Η Σφραγίδα του Θεού

«Kαι είδα έναν άλλον άγγελο που ανέβηκε από την ανατολή τού ήλιου, έχοντας τη σφραγίδα τού ζωντανού Θεού· και έκραξε με δυνατή φωνή προς τους τέσσερις αγγέλους, στους οποίους δόθηκε να βλάψουν τη γη και τη θάλασσα, λέγοντας: Nα μη βλάψετε τη γη ούτε τη θάλασσα ούτε τα δέντρα, μέχρις ότου σφραγίσουμε τους δούλους τού Θεού μας επάνω στα μέτωπά τους» (Αποκάλυψη 7:2-3).

Στις έσχατες ημέρες όλοι οι άνθρωποι θα λάβουν ένα από δύο σημάδια. Ή τη σφραγίδα του Θεού, ή το χάραγμα του θηρίου. Αυτοί που θα λάβουν τη σφραγίδα του Θεού θα σωθούν. Αυτοί που θα λάβουν το χάραγμα του θηρίου, θα απολεσθούν. Νοείται λοιπόν ότι θέλουμε να λάβουμε τη σφραγίδα του Θεού.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε επτά θαυμάσιες αλήθειες για τη σφραγίδα του Θεού;

1. Η σφραγίδα δείχνει σε ποιόν ανήκεις

Στα αρχαία χρόνια, όταν ήθελαν να στείλουν ένα γράμμα το έγραφαν, το έκλειναν, και μετά το σφράγιζαν. Η σφραγίδα είχε επάνω τα χαρακτηριστικά του ιδιοκτήτη και επιβεβαίωνε δύο πράγματα. Πρώτον, όταν έφτανε το γράμμα στον παραλήπτη, η σφραγίδα βεβαίωνε ποιος είχε στείλει το γράμμα. Δεύτερο, εφόσον η σφραγίδα ήταν ανέπαφη, σήμαινε ότι κανείς άλλος δεν είχε ανοίξει το γράμμα.

Η σφραγίδα του Θεού θα δοθεί μόνο στους πιστούς. Είναι μία βεβαίωση ότι ανήκουμε σε Αυτόν και ότι κανείς άλλος (ο διάβολος δηλαδή) δεν έχει δικαιώματα επάνω μας.

2. Σφραγιζόμαστε από το Άγιο Πνεύμα

Ο απόστολος Παύλος έγραψε: «σφραγιστήκατε με το Άγιο Πνεύμα τής υπόσχεσης» (Εφεσίους 1:13).

Επίσης: «Μη λυπείτε το Πνεύμα το Άγιο του Θεού, με το οποίο σφραγιστήκατε για την ημέρα τής απολύτρωσης» (Εφεσίους 4:30).

Το Άγιο Πνεύμα λοιπόν είναι που μας σφραγίζει.

3. Η σφραγίδα είναι για κάθε πιστό διαχρονικά

Η σφραγίδα του Θεού δεν αφορά μόνο στις έσχατες ημέρες. Κάθε άνθρωπος που πιστεύει στον Χριστό και ακολουθεί τις εντολές του Θεού σφραγίζεται. Αυτό το βλέπουμε από τα παραπάνω λόγια του Παύλου που είπε ότι οι πιστοί σφραγίζονταν τον καιρό του.

4. Η σφραγίδα είναι συμβολική, όχι κυριολεκτική

Τι σημαίνει αυτό; Ότι η σφραγίδα του Θεού δεν είναι κάτι που φαίνεται, αλλά κάτι που έχει να κάνει με τον χαρακτήρα μας.

Πως το ξέρουμε; Απλό. Ας διαβάσουμε πάλι Εφεσίους 4:30: «Μη λυπείτε το Πνεύμα το Άγιο του Θεού, με το οποίο σφραγιστήκατε.»

Το Άγιο Πνεύμα σφράγιζε τους πιστούς τον καιρό του Παύλου, και τους σφραγίζει και σήμερα. Βλέπεις κανέναν πιστό Χριστιανό να περπατάει με μία σφραγίδα στο μέτωπο; Όχι βέβαια.

Η σφραγίδα του Θεού δεν είναι ορατή. Είναι συμβολική. Έχει να κάνει με το χαρακτήρα μας.

5. Η σφραγίδα του Θεού έχει να κάνει με τις Δέκα Εντολές

Είδαμε ότι τη σφραγίδα την λαμβάνουμε από το Άγιο Πνεύμα. Ποιο είναι το έργο του Αγίου Πνεύματος;

«Φανερώνεστε ότι είστε επιστολή τού Χριστού, που έγινε με τη διακονία μας, καταγραμμένη όχι με μελάνη, αλλά με το Πνεύμα τού ζωντανού Θεού, όχι σε πέτρινες πλάκες, αλλά σε σάρκινες πλάκες τής καρδιάς» (Β’ Κορινθίους 3:3).

Εδώ βλέπουμε ότι ένα από τα κυριότερα έργα του Αγίου Πνεύματος είναι να γράψει τις Δέκα Εντολές στην καρδιά των πιστών. Αυτό φαίνεται καθαρά στις λέξεις «πέτρινες πλάκες» και «σάρκινες πλάκες».

Στις πέτρινες πλάκες ήταν γραμμένες οι Δέκα Εντολές. Αλλά αν δεν έχεις τις Δέκα Εντολές στην καρδιά, δεν σε βοηθούν. Αν η καρδιά σου επιθυμεί να μοιχεύσει και η εντολή σου λέει «μη μοιχεύσεις» τότε έχεις πρόβλημα. Όταν όμως το Άγιο Πνεύμα εργάζεται στην καρδιά, γράφει τις εντολές του Θεού μέσα μας οπότε η επιθυμία της καρδιάς εναρμονίζεται με τις Δέκα Εντολές.

Παύεις να μοιχεύεις όχι απλώς επειδή το λέει η εντολή, αλλά επειδή έχει αλλάξει η καρδιά σου.

Για να πάρουμε τη σφραγίδα του Θεού, πρέπει να ζητήσουμε και να αφήσουμε το Άγιο Πνεύμα να γράψει τον Δεκάλογο στην καρδιά μας.

6. Η σφραγίδα του Θεού μπαίνει στο μέτωπο

Είδαμε παραπάνω ότι η σφραγίδα του Θεού δεν είναι ένα εμφανές σημάδι. Τότε γιατί λέει ότι την λαμβάνουμε στο μέτωπο;

Πίσω από το μέτωπο είναι ο εμπρόσθιος λοβός του εγκεφάλου, εκεί που παίρνονται οι αποφάσεις. Κανείς δεν θα λάβει τη σφραγίδα του Θεού κατά λάθος. Είναι αποτέλεσμα μίας συνειδητής απόφασης ότι ανήκω στον Θεό.

7. Η σφραγίδα του Θεού στις έσχατες ημέρες

Ο απόστολος Παύλος είπε ότι οι πιστοί σφραγίζονταν ακόμα και τον καιρό του. Πράγματι, το Άγιο Πνεύμα εργάζεται στους πιστούς διαχρονικά για να μας φέρει σε αρμονία με το θέλημα του Θεού.

Στις έσχατες ημέρες όμως, λίγο πριν κλείσει η θύρα της χάρης, θα υπάρχει μία τελευταία ευκαιρία σωτηρία, άρα και σφραγίσματος.

Γι’ αυτό και διαβάζουμε στην Αποκάλυψη 7:3 έναν άγγελο να προστάζει τους τέσσερις αγγέλους που κρατούν τους ανέμους των ταραχών: «Nα μη βλάψετε τη γη ούτε τη θάλασσα ούτε τα δέντρα, μέχρις ότου σφραγίσουμε τους δούλους τού Θεού μας επάνω στα μέτωπά τους».

Όταν σφραγιστεί και ο τελευταίος πιστός, τότε θα κλείσει η πόρτα της χάρης και δεν θα υπάρχει πλέον σωτηρία. Τότε θα αρχίσει η μεγάλη θλίψη και αμέσως μετά θα γίνει η Δευτέρα Παρουσία.

Τι σημαίνουν αυτά για μένα;

Στην προς Εβραίους 3:7-8 διαβάζουμε: «Το Πνεύμα το Άγιο λέει: ‘Σήμερα, αν ακούσετε τη φωνή του, να μη σκληρύνετε τις καρδιές σας’».

Σήμερα ζήτα από τον Ιησού Χριστό να συγχωρήσει τις αμαρτίες σου και να είναι Σωτήρας και Κύριός Σου. Και σήμερα ζήτα από το Άγιο Πνεύμα να γράψει τις Δέκα Εντολές στην καρδιά σου και να σε σφραγίσει για τη σωτηρία.

Αμήν.

Επιστροφή στην αρχική σελίδα.