Ο μοναδικός Μεσίτης

Στο Σύμβολο της Πίστης, άρθρο 6 διαβάζουμε για τον Χριστό: “Καὶ ἀνελθόντα εἰς τοὺς οὐρανοὺς καὶ καθεζόμενον ἐκ δεξιῶν τοῦ Πατρό.”

Αυτά που λέγει το Ευαγγέλιο είναι καλά και σωστά, αλλά ποιος τα κάνει; Είναι δυνατόν να τα κάνουμε; Το ότι ήρθε ο Χριστός στη γη μας δεν μπορούμε να το αμφιβάλλουμε αλλά είναι ρεαλιστικό να πιστέψουμε ότι εφαρμόζονται όσα είπες; Σαν δύσκολο μας φαίνεται.

Για να πούμε την πραγματικότητα, δεν είναι μόνο δύσκολο, αλλά αδύνατο να τα πράξουμε μόνοι μας. Αλλά το μήνυμα του Ευαγγελίου είναι ότι αφού σταυρώθηκε ο Χριστός, μετά αναστήθηκε! Η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης είναι το Πάσχα, όλοι μας αισθανόμαστε μεγάλη χαρά με την κραυγή, “Χριστός Ανέστη. Αληθώς Ανέστη!”

Έπρεπε να σταυρωθεί ο Χριστός, μετά έγινε η ταφή, αλλά έπρεπε και να αναστηθεί! Και αναστήθηκε, “τη Τρίτη ημέρα κατά τας Γραφάς”. Αν η ανάσταση είναι γεγονός, και είναι, πρέπει να είναι το μεγαλύτερο γεγονός της ιστορίας του κόσμου! Κανένας Χριστιανός δεν αμφιβάλλει ότι η ανάσταση του Χριστού είναι μια πραγματικότητα. Στο Σύμβολο λέει, “Και αναστάντα τη Τρίτη ημέρα κατά τας Γραφάς. Και ανελθόντα εις τους ουρανούς…”. Όταν αναστήθηκε ο Χριστός, δεν έμεινε εδώ στη γη, ανέβηκε στον ουρανό.

Ο Χριστός μεσιτεύει στον ουρανό

Γιατί ανέβηκε; Γιατί δεν έμεινε στη γη; Τι κάνει στον ουρανό; Συνηθίσαμε να βλέπουμε το Χριστό στην αγκαλιά της μητέρας Του ή να είναι ακόμη καρφωμένος στο σταυρό, αλλά δεν είναι τώρα ο Χριστός ούτε στην αγκαλιά της μητέρας Του, αλλά ούτε και στο σταυρό. Στο Σύμβολο λέει “Και ανελθόντα εις τους ουρανούς και καθεζόμενον εκ δεξιών του Πατρός”. Τι νόημα έχουν αυτά τα λόγια; Ο Χριστός κάθισε στα δεξιά του Πατέρα με κάποιο λειτούργημα, το λειτούργημα του Μεσίτη. Έγινε ο Μεσίτης μεταξύ του Θεού και ανθρώπου. Είναι τώρα Μεσίτης, και είναι ο Μόνος που μπορεί να είναι Μεσίτης. Κανένα άλλο πρόσωπο δεν έχει αυτό το λειτούργημα!

 Ο μοναδικός Μεσίτης μεταξύ Θεού και ανθρώπων

Το όνομα του Χριστού είναι το μοναδικό όνομα. Είναι ο Μοναδικός Μεσίτης. Από τότε που έγινε η ανάληψη Του μέχρι σήμερα βρίσκεται στα δεξιά του Πατέρα, και αυτό σημαίνει ότι η πόρτα της σωτηρίας είναι ακόμη ανοιχτή! Αλλά δε θα μεσιτεύει για πάντα. Σήμερα ο Χριστός είναι Μεσίτης, αλλά στο μέλλον πρόκειται να γίνει Κριτής. Σήμερα μεσιτεύει μεταξύ του Πατέρα και των ανθρώπων, και ο Πατέρας δέχεται με χαρά όλους που Τον πλησιάζουν μέσω του Χριστού.

 Κανείς άλλος

Προσοχή, όμως: ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΔΕΝ ΜΕΣΙΤΕΥΕΙ. Δεν μπορεί άγγελος να είναι μεσίτης, αλλά ούτε άνθρωπος. Επίσης, δεν μπορεί άντρας να είναι μεσίτης για σένα, αλλά ούτε και καμία γυναίκα. Δεν μπορεί ο καλύτερος σους φίλος να είναι μεσίτης για σένα. Δεν μπορεί ο αγιότερος άνθρωπος του κόσμου να είναι μεσίτης. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία και είναι μεγάλη ανάγκη να καταλάβουμε είναι ότι ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΜΕΣΙΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ. Χρειάζεται, μάλλον είναι μια πάρα πολύ μεγάλη ανάγκη για μας που λεγόμαστε Έλληνες να καταλάβουμε ότι Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΜΕΣΙΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ.

Αν και η θέση μας ήταν απελπιστική, η χάρη του Θεού μας έσωσε! Ο Θεός έγινε άνθρωπος, και σήμερα ο Θεάνθρωπος Ιησούς Χριστός μεσιτεύει για κάθε ψυχή που θέλει τη μεσιτεία Του.

Δικός σου μεσίτης

Είναι άραγε ο δικός σου Μεσίτης; Μπορεί κανείς να βρει Αυτόν τον Μεσίτη οποιαδήποτε στιγμή και σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου; Η απάντηση είναι ΝΑΙ. Ο Χριστός περιμένει να ζητήσουμε τη βοήθειά Του. Όταν όλα φαίνονται σκοτεινά, όταν αισθανόμαστε ότι όλοι μας έχουν εγκαταλείψει, Εκείνος θα δώσει βοήθεια τη στιγμή που θα τη ζητήσουμε. Δεν παίζει ρόλο αν είναι μέρα ή νύκτα, χειμώνας ή καλοκαίρι. Αρκεί να ζητήσουμε να είναι Μεσίτης μας. Σήμερα μεσιτεύει ο Χριστός, αλλά μέχρι πότε; Αυτό είναι άγνωστο. Είναι καιρός να γίνει Μεσίτης σας. Είναι καιρός να καταλάβεις το αληθινό νόημα της ζωής! Όταν αυτό συμβεί θα καταλάβεις ότι ο Θεός ενδιαφέρεται για σένα, σε τέτοιο βαθμό που έδωσε τον Υιό Του για τη σωτηρία σου.

Ο Απόστολος Παύλος περιγράφει το γεγονός με αυτά τα λόγια: “Τι να προσθέσουμε σ’ αυτά; Όταν είναι ο Θεός με το μέρος μας, ποιος μπορεί να μας βλάψει; Ο Θεός δε λυπήθηκε ούτε το μονογενή του Υιό, αλλά Τον παρέδωσε στο θάνατο για χάρη όλων μας. Δε θα μας δωρίσει λοιπόν, τα πάντα μαζί μ’ Αυτόν; Ποιος μπορεί να κατηγορήσει αυτούς που διάλεξε ο Θεός; Κανείς, γιατί ο Θεός τους δικαιώνει. Και ποιος θα τους καταδικάσει; Κανείς, γιατί ο Ιησούς Χριστός πέθανε για μας. Και όχι μόνο αυτό, αλλά αναστήθηκε και βρίσκεται τώρα στα δεξιά του Θεού, όπου μεσολαβεί για μας” Ρωμαίους 8:31-34.

Επιστροφή στην αρχική σελίδα.

Πες μας τη γνώμη σου για αυτό το άρθρο.