Κοβιντ 19 ή κορωνοϊός. Είναι τιμωρία από τον Θεό;

Πολλοί αναρωτιούνται αν η πανδημία Κοβιντ 19 είναι τιμωρία από τον Θεό.

Η  απάντηση είναι όχι. Ο Κοβιντ 19 ή κορωνοϊός, δεν είναι τιμωρία από τον Θεό.

Κάποιοι προσπαθούν να κάνουν παραλληλισμούς μεταξύ του κορωνοϊού και των πληγών της Αποκάλυψης. Τέτοιες επιφανειακές αναγνώσεις των γεγονότων όμως παραβλέπουν το γεγονός ότι, όσο τρομερός και αν φαίνεται ο COVID-19, ο βαθμός θνησιμότητας είναι σχετικά χαμηλός. Σαφώς λοιπόν δεν ταιριάζει με τις κατακλυσμικές περιγραφές που αναφέρονται στην Αποκάλυψη.

Κάποιες φορές ο Θεός επεμβαίνει

Υπάρχουν κάποιες λίγες περιπτώσεις που η Αγία Γραφή περιγράφει ασθένειες ως κρίσεις από τον Θεό. Ένα παράδειγμα είναι στην Έξοδο 7:14–12:32), όταν έπεσαν οι δέκα πληγές στην Αίγυπτο. Τέτοιες περιπτώσεις όμως είναι λίγες.

Τις περισσότερες φορές η αιτία είναι άγνωστη

Στην πραγματικότητα, τις περισσότερες περιπτώσεις που περιγράφονται ασθένειες ή άλλες καταστροφές στην Αγία Γραφή, οι αιτίες είναι άγνωστες.

Κάποτε οι μαθητές συνάντησαν έναν άνθρωπο τυφλό από τη γέννησή του. Ρώτησαν λοιπόν τον Χριστό αν έφταιγε ο ίδιος που γεννήθηκε τυφλός ή οι γονείς του. Οι Ιουδαίοι βλέπεις πίστευαν ότι αν κάτι κακό συνέβαινε σε κάποιον, ή ο ίδιος είχε κάνει κάποια μεγάλη αμαρτία, ή οι γονείς του. Βέβαια, πως θα μπορούσε να φταίει ο τυφλός αφού είχε γεννηθεί τυφλός!

Ο Χριστός λοιπόν τους απάντησε ότι δεν έφταιγε ούτε αυτός, ούτε οι γονείς του (Ιωάννης 9:1-3).

Το ίδιο ισχύει και σήμερα. Όταν έρχεται μια ασθένεια σε ένα άτομο ή σε μία κοινότητα ανθρώπων, δεν σημαίνει ότι κάποιος έφταιξε. Πολύ συχνά δεν γνωρίζουμε την προέλευση. Ή η προέλευση είναι γνωστή και οφείλεται σε διεργασίες που γίνονται στη φύση.

Ένα παράδειγμα είναι η πανούκλα στον ύστερο μεσαίωνα που θανάτωσε εκατομμύρια άτομα στην Ευρώπη. Η αρρώστια ήρθε από την ανατολή και την μετέφεραν ποντίκια που είχαν ανεβεί σε εμπορικά καράβια.

Συχνά τις προκαλούμε μόνοι μας

Κάποιες ασθένειες είναι αποτέλεσμα κακών πρακτικών. Για παράδειγμα, πολλοί καρκίνοι ή καρδιακά νοσήματα προέρχονται από κακές επιλογές στον τρόπο ζωής.

Ο κορωνοϊός δεν ξέρουμε με σιγουριά πως προέκυψε, αλλά μια από τις πιο πιθανές θεωρίες είναι επειδή οι άνθρωποι στην Κίνα τρώνε νυχτερίδες και άλλα ακάθαρτα ζώα. Ο Θεός γνωρίζοντας πόσο βλαβερά για την υγεία είναι να καταναλώνονται αυτά τα ακάθαρτα ζώα τα απαγόρεψε.

Όταν όμως οι άνθρωποι τα τρώνε, το φυσικό επακόλουθο είναι να υποφέρει η υγεία, είτε η ατομική, είτε η συλλογική, όπως με τον Κοβιντ 19.

Ο Θεός δείχνει τον τρόπο προστασίας

Οι μολυσματικές ασθένειες που ενδέχεται να επηρεάσουν μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες δεν αποτελούν νέο φαινόμενο. Τέτοιες ασθένειες υπήρχαν στην εποχή της Αγίας Γραφής. και, όπως και η κοινωνία μας σήμερα, οι αρχαίοι λαοί αγωνιούσαν για το πώς να ανταποκριθούν καλύτερα και να είναι ασφαλείς.

Στο Λευιτικό 13 και 14 ο Θεός θέσπισε ένα σύστημα που περιλάμβανε αυστηρή καραντίνα και αυτοαπομόνωση. Για να προστατεύσουμε την υγεία τη δική μας αλλά και των ανθρώπων γύρω μας, είναι καλό να ακολουθούμε τις οδηγίες της κυβέρνησης για πρόληψη. Όχι, δεν υπάρχει κάποια συνομωσία σκοτεινών δυνάμεων πίσω από την ασθένεια κορωνοϊός.

Ο Θεός θέλει να έχεις καλή υγεία

Ο Θεός έδωσε κάποτε την ακόλουθη θαυμάσια υπόσχεση: «Αν ακούσεις επιμελώς τη φωνή τού Κυρίου τού Θεού σου, και πράττεις το αρεστό στα μάτια του, και δώσεις ακρόαση στις εντολές του, και φυλάξεις όλα τα προστάγματά του, δεν θα φέρω επάνω σου καμιά από τις αρρώστιες, που έφερα ενάντια στους Αιγυπτίους· επειδή, εγώ είμαι ο Κύριος, που σε θεραπεύω» (Έξοδος 15:26).

Όπως βλέπεις, ο Θεός θέλει να έχουμε καλή υγεία και η Αγία Γραφή έχει πολλές οδηγίες για να προστατεύουμε τον εαυτό μας. Πράγματι, πάμπολλες μελέτες έχουν δείξει ότι αυτοί που ζουν σύμφωνα με τις αρχές της Γραφής έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής και καλύτερη υγεία.

Επίλογος

Αυτό που θα έλεγα, ωστόσο, είναι ότι ενώ η Αγία Γραφή μας προειδοποιεί ότι οι ασθένειες και οι λοιμοί θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος του χρόνου (Ματθαίος 24:7), μπορούμε να παρηγορηθούμε από το γεγονός ότι μια μέρα σύντομα ο Ιησούς θα επιστρέψει και όλος ο πόνος, ο πόνος και οι ασθένειες θα τερματιστούν. Μαράν αθά Κύριος έρχεται.

Επιστροφή στην αρχική σελίδα.

Πες μας τη γνώμη σου για αυτό το άρθρο.