Συμβουλές για την Υγεία – Καθαρά και Ακάθαρτα Ζώα

Καθαρά και ακάθαρτα ζώα. Η ζωή αυτή είναι σχετικά σύντομη. Οι περισσότεροι επιθυμούμε τη μακροζωία εδώ στη γη, και φυσικά την αιώνια ζωή με τον Χριστό. Και επίσης, επιθυμούμε την καλή υγεία. Η ζωή είναι όμορφη όταν έχουμε καλή υγεία για να την χαρούμε.

Όπως έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες, «καλύτερο το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν» καλύτερη η πρόληψη παρά η θεραπεία. Και ένας από τους παράγοντες που βοηθούν πολύ στην πρόληψη είναι η καλή διατροφή. Ίσως δεν το γνωρίζεις αλλά η Αγία Γραφή έχει πολλά να πει για τη σωστή διατροφή.

Φυτοφαγία

Όταν ο Θεός έπλασε τον Αδάμ και την Εύα, τους έδωσε μία διατροφή που δεν περιείχε ζωικά προϊόντα, κρέας, γάλα, τυρί, κλπ., αλλά μόνο φυτικές τροφές: «Και είπε ο Θεός: Προσέξτε, σας έδωσα κάθε χορτάρι που κάνει σπόρο, το οποίο είναι επάνω στο πρόσωπο ολόκληρης της γης, και κάθε δέντρο, που έχει μέσα του καρπό, δέντρο που κάνει σπόρο· αυτά θα είναι σε σας για τροφή» (Γένεση 1:29).

Σήμερα, 6.000 χρόνια αργότερα, η επιστήμη επιβεβαιώνει πως η φυτοφαγική διατροφή είναι καλύτερη για τον άνθρωπο και προσφέρει μακροζωία και καλύτερη υγεία.

Καθαρά Ζώα

Αργότερα ο Θεός επέτρεψε την κατανάλωση κρέατος, αλλά ξεχώρισε ποια ζώα είναι καθαρά και κατάλληλα για τροφή.

Τα καθαρά είναι τα εξής. Στην ξηρά, «κάθε δίχηλο ανάμεσα στα κτήνη, που έχει πόδι σχισμένο, και αναμασάει, θα το τρώτε» (Λευιτικό 11:3). Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται το μοσχάρι, το πρόβατο, η κατσίκα, το ελάφι, μεταξύ άλλων.

Στο νερό τα καθαρά είναι τα εξής: «Αυτά θα τρώτε από όλα όσα είναι στα νερά· όλα όσα έχουν πτερύγια και λέπια, στα νερά, στις θάλασσες, και στους ποταμούς, αυτά θα τρώτε» (Λευιτικό 11:9).

Από τα πουλιά τα καθαρά είναι κυρίως τα μη αρπακτικά όπως το περιστέρι, η κότα, η πάπια, η φασιανός, η πέρδικα, το σπουργίτι.

Παρακάτω παραθέτω μία λίστα με καθαρά ζώα, ψάρια, και πουλιά, σύμφωνα με την Αγία Γραφή.

Ακάθαρτα Ζώα

Σε αντίθεση, ο Θεός ξεκαθάρισε ότι τα λοιπά ζώα είναι ακάθαρτα και μη κατάλληλα για τροφή. 

Στο νερό όλα τα λεγόμενα θαλασσινά είναι ακάθαρτα, καθώς και το χέλι, το δελφίνι, ο καρχαρίας, η φάλαινα.

Στον αέρα, όλα τα αρπακτικά πουλιά καθώς και η στρουθοκάμηλος.

Τα ακάθαρτα ζώα η Γραφή τα ονομάζει κατ’ επανάληψη «βδέλυγμα»: «Όλα όσα είναι στα νερά και δεν έχουν πτερύγια ούτε λέπια, θα είναι σε σας βδελυκτά» (Λευιτικό 11:12).

Μάλιστα, το θέμα δεν αφορά μόνο την υγεία, αλλά και τη σχέση μας με τον Θεό. Ο Θεός έδωσε το εξής μήνυμα μέσω του προφήτη Ησαΐα: «Αυτοί που αγιάζονται και αυτοί που καθαρίζονται στους κήπους, o ένας ύστερα από τον άλλον, απροκάλυπτα, τρώγοντας χοιρινό κρέας, και τα βδελύγματα, και το ποντίκι, αυτοί θα καταναλωθούν μαζί, λέει o Κύριος» (Ησαΐας 66:17).

Η Υπόσχεση του Θεού

Σε όσους ακολουθούν τα λόγια του Θεού δίνεται αυτή η υπόσχεση: «Αν ακούσεις επιμελώς τη φωνή τού Κυρίου του Θεού σου, και πράττεις το αρεστό στα μάτια του, και δώσεις ακρόαση στις εντολές του, και φυλάξεις όλα τα προστάγματά του, δεν θα φέρω επάνω σου καμιά από τις αρρώστιες, που έφερα ενάντια στους Αιγύπτιους· επειδή, εγώ είμαι ο Κύριος, που σε θεραπεύω» (Έξοδος 15:26).

Οι Αντβεντιστές που ακολουθούν το νόμο των καθαρών και ακαθάρτων μεταξύ άλλων καλών νόμων υγείας, ζούνε αποδεδειγμένα μέχρι και 10 χρόνια περισσότερο από το μέσο προσδόκιμο ζωής και έχουν σαφώς λιγότερες περιπτώσεις ασθενειών που προέρχονται από τη διατροφή.

Κατήργησε ο Χριστός τα Ακάθαρτα και τα Καθαρά;

Οι περισσότεροι Χριστιανοί νομίζουν πως ο διαχωρισμός καθαρά και ακάθαρτα ήταν μόνο για την Παλαιά Διαθήκη και τώρα δεν ισχύει πλέον. Ότι ο Χριστός τα κατάργησε. Αλλά σκέψου. Πως είναι δυνατόν κάτι που ο Θεός το θεωρούσε βδέλυγμα, να το θεωρεί τώρα καλό; Αλλάζει ο Θεός γνώμη όπως κάνουν οι άνθρωποι;

Και πως είναι δυνατόν κάτι που έκανε κακό στην υγεία τότε και ο Θεός το απαγόρεψε, να το επιτρέπει τώρα; Δεν ενδιαφέρεται ο Θεός πλέον αν έχουμε καλή υγεία;

Όχι, ο Χριστός δεν κατήργησε το νόμο περί καθαρών και ακαθάρτων. Αυτό το βλέπουμε καθαρά στο εξής εδάφιο: «Έπεσε, έπεσε η Βαβυλώνα» η μεγάλη, και έγινε κατηχητήριο δαιμόνων, και φυλακή για κάθε ακάθαρτο πνεύμα, και φυλακή γιακάθε ακάθαρτο και μισητό όρνεο» (Αποκάλυψη 18:2).

Η Αποκάλυψη είναι το τελευταίο βιβλίο της Γραφής. Γράφτηκε 60 χρόνια μετά την ανάληψη του Χριστού. Και τι λέει ο άγγελος στην Αποκάλυψη. Μιλάει για ακάθαρτα όρνεα, δηλαδή πουλιά. Αν κάποια πουλιά ο άγγελος τα ονομάζει ακάθαρτα, αλλά είναι ακόμη ακάθαρτα!

Συμπέρασμα

Ο Θεός μας έδωσε συμβουλές καλής διατροφής επειδή μας αγαπά και θέλει να έχουμε καλή υγεία. Η φυτοφαγία είναι η καλύτερη επιλογή. Αν όμως σου αρέσει το κρέας και οι άλλες ζωικές τροφές, τότε να επιλέξεις μόνο αυτά που επέτρεψε ο Θεός.

Παρακάτω ακολουθεί λίστα με καθαρά ζωά:

Ζώα

Αντιλόπη

Βούβαλος

Αγελάδα

Μοσχάρι

Ελάφι

Γαζέλα

Κατσίκα

Αίγαγρος

Βόδι

Τάρανδος

Πρόβατο

Αγριοκάτσικο

Πουλιά

Κοτόπουλο

Περιστέρι

Πάπια

Χήνα

Φραγκόκοτα

Πέρδικα

Παγώνι

Φασιανός

Ορτύκι

Σπουργίτι

Κύκνος

Γαλοπούλα

Ψάρια

Πέρκα

Kοκκινόψαρο

Λυθρίνι

Σολομός

Σαρδέλα

Λαβράκι

Αθερίνα

Τόνος

Γαύρος

Τσιπούρα

Κυπρίνος

Γάδος

Πλευρονήκτης

Σφυρίδα

Μπακαλιάρος

Ξεροκέφαλος

Ρέγγα

Σκουμπρί

Κέφαλος

Πες μας τη γνώμη σου για αυτό το άρθρο.