φωτιά και το θειάφι» (Αποκάλυψη 20:10).

Ο Σατανάς και οι άγγελοι του θα πεθάνουν την Ημέρα της Κρίσης. Μπορείς να διαβάσεις περισσότερα για την Ημέρα της Κρίσης στη σχετική μελέτη.

 Τι σημαίνουν αυτά για μένα;

Ο Σατανάς είναι ένας πανούργος εχθρός. Αλλά είναι επίσης ένας νικημένος εχθρός. Ο Ιησούς τον έχει νικήσει κατά κράτος και το τέλος του είναι σίγουρο. Ο Σατανάς είναι χαμένος. Κάνοντας μια συνειδητή επιλογή να ζήσεις τη ζωή σου για τον Ιησού Χριστό, εξασφαλίζεις ότι θα είσαι με τη νικηφόρα πλευρά και όχι με την χαμένη.

Δεν φοβάμαι τον Σατανά. Ο Ιησούς τον έχει νικήσει εντελώς και μια μέρα θα αποκαταστήσει όλα τα πράγματα. Επιλέγω να ανήκω στον Ιησού.

Επιστροφή στην αρχική σελίδα.

Επιστροφή στην ενότητα Βασικές Διδασκαλίες.