Βίβλος / Αγία Γραφή απίστευτη διαχρονικότητα

Η Βίβλος ή αλλιώς Αγία Γραφή έχει απίστευτη διαχρονικότητα. Μερικοί νομίζουν ότι η Αγία Γραφή έχει χάσει την αξία της. Ότι δεν είναι για την εποχή μας. Ότι δεν είναι για εμάς. Μήπως τώρα πια μόνο λίγοι την διαβάζουν;

Έχω ένα ωραίο αυτοκίνητο, αλλά παλιό, 15 χρονών. Κάποτε ήταν καινούριο, το χρώμα γυάλιζε, τα καθίσματα πεντακάθαρα, η μηχανή κελαηδούσε. Τώρα πια 15 χρόνια αργότερα το αμάξωμα έχει σκουριές εδώ και εκεί, η μηχανή όλο και κάποιο μικροπροβληματάκι θα βγάλει και τα καθίσματα δείχνουν τα σημάδια της χρήσης. Αν προσπαθήσω να το πουλήσω θα πάρω ένα μικρό ποσοστό της αρχικής του αξίας.

Το ίδιο ισχύει σε πολλούς άλλους τομείς. Ελάχιστοι κινηματογράφοι δείχνουν παλιές ταινίες. Ελάχιστα μαγαζιά πουλούν μεταχειρισμένα πράγματα, και αν πουλούν, είναι σε χαμηλές τιμές. Ακόμη και στα βιβλία, με εξαίρεση κάποια κλασσικά έργα παλαιών συγγραφέων, οι περισσότεροι κοιτάμε τι το καινούριο έχει κυκλοφορήσει.

Ένα παλιό βιβλίο

Από όλα τα βιβλία που γνωρίζουμε, η Βίβλος είναι το παλαιότερο. Τμήματα της είναι πανάρχαια. Για παράδειγμα, το βιβλίο του Ιώβ και η Γένεση, γράφτηκαν από τον Μωυσή πριν από το 1.450 π.Χ. Σχεδόν από τη στιγμή που γράφτηκαν τράβηξαν την προσοχή του κόσμου.

Αρχαίο μπεστ σέλερ

Αμέσως μόλις ο Μωυσής έγραψε το βιβλίο του νόμου ή της διαθήκης (Έξοδος 20:22-23:33) το διάβασε ενώπιον όλου του λαού, ενώπιον δηλαδή περίπου 2 εκατομμυρίων ανθρώπων! «Έπειτα, παίρνοντας το βιβλίο τής διαθήκης, το διάβασε σε επήκοον του λαού• και εκείνοι είπαν: Όλα όσα μίλησε ο Κύριος θα τα κάνουμε, και θα υπακούμε.» (Έξοδος 24:7).

Αργότερα ο Θεός είπε στο Μωυσή ότι όταν ο λαός μαζευόταν για τις ετήσιες γιορτές ένα από τα πράγματα που θα έπρεπε να γίνουν είναι η δημόσια ανάγνωση του νόμου του Θεού, τμημάτων δηλαδή της Αγίας Γραφής (Δευτερονόμιο 31:11).

Σχεδόν χίλια χρόνια αργότερα ο Νεεμίας έκανε ακριβώς αυτό. Μάζεψε τα πλήθη του λαού και τους διάβασε από τον Λόγο του Θεού. «Και διάβασε μέσα απ’ αυτόν, στην πλατεία, που ήταν μπροστά στην πύλη των νερών, από την αυγή μέχρι το μεσημέρι, μπροστά στους άνδρες και στις γυναίκες, και σ’ εκείνους που μπορούσαν να καταλαβαίνουν• και τα αυτιά όλου τού λαού πρόσεχαν στο βιβλίο τού νόμου» (Νεεμίας 8.3). Μάλιστα η ανάγνωση κράτησε από την αυγή μέχρι το μεσημέρι!

Ο Χριστός και οι απόστολοι

Τον καιρό του Χριστού οι άνθρωποι μελετούσαν πολύ την Αγία Γραφή. «Ερευνάτε τας γραφάς» είπε ο Χριστός (Ιωάννη 5:39). Όταν ο απόστολος Παύλος επισκέφθηκε την Βέροια και τους μίλησε για τον Χριστό, τι έκαναν οι Βεροιώτες; «Αυτοί, όμως, ήσαν ευγενέστεροι από εκείνους στη Θεσσαλονίκη, επειδή δέχθηκαν τον λόγο με κάθε προθυμία, εξετάζοντας καθημερινά τις γραφές, αν έτσι έχουν αυτά.» (Πράξεις 17:11). Μελετούσαν λοιπόν κάθε μέρα την Αγία Γραφή για να δούνε αν αυτά που έλεγε ο Απόστολος Παύλος ήταν σωστά ή όχι.

Και δεν ήταν οι μόνοι. Για τον Τιμόθεο, τον συνεργάτη του Παύλου διαβάζουμε, «και ότι, από βρέφος γνωρίζεις τα ιερά γράμματα, που μπορούν να σε σοφίσουν σε σωτηρία διαμέσου τής πίστης εν Χριστώ Ιησού.» (Β’ Τιμοθέου 3:15). Ο Τιμόθεος λοιπόν από μωρό ήξερε την Αγία Γραφή γιατί του διάβαζαν η μητέρα του και η γιαγιά του. Οι άγιοι αυτοί άνθρωποι διάβαζαν τον Λόγο του Θεού. Και γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο ήταν άγιοι.

Τι γίνεται σήμερα;

Σήμερα ίσως το βιβλίο αυτό είναι ξεπερασμένο, σωστά; Λάθος. Σήμερα, 3.500 χρόνια από τότε που γράφτηκαν οι πρώτες γραμμές της Αγία Γραφής και σχεδόν 2.000 χρόνια από τότε που γράφτηκαν οι τελευταίες, η Αγία Γραφή παραμένει ένα βιβλίο που το διαβάζουν με συνέπεια οι άνθρωποι που αναζητούν κάτι καλύτερο.

Κάθε χρόνο χωρίς διακοπή η Αγία Γραφή είναι παγκόσμιο μπεστ σέλερ. Και κάθε χρόνο περισσότερα από 100 εκατομμύρια αντίγραφα πωλούνται, ή δίνονται δωρεάν. Κάθε χρόνο! Για να συνειδητοποιήσεις τι σημαίνει αυτό ας κάνουμε μια απλή σύγκριση. Από τα λοιπά βιβλία, αυτό με τις περισσότερες πωλήσεις είναι το βιβλίο του Ντίκενς, «Ιστορία Δύο Πόλεων». Γράφτηκε το 1859 και από τότε μέχρι σήμερα έχει πουλήσει περίπου 200 εκατομμύρια αντίγραφα. 200 εκατομμύρια αντίγραφα σε 153 χρόνια δηλαδή 1,3 εκ. περίπου το χρόνο. Σε αντίθεση η Αγία Γραφή έχει 100 εκατομμύρια κάθε χρόνο. Συνειδητοποιείς το πόσο δημοφιλής παραμένει η Αγία Γραφή χιλιάδες χρόνια από τη συγγραφή της; Είναι πραγματικά εκδοτικό φαινόμενο.

Εκατοντάδες γλώσσες

Σε πόσες γλώσσες πιστεύεις ότι τυπώνονται τα μπεστ σέλερ; Μία; Δύο; Πέντε; Δέκα; Σπάνια παραπάνω. Άκου τώρα αυτό. Η Αγία Γραφή ολόκληρη έχει μεταφραστεί σε 451 γλώσσες! Τμήματα της σε 2.479! Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι στον πλανήτη έχουν πρόσβαση στο Λόγο του Θεού.

Τι σημαίνουν αυτά για εμάς;

Η Βίβλος είναι το βιβλίο επιλογής των ανθρώπων που ξέρουν τι ζητούν. Αυτών που ζητούν κάτι καλύτερο στη ζωή. Για χιλιάδες χρόνια αποτελεί το απόλυτο μπεστ σέλερ. Εσύ την έχεις διαβάσει; Έχεις βρει στις σελίδες της αυτό που βρήκαν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο; Αν ναι, αλληλούια, συνέχισε να μελετάς. Αν όχι, δεν είναι αργά. Και αν δεν έχεις Αγία Γραφή, στείλε μας μήνυμα και θα φροντίσουμε να σου στείλουμε μια.

Ο Θεός να σε ευλογεί!

Πες μας τη γνώμη σου για αυτό το άρθρο: Η Βίβλος απίστευτη διαχρονικότητα.

Επιστροφή στην αρχική σελίδα.