Εισαγωγή

Κόλαση. Τι είναι; Η λέξη κόλαση σημαίνει απλά τιμωρία. Στο νου όμως των περισσότερων ανθρώπων υπονοεί αιώνια βασανιστήρια. Είναι όμως έτσι;

Τι θα έκανες στον χειρότερο εχθρό σου (αν έχεις εχθρούς); Θα τον έδιωχνες μακριά σου; Σε φυλακή; Στο εκτελεστικό απόσπασμα; Τι γίνεται αν αυτό τον «εχθρό» τον αγαπάς;

Οι περισσότεροι Χριστιανοί πιστεύουν ότι η κόλαση είναι ένα μέρος όπου ο Θεός θα βασανίζει αμετανόητους αμαρτωλούς στους αιώνες των αιώνων. Αλλά αυτό ακούγεται υπερβολικά τρομακτικό, δε νομίζεις; Ειδικά όταν η Αγία Γραφή δηλώνει ότι ο Θεός αγαπά ακόμη και τους αμαρτωλούς.

Σε αυτήν τη μελέτη θα δούμε τι πραγματικά είναι η κόλαση. Θα ανακαλύψουμε ότι δεν υπάρχει κόλαση που να καίει για πάντα. Αντίθετα, ο Θεός απλώς θα αφαιρέσει τη ζωή τους. Κάτι σίγουρα θλιβερό, αλλά έτη φωτός καλύτερο και πιο δίκαιο από τα αιώνια βασανιστήρια.

1. Μια αιώνια κόλαση βασανισμού απλά δεν έχει νόημα

Πριν ακόμη ανοίξουμε τη Βίβλο, ο αιώνιος βασανισμός απλά δεν έχει νόημα. Είναι ασυμβίβαστος με την αγάπη του Θεού, τη δικαιοσύνη Του και τα μακροπρόθεσμα σχέδιά Του για τη γη.

ΑΣΥΜΒΥΒΑΣΤΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

Ξεκινήσαμε με μια ερώτηση για το τι θα έκανες στον χειρότερο εχθρό σου. Αν ρωτήσεις ένα εκατομμύριο ανθρώπους αμφιβάλλω αν θα απαντήσεις κανείς ότι θα βασάνιζε τον εχθρό του για πάντα χωρίς τέλος.

Εάν κάποιος πάρει το χέρι του παιδιού του και το κρατήσει πάνω από ένα αναμμένο κερί για λίγα δευτερόλεπτα, επειδή δεν υπακούει, θα τον θεωρήσουμε τέρας. Και πολύ σωστά. Πως λοιπόν μπορούν κάποιοι να δηλώνουν ανερυθρίαστα ότι ο Θεός θα κάνει ακριβώς αυτό, και απείρως περισσότερο, στα δικά Του παιδιά, τους ανθρώπους; Δεν έχει νόημα.

Η αιώνια κόλαση είναι ασυμβίβαστη με την αγάπη του Θεού.

ΑΣΥΜΒΥΒΑΣΤΗ ΜΕ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

Μία από τις θεμελιώδης αρχές της δικαιοσύνης είναι ότι η τιμωρία πρέπει να είναι ανάλογη με το αδίκημα.

Φαντάσου τώρα ένα άτομο, που ζει μια αξιοπρεπή ζωή, αλλά δεν ενδιαφέρεται για τον Θεό ή για την σωτηρία. Πεθαίνει στα 75 του και την Ημέρα της Κρίσης βρίσκεται ανάμεσα στους μη σωσμένους. Δεν θα ήταν τρομακτικό εάν για 75 χρόνια μιας καλής αλλά αδιάφορης ζωής πρέπει να κληρονομήσει αιώνια κόλαση με βασανιστήρια; Πού θα ήταν η δικαιοσύνη;

Η αιώνια κόλαση είναι ασυμβίβαστη με τη δικαιοσύνη του Θεού.

ΑΣΥΜΒΥΒΑΣΤΗ ΜΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

Πες ότι μόλις καθάρισες το πάτωμα της κουζίνας σου. Είναι πεντακάθαρο. Κάποιος χύνει λίγη κέτσαπ. Τι θα κάνεις; Θα καθαρίσεις την κέτσαπ για να είναι το πάτωμα της κουζίνας ξανά καθαρό. Σωστά?

Ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο μας πεντακάθαρο, πολύ καθαρότερο από ό,τι θα είναι ποτέ η κουζίνα σου. Ο Σατανάς οδήγησε τον Αδάμ και την Εύα στην αμαρτία και λερώθηκε ο κόσμο μας με πολύ χειρότερες ακαθαρσίες από την κέτσαπ.

Η κοινή λογική λέει ότι ο Θεός θα καθαρίσει τη βρωμιά της αμαρτίας και θα αποκαταστήσει τον κόσμο στην αρχική του καθαρότητα. Αυτό ακριβώς λέει η Αγία Γραφή ότι θα κάνει.

Αν όμως αποδεχθούμε ότι κάπου σε αυτή τη γη θα υπάρχει ένα μέρος (κόλαση) ανείπωτου βασανισμού και πόνου, τότε η κέτσαπ της αμαρτίας δεν θα καθαρίσει ποτέ! Απλώς θα έχει μεταφερθεί κάπου αλλού και θα συνεχίσει να μολύνει την τέλεια δημιουργία του Θεού για πάντα! Αυτό δεν έχει νόημα!

Συνεπώς, η αιώνια κόλαση είναι ασυμβίβαστη με το σχέδιο του Θεού για ένα πεντακάθαρο κόσμο.

Με αυτές τις εισαγωγικές σκέψεις, ας δούμε τι λέει η Αγία Γραφή.

2. Υπάρχει κάποιος στην κόλαση τώρα;

Όχι!

«Έρχεται ώρα, κατά την οποία, όλοι εκείνοι που είναι μέσα στους τάφους, θα ακούσουν τη φωνή του· και θα βγουν έξω εκείνοι που έπραξαν τα αγαθά, σε ανάσταση ζωής· εκείνοι δε που έπραξαν τα φαύλα, σε ανάσταση κρίσης» (Ιωάννης 5:28, 29).

Οι νεκροί βρίσκονται στους τάφους τους περιμένοντας την ανάσταση. Δεν είναι ούτε στον παράδεισο ούτε στην κόλαση.

3. Πότε θα τιμωρηθούν οι ασεβείς;

Την Ημέρα της Κρίσης.

«Όπως, λοιπόν, μαζεύονται τα ζιζάνια και κατακαίγονται στη φωτιά, έτσι θα είναι στη συντέλεια αυτού τού αιώνα· ο Yιός τού ανθρώπου θα στείλει τούς αγγέλους του, και θα μαζέψουν από τη βασιλεία του όλα τα σκάνδαλα, και εκείνους που πράττουν την ανομία· και θα τους ρίξουν στο καμίνι τής φωτιάς» (Ματθαίος 13:40–42).

4. Πού είναι τώρα εκείνοι οι ασεβείς που έχουν πεθάνει;

Στους τάφους τους.

«Έρχεται ώρα, κατά την οποία, όλοι εκείνοι που είναι μέσα στους τάφους, θα ακούσουν τη φωνή του· και θα βγουν έξω εκείνοι που έπραξαν τα αγαθά, σε ανάσταση ζωής· εκείνοι δε που έπραξαν τα φαύλα, σε ανάσταση κρίσης» (Ιωάννης 5:28, 29).

5. Πότε θα είναι η Ημέρα της Κρίσης;

Στο τέλος των 1.000 ετών.

«KAI είδα έναν μεγάλο λευκό θρόνο, και αυτόν που κάθεται επάνω σ’ αυτόν, από το πρόσωπο του οποίου έφυγε η γη και ο ουρανός· και δεν βρέθηκε τόπος γι’ αυτά· και είδα τούς νεκρούς, μικρούς και μεγάλους, να στέκονται μπροστά στον Θεό, και ανοίχθηκαν τα βιβλία· και ανοίχθηκε ένα άλλο βιβλίο, που είναι τής ζωής· και κρίθηκαν οι νεκροί από τα γραμμένα μέσα στα βιβλία, σύμφωνα με τα έργα τους» (Αποκάλυψη 20:11-12).

6. Τι είδους τιμωρία θα λάβουν οι ασεβείς;

Καταστροφή από φωτιά.

«Kαι κατέβηκε φωτιά από τον Θεό από τον ουρανό, και τους κατέφαγε» (Αποκάλυψη 20:9).

«Ο διάβολος, που τους πλανούσε, ρίχτηκε στη λίμνη με τη φωτιά και το θειάφι, όπου είναι το θηρίο και ο ψευδοπροφήτης» (Αποκάλυψη 20:10).

Η Αγία Γραφή παρουσιάζει τα Σόδομα και τα Γόμορρα ως παράδειγμα του τι θα συμβεί στους ασεβείς την Ημέρα της Κρίσης. Όπως η φωτιά κατέστρεψε τις δύο πόλεις, το ίδιο θα συμβεί την Ημέρα της Κρίσης στους ασεβείς.

7. Ποιος είναι ο σκοπός της φωτιάς. Να βασανίσει; Ή να καταστρέψει την αμαρτία και τους αμαρτωλούς;

Να καταστρέψει.

«Οι δειλοί και άπιστοι και μολυσμένοι με βδελύγματα και φονιάδες και πόρνοι και μάγοι και ειδωλολάτρες, και όλοι οι ψεύτες, θα έχουν τη μερίδα τους μέσα στη λίμνη που καίγεται με φωτιά και θειάφι· αυτός είναι ο δεύτερος θάνατος» (Αποκάλυψη 21:8).

«Επειδή, προσέξτε, έρχεται ημέρα, η οποία θα καίει σαν κλίβανος· και όλοι οι υπερήφανοι, και όλοι αυτοί που πράττουν ασέβεια, θα είναι άχυρο· και η ημέρα που έρχεται θα τους κατακάψει, λέει ο Κύριος των δυνάμεων, ώστε δεν θα τους αφήσει ρίζα και κλαδί… Kαι θα καταπατήσετε τους ασεβείς· και αυτοί θα είναι στάχτη κάτω από το πέλμα των ποδιών σας, κατά την ημέρα που εγώ θα το κάνω αυτό, λέει ο Κύριος των δυνάμεων» (Μαλαχίας 4:1-3).

«Γι’ αυτό, όπως η γλώσσα τής φωτιάς κατατρώει το καλάμι, και το άχυρο αφανίζεται στη φλόγα, έτσι και η ρίζα τους θα γίνει σαν σαπίλα, και το άνθος τους θα ανέβει σαν σκόνη· επειδή, απέρριψαν τον νόμο του Κυρίου των δυνάμεων, και καταφρόνησαν τον λόγο του Αγίου του Ισραήλ» (Ησαΐας 5:24).

«Πέθαναν, δεν θα αναζήσουν· έπαυσαν να ζουν, δεν θα αναστηθούν· γι’ αυτό, επισκέφθηκες και τους εξολόθρευσες, και εξάλειψες ολόκληρη την ανάμνησή τους» (Ησαΐας 26:14).

8. Ποιος είναι ο μισθός της αμαρτίας σύμφωνα με την Αγία Γραφή;

Θάνατος.

«Ο Κύριος ο Θεός έδωσε προσταγή στον Αδάμ, λέγοντας: Από κάθε δέντρο του παραδείσου θα τρως ελεύθερα, όμως, από το δέντρο της γνώσης του καλού και του κακού, δεν θα φας· επειδή, την ίδια ημέρα που θα φας απ’ αυτό, θα πεθάνεις οπωσδήποτε» (Γένεση 2:16-17).

«Ο μισθός της αμαρτίας είναι θάνατος· το χάρισμα, όμως, του Θεού αιώνια ζωή διαμέσου του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας» (Ρωμαίους 6:23).

Αν ο μισθός της αμαρτίας ήταν αιώνιος βασανισμός, τότε ο Θεός δεν έλεγε την αλήθεια!

9. Πόσο θα διαρκέσει η φωτιά της Ημέρας της Κρίσης;

«Θα αποδώσει στον καθέναν σύμφωνα με την πράξη του» (Ματθαίο 16:27).

«Kαι εκείνος ο δούλος, που γνώρισε το θέλημα του κυρίου του, αλλά δεν ετοίμασε ούτε έκανε σύμφωνα με το θέλημά του, θα δαρθεί πολύ. Αλλά, όποιος, ενώ δεν γνώρισε, όμως έπραξε άξια δαρμών, θα δαρθεί λίγο. Kαι σε όποιον δόθηκε πολύ, πολύ θα ζητηθεί απ’ αυτόν· και σε όποιον είναι εμπιστευμένο πολύ, περισσότερο θα απαιτήσουν απ’ αυτόν» (Λουκά 12:47, 48).

Η τιμωρία θα είναι ανάλογη με τις αμαρτίες που έχει συσσωρεύσει ένα άτομο. Για τους περισσότερους, ο θάνατος θα έρθει γρήγορα. Για μερικούς, και ειδικά για τον διάβολο και τους αγγέλους του, θα είναι πιο παρατεταμένο. Αλλά τελικά όλοι θα πεθάνουν, συμπεριλαμβανομένου του διαβόλου, και τότε η φωτιά θα σβήσει.

10. Μα δεν χρησιμοποιεί η Αγία Γραφή τις λέξεις «ακατάσβεστη» και «αιώνια» σε σχέση με τη φωτιά;

Ναί.

«[Ο Χριστός] κρατάει το φτυάρι στο χέρι του, και θα καθαρίσει το αλώνι του, και θα συνάξει το σιτάρι του στην αποθήκη· το άχυρο, όμως, θα το κατακάψει με ακατάσβεστη φωτιά» (Ματθαίο 3:12).

Η λέξη «ακατάσβεστη» ή «άσβεστη» περιγράφει μια φωτιά που δεν μπορεί να σβηστεί επειδή είναι τόσο έντονη. Περιγράφει ένταση και όχι διάρκεια. Αυτό είναι προφανές από το γεγονός ότι οι κακοί συγκρίνονται με άχυρο. Το άχυρο καίει έντονα, αλλά και γρήγορα. Όταν καίγεται, η φωτιά σβήνει.

«Αν το χέρι σου ή το πόδι σου σε σκανδαλίζει, κόψε τα, και πέταξέ τα από πάνω σου· είναι καλύτερο να μπεις στη ζωή χωλός ή κουλός, παρά έχοντας δύο χέρια ή δύο πόδια να ριχτείς στην αιώνια φωτιά» (Ματθαίο 18:8).

Η λέξη «αιών» στα αρχαία εκφράζει μια απροσδιόριστη χρονική περίοδο. Στην επιστολή του Ιούδα 1:7 διαβάζουμε:

«Τα Σόδομα και τα Γόμορρα, και οι πόλεις γύρω τους… παρουσιάζονται ως παράδειγμα, έχοντας την καταδίκη της αιώνιας φωτιάς» (Ιούδα 1:7).

Πόσο καιρό κράτησε η φωτιά στα Σόδομα και τα Γόμορρα; έπεσε περίπου τα χαράματα (Γένεση 19:23), και λίγο αργότερα ο Αβραάμ το μόνο που μπορούσε να δει ήταν καπνός (Γένεση 19:27-28). Η «αιώνια» φωτιά που έκαψε τα Σόδομα και τα Γόμορρα, κράτησε μόλις λίγη ώρα!

Μπορεί λοιπόν σήμερα όταν λέμε «αιώνια» να εννοούμε κάτι που δεν έχει τέλος, στα αρχαία ελληνικά όμως που γράφτηκε η Καινή Διαθήκη η λέξη είχε πιο περιορισμένη έννοια.

11. Ποια τελική διαβεβαίωση έχουμε ότι κανείς δεν θα βασανίζεται για πάντα;

«KAI είδα έναν καινούργιο ουρανό και μία καινούργια γη· επειδή, ο πρώτος ουρανός και η πρώτη γη παρήλθε… Kαι ο Θεός θα εξαλείψει κάθε δάκρυ από τα μάτια τους, και ο θάνατος δεν θα υπάρχει πλέον· ούτε πένθος ούτε κραυγή ούτε πόνος δεν θα υπάρχουν πλέον· επειδή, τα πρώτα παρήλθαν» (Αποκάλυψη 21:1, 4).

Ο Θεός θα κάνει νέο ουρανό και νέα γη. Εκεί δεν θα υπάρχει πια πόνος. Πουθενά. Άρα, δεν μπορεί να υπάρχει αιώνια κόλαση, ούτε στη γη ούτε πέρα ​​από αυτήν, γιατί η αιώνια κόλαση θα σήμαινε παντοτινό πόνο και θλίψη. Αλλά ο Θεός μας διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρχει ούτε πόνος ούτε θλίψη.

Τι σημαίνουν αυτά για μένα;

Η επερχόμενη Ημέρα της Κρίσης θα είναι ένα πραγματικό γεγονός. Αυτό καθιστά ακόμη πιο σημαντικό να προετοιμαστούμε από τώρα.

Ο Θεός δεν είναι τέρας που βασανίζει τα παιδιά Του. Όσοι προσκολλώνται στην αμαρτία και αρνούνται την προσφορά της σωτηρίας, θα αποκομίσουν το μισθό της αμαρτίας που είναι θάνατος, όχι βασανιστήρια. Και μόλις η αμαρτία και οι αμαρτωλοί θανατωθούν, ο Θεός θα δημιουργήσει μια νέα γη στην οποία η τέλεια δικαιοσύνη θα βασιλεύει για πάντα και η αμαρτία δεν θα ξανασυμβεί ποτέ!

Θέλω να είμαι εκεί με τους σωσμένους. Εσύ;

Ναι, θέλω να είμαι με τους σωσμένους την Ημέρα της Κρίσης, και να ζήσω για πάντα κοντά στον Χριστό στη νέα γη.

Πες μας τη γνώμη σου για αυτό το άρθρο.