Ο διάβολος πριν αποστατήσει ονομαζόταν Εωσφόρος. Ήταν ίσως το πιο έξυπνο ον που έπλασε ο Θεός. Φυσικά τη σοφία και οποιοδήποτε άλλο χάρισμα τα έδωσε ο Θεός στο διάβολο. Του τα έδωσε για να έχει την ικανότητα να πράττει το καλό και όχι το κακό. Δυστυχώς όμως χρησιμοποίησε λανθασμένα αυτές τις ικανότητες. Επειδή ήταν πλήρης σοφίας και κάλλους, περηφανεύτηκε και ήθελε αυτός να καθήσει στο θρόνο του Θεού ως Θεός Ιεζεκιήλ 28:1-19. Αυτό ήταν και η αρχή της αποστασίας στον κόσμο.

Άλλες ονομασίες που έχει ο διάβολος, ο οποίος είναι αρχηγός των διαμονίων Ματθαίον 9:34 είναι: ο δράκοντας, το φίδι το αρχαίο (που ήταν στον κήπο της Εδέμ), ο σατανάς Αποκάλυψη 20:2, ο Βεελζεβούλ Ματθαίον 12:24, ο Εωσφόρος (λαμπρός, ο υιός της αυγής) Ησαΐας 14:12 κ.ά.

Πόλεμος στον ουρανό

Στο εδάφιο Αποκάλυψη 12:7-9 διαβάζουμε ότι στον ουρανό έγινε πόλεμος, όπου νικήθηκε ο διάβολος και ρίχθηκε στη γη. Ο διάβολος παρέσυρε και πήρε με το μέρος του το 1/3 των αστέρων του ουρανού Αποκάλυψη 12:4. Εδώ το 1/3 των αστέρων είναι οι άγγελοι που αποστάτησαν (οι δαίμονες Αποκάλυψη 12:9, Ματθαίον 8:28-34).

Ο πειρασμός, η αμαρτία και το ψεύδος που σπείρει

Ο διάβολος βάζει σε πειρασμό τους ανθρώπους Α’ Κορινθίους 7:4-6 και τους σπρώχνει να παραβιάζουν τις εντολές Ιωάννην 13:1-2. Όταν αποβλήθηκε από τη βασιλεία του Θεού έχασε την αιώνια ζωή. Τότε ήρθε ωρυόμενος και με μένος κατά των ανθρώπων. Θέλει να τους παρασύρει και αυτούς προς την αποστασία και την αμαρτία για να χάσουν και αυτοί την αιώνια ζωή Αποκάλυψη 12:12, Α’ Πέτρου 5:8-9.

Επίσης διαβάζουμε ότι ο διάβολος είναι ο πατήρ του ψεύδους Ιωάννην 8:44. Για κάθε αλήθεια υπάρχει και το αντίστοιχο ψεύδος που σπείρει ο διάβολος. Στην Αγία Γραφή διαβάζουμε ότι πλανάει τον κόσμο Αποκάλυψη 12:9. Ακόμη διαβάζουμε ότι πλανώνται όσοι δεν γνωρίζουν τίς γραφές Ματθαίον 22:29. Δηλαδή αυτοί που δεν μελετούν την Αγία Γραφή, για να γνωρίσουν την αλήθεια και τις ορθές απαντήσεις στα ερωτήματά τους, πλανώνται με ψευδοδιδασκαλίες από άλλες θρησκείες και φιλοσοφίες Εβραίους 13:9.

Θαύματα, οράματα και εμφανίσεις του διαβόλου

Στο εδάφιο Αποκάλυψη 13:13-15 διαβάζουμε ότι θαύματα κάνει και ο διάβολος για να ξεγελάσει τους ανθρώπους ότι είναι ο Θεός. Ακόμη με τη βοήθεια του διαβόλου μπορούν και οι μάγοι να κάνουν θαύματα. Όπως θαύματα κάνουν και οι πιστοί, αλλά με τη βοήθεια του Θεού Έξοδος 7:9-12. Ακόμη ίσως κάποιοι να προλέγουν ως ένα σημείο τα μέλλοντα για να μας ξεγελάσουν. Να κερδίσουν την εμπιστοσύνη μας και μετά να μας πουν αναληθείς προφητείες ή να μας παρασύρουν στην αμαρτία Ματθαίον 7:22-23. Ο διάβολος είναι σοφότερος του προφήτη Δανιήλ Iεζεκιήλ 28:3. Ίσως γνωρίζει περισσότερο τα μέλλοντα, όπου ως κάποιο σημείο μπορεί να μας τα αποκαλύψει για να κερδίσει την εμπιστοσύνη μας.

Μετασχηματίζεται

Στη Β’ Κορινθίους 11:14 διαβάζουμε ότι ο διάβολος μπορεί να εμφανιστεί μετασχηματιζόμενος σε άγγελο φωτός και να μας ξεγελάσει. Για να διαπιστώσουμε αν αυτός που εμφανίζεται σε μας, είναι ο διάβολος ή ένας άγγελος φωτός, δεν πρέπει να του προτάσσουμε το σταυρό και να θεωρούμε πως θα φύγει. Ο διάβολος δεν φοβόταν να εμφανίζεται μπροστά στο Θεό ακόμη και όταν είχε αποστατήσει Ιώβ 1:6-12, πόσο μάλλον να φοβηθεί αν του προτάξουμε το σταυρό και να φύγει.

Ακόμη όταν του λέμε αν είσαι ο διάβολος φύγε και αν είσαι άγγελος φωτός μείνε, ο διάβολος μπορεί να φύγει για να μας ξεγελάσει ότι πετύχε αυτό που είπαμε, ενώ αργότερα να εμφανιστεί και πάλι και αν του πούμε τα ίδια να μην φύγει, ξεγελώντας μας ότι τη δεύτερη φορά εμφανίστηκε ένας άγγελος φωτός. Δεν πρέπει να υποτιμούμε την εξυπνάδα και σοφία που διαθέτει Ιεζεκιήλ 28:12 και να τον αφήνουμε να μας ξεγελάει.

Η ορθή μέθοδος για να διαπιστώσουμε αν αυτός που εμφανίζεται σε μας είναι ένας άγγελος φωτός ή ο διάβολος, ή αν κάποιος άνθρωπος που μας προσεγγίζει είναι άνθρωπος του Θεού, η Αγία Γραφή μας λέει ότι πρέπει να εξετάζουμε αν όσα μας λέει είναι σύμφωνα με την Αγία Γραφή Ησαΐας 8:19-20. Πρέπει να τα διερευνάμε όλα όσα μας λέει, διότι κάποια μπορεί να είναι ορθά για να κερδίσει την εμπιστοσύνη μας και μετά τα υπόλοιπα να είναι λανθασμένα και ενάντια στο λόγο του Θεού.

Μέσα στα καθήκοντα του διαβόλου πριν αποστατήσει, ίσως να ήταν και η διαφύλαξη του νόμου και της τάξης

Ο διάβολος στον ουρανό ήταν Χερούβ Ιεζεκιήλ 28:14. Πάνω από την κιβωτό της διαθήκης υπήρχαν γλυπτά Χερουβείμ, τα οποία κάλυπταν και προστάτευαν την κιβωτό και τις λίθινες πλάκες με τις δέκα εντολές Έξοδος 37:7-9. Από αυτό συμπεραίνουμε ότι ίσως τα χερουβείμ να ήταν άγγελοι που διαφύλατταν το νόμο. Επομένως ο διάβολος ίσως να ήταν κάτι σαν αρχιφύλακας με καθήκον την διαφύλαξη του νόμου και της τάξης. Αυτό δεν πρέπει να μας ξενίζει. Πόσους αστυνομικούς βλέπουμε στη σημερινή ζωή, αντί να διαφυλάττουν το νόμο, σε κάποιες περιπτώσεις να τον παραβιάζουν περισσότερο από τους υπόλοιπους πολίτες!

Ο διάβολος ως κατήγορος των ανθρώπων

Ενώ ο διάβολος βάζει ο ίδιος τους ανθρώπους να αμαρτάνουν, τους κατηγορεί μετά ότι είναι αμαρτωλοί και πρέπει να χάσουν την αιώνια ζωή Αποκάλυψη 12:10, Ιώβ 1:6-12. Σε αντίθεση με το διάβολο που κατηγορεί τους ανθρώπους, ο Χριστός είναι ο μεσίτης / ο συνήγορος των ανθρώπων, όπου μεσιτεύει γι’ αυτούς για να κερδίσουν την αιώνια ζωή Εβραίους 7:22-25.

Ο Θεός να σε ευλογεί!

Πες μας τη γνώμη σου για αυτό το άρθρο.