Μέντιουμ, αστρολόγοι, ωροσκόπια

Είτε ανοίξεις εφημερίδα, είτε περιοδικό, είτε τηλεόραση, οι πιθανότητες είναι ότι κάποια διαφήμιση θα δεις ή κάποια σχόλια από μέντιουμ, αστρολόγους ή άλλους προγνώστες. Σύμφωνα με την σοβαρή εφημερίδα Independent, 75% των Βρετανών διαβάζει ωροσκόπια. Τα στατιστικά για άλλες χώρες είναι παρόμοια. Δεν είναι μόνο τα ωροσκόπια, οι αστρολόγοι και τα μέντιουμ, είναι και οι καφετζούδες, η χειρομαντεία και αρκετά άλλα συναφή.

Η γνώση είναι δύναμη

Γιατί τέτοια προσήλωση στους διάφορους προγνώστες; Η απάντηση είναι απλή. Η ζωή έχει ένα σωρό προβλήματα. Το μέλλον είναι άγνωστο. Το άγνωστο δημιουργεί φόβο, ανησυχία. Υπάρχει λοιπόν η σκέψη, και δικαιολογημένη, ότι αν γνωρίζουμε το μέλλον, μπορούμε να προετοιμαστούμε κατάλληλα και να το αντιμετωπίσουμε με επιτυχία. Η γνώση είναι δύναμη. Και από τη στιγμή που αστρολόγοι, μέντιουμ και λοιποί ισχυρίζονται ότι μπορούν να προβλέψουν το μέλλον, ο κόσμος τους διαβάζει και τους ακούει.

Μέντιουμ αστρολόγοι ωροσκόπια – τι λέει η Αγία Γραφή;

Στην Αγία Γραφή υπάρχουν πολλά εδάφια ενάντια στη αστρολογία και σε κάθε είδος μαντείας. Παραθέτουμε μερικά.

«Δεν θα βρεθεί σε σένα κανένας, που να διαπερνάει τον γιο του ή τη θυγατέρα του μέσα από τη φωτιά ή που να ασκεί μαντεία ή να είναι προγνώστης των καιρών ή οιωνοσκόπος ή μάγος ή γόης ή ανταποκριτής δαιμονίων ή τερατοσκόπος ή νεκρομάντης. Επειδή, καθένας που τα κάνει αυτά είναι βδέλυγμα στον Κύριο· και εξαιτίας αυτών των βδελυγμάτων, ο Κύριος ο Θεός σου τούς διώχνει από μπροστά σου» (Δευτερονόμιο 18:10-12).

«Ας σηκωθούν, τώρα, οι ουρανοσκόποι, οι αστρολόγοι, οι προγνωστικοί μηνολόγοι, κι ας σε σώσουν από όσα επέρχονται επάνω σου. Δες, θα είναι σαν άχυρο· φωτιά θα τους κατακάψει· δεν θα μπορέσουν να σώσουν τον εαυτό τους από τη δύναμη της φλόγας· δεν θα μείνει κάρβουνο για να ζεσταθεί κάποιος, ούτε φωτιά για να καθήσει μπροστά του» (Ησαΐας 47:13-14).

Ο Θεός μιλά για το μέλλον αλλά όχι μέσω μέντιουμ ή αστρολογίας
Προφητείες της Αποκάλυψης

Προφητείες της Αποκάλυψης

Ο Θεός γνωρίζει το μέλλον. Μας έχει αποκαλύψει αυτά που χρειάζεται να γνωρίζουμε μέσα από τις διάφορες προφητείες της Αγίας Γραφής. Ιδιαίτερα τα βιβλία του Δανιήλ και της Αποκάλυψης.

Οι προφητείες της Αγίας Γραφής καλύπτουν το μέλλον του κόσμου ή της εκκλησίας, και όχι τόσο το μέλλον ατόμων.

Μερικές φορές όμως, ο Θεός στέλνει μηνύματα και σε άτομα, μέσω ονείρων ή με άλλο τρόπο. Το έκανε τον καιρό της Αγίας Γραφής, και το κάνει και σήμερα. Τα μηνύματα που στέλνει ο Θεός δεν έχουν ποτέ σκοπό να ικανοποιήσουν την περιέργεια. Ούτε υπόσχονται «λαγούς με πετραχήλια» αλλά σκοπό έχουν να προειδοποιήσουν, να προστατέψουν, και να καθοδηγήσουν σε σημαντικά πνευματικά θέματα.

Γιατί η Αγία Γραφή καταδικάζει;

Σε αντίθεση με τον Θεό, κανείς άλλος δεν γνωρίζει το μέλλον, ούτε τα μέντιουμ, ούτε οι αστρολόγοι. Ενάντια στην πεποίθηση πολλών, τα άστρα δεν καθορίζουν το μέλλον μας.

Ούτε ο ίδιος ο διάβολος δεν γνωρίζει το μέλλον. Κάποιες φορές προσπαθεί να υπολογίσει τι θα γίνει με βάση προσεκτική μελέτη των σημερινών δεδομένων. Για παράδειγμα, αν δει κάποιον μανιώδη καπνιστή, ίσως «προβλέψει» ότι ο άνθρωπος θα πάθει καρκίνο. Ή αν δει κάποιον πότη, ίσως «προβλέψει» ότι θα έχει ατύχημα, καθώς αλκοόλ και τροχαία συχνά πάνε μαζί.

Άλλες φορές πάλι, μπορεί να εργαστεί για να εκπληρώσει μια δική του πρόβλεψη. Αν για παράδειγμα προβλέψει ότι ο τάδε θα βγάλει πολλά χρήματα, μπορεί να εργαστεί για να πραγματοποιήσει την πρόβλεψή του και να φέρει στον άνθρωπο πολλά χρήματα.

Όπως και να έχει όμως, το μέλλον δεν το γνωρίζει. Μόνο ο Θεός το γνωρίζει. Και η απλή αλήθεια είναι ότι οι αστρολόγοι, τα μέντιουμ, οι καφετζούδες, οι χειρομάντεις, και οι λοιποί προγνώστες, δεν λειτουργούν σε αρμονία με την Αγία Γραφή, και τα μηνύματα που δίνουν δεν προέρχονται από τον Θεό.

Από τη στιγμή λοιπόν που ούτε οι άνθρωποι ούτε ο διάβολος γνωρίζουν το μέλλον, και ο Θεός δεν μιλά μέσω αυτών, εννοείται ότι τα μηνύματά τους δεν είναι αληθινά, και είναι πνευματικά επικίνδυνα.

Λανθασμένες προβλέψεις

Το ότι τα μηνύματά τους δεν είναι αληθινά φαίνεται από μία απλή εξέταση. Πριν κάμποσο καιρό κοίταξα τις προβλέψεις που είχαν κάνει διάφοροι επιφανείς αστρολόγοι στο διαδίκτυο για την χρονιά που μόλις είχε τελειώσει. Το αποτέλεσμα; Ούτε μία συγκεκριμένη πρόβλεψη δεν είχε βγει πραγματική.

Οι μόνες που είχαν κάποια αληθοφάνεια ήταν αυτές που κινούνταν στο πλαίσιο του αναμενόμενου, π.χ. «φέτος θα γίνει ένας μεγάλος σεισμός στην Ασία» (φυσικά, σχεδόν κάθε χρόνο γίνονται μεγάλοι σεισμοί στην Ασία).

Αν κοιτάξεις τα ωροσκόπια θα δεις ότι οι περισσότερες προβλέψεις είναι συχνά γενικόλογες. Για παράδειγμα ας πάρουμε μία σχετικά συνηθισμένη πρόβλεψη που κάνουν πολλοί αστρολόγοι: «αυτό το μήνα θα υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις σχετικά με την εργασία σου». Μάλιστα. Αν ψηφίσει η κυβέρνηση νέο εργασιακό νόμο, αν κάποιος συνεργάτης χάσει τη δουλειά του, αν η εταιρία αγοράσει και άλλη εταιρία, αν αποφασίσει να χτίσει καινούριο εργοστάσιο, ή ακόμη και αν μαλώσεις με το αφεντικό σου, ή είχες μαλώσει και τα βρήκατε, τότε η «πρόβλεψη» εκπληρώθηκε!! Οπότε γενικόλογες προβλέψεις που κινούνται μέσα στο πλαίσιο του πιθανού, «εκπληρώνονται» και ο αφελής νομίζει ότι ο αστρολόγος προέβλεψε το μέλλον!

Άλλες πάλι προβλέψεις μπορούν να ερμηνευθούν και έτσι και αλλιώς σαν τις προβλέψεις του μαντείου των Δελφών.

Όπως και να έχει το θέμα, οι διάφοροι προγνώστες δεν γνωρίζουν το μέλλον και έτσι είτε οι προβλέψεις τους βγαίνουν λανθασμένες, όπως συμβαίνει τις περισσότερες φορές, είτε μπορεί να βγουν αληθινές αν κινούνται στο πλαίσιο του πιθανού.

Πνευματικός κίνδυνος

Όχι μόνο είναι οι προβλέψεις τους λανθασμένες, αλλά η επικοινωνία με οποιονδήποτε προγνώστη είναι επικίνδυνη. Στην Αγία Γραφή έχουμε την ιστορία του βασιλιά Σαούλ. Στην αρχή ο Σαούλ ήταν πιστός και είχε καθαρίσει τη χώρα από κάθε λογής μάντεις. Ο Θεός μιλούσε με τον Σαούλ μέσω του προφήτη Σαμουήλ. Μετά ο Σαούλ απομακρύνθηκε από τον Θεό και ο Θεός σταμάτησε να του στέλνει μηνύματα. Εν τέλει ο Σαμουήλ πέθανε.

Τη μέρα πριν από μια μεγάλη μάχη ενάντια στους Φιλισταίους, ο Σαούλ κυριεύτηκε από φόβο και επιθύμησε να μάθει το αποτέλεσμα της μάχης προκαταβολικά. Αντί να στραφεί όμως προς τον Θεό με ταπεινοφροσύνη και μετάνοια, αναζήτησε να βρει, και τελικά βρήκε, ένα μέντιουμ, τη μάγισσα της Ενδώρ, και της ζήτησε να επικοινωνήσει με το «πνεύμα» του νεκρού πλέον Σαμουήλ.

Πράγματι εμφανίστηκε μία άυλη μορφή που έμοιαζε με τον Σαμουήλ. Αλλά γνωρίζουμε ότι δεν ήταν ο Σαμουήλ. Πρώτο, γιατί η Αγία Γραφή διδάσκει καθαρά ότι οι νεκροί είναι νεκροί και δεν έχουν καμιά επαφή με τον κόσμο των ζωντανών. Δεύτερο, γιατί ο Σαμουήλ ενόσω ακόμη ζούσε είχε πει ότι δεν θα εμφανιστεί ξανά μπροστά στο Σαούλ, οπότε αν εμφανιζόταν τώρα θα ήταν ψεύτης. Τρίτο, ο Θεός δεν θα χρησιμοποιούσε ως μέσο επικοινωνίας τη μαντεία, αφού την καταδικάζει ξεκάθαρα και επανειλημμένα.

Η μορφή που εμφανίστηκε στον Σαούλ ήταν ένα δαιμόνιο που προσποιούνταν ότι είναι το πνεύμα του νεκρού Σαμουήλ. Αυτό φαίνεται και από το μήνυμα που έδωσε το «πνεύμα». Αντί να καλέσει τον Σαούλ να μετανοήσει, και να ζητήσει βοήθεια από τον Θεό, του είπε ότι δεν υπήρχε ελπίδα και ότι θα πέθαινε. Έτσι, τον βύθισε σε ακόμη μεγαλύτερη απόγνωση. Αν υπήρχε έστω η παραμικρή ελπίδα μετάνοιας του Σαούλ, το πονηρό «πνεύμα» την έσβησε.

Ο Σαούλ πέθανε την επόμενη μέρα, και έχασε όχι μόνο την επίγεια ζωή του αλλά και την αιώνια.

Επίλογος

Δεν υπονοώ ότι όποιος ασχολείται με αστρολογίες κινδυνεύει να πάθει αυτό που έπαθε ο βασιλιάς Σαούλ. Όχι. Αλλά η απλή αλήθεια είναι ότι οι διάφοροι προγνώστες όχι μόνο δεν έχουν πρόσβαση στον Θεό, αλλά κάνουν κάτι που η Αγία Γραφή καταδικάζει ξεκάθαρα. Και οτιδήποτε η Αγία Γραφή καταδικάζει, εμείς πρέπει να το αποφεύγουμε γιατί είναι πνευματικά επικίνδυνο.

Η μόνη πηγή γνώσης για το μέλλον είναι ο Θεός και μας το γνωστοποιεί πρώτιστα μέσω της Αγία Γραφής. Η προσεκτική μελέτη της θα σου δώσει τη σιγουριά για το μέλλον που όλοι χρειαζόμαστε.

Ο Θεός να σε ευλογεί!

Πες μας τη γνώμη σου για αυτό το άρθρο: Μέντιουμ Αστρολόγοι Ωροσκόπια Προγνώστες – Τι λέει η Αγία Γραφή;