Σε προηγούμενο άρθρο, είδαμε ότι η μέλλουσα ανάσταση των νεκρών είναι τόσο αληθινή, όσο και η ανάσταση του Χριστού. Αλλά πόσες αναστάσεις υπάρχουν; Και πότε ακριβώς θα γίνουν;

Θα υπάρχουν δύο αναστάσεις

Στην Αγία Γραφή υπάρχουν δύο αναστήσεις, μία για τους δίκαιους και μία για τους ασεβείς. Ο Χριστός είπε: «Μη θαυμάζετε γι’ αυτό• επειδή, έρχεται ώρα, κατά την οποία, όλοι εκείνοι που είναι μέσα στα μνήματα, θα ακούσουν τη φωνή του• και θα βγουν έξω εκείνοι που έπραξαν τα αγαθά, σε ανάσταση ζωής• εκείνοι δε που έπραξαν τα φαύλα, σε ανάσταση κρίσης» (Ιωάννη 5:28-29). Δύο αναστάσεις λοιπόν, η ανάσταση ζωής για τους δίκαιους, και η ανάσταση κρίσης για τους αδίκους.

Η ανάσταση των πιστών

Η ανάσταση ζωής, δηλαδή η ανάσταση των πιστών, θα γίνει κατά τη Δευτέρα Παρουσία του Χριστού. Ο απόστολος Παύλος γράφει στους Χριστιανούς στη Θεσσαλονίκη:

«Δεν θέλω, μάλιστα, να αγνοείτε, αδελφοί, για όσους έχουν κοιμηθεί, για να μη λυπάστε, όπως και οι υπόλοιποι, που δεν έχουν ελπίδα. Επειδή, αν πιστεύουμε ότι ο Ιησούς πέθανε και αναστήθηκε, έτσι και ο Θεός, αυτούς που κοιμήθηκαν με πίστη στον Ιησού, θα τους φέρει μαζί του. Επειδή, σας λέμε τούτο διαμέσου του λόγου τού Κυρίου, ότι εμείς που ζούμε, όσοι απομένουμε στην παρουσία τού Κυρίου, δεν θα προλάβουμε αυτούς που κοιμήθηκαν• δεδομένου ότι, ο ίδιος ο Κύριος θα κατέβει από τον ουρανό με πρόσταγμα, με φωνή αρχαγγέλου, και με σάλπιγγα Θεού, κι αυτοί που πέθαναν εν Χριστώ θα αναστηθούν πρώτα• έπειτα, εμείς που ζούμε, όσοι απομένουμε, θα αρπαχτούμε μαζί τους, ταυτόχρονα, με σύννεφα σε συνάντηση του Κυρίου στον αέρα• και έτσι, θα είμαστε πάντοτε μαζί με τον Κύριο» (Α’ Θεσσαλονικείς 4:13-17).

Η ανάσταση των πιστών θα γίνει λοιπόν στη Δευτέρα Παρουσία του Χριστού. Πότε όμως θα γίνει η ανάσταση των ασεβών;

Η Ανάσταση των Ασεβών

Τη χρονολογία της ανάστασης των ασεβών την δίνει ο Ιωάννης στην Αποκάλυψη 20. Μετά τη Δευτέρα Παρουσία που περιγράφεται στην Αποκάλυψη 19, και την ανάσταση των πιστών, ο Ιωάννης μας πληροφορεί ότι οι πιστοί θα ζήσουν και θα βασιλεύσουν στον ουρανό με τον Χριστό για 1.000 χρόνια (η χιλιετηρίδα).

Και προσθέτει: «Οι υπόλοιποι, όμως, των νεκρών δεν ανέζησαν, μέχρις ότου συμπληρωθούν τα 1.000 χρόνια» (Αποκάλυψη 20:5). Οι «υπόλοιποι των νεκρών» είναι όλοι οι άνθρωποι που πέθαναν και δεν αναστήθηκαν στην ανάσταση των πιστών, είναι δηλαδή οι ασεβείς. Οι ασεβείς λοιπόν, μας λέει ο Ιωάννης, θα αναστηθούν μετά τα 1.000 χρόνια. Έχουμε λοιπόν την εξής χρονική εξέλιξη:

Αν θες να ξέρεις περισσότερα για ποιον λόγο ο Θεός ακολουθεί αυτή τη διαδικασία διάβασε σχετικό άρθρο για την χιλιετηρίδα.

Η ανάσταση των ασεβών είναι ανάσταση κρίσης

Η ανάσταση των ασεβών θα είναι ανάσταση κρίσης, όπως είπε ο Χριστός, δηλαδή ανάσταση τιμωρίας. Και όπως λέει στην προς Εβραίους επιστολή 10:31: «Είναι φοβερό το να πέσει κάποιος στα χέρια τού ζωντανού Θεού.» Αυτό που θέλει να πει είναι ότι αν και ο Θεός είναι Θεός αγάπης, δεν θα αφήσει την ασέβεια και τους ασεβείς ατιμώρητους, Θα κρίνει και μάλιστα με αυστηρότητα.

Τώρα είναι η ώρα της απόφασης

Κάθε άνθρωπος που έζησε και ζει σε αυτή τη γη θα κληθεί να δώσει λόγο για τη ζωή του. Κάθε άνθρωπος θα βρεθεί ή με τους πιστούς στη Δευτέρα Παρουσία, ή με τους ασεβείς στην ανάσταση της κρίσης. Δεν υπάρχει τρίτη επιλογή.

Τώρα είναι η ώρα της επιλογής και ο καθένας μας καλείται να πάρει τις αποφάσεις του. Όπως είπε και ο Θεός μέσω του Μωυσή: «Επικαλούμαι σήμερα σε σας μάρτυρες τον ουρανό και τη γη, ότι έβαλα μπροστά σας τη ζωή και τον θάνατο… διαλέξτε τη ζωή, για να ζείτε, εσύ και το σπέρμα σου» (Δευτερονόμιο 30:19).

Η ζωή είναι ο Ιησούς Χριστός και όσοι επιλέγουν να Τον ακουλουθούν θα έχουν μέρος στην ανάσταση της ζωής.

Ο Θεός να σε ευλογεί!

Πες μας τη γνώμη σου για αυτό το άρθρο: Η ανάσταση των νεκρών.