Πεντηκοστιανοί και γλωσσολαλιά. Σε προηγούμενη μελέτη κοιτάξαμε το χάρισμα των γλωσσών, όπως δόθηκε από το Άγιο Πνεύμα την Πεντηκοστή. Μιλήσαμε λίγο και για το σύγχρονο φαινόμενο της γλωσσολαλιάς. Και είπαμε, άλλο το χάρισμα το Πνεύματος, άλλο η σύγχρονη γλωσσολαλιά.
Στην παρούσα μελέτη θα κοιτάξουμε το θέμα της σύγχρονης γλωσσολαλιάς. Το φαινόμενο είναι πολύ διαδεδομένο οπότε ξεκαθαρίζουμε εξ αρχής ότι σκοπός μας δεν είναι ούτε να πληγώσουμε ούτε να καταδικάσουμε. Απλά θα μοιραστούμε κάποια στοιχεία για να υπάρχει καλύτερη κατανόηση του φαινομένου. Η αλήθεια κάποιες φορές πληγώνει, αλλά όπως είπε και ο Χριστός, τελικά ελευθερώνει.

Η Σύγχρονη Γλωσσολαλιά

Η γλωσσολαλιά όπως τη συναντάμε είναι η ομιλία σε ακατανόητες συλλαβές και φράσεις. Κάποιες φορές μπορεί να είναι σε μία άλλη γλώσσα. Τις περισσότερες φορές όμως οι φθόγγοι δεν έχουν σχέση με καμία γνωστή γλώσσα. Υποστηρικτές λένε ότι οι ακατανόητες γλώσσες είναι γλώσσες αγγέλων. Όμως οι άγγελοι, όποτε εμφανίζονται στη Γραφή μιλούν σε ανθρώπινες γλώσσες. Αν υπάρχουν αγγελικές γλώσσες δεν τις γνωρίζουμε.
Μαζί με τη γλωσσολαλιά εμφανίζονται επίσης προφητείες, θεραπείες, και μερικές φορές ακραία φαινόμενα όπως ήχοι ζώων, πτώση στο έδαφος, ακατάπαυστο γέλιο. Τα ακραία φαινόμενα απαντώνται σε ακραίες ομάδες και δεν ταυτίζονται όλοι οι πεντηκοστιανοί με αυτά.

 Η Σύγχρονη Ιστορία

Οι Πεντηκοστιανοί ως κίνημα ξεκινούν επίσημα στις αρχές του 20ου αιώνα, στην Αζούσα της Καλιφόρνιας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Υπήρχαν όμως και φαινόμενα γλωσσολαλιάς νωρίτερα.

Μέχρι περίπου το 1960, η γλωσσολαλιά ήταν μόνο σε Πεντηκοστιανές εκκλησίες. Από τη δεκαετία του 1960 και μετά όμως έχει εξαπλωθεί σαν φωτιά και σε πολλές μη Προτεσταντικές εκκλησίες καθώς και στην Καθολική. Αυτοί που γλωσσολαλούν αλλά δεν είναι Πεντηκοστιανοί, ονομάζονται Χαρισματικοί.

Σύμφωνα με πηγές, υπάρχουν πάνω από 200 εκατομμύρια χαρισματικοί Καθολικοί. Και όλοι μαζί, Πεντηκοστιανοί και Χαρισματικοί διαφόρων αποχρώσεων αριθμούν ίσως 600 εκατομμύρια άτομα. Μιλάμε δηλαδή για ένα τεράστιο κίνημα μέσα στο Χριστιανισμό.

Γλωσσολαλιά – Ελλιπής Βιβλική Βάση

Υποστηρικτές της γλωσσολαλιάς συνήθως δείχνουν στο χάρισμα των γλωσσών που έδωσε το Άγιο Πνεύμα στην Πεντηκοστή, ως την αρχή της γλωσσολαλιάς. Είδαμε όμως σε προηγούμενη μελέτη ότι αυτό δεν ευσταθεί.
Άλλοι δείχνουν στην Α’ Κορινθίους 13:1 ή 14:2,14. Για την ώρα δεν θα μπούμε σε λεπτομερή ανάλυση αυτών των εδαφίων, αλλά ούτε το ένα ούτε το άλλο στηρίζει τη γλωσσολαλιά, τουλάχιστον όχι καθαρά.

Ανησυχητικές Διασυνδέσεις

Αν και η γλωσσολαλιά δεν έχει καθαρή Βιβλική βάση, έχει όμως, δυστυχώς, ανησυχητικές διασυνδέσεις εκτός Αγίας Γραφής που οι περισσότεροι Πεντηκοστιανοί/Χαρισματικοί φοβάμαι πως δεν γνωρίζουν. Τι εννοώ; Η γλωσσολαλιά απαντάται σε πάρα πολλές ειδωλολατρικές θρησκείες.

Η πιο γνωστή περίπτωση είναι ίσως το μαντείο των Δελφών όπου η πυθία, αφού μύριζε τον καπνό από καιόμενα φύλα δάφνης, έβγαζε άναρθρους, ακατανόητους φθόγγους, παρόμοιους της σύγχρονης γλωσσολαλιάς, που υποτίθεται ήταν προφητεία από τους θεούς. Εκπαιδευμένοι ιερείς «μετέφραζαν» αυτή τη «γλώσσα των θεών» και έδιναν τις προφητείες τους στους ερωτώντες. Και γνωρίζουμε τι είδους «προφητείες» ήταν – αμφίσημες και ερμηνευόμενες κατά το συμφέρον.

Παρόμοια περιστατικά γλωσσολαλιάς αναφέρονται στα γραπτά του Βεναμόν, Αιγύπτιου περιηγητή του 11 αιώνα π.Χ., στους Διαλόγους του Πλάτωνα και στην Αινειάδα του Βιργίλιου, καθώς και στη λατρεία του Απόλλωνα όπου οι «προφήτισσες» Σίβυλλες γλωσσολαλούσαν.
Στην Αίγυπτο έχουν βρεθεί πάπυροι μαγείας, κάποιοι από τους οποίους καταγράφουν συλλαβές που δεν βγάζουν νόημα σε κάποια γνωστή γλώσσα. Επιστήμονες πιστεύουν ότι καταγράφουν αρχαία μορφή γλωσσολαλιάς (επάνω φωτογραφία).

Περιστατικά γλωσσολαλιάς αναφέρονται από τη ζωή του Μωάμεθ, την θρησκευτική ισλαμική ομάδα των Μπεκτασήδων, στους Ινδουιστές φακίρηδες που πραγματοποιούν υπερφυσικά κατορθώματα, και πιο ανησυχητικά, τις δαιμονολατρικές δοξασίες της βουντού (φώτο) και της Σαντέρια στη λατινική Αμερική. Εμφανίζεται ακόμη σε άτομα που πάσχουν από σχιζοφρένεια.

Πως μπορούμε να εξηγήσουμε αυτά τα περιστατικά; Μήπως και όλοι αυτοί οι λάτρεις ειδώλων ήταν πλήροισ Πνεύματος Αγίου; Σίγουρα όχι. Μήπως πονηρά πνεύματα αντέγραψαν το χάρισμα του Πνεύματος; Αμφιβάλλω. Πολλές από τις ειδωλολατρικές αναφορές είναι κατά πολύ αρχαιότερες της Πεντηκοστής.

Ο Άνεμος της Ανατολής

Τα περισσότερα κοινά χαρακτηριστικά η σύγχρονη γλωσσολαλιά τα έχει με τη γιόγκα, ειδικά στην πιο ακραία μορφή της, την γιόγκα κουνταλίνι. Μάλιστα στην κουνταλίνι γιόγκα όχι μόνο υπάρχει γλωσσολαλιά, αλλά και άλλα φαινόμενα που συναντάμε σε πιο ακραίους χαρισματικούς, όπως ακατάπαυστο γέλιο, ήχοι ζώων, πτώση στο έδαφος και αδυναμία κίνησης. Παρακάτω παραθέτουμε σχετικό πίνακα.

Η Απίστευτα Ραγδαία Αύξηση

Το φαινόμενο της γλωσσολαλιάς ξεκίνησε επίσημα στις αρχές του 20ου αιώνα και μέσα σε 100 χρόνια έχει φτάσει σχεδόν τα 600 εκατομμύρια οπαδούς. Απίστευτα γρήγορη αύξηση. Σήμερα ζούμε στις έσχατες ημέρες για τις οποίες ο Χριστός είπε: «όταν έρθει ο Yιός τού ανθρώπου, θα βρει, άραγε, την πίστη επάνω στη γη;» (Λουκάς 18:8).

Σύμφωνα με τα λόγια του Χριστού, αλλά και των αποστόλων, οι έσχατες ημέρες θα είναι ημέρες απιστίας και χλιαρότητας, και λίγοι τελικά θα είναι έτοιμοι όταν έρθει ο Χριστός. Πως συνάδει αυτό με 600 εκ. πιστούς πλήρους δήθεν Πνεύματος Αγίου;

Συμπερασματικά

Με αυτή τη μελέτη δεν θέλουμε να καταδικάσουμε κανέναν. Υπάρχουν πάρα πολλοί χαρισματικοί που αγαπούν τον Κύριο με πολύ ζήλο. Αλλά την πρακτική της γλωσσολαλιάς αυτή καθαυτή, πρέπει να την ξανασκεφτούμε δύο φορές πριν την αναζητήσουμε.
Ο νους μας είναι το πολυτιμότερο πράγμα που μας έδωσε ο Θεός στο σώμα μας. Η ικανότητα λογικής σκέψης και ανάλυσης είναι αυτό που μας τοποθετεί ένα σκαλοπάτι πάνω από τα «ά-λογα» ζώα. Όταν κάποιος γλωσσολαλεί, δεν γνωρίζει τι λέει. Χωρίς να το γνωρίζει μπορεί ακόμη και να βρίζει τον Θεό. Ναι, υπήρχαν και τέτοια περιστατικά, όχι λίγα. Είναι σοφό για έναν Χριστιανό να βάζει κατά μέρος τη νοήμονα σκέψη και να αφήνει τον έλεγχο του νου του σε άλλες δυνάμεις;

Μα οι άλλες δυνάμεις είναι το Άγιο Πνεύμα, μπορεί να σκεφτείς. Πως μπορείς να είσαι σίγουρος ότι το πνεύμα που λαμβάνει τον έλεγχο του νου σου θα είναι Άγιο και όχι το πνεύμα που οδηγούσε την πυθία, τις Σίβυλλες, τους μάγους της Αιγύπτου, ή τους γιόγκι της κουνταλίνι; Πως μπορείς να εμπιστευθείς την πνευματική σου υγεία σε μία πρακτική που έχει τόσους παραλληλισμούς με ειδωλολατρικές πρακτικές;
Αδελφοί και αδελφές, η μόνη ασφάλεια του Χριστιανού βρίσκεται στην Αγία Γραφή. Και όποτε στη Γραφή επικοινώνησε ο Θεός με τον άνθρωπο, το έκανε πάντα μέσω του νοήμονα νου του ανθρώπου. Οτιδήποτε μη νοητό, είναι επικίνδυνο.

Πες μας τη γνώμη σου για αυτό το άρθρο.

Επιστροφή στην αρχική σελίδα.