Ιησούς Χριστός – Θεός ή δημιούργημα; Εισαγωγή

Μετά την ανάσταση του Ιησού Χριστού, οι μαθητές πήγαν στη  Γαλιλαία, όπως τους είχε δώσει εντολή να κάνουν. Εκεί ο Χριστός εμφανίστηκε πάλι. «Όταν τον είδαν, τον προσκύνησαν· μερικοί, όμως, δίστασαν» (Κατά Ματθαίο 28:17).

Ακόμη και οι μαθητές που ήταν με τον Ιησού για τόσο πολύ καιρό, ήταν αβέβαιοι για την ταυτότητά Του. Κάποιοι τον λάτρευσαν πρόθυμα, άλλοι δίστασαν. Αυτή η αβεβαιότητα και η αμφιβολία παραμένουν μέχρι σήμερα. Μερικοί αποδέχονται τον Ιησού Χριστό ως Θεό με την πλήρη έννοια της λέξης. Άλλοι αμφιβάλλουν και Τον θεωρούν δημιουργημένο ον.

Σε αυτή τη σύντομη μελέτη θα διερευνήσουμε βιβλικά στοιχεία που μαρτυρούν την πλήρη θεότητά Του.

1. Υπήρχε ο Ιησούς Χριστός πριν γεννηθεί στη Βηθλεέμ;

Και βέβαια!

«ΣTHN αρχή ήταν ο Λόγος, και ο Λόγος ήταν προς τον Θεό…» (Κατά Ιωάννη 1:1).

«Λόγος» είναι ένας από τους τίτλους του Χριστού. Ο Ιησούς Χριστός ήταν με τον Θεό Πατέρα από την αρχή.

2. Είναι ο Ιησούς Χριστός πραγματικά Θεός;

Και βέβαια! Έτσι Τον ονομάζει η Αγία Γραφή.

«ΣTHN αρχή ήταν ο Λόγος, και ο Λόγος ήταν προς τον Θεό, και Θεός ήταν ο Λόγος» (Κατά Ιωάννη 1:1).

«Επειδή, παιδί γεννήθηκε σε μας, γιος δόθηκε σε μας· και η εξουσία θα είναι επάνω στον ώμο του· και το όνομά του θα αποκληθεί: Θαυμαστός, Σύμβουλος, Θεός Ισχυρός, Πατέρας του Μέλλοντα Αιώνα, Άρχοντας Ειρήνης» (Ησαΐας 9:6).

«Kαι ο Θωμάς αποκρίθηκε, και είπε προς αυτόν: O Κύριός μου, και ο Θεός μου» (Κατά Ιωάννη 20:28).

«Εγώ και ο Πατέρας είμαστε ένα» (Κατά Ιωάννη 10:30). Θα τολμούσε ένα δημιουργημένο ον να κάνει μια τέτοια δήλωση;

«Να είναι, μάλιστα, σε σας το ίδιο φρόνημα, που ήταν και στον Ιησού Χριστό· ο οποίος ενώ υπήρχε σε μορφή Θεού, δεν νόμισε αρπαγή το να είναι ίσα με τον Θεό» (Φιλιππησίους 2:5-6).

 3. Είναι ο Ιησούς Χριστός Δημιουργός;

Και βέβαια!

«Επειδή, διαμέσου αυτού κτίστηκαν τα πάντα, αυτά που είναι μέσα στους ουρανούς και αυτά που είναι επάνω στη γη, τα ορατά και τα αόρατα, είτε θρόνοι είτε κυριότητες είτε αρχές είτε εξουσίες, τα πάντα κτίστηκαν διαμέσου αυτού και γι’ αυτόν» (Κολοσσαείς 1:16).

«Όλα έγιναν διαμέσου αυτού· και χωρίς αυτόν δεν έγινε ούτε ένα το οποίο έχει γίνει» (Κατά Ιωάννη 1:3).

Τόσο ο Πατέρας όσο και ο Υιός (και το Άγιο Πνεύμα) συνεργάστηκαν για τη δημιουργία της γης. Αλλά η δημιουργική δύναμη της Θεότητας διοχετεύθηκε στη γη μέσω του Υιού. Όλα τα πράγματα έγιναν μέσω Αυτού. Αυτός ήταν ο ενεργών που μίλησε και τα δημιουργήματα δημιουργήθηκαν, που γονάτισε για να σχηματίσει τον Αδάμ από το χώμα της γης.

 4. Δέχθηκε ο Ιησούς Χριστός προσκύνηση και λατρεία;

Και βέβαια!

«Kαι ας προσκυνήσουν σ’ αυτόν όλοι οι άγγελοι του Θεού» (προς Εβραίους 1:6).

Η λατρεία και η προσκύνηση ανήκουν μόνο στον Θεό (Κατά Ματθαίο 4:10). Από τη στιγμή που ο Ιησούς Χριστός δέχεται προσκύνηση και λατρεία, άρα είναι Θεός.

5. Μπορεί ο Ιησούς Χριστός να συγχωρεί αμαρτίες;

Και βέβαια!

«Βλέποντας δε ο Ιησούς την πίστη τους, λέει στον παράλυτο: Παιδί μου, οι αμαρτίες σου είναι σε σένα συγχωρεμένες. Κάθονταν, όμως, εκεί και μερικοί από τους γραμματείς, και συλλογίζονταν μέσα στις καρδιές τους: Γιατί αυτός μιλάει τέτοιες βλασφημίες; Ποιος μπορεί να συγχωρεί αμαρτίες παρά μονάχα ένας, ο Θεός;» (κατά Μάρκο 2:5-7).

Οι γραμματείς είχαν δίκιο. Μόνο ο Θεός μπορεί να συγχωρεί αμαρτίες. Μπορώ να σε συγχωρήσω για κάτι που έχεις κάνει εναντίον μου, αλλά κατά βάθος κάθε αμαρτία είναι αμαρτία ενάντια στον Θεό επειδή παραβιάζει τους νόμους Του. Επομένως, μόνο αυτός μπορεί να συγχωρεί αμαρτίες.

Ο Ιησούς Χριστός συγχώρεσε αμαρτίες. Άρα είναι ο Θεός.

«Kαι ο Ιησούς είπε σ’ αυτήν: Ούτε εγώ σε καταδικάζω· πήγαινε, και στο εξής να μη αμαρτάνεις» (Κατά Ιωάννη 8:11).

Μόνο ο Θεός έχει τη δύναμη να καταδικάσει ή να αθωώσει, αφού κάθε αμαρτία είναι αμαρτία ενάντια στο Θεό. Ο Ιησούς Χριστός όμως αθώωσε την αμαρτωλή γυναίκα. Μόνο ως Θεός μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο.

6. Ονομάζεται ποτέ ο Ιησούς Χριστός Ιεχωβά;

Και βέβαια! Πολλές φορές.

«Κανένας δεν είδε ποτέ τον Θεό· ο Μονογενής Yιός, που είναι στην αγκαλιά του Πατέρα, εκείνος τον φανέρωσε» (Κατά Ιωάννη 1:18).

Εδώ ο Ιωάννης δηλώνει ότι κανένας άνθρωπος δεν έχει δει τον Θεό Πατέρα (οι άγγελοι βλέπουν το πρόσωπό Του κάθε μέρα – Κατά Ματθαίο 18:10).

Στη δημιουργία

Θα δούμε τώρα μερικά εδάφια της Παλαιάς Διαθήκης όπου αναφέρεται ο Ιεχωβά και θα προσπαθήσουμε να καθορίσουμε αν αναφέρονται στον Πατέρα ή τον Υιό.

«Kαι ο Κύριος ο Θεός [Ιεχωβά] έπλασε τον άνθρωπο από χώμα της γης· και εμφύσησε στα ρουθούνια του πνοή ζωής, και έγινε ο άνθρωπος σε ψυχή που ζει» (Γένεση 2:7).

Ποιος είναι ο Κύριος ο Θεός που έπλασε τον άνθρωπο; Ο Πατέρας ή ο Υιός; Ο Υιός! Πρώτον, ο Υιός ήταν ο ενεργών στη δημιουργία, όπως είδαμε παραπάνω. Είναι αυτός που σχημάτισε τον Αδάμ από πηλό. Δεύτερον, καθώς ο Υιός φύσηξε στα ρουθούνια του Αδάμ  την πνοή της ζωής και ο Αδάμ άνοιξε τα μάτια του, το πρώτο πράγμα που είδε ήταν το πανέμορφο πρόσωπο του Υιού! Τι εμπειρία! Αλληλούια!

«Kαι άκουσαν τη φωνή του Κυρίου του Θεού [Ιεχωβά], να περπατάει στον παράδεισο προς το δειλινό· και ο Αδάμ και η γυναίκα του κρύφτηκαν από το πρόσωπο του Κυρίου [Ιεχωβά] του Θεού, ανάμεσα στα δέντρα του παραδείσου» (Γένεση 3:8).

Πατέρας ή Υιός; Υιός. Κρύφτηκαν από το πρόσωπό Του, αλλά τελικά εμφανίστηκαν μπροστά Του και συζήτησαν μαζί Του. Άρα Τον είδαν. Και αφού κανείς άνθρωπος δεν είδε τον Πατέρα, άρα ο Ιεχωβά που είδαν ήταν ο Υιός.

Εμφανίστηκε στον Αβραάμ

«KAI ο Κύριος [Ιεχωβά] φάνηκε σ’ αυτόν [Αβραάμ] στις βελανιδιές Mαμβρή, ενώ καθόταν στην είσοδο της σκηνής στον καύσωνα της ημέρας» (Γένεση 18:1).

Πατέρας ή Υιός; Υιός αφού «φάνηκε» στον Αβραάμ και οι δυο τους συζήτησαν πρόσωπο με πρόσωπο.

Ο Χριστός έδωσε τις Δέκα Εντολές

«Kαι ο Κύριος [Ιεχωβά] είπε στον Μωυσή: Πήγαινε στον λαό, και αγίασέ τους σήμερα και αύριο, και ας πλύνουν τα ενδύματά τους· και ας είναι έτοιμοι για την τρίτη ημέρα· επειδή, κατά την τρίτη ημέρα θα κατέβει ο Κύριος [Ιεχωβά] επάνω στο βουνό Σινά, μπροστά σε ολόκληρο τον λαό» (Έξοδος 19:10-11).

Πατέρας ή Υιός; Αν ο Ιεχωβά εμφανίστηκε με οποιονδήποτε τρόπο («μπροστά σε ολόκληρο τον λαό»), τότε πρέπει να είναι ο Υιός. Λίγο αργότερα, στην Έξοδο 24, διαβάζουμε.

«YΣTEPA απ’ αυτά, είπε στον Μωυσή: Ανέβα στον Κύριο [Ιεχωβά], εσύ και ο Ααρών, ο Nαδάβ και ο Aβιούδ, και 70 από τους πρεσβύτερους του Ισραήλ, και προσκυνήστε από μακριά… Τότε, ανέβηκε ο Μωυσής και ο Ααρών, ο Nαδάβ, και ο Aβιούδ, και 70 από τους πρεσβύτερους του Ισραήλ. Kαι είδαν τον Θεό του Ισραήλ» (Έξοδος 24:1, 9-10).

Ποιος είναι ο Ιεχωβά ο Θεός του Ισραήλ τον οποίο ο Μωυσής και οι άλλοι «είδαν» στο βουνό; Ο Πατέρας ή ο Υιός; Πρέπει να είναι ο Υιός εφόσον Τον «είδαν»!

Με βάση την Έξοδο 19 και 24 τότε, ο Ιεχωβά Θεός που έκανε τη διαθήκη με τον λαό Ισραήλ ήταν ο Υιός.

Άλλα σημεία της Παλαιάς Διαθήκης

«Άκουσε, λοιπόν, Ισραήλ, και πρόσεχε να τα κάνεις αυτά, για να ευημερείς, και για να πληθύνετε υπερβολικά, καθώς ο Κύριος [Ιεχωβά] ο Θεός των πατέρων σου υποσχέθηκε σε σένα, μέσα στη γη που ρέει γάλα και μέλι.

Άκου, Ισραήλ· ο Κύριος [Ιεχωβά] ο Θεός μας είναι ένας Κύριος [Ιεχωβά]» (Δευτερονόμιο 6:3-4).

Ποιος είναι αυτός ο Ιεχωβά Θεός του Ισραήλ που αναφέρεται τέσσερις φορές σε αυτά τα δύο εδάφια; Ο Θεός Πατέρας ή ο Υιός; Πρέπει να είναι ο Υιός, δεδομένου ότι ο Υιός έκανε τη διαθήκη με το Ισραήλ στην Έξοδο 24 και έδωσε τις Δέκα Εντολές όπως είδαμε παραπάνω. Είναι ο Υιός που εμφανίστηκε στους πατέρες, τον Αδάμ και τον Αβραάμ.

Δεν είναι καταπληκτικό; Το ένα κείμενο που αυτοί που απορρίπτουν τη Θεότητα του Ιησού χρησιμοποιούν εναντίον Του είναι το ένα κείμενο που επιβεβαιώνει τη θεότητά Του περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο!

7. Είναι ο Ιησούς Χριστός δημιουργημένο όν;

Φυσικά και όχι! Ο Ιησούς Χριστός είναι Δημιουργός, όχι δημιούργημα.

«Επειδή, διαμέσου αυτού κτίστηκαν τα πάντα, αυτά που είναι μέσα στους ουρανούς και αυτά που είναι επάνω στη γη, τα ορατά και τα αόρατα, είτε θρόνοι είτε κυριότητες είτε αρχές είτε εξουσίες, τα πάντα κτίστηκαν διαμέσου αυτού και γι’ αυτόν» (Κολοσσαείς 1:16).

«Όλα έγιναν διαμέσου αυτού· και χωρίς αυτόν δεν έγινε ούτε ένα το οποίο έχει γίνει» (Κατά Ιωάννη 1:3).

Το εδάφιο Ιωάννης 1:3 δηλώνει ένα πράγμα σε δύο σαφείς δηλώσεις. Πρώτον, όλα τα πράγματα έγιναν μέσω Αυτού, δηλαδή του Ιησού. Δεύτερον, τίποτα που δημιουργήθηκε δεν έγινε χωρίς Αυτόν.

Με άλλα λόγια, κάθε πράγμα που δημιουργήθηκε ποτέ, δημιουργήθηκε μέσω του Ιησού.

Εκείνοι που πιστεύουν ότι ο Ιησούς Χριστός είναι ένα δημιουργημένο ον, προτείνουν ότι ο Θεός δημιούργησε πρώτα τον Ιησού, και στη συνέχεια ο Ιησούς Χριστός δημιούργησε όλα τα άλλα.

Αλλά εδώ ο απόστολος Ιωάννης δηλώνει ότι δεν υπάρχει ούτε ένα πράγμα που ο Ιησούς Χριστός δεν δημιούργησε. Αυτό σημαίνει ότι αν ο Ιησούς Χριστός είναι ένα δημιουργημένο ον, δημιούργησε τον εαυτό του! Προφανώς αδύνατο.

8. Μα δεν λέει η Γραφή ότι ο Ιησούς Χριστός είναι η “αρχή” της δημιουργίας του Θεού;

Ναι και όχι. Ας δούμε τι λέει.

«KAI προς τον άγγελο της εκκλησίας των Λαοδικέων, γράψε: Αυτά λέει ο Αμήν, ο πιστός και αληθινός μάρτυρας, η αρχή της κτίσης του Θεού»  (Αποκάλυψη 3:14).

Η φράση που μας ενδιαφέρει είναι «η αρχή της κτίσης του Θεού». Η λέξη «αρχή» έχει διάφορες έννοιες. Μπορεί να έχει χρονολογική έννοια, όπως π.χ. «η αρχή του χρόνου». Μπορεί επίσης να αναφέρεται σε εξουσία. «Αρχές και εξουσίες» λέμε μερικές φορές αναφερόμενοι σε αυτούς που μας κυβερνούν. Ας δούμε ένα σχετικό εδάφιο:

«Kαι αφού παραφύλαξαν, έστειλαν εγκάθετους, που υποκρίνονταν ότι είναι δίκαιοι, με σκοπό να τον πιάσουν από κάποιον λόγο, για να τον παραδώσουν στην αρχή, και στην εξουσία του ηγεμόνα» (Κατά Λουκά 20:20).

Το εδάφιο αυτό μιλά για την αρχή και την εξουσία του ηγεμόνα.

Η λέξη «αρχή» μπορεί επίσης να προσδιορίζει την πηγή της προέλευσης.

Επειδή ο Ιησούς Χριστός δημιούργησε τα πάντα, είναι η αρχή, η εξουσία, ολόκληρης της γης. Είναι επίσης και η πηγή προέλευσης, επειδή μέσω Αυτού έγιναν όλα. Άρα λοιπόν, η Αποκάλυψη 3:14 δεν μας λέει ότι ο Ιησούς Χριστός ήταν το πρώτο δημιούργημα, αλλά ότι ο Ιησούς Χριστός είναι η πηγή προέλευσης (Δημιουργός) της κτίσης καθώς και η εξουσία επάνω στην κτίση.

9. Αν ο Ιησούς Χριστός ονομάζεται Υιός του Θεού, δεν σημαίνει ότι κάποια στιγμή στο παρελθόν δεν υπήρχε;

Όχι.

Μερικοί υποστηρίζουν ότι ο Πατέρας ήταν πρώτα, και στη συνέχεια ο Ιησούς Χριστός «γεννήθηκε» από τον Πατέρα. Έτσι, σε κάποιο σημείο του πολύ μακρινού παρελθόντος, ο Ιησούς Χριστός δεν υπήρχε. Αυτό είναι λάθος.

«ΣTHN αρχή ήταν ο Λόγος, και ο Λόγος ήταν προς τον Θεό, και Θεός ήταν ο Λόγος» (Κατά Ιωάννη 1:1).

Εδώ ο Ιησούς Χριστός (ο Λόγος) εμφανίζεται ως ένα ξεχωριστό πρόσωπο δίπλα στο Θεό, στην «αρχή».

Αν αρχίσουμε να εικάζουμε ότι πριν από την αρχή συνέβη κάτι άλλο, τότε αυτό το κάτι άλλο γίνεται η πραγματική αρχή. Και «η αρχή» που αναφέρει ο Ιωάννης παύει να είναι η αρχή, και γίνεται ένα επόμενο στάδιο.

Ας δούμε ένα άλλο σχετικό εδάφιο για να καταλάβουμε τι εννοώ.

«Εγώ είμαι το A και το Ω, αρχή και τέλος, ο πρώτος και ο τελευταίος» (Αποκάλυψη 22:13).

Εδώ ο Ιησούς Χριστός αναφέρεται στον εαυτό Του ως «Άλφα». Το άλφα είναι το πρώτο γράμμα του ελληνικού αλφαβήτου (και το ωμέγα το τελευταίο). Αν κάποια στιγμή μόνο ο Πατέρας υπήρχε χωρίς τον Ιησού, τότε ο Ιησούς Χριστός δεν μπορεί να είναι το άλφα. Ο Πατέρας είναι το άλφα. Ο Ιησούς Χριστός θα πρέπει να είναι το βήτα. Αλλά όχι, ο Χριστός δεν λέει, «Είμαι το βήτα.» Λέει, «Εγώ είμαι το άλφα.» Είναι ο Πρώτος (μαζί με τον Πατέρα). Δεν είναι χρονολογικά δεύτερος.

Λέει επίσης, «Είμαι… ο πρώτος.» Αν ο Πατέρας υπήρχε πριν τον Υιό, τότε ο Υιός δεν είναι ο πρώτος, είναι ο δεύτερος!

Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι οι φράσεις, «στην αρχή», «άλφα», «πρώτος», δείχνουν ότι ο Ιησούς Χριστός ήταν μαζί με τον Πατέρα από την αρχή. Δεν υπήρξε ποτέ μια εποχή που ο Ιησούς Χριστός να μην υπήρχε με τον Πατέρα.

10. Μα δεν λέει η Αγία Γραφή ότι ο Πατέρας γέννησε τον Υιό/Ιησού;

Όχι ακριβώς. Ας δούμε το σχετικό κείμενο.

«Επειδή, σε ποιον από τους αγγέλους είπε ποτέ: Εσύ είσαι Yιός μου, εγώ σήμερα σε γέννησα;» (Εβραίους 1:5).

Να το! Ο Πατέρας γέννησε βιολογικά τον Υιό. Σωστά; Όχι!

Αυτό το εδάφιο είναι απόσπασμα από τον Ψαλμό 2:7. Ο Ψαλμός 2, αν και μεσσιανικός ψαλμός, αρχικά απευθυνόταν στους βασιλιάδες του λαού Ισραήλ. Με ποιο τρόπο οι βασιλιάδες του Ισραήλ ήταν γεννημένοι από τον Θεό; Σίγουρα όχι με βιολογική έννοια!

Ας δούμε ένα άλλο εδάφιο:

«Θα πεις στον Φαραώ: Έτσι λέει ο Κύριος· γιος μου είναι, πρωτότοκός μου, ο Ισραήλ» (Έξοδος 4:22).

Ήταν ο λαός Ισραήλ βιολογικός γιός του Θεού; Φυσικά όχι.

Ο Ιησούς Χριστός ονομάζεται επανειλημμένα «Υιός του Θεού». Με ποια έννοια είναι Υιός δεν  γνωρίζουμε και δεν πρέπει να κάνουμε εικασίες. Η δήλωση του Ιωάννη ότι ο Ιησούς Χριστός ήταν με τον Πατέρα «στην αρχή», σε συνδυασμό με τα λόγια του Ιησού ότι είναι το «άλφα» και ο «πρώτος» είναι επαρκή στοιχεία για να συμπεράνουμε ότι όσο πίσω στο χρόνο μας πηγαίνει η Αγία Γραφή, ο Ιησούς Χριστός ήταν εκεί δίπλα στον Πατέρα ως ξεχωριστό Θείο Πρόσωπο. Οτιδήποτε θεωρίες πέραν αυτού είναι εικασίες, ένα μονοπάτι το οποίο δεν είναι ασφαλές να βαδίζουμε.

Τι σημαίνουν αυτά για μένα

Ο Ιησούς Χριστός είναι πλήρως Θεός, ίσος και δίπλα στον Πατέρα στους ουρανούς. Αυτό είναι σημαντικό. Όταν επρόκειτο για τη σωτηρία μας, ο ουρανός  δεν έστειλε ένα πρόσωπο δεύτερης  κατηγορίας, έναν  άγγελο ή ένα δημιουργημένο ον. Ο ίδιος ο Υιός, το δεύτερο πρόσωπο της Τριάδας, έφυγε από τον ουρανό εθελοντικά και ήρθε σε αυτή τη γη, στον κόσμο που δημιούργησε, για να μας σώσει από το χάος της αμαρτίας. Τι καταπληκτικός Δημιουργός και  Σωτήρας είναι ο Ιησούς Χριστός!

Είναι ένα πρόσωπο που με χαρά μπορώ να λατρεύω και να ακολουθώ χωρίς κανένα δισταγμό! Εσύ?

Ναι, πιστεύω ότι ο Ιησούς Χριστός είναι ο Υιός, ίσος με τον Πατέρα. Τον αποδέχομαι ως Κύριο και Σωτήρα και θα Τον ακολουθώ πρόθυμα!

Επιστροφή στην αρχική σελίδα.

Επιστροφή στην ενότητα Βασικές Διδασκαλίες.