Θεϊκή αγάπη και ανθρώπινη αγάπη

Η αγάπη είναι μια λέξη που ακούμε συχνά. Είναι ένα συναίσθημα το οποίο νιώθουμε πολύ έντονα με τις οικογένειες και τα προσφιλή μας πρόσωπα. Προφανώς μερικοί που διαβάζετε αυτό το άρθρο, να είστε γονείς. Ως γονείς θα έχετε αισθανθεί την αγάπη όταν ήρθε στο κόσμο το παιδί σας. Ήταν ένα συναίσθημα έντονης καρδιακής ζεστασιάς που συνοδευόταν από μια ένθερμη δέσμευση για ανατροφή, φροντίδα, και αγάπη προς τον βρέφος που βγήκε από τα σπλάχνα σας.

Η ανθρώπινη αγάπη όμως είναι μια αμυδρή αντανάκλαση της Θεϊκής αγάπης. Πολύ συχνά, η ανθρώπινη αγάπη είναι βασισμένη σε καταστάσεις, συνθήκες, και προσδοκίες. Αντίθετα, η Αγία Γραφή μας αναφέρει πως ο Θεός ΕΙΝΑΙ αγάπη (Ά Ιωάννη 4:8)!

Ο Θεός είναι εγγενώς – στη φύση Του – αγάπη. Ως εκ τούτου, η Θεϊκή αγάπη είναι αξιωματικά απεριόριστη, αναλλοίωτη και αμείωτη!

Ο απόστολος Παύλος και ο βασιλιάς Δαβίδ

Βλέπουμε την αγάπη του Θεού να εκδηλώνεται στη σχέση μεταξύ των προσώπων της Αγίας Τριάδας, του Πατρός, του Υιού, και του Αγίου Πνεύματος. Βλέπουμε μια βαθιά αγάπη μεταξύ του Πατέρα και του Υιού. Στην προς Ρωμαίους 15:2-3 διαβάζουμε:  «Δεδομένου ότι, και ο Xριστός δεν άρεσε στον εαυτό του, αλλά όπως είναι γραμμένο: Oι ονειδισμοί, αυτών που ονείδιζαν εσένα [τον Πατέρα δηλαδή], έπεσαν επάνω μου».

Ο Απόστολος Παύλος όταν έγραφε αυτό το εδάφιο παρέθετε τα λόγια που είχε γράψει ο Βασιλιάς Δαβίδ στον Ψαλμό 69:9, 1000 χρόνια πριν. Τα λόγια που έγραψε ο Δαβίδ, ο Παύλος τα συνέδεσε με τον Χριστό. Ο Χριστός είναι που μιλάει σε αυτό το εδάφιο! Εμπνευσμένος από το Άγιο Πνεύμα, ο Δαβίδ έγραφε ως προφήτης για τα μελλοντικά πάθη του Χριστού πάνω στον Σταυρό!

Ο Χριστός προλέγει την σταύρωσή Του

Υπάρχει κάποιο μήνυμα εδώ; Ναι υπάρχει.

Ο Χριστός προ-υπήρχε στους ουρανούς μαζί με τον Πατέρα στις ημέρες του Δαβίδ. Και ο Δαβίδ, εμπνευσμένος από το Άγιο Πνεύμα, γράφει τα λόγια που είπε ο Χριστός στον Πατέρα. Και εριγράφει τι επρόκειτο να πάθει στον σταυρό!

Τι λέει; «Οι ονειδισμοί αυτών που ονείδισαν εσένα Πατέρα μου, έπεσαν επάνω μου, επάνω στον Υιό σου όταν ανέβηκα στον Σταυρό!»

Ο Χριστός υπεραγαπά τον Πατέρα – και το αντίστροφο

Ο Υιός τόσο πολύ αγαπά τον Πατέρα, που μιλά σαν ο σταυρός να ήταν ήδη τετελεσμένο γεγονός. 1000 χρόνια πριν γίνει. Στην ουσία λέει στον Πατέρα πώς εκούσια, και με όλη Του την αγάπη, θα υπέμενε στον σταυρό τον διασυρμό των ονειδισμών με τους οποίους οι απειθούντες ονείδισαν τον Πατέρα.

Αυτή είναι η αυτοθυσιαστική φύση της αγάπης που χύθηκε για τις δικές μας αμαρτίες, που μας προσελκύει να δεχτούμε τον Χριστό, να συμφιλιωθούμε με τον Θεό, να ζήσουμε μια πνευματική αναγέννηση και να ξαναρχίσουμε τη ζωή μας με πίστη και αγάπη μέσα στην εκκλησία του Χριστού (Ιωάννης 1:12, Ρωμαίους 5:1-2, Ά Κορινθίους 12:10-12).

Είναι η Θεϊκή αγάπη, που όχι μόνο μας δέχεται, αλλά και μας μεταμορφώνει (΄Β Κορινθίους 5:21), έτσι ώστε και η δική μας αγάπη από εγώ-κεντρική, να γίνει Θεό-κεντρική (Ρωμαίους 5:5).

Μας καλεί να έχουμε παρόμοια αγάπη

Ο Απόστολος Παύλος μας υπενθυμίζει πώς η πίστη μας θα πρέπει να ενεργείται με την αγάπη (Γαλάτας 5:6).

Η αγάπη είναι που θα μας ωθήσει ως πιστούς, να προσφέρουμε, να υπηρετήσουμε, και να δοξάσουμε τον Κύριο μας, βοηθώντας και άλλους ανθρώπους γύρω μας!

Σε αυτό το πλαίσιο, η αγάπη, εκτός από στατική γίνεται και ενεργητική. Μια αγάπη που επικεντρώνεται στην υπηρεσία προς αλλήλους. Και αυτό συμβαίνει επειδή ο Θεός έδειξε την αγάπη Του για εμάς, καθώς ενώ ήμασταν αμαρτωλοί, ο Χριστός πέθανε για χάρη μας (Ρωμαίους 5:8-10).

Ο καλός Θεός να μας ευλογεί!

Πες μας τη γνώμη σου για αυτό το άρθρο.

Επιστροφή στην αρχική σελίδα.