Ο αντίχριστος. Ποιος είναι; Πότε θα έρθει; Και τι θα κάνει; Αυτές είναι ερωτήσεις που συζητούνται συχνά από άτομα που έχουν επίγνωση των καιρών που ζούμε.

Το τέλος του κόσμου είναι κοντά. Και η Αγία Γραφή μας διδάσκει ότι πριν γίνει η Δευτέρα Παρουσία ο αντίχριστος θα προσπαθήσει να ξεγελάσει την ανθρωπότητα για να λάβουν το χάραγμα του θηρίου. Καλό λοιπόν θα είναι να ξέρουμε μερικά πράγματα για τον αντίχριστο για να μην πλανηθούμε.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τρεις μεγάλες αλήθειες για τον αντίχριστο, και θα καταρρίψουμε τρεις μεγάλες πλάνες που κυκλοφορούν και διδάσκονται σε χριστιανικές εκκλησίες.

Η προειδοποίηση του απόστολου Παύλου

Μία από τις περικοπές της Αγίας Γραφής που μιλάει για τον αντίχριστό βρίσκεται στην Β’ Επιστολή προς Θεσσαλονικείς 2:3-12. Ας δούμε τι λέει:

«3 Ας μη σας εξαπατήσει κάποιος με κανέναν τρόπο· επειδή, δεν θάρθει εκείνη η ημέρα, αν πρώτα δεν έρθει η αποστασία, και αποκαλυφθεί ο άνθρωπος της ανομίας, ο γιος τής απώλειας,

4 αυτός που θα αντιτάσσεται και θα υπερυψώνει τον εαυτό του ενάντια σε κάθε έναν που λέγεται θεός ή σέβασμα, ώστε να καθίσει στον ναό τού Θεού σαν Θεός, αποδεικνύοντας τον εαυτό του ότι είναι Θεός.

5 Δεν θυμάστε ότι, ενώ ήμουν ακόμα μαζί σας, σας τα έλεγα αυτά;

6 Kαι τώρα γνωρίζετε εκείνο που τον εμποδίζει, ώστε να αποκαλυφθεί στον δικό του καιρό.

7 Επειδή, το μυστήριο της ανομίας ήδη ενεργείται· μονάχα μέχρις ότου βγει από τη μέση αυτός που τώρα εμποδίζει·

8 και, τότε, ο άνομος θα αποκαλυφθεί, τον οποίο ο Κύριος θα τον απωλέσει με το πνεύμα τού στόματός του, και θα τον καταργήσει με την επιφάνεια της παρουσίας του·

9 ο οποίος θάρθει με ενέργεια του σατανά με κάθε δύναμη και σημεία και τέρατα ψεύδους,

10 και με κάθε απάτη τής αδικίας, ανάμεσα σ’ αυτούς που χάνονται· επειδή, δεν δέχθηκαν την αγάπη τής αλήθειας για να σωθούν.

11 Kαι γι’ αυτό, ο Θεός θα στείλει επάνω τους ενέργεια πλάνης, ώστε να πιστέψουν στο ψέμα·

12 για να κατακριθούν όλοι αυτοί που δεν πίστεψαν στην αλήθεια, αλλ’ οι οποίοι βρήκαν ευχαρίστηση στην αδικία.»

Πότε θα έρθει ο αντίχριστος;

Οι περισσότεροι Χριστιανοί πιστεύουν ότι ο αντίχριστος θα εμφανιστεί λίγο καιρό, ίσως 7 χρόνια, πριν τη Δευτέρα Παρουσία. Πρώτο μεγάλο λάθος. Ο Παύλος μας δίνει τις εξής χρονικές πληροφορίες.

Η πρώτη είναι στο εδάφιο 3: «δεν θάρθει εκείνη η ημέρα, αν πρώτα δεν έρθει η αποστασία, και αποκαλυφθεί ο άνθρωπος της ανομίας.»

Η ημέρα για την οποία μιλάει ο Παύλος είναι η Δευτέρα Παρουσία. Πριν έρθει εκείνη η ημέρα, θα έρθει η αποστασία και θα εμφανιστεί «ο άνθρωπος της αμαρτίας» δηλαδή ο αντίχριστος. Ο Παύλος συνδέει την έλευση του αντίχριστου με την αποστασία. Η αποστασία της εκκλησίας ήρθε στις αρχές του Μεσαίωνα όταν κυριάρχησε η παράδοση και παραμερίστηκε η Αγία Γραφή. Άρα λοιπόν, η αντίχριστος πρωτοεμφανίστηκε τότε.

Ο Παύλος επιβεβαιώνει στο εδάφιο 7: «το μυστήριο της ανομίας ήδη ενεργείται». Το μυστήριο δηλαδή του αντίχριστου ήταν σε λειτουργία ήδη από τον 1ο αιώνα μ.Χ. Απίστευτο δεν ακούγεται; Και όμως, αυτό μας λέει ο Παύλος. Ο αντίχριστος δεν εμφανίστηκε τον 1ο αιώνα. Αλλά αυτά που πρεσβεύει, η διδασκαλία του ναι, εμφανίστηκαν τότε. Δεν μπορεί λοιπόν ο αντίχριστος να πρωτοεμφανιστεί στις έσχατες ημέρες.

Στο εδάφιο 8 διαβάζουμε: «ο Κύριος θα τον απωλέσει με το πνεύμα τού στόματός του, και θα τον καταργήσει με την επιφάνεια της παρουσίας του». Αν ο Κύριος τον απωλέσει στη Δευτέρα Παρουσία σημαίνει ότι ο αντίχριστος θα εργάζεται μέχρι τότε. Από τον 1ο αιώνα μέχρι τη Δευτέρα Παρουσία!

Άρα, δεν μπορεί να είναι ένα άτομο. Είναι ένα σύστημα. Ο αντίχριστος φίλε αναγνώστη είναι ένα θρησκευτικο-πολιτικό σύστημα που εργάζεται διαχρονικά. Αυτή είναι η πρώτη μεγάλη αλήθεια που πρέπει να γνωρίζεις.

Ο αντίχριστος θα είναι χριστιανικό σύστημα

Οι περισσότεροι θεωρούν ότι ο αντίχριστος θα είναι εχθρός του χριστιανισμού. Δεύτερο μεγάλο λάθος.

Η πρόθεση αντί δεν υπονοεί μόνο τον αντίθετο, τον αντίπαλο, αλλά και αυτόν που αντικαθιστά. Δήμαρχος, αντιδήμαρχος. Πρόεδρος, αντιπρόεδρος. Ποιος είναι ο αντιδήμαρχος ή ο αντιπρόεδρος; Αυτός που αντικαθιστά τον δήμαρχο ή τον πρόεδρο, όταν αυτός λείπει.

Αντίχριστος είναι αυτός που αντικαθιστά τον Χριστό όταν ο Χριστός λείπει. Έλα όμως που ο Χριστός ποτέ δεν λείπει! «Εγώ είμαι μαζί σας όλες τις ημέρες, μέχρι τη συντέλεια του αιώνα» (Ματθαίο 28:20) υποσχέθηκε. Δεν χρειάζεται λοιπόν αντικαταστάτη.

Αντίχριστος είναι αυτός που θέλει, προσπαθεί να αντικαταστήσει τον Χριστό, να πάρει τη θέση Του. Νοείται λοιπόν ότι θα βγει από τα σπλάχνα της εκκλησίας. Πως αλλιώς θα διανοηθεί να πάρει τη θέση του Χριστού.

Ο Παύλος προσθέτει: «ώστε να καθίσει στον ναό τού Θεού σαν Θεός, αποδεικνύοντας τον εαυτό του ότι είναι Θεός.»

Ο αντίχριστος λοιπόν ήταν να καθίσει στο ναό του Θεού. Ποιος είναι ο ναός του Θεού; Όχι κάποιος πιθανολογούμενος ναός στην Ιερουσαλήμ. Στις επιστολές του ο Παύλος χρησιμοποιεί 8 φορές τη λέξη ναός. Και τις 8 αναφέρεται στους πιστούς, ατομικά ή συλλογικά: «Δεν ξέρετε ότι είστε ναός τού Θεού, και το Πνεύμα τού Θεού κατοικεί μέσα σας;» (Α’ Κορινθίους 3:16). «εσείς είστε ναός τού ζωντανού Θεού» (Β’ Κορινθίους 6:16).

Δεύτερη μεγάλη αλήθεια. Ο αντίχριστος είναι ένα θρησκευτικο-πολιτικό σύστημα που βγήκε μέσα από τα σπλάχνα της εκκλησίας και προσπαθεί να πάρει τη θέση του Χριστού.

Ο αντίχριστος μισεί τις Δέκα Εντολές

Πολλοί Χριστιανοί πιστεύουν ότι οι Δέκα Εντολές καταργήθηκαν από τον Χριστό. Μέγα λάθος. Ο Χριστός ο Ίδιος μας έδωσε τις Δέκα Εντολές. Θα ήταν αδιανόητο να καταργήσει τις δικές Του εντολές.

Ο αντίχριστος όμως προσπάθησε και προσπαθεί να τις καταργήσει. Στο εδάφιο 8 ο Παύλος τον αποκαλεί «άνομο» και «άνθρωπο της ανομίας». Άνομος είναι αυτός που δεν συμβαδίζει με το νόμο του Θεού, τις Δέκα Εντολές. Το έργο του το αποκαλεί «μυστήριο της ανομίας.» Ο αντίχριστος λοιπόν εργάστηκε ανά τους αιώνες, και εργάζεται ακόμη περισσότερο σήμερα για να αναιρέσει τις Δέκα Εντολές. Να μας κάνει όλους άνομους.

Αν αυτό ακούγεται παράξενο, σκέψου το εξής. Ο Θεός έδωσε δέκα εντολές. Οι πρώτες τέσσερις αφορούν στη σχέση με τον Θεό. Οι υπόλοιπες έξι στη σχέση με τον συνάνθρωπο. Από τις πρώτες τέσσερις, οι περισσότεροι Χριστιανοί καταπατούν τη 2η και σχεδόν όλοι την 4η. Τέσσερις εντολές θέσπισε ο Θεός για τον Εαυτό Του, τις δύο οι άνθρωποι τις καταπατούν! Απίστευτο!

Η 2η εντολή απαγορεύει τη λατρεία οποιουδήποτε αντικειμένου ή ατόμου εκτός από τον Θεό.

Η 4η εντολή καθορίζει το Σάββατο ως αγία ημέρα ανάπαυσης και λατρείας.

Πόσα εκατομμύρια Χριστιανοί λατρεύουν αντικείμενα φτιαγμένα από ξύλο ή μέταλλο, ή τα πρόσωπα που απεικονίζονται;

Πόσα εκατομμύρια Χριστιανοί τηρούν την Κυριακή αντί για το Σάββατο;

Συμπέρασμα

Ο Παύλος σε αυτή την περικοπή περιγράφει τρία χαρακτηριστικά του αντίχριστου:

  1. Εργάζεται διαχρονικά ανά τους αιώνες.
  2. Βγήκε από τα σπλάχνα της χριστιανικής εκκλησίας.
  3. Μισεί τις Δέκα Εντολές.

Σε αντίθεση με όλα αυτά, ο Θεός μας καλεί να ζούμε σε αρμονία με τις Εντολές Του.

Πες μας τη γνώμη σου για αυτό το άρθρο.

Επιστροφή στην αρχική σελίδα.