Ο Θεός με έσωσε από έμφραγμα.

Ξύπνησα στις 5:00 το πρωί με συνεχή πόνο στην κοιλιά και γύρω. Δεκέμβρης μήνας και έξω έκανε κρύο. Ο πόνος με ανησύχησε. Δεν το ήξερα τότε, αλλά τέτοιος πόνος μπορεί να συνδέεται με έμφραγμα.

Αν και ξεκούραστος αισθανόμουν αδύναμος. Ήμουν σχεδόν 60 χρονών και η υγεία μου δεν ήταν η καλύτερη. Για πολλά χρόνια ήμουν μανιώδης καπνιστής (μέχρι και πέντε πακέτα την ημέρα) και αυτό είχε επηρεάσει την υγεία μου.

Στο Νοσοκομείο

Αποφάσισα να πάω στο νοσοκομείο. Εκεί έκαναν κάποιες εξετάσεις, μου είπαν ότι όλα ήταν εντάξει, και ότι μπορούσα να πάω σπίτι μου.

Μαζί μου ήταν και η γυναίκα μου. Ήμασταν παντρεμένοι μόνο δύο χρόνια. Αυτή ήταν που με είχε βοηθήσει να σταματήσω το κάπνισμα. Αυτή ήταν επίσης που μου μίλησε για τον Ιησού Χριστό και μαζί πηγαίναμε στην εκκλησία των Αντβεντιστών όπου και είχα βαπτιστεί δύο χρόνια νωρίτερα. 

«Δεν πάω πουθενά,» είπα στο προσωπικό του νοσοκομείου. Πονούσα ακόμη και δεν μπορούσα να κάνω ούτε λίγα βήματα χωρίς να λαχανιάσω. Συμφώνησαν και είπαν να καλέσουν καρδιολόγο. Αλλά επειδή ήταν εκτός νοσοκομείου, θα περνούσε αρκετός χρόνος μέχρι να έρθει.

Έμφραγμα
Μπλοκαρισμένες Αρτηρίες και Καρδιακή Προσβολή

Μπλοκαρισμένες Αρτηρίες και Καρδιακή Προσβολή

Στις 13:10 ο πόνος έγινε πολύ πιο δυνατός. Αποφάσισα να βγω έξω να πάρω λίγο αέρα. Με το που σηκώθηκα άρχισα να χάνω τις αισθήσεις μου, και ταυτόχρονα άκουσα κάποιον να φωνάζει, «Γρήγορα, παθαίνει καρδιακή προσβολή!» Εκείνη τη στιγμή έφτασε και ο καρδιολόγος.

Με έτρεξαν σε θάλαμο και έβαλαν καθετήρα για να δουν τις αρτηρίες μου και αν γίνεται να τις καθαρίσουν. Όταν επανήλθα μου είπαν ότι οι αρτηρίες μου ήταν μπλοκαρισμένες. «Κάναμε ότι μπορούσαμε» μου είπαν. Με έβαλαν στην εντατική για τρεις εβδομάδες και όταν η κατάστασή μου βελτιώθηκε κάπως έκαναν εγχείρηση ανοικτής καρδιάς. Έμεινα στο χειρουργείο εννιάμιση ώρες. Με τη χάρη του Θεού όλα πήγαν καλά.

Θεραπεία

Μετά την εγχείρηση πήρε καιρός μέχρι να ξαναβρώ τις δυνάμεις μου. Έπρεπε να προσέχω τι τρώω, τι κάνω, με ποιες δραστηριότητες ασχολούμαι κλπ. Για μένα που ήμουν συνηθισμένος να δουλεύω πολύ, αυτή η αλλαγή ήταν μια μεγάλη αναπροσαρμογή. Με τη χάρη του Θεού όμως ανάρρωσα γρήγορα  και τώρα αισθάνομαι πάλι δυνατός και υγιής.

Δόξα στο Θεό
Γιαννάκης Κυριαζής

Γιαννάκης Κυριαζής

Κοιτάζοντας πίσω, πιστεύω ότι ο πόνος και η μεγάλη αδυναμία που είχα αισθανθεί στις 5:00 το πρωί εκείνο το χειμωνιάτικο πρωινό ήταν πρώιμα σημάδια καρδιακής προσβολής / εμφράγματος. Θα μπορούσα να είχα πεθάνει εκείνη την ώρα. Όμως, ο καλός μας Πατέρας με έσωσε από το έμφραγμα. Το καθυστέρησε για οκτώμισι ολόκληρες ώρες μέχρι να έρθει ο καρδιολόγος και έτσι μου έσωσε τη ζωή.    

Είμαι ευγνώμων στον Θεό που μου έδωσε παράταση στη ζωή. Θέλω να χρησιμοποιήσω τα έξτρα χρόνια που μου χάρισε για να υπηρετώ τον Θεό αλλά και τους συνανθρώπους μου.

Σημείωση: Στην Ελλάδα περίπου 24.000 άτομα το χρόνο εμφανίζουν οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και 7.000 περίπου πεθαίνουν.

Πρόληψη για Έμφραγμα

Πρόληψη για Έμφραγμα

Το έμφραγμα προκαλείται συχνά από κακιές συνήθειες στη ζωή. Κάνε κλικ εδώ για να δεις επτά απλούς τρόπους πρόληψης.

Κάνε κλικ εδώ για συμβουλές τι να κάνεις αν κάποιος παθαίνει καρδιακή προσβολή.

Δες Επίσης

Κείμενα για την Υγεία

Πες μας τη γνώμη σου για αυτή την προσωπική μαρτυρία.