Μετάνοια, πίστη, αναγέννηση: Εισαγωγή

Έχεις χαθεί ποτέ ενώ οδηγούσες;

Θυμάμαι ένα βράδυ όταν πήγα στο αεροδρόμιο για να συναντήσω κάποιον οικογενειακό φίλο που έφτανε. Καθώς φεύγαμε από το αεροδρόμιο, μπήκα στον αυτοκινητόδρομο. Αλλά πάνω στην κουβέντα, αντί να μπω στην λωρίδα που πήγαινε βόρεια, μπήκα σε αυτήν που πήγαινε νοτιοδυτικά. Αντί να πηγαίνω προς το σπίτι μου, άρχισα να απομακρύνομαι.

Ξέρω την περιοχή πολύ καλά. Αλλά όντας νύχτα και καθώς η προσοχή μου ήταν στη συζήτηση, μου πήρε περίπου 20 λεπτά πριν καταλάβω το λάθος μου.

Όταν το κατάλαβα, ένιωσα κάπως ανόητος. Και ξέρεις τι έκανα;

Στην επόμενη έξοδο, βγήκα από τον αυτοκινητόδρομο, έκανα το γύρω και ξαναμπήκα στην λωρίδα που κατευθυνόταν βόρεια. Διόρθωσα δηλαδή το προηγούμενο λάθος μου και άρχισα να κατευθύνομαι προς το σπίτι μου.

Έχεις νιώσει ποτέ ότι η ζωή σου κινείται σε λάθος κατεύθυνση; Ευτυχώς, υπάρχει ακόμα χρόνος για να αλλάξεις κατεύθυνση.

Στην προηγούμενη μελέτη μάθαμε για τον Ιησού Χριστό και τι πέτυχε η τέλεια ζωή και ο θάνατός Του στον σταυρό. Σε αυτή τη μελέτη, θα μάθουμε πώς μπορούμε να αλλάξουμε τη ζωή μας και να διεκδικήσουμε τα επιτεύγματά Του για λογαριασμό μας. Θα μάθουμε τι είναι μετάνοια, πίστη, και αναγέννηση.

1. Ποια είναι η κατάσταση του κάθε ανθρώπου στη γη;

Κάθε άνθρωπος είναι αμαρτωλός!

«Όλοι αμάρτησαν, και στερούνται τη δόξα του Θεού» (Ρωμαίους 3:23).

«Όλοι παρεξέκλιναν, μαζί εξαχρειώθηκαν· δεν υπάρχει κανένας που να πράττει το αγαθό· δεν υπάρχει ούτε ένας» (Ψαλμός 14:3).

Δώσε προσοχή στη λέξη «όλοι». Δεν υπάρχει καμία εξαίρεση. Ο Ιησούς Χριστός είναι το μόνο άτομο στην ιστορία αυτής της γης που ήταν αναμάρτητος. Όλοι οι υπόλοιποι είμαστε αμαρτωλοί. Όλοι.

Μερικοί αναγνωρίζουμε την αμαρτία μας. Άλλοι όχι. Ακούω πολλούς να λένε, «Εγώ είμαι καλός άνθρωπος». Ίσως νιώθεις κι εσύ έτσι. Είναι καλό να είσαι καλός. Αν ρωτήσω όμως τους άλλους, σε θεωρούν και αυτοί καλό; Αν ρωτήσω τον/την σύζυγο, κάποιο φίλο, ή γείτονα, ή συνάδελφο, ίσως μου πει κάτι διαφορετικό από αυτό που εσύ νομίζεις για τον εαυτό σου.

Αλλά ακόμα κι αν είσαι καλός άνθρωπος, δεν είσαι αναμάρτητος. Κοίτα τις Δέκα Εντολές. Είπες ποτέ ψέματα; Επιθύμησες κάτι που δεν είναι δικό σου; Είχες ακάθαρτες σκέψεις; Κουτσομπόλευσες; Θύμωσες;

Τα πρότυπα του Θεού είναι εξαιρετικά υψηλά, και όλοι τα έχουμε καταπατήσει με κάποιο τρόπο. Δεν το λέω αυτό για να σε κάνω να νιώσεις άσχημα. Είναι απλά η πραγματικότητα.

Αλλά δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείς. Ο Θεός ήδη ξέρει ότι είσαι αμαρτωλός. Και γι’ αυτό μας το αναφέρει σε εδάφια όπως Ρωμαίους 3:23 και Ψαλμός 14:3 που διαβάσαμε παραπάνω, και σε πολλά άλλα εδάφια. Δεν μας το λέει για να μας στεναχωρήσει ή να μας αποθαρρύνει. Απλά μας λέει την πραγματικότητα της πνευματικής κατάστασής μας, όπως θα σου πει για τη σωματική σου κατάσταση ένας καλός γιατρός που νοιάζεται για σένα.

Ο Θεός κάνει την πνευματική διάγνωση για να αναζητήσουμε την πνευματική θεραπεία.

Και η θεραπεία στο πρόβλημα της αμαρτίας είναι ο Ιησούς Χριστός! Αλληλούια!

2. Εντάξει είμαι αμαρτωλός – τι πρέπει να κάνω;

Καλή ερώτηση. Η ερώτηση αυτή τέθηκε επίσης στον Απόστολο Πέτρο. Ο Πέτρος είχε μόλις κηρύξει ένα όμορφο κήρυγμα για τον Ιησού Χριστό και καθώς το πλήθος άκουγε, συνειδητοποίησαν την αμαρτωλότητά τους:

«Kαι όταν τα άκουσαν αυτά, η καρδιά τους ήρθε σε κατάνυξη, και είπαν στον Πέτρο και στους υπόλοιπους αποστόλους: Τι πρέπει να κάνουμε, άνδρες αδελφοί;» (Πράξεις 2:37).

Ο Πέτρος απάντησε με τα ακόλουθα πολύ σημαντικά σημαντικά λόγια:

«Μετανοήστε, και κάθε ένας από σας ας βαπτιστεί στο όνομα του Ιησού Χριστού, σε άφεση αμαρτιών· και θα λάβετε τη δωρεά του Αγίου Πνεύματος» (Πράξεις 2:38).

Τους είπε ότι πρέπει να βιώσουν δύο πράγματα:

Μετάνοια

Βάπτιση

Όταν ένα άτομο βιώσει τη μετάνοια και βαπτιστεί, οι αμαρτίες του συγχωρούνται και λαμβάνει σωτηρία. Και ο Θεός τους δίνει το Άγιο Πνεύμα.

Ας δούμε ένα άλλο εδάφιο:

«Πηγαίνετε σε όλο τον κόσμο, και κηρύξτε το ευαγγέλιο σε όλη την κτίση. Όποιος πιστέψει και βαπτιστεί, θα σωθεί· όποιος, όμως, απιστήσει, θα κατακριθεί» (Μάρκος 16:15-16).

Εδώ ο Ιησούς προστάζει τους μαθητές Του να κηρύξουν το Ευαγγέλιο σε όλο τον κόσμο και υπόσχεται ότι ένα άτομο που κάνει δύο πράγματα θα σωθεί. Ποια είναι τα δύο πράγματα;

Να πιστέψει

Να βαπτιστεί

Ας δούμε ένα ακόμη εδάφιο. Ο Ιησούς μιλάει στον Νικόδημο και κάνει την ακόλουθη καταπληκτική δήλωση:

«Σε διαβεβαιώνω απόλυτα, αν κάποιος δεν γεννηθεί από νερό και Πνεύμα, δεν μπορεί να μπει μέσα στη βασιλεία του Θεού» (Ιωάννης 3:5).

Ο Ιησούς λέει στον Νικόδημο ότι αν θέλει να είναι στη βασιλεία του Θεού, δηλαδή αν θέλει να σωθεί, χρειάζεται δύο πράγματα:

Να γεννηθεί από το Πνεύμα

Να γεννηθεί από το νερό

Και τα τρία κείμενα δείχνουν ότι ένα άτομο χρειάζεται δύο πράγματα για να λάβει σωτηρία. Αλλά τι ακριβώς είναι αυτά τα δύο πράγματα;

3. Το πρώτο πράγμα

Τα τρία κείμενα που αναφέραμε παραπάνω λένε τρία διαφορετικά πράγματα για το πρώτο πράγμα:

Μετάνοια (Πράξεις 2:38)

Πίστη (Μάρκος 16:16)

Γέννηση από το Πνεύμα (Ιωάννης 3:5)

Τι σημαίνουν αυτές οι τρεις εκφράσεις; Αναφέρονται στο ίδιο πράγμα ή σε κάτι διαφορετικό;

Η απάντηση είναι απλή. Μετάνοια, πίστη, γέννηση από το Πνεύμα είναι τρεις πτυχές του ίδιου πράγματος.

Μετάνοια

Ας δούμε τι εννοούν κοιτάζοντας πάλι το περιστατικό που ανέφερα στην εισαγωγή. Αντί να οδηγώ βόρεια, οδηγούσα νοτιοδυτικά. Οδηγούσα προς τη λάθος κατεύθυνση και δεν το είχα καταλάβει.

Αλλά μετά το συνειδητοποίησα. Κοίταξα τις πινακίδες στο δρόμο και έδειχναν ότι απομακρυνόμουν από την πόλη μου αντί να πλησιάζω. Κοίταξα το τοπίο, τα ονόματα των χωριών, και συνειδητοποίησα ότι πράγματι έφευγα μακριά. Οπότε τι έκανα; Βγήκα από τον αυτοκινητόδρομο και ξαναμπήκα με βόρεια κατεύθυνση.

Το ίδιο συμβαίνει στη ζωή. Ένας αμαρτωλός ζει μακριά από τον Θεό και μπορεί να μην συνειδητοποιεί καν την ανάγκη του για τον Θεό. Αλλά κάποια στιγμή καταλαβαίνει ότι η ζωή του δεν πάει καλά. Αυτός που μας προειδοποιεί ότι η ζωή μας κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση, είναι το Άγιο Πνεύμα. Μπορεί να σου μιλήσει μέσω ενός ατόμου. Ή μέσα από κάτι που διαβάζεις. Ή θέτοντας τις σωστές ερωτήσεις και σκέψεις στο μυαλό σου. Και καθώς διαισθάνεσαι την αμαρτωλότητά σου, στρέφει την προσοχή σου στον Χριστό.

Μετάνοια είναι ακριβώς αυτό. Συνειδητοποιείς ότι είσαι αμαρτωλός και αποφασίζεις ότι θέλεις κάτι καλύτερο στη ζωή. Επιθυμείς να αλλάξεις κατεύθυνση. Αυτό είναι μετάνοια.

Πίστη

Αλλά ποια νέα κατεύθυνση θα πάρεις; Το Άγιο Πνεύμα θα σε καλέσει να δεχθείς τον Ιησού Χριστό ως Σωτήρα και Κύριο. Αλλά για να το κάνεις αυτό, θα πρέπει να μάθεις για τον Χριστό και να πιστέψεις ότι πράγματι Αυτός είναι η απάντηση στα προβλήματα της ζωής. Το να πιστέψω, δηλαδή, σημαίνει να έχω την πεποίθηση ότι ο Χριστός είναι ο Σωτήρας που θέλω να ακολουθήσω.

Αναγέννηση

Μόλις πιστέψεις στον Χριστό, με αληθινό και ειλικρινή τρόπο, το φυσικό είναι να αλλάξεις την κατεύθυνση της ζωής σου. Όπως άλλαξα την κατεύθυνση του ταξιδιού μου. Αντί να ζεις μακριά από τον Θεό, αρχίζεις να ζεις με και για τον Θεό.

Και όλα αυτά είναι έργο του Αγίου Πνεύματος. Το Πνεύμα είναι που σε πείθει ότι είσαι αμαρτωλός, το Πνεύμα είναι που στρέφει την προσοχή σου στον Χριστό, και σε οδηγεί να Τον ακολουθήσεις. Και επειδή η αλλαγή κατεύθυνσης σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας ζωής με τον Χριστό, συχνά την ονομάζουμε «αναγέννηση». Μία καινούρια αρχή.

Οπότε οι τρεις εκφράσεις, μετανοώ, πιστεύω, γεννιέμαι από το Πνεύμα, περιγράφουν τρεις πτυχές του ίδιου πράγματος – η συνειδητοποίηση ότι είμαι αμαρτωλός και η απόφαση να ακολουθήσω τον Χριστό ως Σωτήρα και Κύριο. Η απόφαση δηλαδή να γυρίσω πίσω στο Θεό.

4. Μερικές ακόμα σκέψεις για τη «μετάνοια»

Οι περισσότεροι άνθρωποι, όταν ακούν τη λέξη «μετανοώ» ή «μετάνοια» σκέφτονται κάποιον που έκανε κάτι λάθος και αισθάνεται λύπη ή ενοχές. Ισχύει αυτό. Αλλά είναι μόνο ένα μικρό μέρος της πραγματικότητας.

Η λέξη «μετάνοια» είναι σύνθετη και προέρχεται από το πρόθημα «μετά» και τη λέξη «νους». Υποδεικνύει την αλλαγή στον τρόπου που σκεφτόμαστε.

Για να το θέσω απλά, «μετανοώ» δεν σημαίνει απλά να αισθανθώ άσχημα για ένα λάθος που έκανα. Σημαίνει να αλλάξω τον τρόπο που σκέφτομαι και συμπεριφέρομαι. Να μεταβώ σε ένα άλλο τρόπο σκέψης και ζωής. Αντί να απομακρύνομαι από τον Θεό, να γυρίσω πίσω προς τον Θεό από Τον οποίο προήλθαμε.

Υπό το πρίσμα αυτό, η «μετάνοια» δεν έχει να κάνει τόσο με συναισθήματα. Έχει να κάνει με μια συνειδητή, σκόπιμη απόφαση να εγκαταλείψω μια ζωή αμαρτίας και να επιλέξω μια ζωή με τον Θεό.

Η ζωή με τον Θεό είναι μια ζωή υπακοής. Το θέλημα του Θεού εκφράζεται στις Δέκα Εντολές. Το να μετανοείς, επομένως, σημαίνει να αποδέχεσαι τις εντολές του Θεού ως κανόνα για τη ζωή σου και να επιλέγεις να ζεις σε αρμονία με αυτές.

 5. Μερικές ακόμα σκέψεις για το «πιστεύω»

Υπάρχουν δύο είδη πίστης. Το ένα είδος είναι απλά να αναγνωρίσω ότι κάτι είναι αλήθεια. Ο απόστολος Ιάκωβος εξηγεί:

«Εσύ πιστεύεις ότι ο Θεός είναι ένας· καλά κάνεις· και τα δαιμόνια πιστεύουν, και φρίττουν» (Ιάκωβος 2:19).

Το να αναγνωρίσεις ότι κάτι είναι αληθινό είναι μια καλή αρχή. Αλλά δεν αρκεί. Και τα δαιμόνια έχουν τέτοια πίστη, αλλά δεν τους ωφελεί! Αντίθετα «φρίττουν».

Το να πιστεύω στον Ιησού σημαίνει όχι μόνο να δέχομαι πραγματικά ότι ο Ιησούς πέθανε για τις αμαρτίες μου, αλλά να εμπιστεύομαι τη ζωή μου στη φροντίδα Του.

Ένα παράδειγμα

Ένας ακροβάτης έδεσε κάποτε ένα σχοινί σε δύο πλευρές ενός μεγάλου καταρράκτη και δήλωσε ότι σχεδίαζε να περπατήσει πάνω στο σχοινί. Ένα πλήθος συγκεντρώθηκε για να δει το επικίνδυνο εγχείρημα.

Ο ακροβάτης στάθηκε και ρώτησε το πλήθος: «Πιστεύετε ότι μπορώ να περπατήσω στο σχοινί από τη μία πλευρά του καταρράκτη στην άλλη και πίσω χωρίς να πέσω;» Κάποιοι στο πλήθος είπαν ναι, άλλοι δίσταζαν.

Στη συνέχεια, ο ακροβάτης άρχισε να περπατάει στο σχοινί. Το πλήθος παρακολουθούσε με κομμένη την ανάσα. Αν έπεφτε, σίγουρα θα πέθαινε. Ο ακροβάτης περπάτησε στην άλλη μεριά και πίσω χωρίς πρόβλημα. Το πλήθος αισθάνθηκε ανακούφιση και άρχισε να επευφημεί.

Ο ακροβάτης ανακοίνωσε στη συνέχεια ότι θα περπατήσει πάλι στο σχοινί, αυτή τη φορά όμως σπρώχνοντας ένα μεγάλο καρότσι, όπως αυτά που χρησιμοποιούν στις οικοδομές. Πολύ πιο δύσκολο εγχείρημα. «Πιστεύετε ότι μπορώ να το κάνω;» Ρώτησε ξανά.

Εντυπωσιασμένοι από την πρώτη επιτυχημένη προσπάθειά του, όλοι άρχισαν να φωνάζουν ότι πιστεύουν ότι μπορεί. Ένας άνδρας όμως ήταν ιδιαίτερα ενθουσιασμένος και φώναζε πιο δυνατά από όλους, «Μπορείς, μπορείς!»

Ο ακροβάτης τον πλησίασε και τον ρώτησε: «Είσαι σίγουρος ότι μπορώ;»

«Και βέβαια,» απάντησε ο άνθρωπος.

«Είσαι απόλυτα σίγουρος;»

«1000 τοις εκατό!» Φώναξε ο άνθρωπος.

«Εντάξει, τότε μπες στο καρότσι,» του είπε ο ακροβάτης.

Ο άνθρωπος και μόνο στη σκέψη να είναι μέσα στο καροτσάκι, πάνω στο σχοινί, πάνω από τον καταρράκτη, χλόμιασε από το φόβο του και έφυγε. Πίστευε ότι ο ακροβάτης μπορούσε να το κάνει, αλλά δεν ήθελε να εμπιστευτεί τη ζωή του στον ακροβάτη.

Ο άνθρωπος έκανε πολύ καλά που έφυγε. Γιατί να ρισκάρει τη ζωή του χωρίς λόγο;

Τι είδους πίστη έχουμε

Αλλά μερικές φορές, η πίστη ανθρώπων που λένε ότι πιστεύουν στον Χριστό είναι εξίσου ρηχή. Διακηρύσσουν ότι πιστεύουν, αλλά κάθε φορά που εμφανίζεται μια δυσκολία, φεύγουν, συμβιβάζονται.

Το να πιστεύω στον Χριστό δεν σημαίνει μόνο να αποδεχθώ ότι πέθανε στο σταυρό για λογαριασμό μου. Σημαίνει να εμπιστευτώ τη ζωή μου στη φροντίδα Του. Να επιλέξω να ζω μαζί Του με τον τρόπο που Αυτός θέλει να ζω.

Αυτό είναι το πραγματικό νόημα της λέξης «πιστεύω». Όπως ακριβώς αυτό είναι και το νόημα της λέξης «μετανοώ».

6. Μερικές ακόμα σκέψεις για τη φράση «γεννηθώ από το Πνεύμα»

Είδαμε παραπάνω ότι οι λέξεις «μετανοώ» και «πιστεύω» έχουν μια βαθύτερη έννοια από ότι αρχικά φαίνεται, και υπονοούν την αλλαγή στον τρόπο που ζω τη ζωή μου.

Τι γίνεται με την έκφραση «γεννηθώ από το Πνεύμα»;

Η λέξη «γεννηθώ» υπονοεί μια καινούρια αρχή. Το να «γεννηθείς από το Πνεύμα» σημαίνει να ζεις μια καινούρια ζωή καθοδηγούμενη από το Άγιο Πνεύμα.

«Δεν ξέρετε ότι είστε ναός του Θεού, και το Πνεύμα τού Θεού κατοικεί μέσα σας;» (Α’ Κορινθίους 3:16).

«Ή, δεν ξέρετε ότι το σώμα σας είναι ναός του Αγίου Πνεύματος, που είναι μέσα σας, το οποίο έχετε από τον Θεό, και δεν είστε κύριοι του εαυτού σας; Επειδή, αγοραστήκατε με τιμή· δοξάστε, λοιπόν, τον Θεό με το σώμα σας, και με το πνεύμα σας, τα οποία είναι του Θεού» (Α’ Κορινθίους 6:19-20).

Στην επόμενη μελέτη θα δούμε πώς το Άγιο Πνεύμα μας κάνει αγίους και μας εξοπλίζει για να βοηθούμε τους συνανθρώπους μας. Το να είσαι «γεννημένος από το Πνεύμα» σημαίνει να είσαι πρόθυμος να επιτρέψεις στο Άγιο Πνεύμα να κάνει ένα έργο μεταμόρφωσης στη ζωή σου. Να πάψεις δηλαδή να ζεις για τον εαυτό σου και να αφήσεις να σε οδηγεί το Πνεύμα.

Οι τρεις εκφράσεις, «μετανοώ», «πιστεύω», «γεννιέμαι από το Πνεύμα,» δείχνουν και οι τρεις όχι ένα συναίσθημα, αλλά μια δια βίου απόφαση ότι τώρα ανήκω στον Θεό και θα ζω σύμφωνα με το θέλημά Του.

7. Το επόμενο πράγμα – βάπτισμα

Εντάξει, έχω αισθανθεί το Άγιο Πνεύμα στη ζωή μου, έχω πιστέψει ότι ο Ιησούς Χριστός είναι ο μόνος Σωτήρας, και επιλέγω να ζήσω τη ζωή μου με τον Θεό. Τι γίνεται τώρα;

Τα τρία εδάφια που είδαμε παραπάνω δείχνουν πιο είναι το επόμενο βήμα:

Ο απόστολος Πέτρος είπε «κάθε ένας από σας ας βαπτιστεί» (Πράξεις 2:38).

Ο Χριστός είπε «όποιος πιστέψει και βαπτιστεί, θα σωθεί» (Μάρκος 16:16)

Και πάλι ο Χριστός είπε να γεννηθείς «από νερό» (Ιωάννης 3:5)

Το να γεννηθώ από νερό σημαίνει να βαπτιστώ. Άρα και τα τρία εδάφια δείχνουν ότι το επόμενο βήμα είναι η βάπτιση.

Όταν ένα άτομο βαπτίζεται στο νερό, η πράξη αυτή συμβολίζει το θάνατο της παλιάς ζωής. Όταν το άτομο βγαίνει από το νερό, συμβολίζει την αρχή μιας νέας ζωής με τον Χριστό. Μπορείς να διαβάσεις περισσότερα για τη βάπτιση στη σχετική μελέτη.

Οπότε όταν ένα άτομο βιώσει μετάνοια /πίστη / γεννηθεί από το Πνεύμα, το επόμενο βήμα είναι η βάπτιση. Θα μιλήσουμε για τη βάπτιση στην επόμενη μελέτη.

8. Πιστεύω στον Χριστό και θέλω να βαπτιστώ, αλλά ανησυχώ ότι θα Τον απογοητεύσω

Όταν ο Θεός κάλεσε το Ισραήλ να είναι λαός Του, τους ρώτησε αν είναι πρόθυμοι να Τον υπακούν, ειδικά τις Δέκα Εντολές που είναι η καρδιά της διαθήκης μεταξύ του Θεού και του λαού Του. Τρεις φορές απάντησαν καταφατικά:

«Kαι ολόκληρος ο λαός αποκρίθηκε ομόφωνα, λέγοντας: Όλα όσα είπε ο Κύριος, θα τα πράξουμε» (Έξοδος 19:8).

«Kαι ο λαός αποκρίθηκε ομόφωνα, και είπε: Όλα τα λόγια, που ο Κύριος μίλησε, θα τα κάνουμε» (Έξοδος 24:3).

«Έπειτα, [ο Μωυσής]  παίρνοντας το βιβλίο τής διαθήκης, το διάβασε σε επήκοον του λαού· και εκείνοι είπαν: Όλα όσα μίλησε ο Κύριος θα τα κάνουμε, και θα υπακούμε» (Έξοδος 24:7).

Τρεις φορές υποσχέθηκαν να τηρήσουν τις εντολές του Θεού. Αλλά γνωρίζουμε ότι αμέσως μετά καταπάτησαν τις εντολές όταν έφτιαξαν το χρυσό μοσχάρι.

Ο Θεός ήξερε ότι θα το έκαναν. Αλλά παρ’ όλα αυτά έκανε τη διαθήκη μαζί τους, γνωρίζοντας ότι θα την καταπατούσαν.

Αλλά φανταστείτε αν είχαν πει, «Όχι, δεν θα τηρούμε τις εντολές του Θεού.» Ή, «θα τηρούμε μόνο επτά από τις Δέκα Εντολές του Θεού. Οι άλλες δεν μας αρέσουν.»

Πιστεύεις ότι ο Θεός θα είχε κάνει τη διαθήκη μαζί τους; Μάλλον όχι!

Άλλο η αδυναμία, άλλο η αδιαφορία

Αυτό που θέλω να πω είναι το εξής. Όταν αποδέχομαι τον Ιησού Χριστό ως Σωτήρα και Κύριο, δίνω υπόσχεση να ακολουθήσω το θέλημα του Θεού, να τηρώ τις εντολές Του. Κάποια στιγμή θα αποτύχω. Ίσως πολλές φορές.

Αλλά υπάρχει διαφορά αν πω, «αποδέχομαι τις εντολές του Θεού» και στη συνέχεια αποτύχω σε κάποιο σημείο ή σε πολλά σημεία, από το να πω «δεν τις αποδέχομαι».

Στην πρώτη περίπτωση αποδέχομαι την κυριότητα του Θεού στη ζωή μου, αλλά αποτυγχάνω λόγω της ανθρώπινης αδυναμίας. Στην δεύτερη περίπτωση αρνούμαι την κυριότητα του Θεού και επιλέγω να τηρώ μόνο ό,τι μου αρέσει.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στη διαθήκη που έκανε ο Θεός υπήρχε συγχώρεση για τις αμαρτίες που γινόταν εξαιτίας ανθρώπινης αδυναμίας ή λάθους, αλλά δεν υπήρχε συγχώρεση όταν η αμαρτία γινόταν με συνειδητή και ανοικτή περιφρόνηση στο θέλημα του Θεού.

Ο Θεός με καλεί να δεχθώ το θέλημα Του για τη ζωή μου, όπως εκφράζεται στις Δέκα Εντολές και να πάρω συνειδητή απόφαση να τις ακολουθώ. Στην πορεία σίγουρα θα κάνω λάθη, αλλά ο δίκαιος ακόμα και αν πέσει επτά φορές, επτά φορές θα σηκωθεί και θα συνεχίσει να ζει για τον Θεό.

«Ο δίκαιος πέφτει επτά φορές, και σηκώνεται· αλλά, οι ασεβείς θα πέσουν σε όλεθρο» (Παροιμίες 24:16).

Ο Θεός δεν κρίνει τόσο την απόδοση, όσο τη δέσμευση. Όχι το πόσο καλά τα καταφέρνουμε, αλλά το πόσο Τον αγαπούμε και είμαστε πρόθυμοι να προσπαθήσουμε. Αφιερώσου σε Εκείνον και θα γράψει σταδιακά και τελικά πλήρως τις εντολές Του στην καρδιά σου:

«Ύστερα από τις ημέρες εκείνες, λέει o Κύριος, θα βάλω τον νόμο μου στα ενδόμυχά τους, και θα τον γράψω στις καρδιές τους· και θα είμαι Θεός τους, και αυτοί θα είναι λαός μου» (Ιερεμίας 31:33).

Τι σημαίνουν αυτά για μένα;

Ο Ιησούς Χριστός πέθανε για μένα. Το πιστεύω με όλη μου την καρδιά. Ο Χριστός είναι ο μόνος Σωτήρας. Του ζητώ να συγχωρήσει το παρελθόν μου και υπόσχομαι να Τον ακολουθώ όλη μου τη ζωή!