Εισαγωγή: Πιστό Υπόλοιπο

401 π.Χ. Ένας Πέρσης επαναστάτης, ο Κύρος ο Νεότερος, με έναν μεγάλο στρατό που περιλαμβάνει 10.000 Έλληνες μισθοφόρους, βαδίζει ενάντια στον μεγαλύτερο αδερφό του, τον Αρταξέρξη Β’, βασιλιά της Περσικής Αυτοκρατορίας, για να τον εκθρονίσει. Ο Αρταξέρξης συγκεντρώνει τα στρατεύματά του και οι δύο στρατοί συναντιούνται στα Κούναξα, λίγο βόρεια της αρχαίας Βαβυλώνας.

Οι Έλληνες του Κύρου οδηγούν την επίθεση και νικούν τον πολύ μεγαλύτερο περσικό στρατό. Όμως, στη μάχη, ο Κύρος σκοτώνεται. Με την είδηση ​​του θανάτου του ο στρατός του σκορπίζεται. Όλοι εκτός από τους 10.000 Έλληνες. Οι Πέρσες χρησιμοποιούν ένα τέχνασμα για να συλλάβουν και να εκτελέσουν τους ανώτατους Έλληνες αξιωματικούς.

Οι 10.000 είναι βαθιά στο εχθρικό έδαφος, χωρίς πλέον τους αξιωματικούς τους, χωρίς τον Κύρο που τους είχε προσλάβει, και χωρίς ορατό τρόπο διαφυγής. Είναι τα απομεινάρια, το υπόλοιπο, του κάποτε ισχυρού στρατού του Κύρου. Όλα φαίνονται χαμένα.

Αλλά δεν τα παρατάνε. Εκλέγουν ηγέτες μεταξύ των μεσαίων αξιωματικών τους, και ξεκινούν πεζή το μακρύ ταξίδι του γυρισμού. Το ταξίδι τους διαρκεί δύο χρόνια και καλύπτει 2.500 χιλιόμετρα! Στη διάρκεια παρενοχλούνται από τους Πέρσες και τις άγριες φυλές που κατοικούσαν εκείνη την εποχή το εσωτερικό της Μικράς Ασίας.

Αλλά τελικά φτάνουν στην πατρίδα σε μια από τις πιο επικές περιπέτειες της αρχαιότητας. Την ιστορία τους κατέγραψε ένας από τους αξιωματικούς, ο Ξενοφών, στο έργο του Κύρου Ανάβασις.

Ένα πραγματικό υπόλοιπο. Η Αγία Γραφή επίσης μιλά για Υπόλοιπο. Όχι στρατιωτικό. Μιλά για πνευματικό Υπόλοιπο, για ανθρώπους που ενάντια στο ρεύμα και τις πρακτικές των συνανθρώπων τους, επιλέγουν να παραμείνουν πιστοί στον Θεό.

1. Τι είναι το Υπόλοιπο;

«Αν και ο αριθμός των γιων του Ισραήλ είναι σαν την άμμο της θάλασσας, το υπόλειμμά [υπόλοιπο] τους θα σωθεί» (Ρωμαίους 9:27).

Αν και πολλοί μπορεί να ισχυρίζονται ότι είναι ο λαός του Θεού, μόνο λίγοι είναι συνήθως πραγματικά πιστοί. Αυτοί οι λίγοι ονομάζονται Υπόλοιπο.

Το Υπόλοιπο χαρακτηρίζεται από σταθερή πίστη στον Θεό και τον Λόγο Του.

«Το απομεινάρι του Ισραήλ δεν θα κάνει καμία αγένεια και δεν λέει ψέματα, ούτε θα βρεθεί μια δόλια γλώσσα στο στόμα τους. Γιατί θα ταΐσουν τα κοπάδια τους και θα ξαπλώσουν, και κανείς δεν θα τους κάνει να φοβούνται» (Σοφονίας 3:13).

Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι τέλειοι. Όμως έχουν αποφασίσει να ακολουθήσουν τον Θεό με όλη τους την καρδιά.

Ο προφήτης Μιχαίας εξηγεί:

«Ποιος είναι ο Θεός σαν εσένα, συγχωρώντας την ανομία και περνώντας πάνω από την παράβαση του απομειναριού [υπόλοιπου] της κληρονομιάς Του;» (Μιχαίας 7:18).

Αυτοί που απαρτίζουν το πιστό Υπόλοιπο δεν είναι αναμάρτητοι. Κανείς άνθρωπος δεν ήταν εκτός από τον Χριστό. Και αυτοί βασίζονται στη χάρη του Θεού. Αυτό που τους ξεχωρίζει είναι η στερεή πίστη τους προς τον Θεό και τον Λόγο Του, όταν οι άλλοι γύρω τους επιλέγουν να συμβιβαστούν με τον κόσμο.

2. Το Υπόλοιπο πριν από τον κατακλυσμό

Όταν ο Κάιν σκότωσε τον Άβελ, ο αδελφός τους ο Σηθ έγινε αρχηγός στην οικογένεια, ο πατέρας των απογόνων του Αδάμ που ήταν πιστοί στο Θεό:

«Kαι ο Αδάμ γνώρισε ξανά τη γυναίκα του, και γέννησε έναν γιο, και αποκάλεσε το όνομά του Σηθ… Τότε έγινε αρχή να ονομάζονται με το όνομα του Κυρίου» (Γένεση 4:25-26).

Από την οικογένεια του Σηθ, γεννήθηκαν πολλοί καλοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου του Ενώχ, ο οποίος πήγε στον ουρανό χωρίς να πεθάνει, και του Μαθουσάλα, του μακροβιότερου ανθρώπου που έζησε 969 χρόνια.

Αλλά όταν αυτοί οι δίκαιοι άρχισαν να παντρεύονται με τους απογόνους του Κάιν που δεν φοβούνταν τον Θεό, και αυτοί σταδιακά άρχισαν να διαφθείρονται, μέχρι που μόνο η οικογένεια του Νώε παρέμεινε πιστή.

«Kαι ο Κύριος είδε ότι η κακία τού ανθρώπου πληθυνόταν επάνω στη γη, και όλοι οι σκοποί των συλλογισμών της καρδιάς του ήταν μόνον κακία όλες τις ημέρες. Kαι ο Κύριος μεταμελήθηκε ότι δημιούργησε τον άνθρωπο επάνω στη γη· και λυπήθηκε στην καρδιά του… O Νώε, όμως, βρήκε χάρη μπροστά στον Κύριο» (Γένεση 6:5-6, 8).

Ο Νώε και η οικογένειά του ήταν το πιστό Υπόλοιπο πριν τον κατακλυσμό, αυτοί που παρέμειναν πιστοί όταν οι άλλοι είχαν αποστατήσει.

3. Το Υπόλοιπο τον καιρό του Αβραάμ

Ο Νώε είχε τρεις γιους, τον Σημ, τον Χαμ και τον Ιάφεθ. Φαίνεται ότι οι απόγονοι του Σημ ήταν αυτοί που ακολούθησαν τον Θεό πιο πιστά. Ο Αβραάμ ήταν απόγονος του Σημ.

Αλλά με τον καιρό, ακόμα και οι απόγονοι του Σημ άρχισαν να διαφθείρονται. Έτσι, ο Θεός κάλεσε τον Αβραάμ να αφήσει τους συγγενείς του και να πάει να ζήσει αλλού:

«KAI ο Κύριος είπε στον Άβραμ: Βγες έξω από τη γη σου, και από τη συγγένειά σου, και από την οικογένεια του πατέρα σου, στη γη που θα σου δείξω· και θα σε κάνω να γίνεις ένα μεγάλο έθνος· και θα σε ευλογήσω, και θα μεγαλύνω το όνομά σου· και θα είσαι για ευλογία» (Γένεση 12:1-2).

4. Το Υπόλοιπο την εποχή του Ηλία

Ο Ηλίας ήταν προφήτης που έζησε στη διάρκεια της βασιλείας του βασιλιά Αχαάβ. Η αποστασία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ήταν τόσο διάχυτη που ο Ηλίας νόμιζε ότι ήταν ο μόνος άνθρωπος που είχε μείνει πιστός στον Θεό.

Όταν τρέχει να κρυφτεί φοβούμενος για τη ζωή του, ο Θεός τον ρωτάει: «Τι κάνεις εδώ, Ηλία;» Στην οποία απαντά: «Στάθηκα στο έπακρον ζηλωτής του Κυρίου των δυνάμεων· επειδή, οι γιοι Ισραήλ εγκατέλειψαν τη διαθήκη σου, κατέστρεψαν τα θυσιαστήριά σου, και θανάτωσαν τους προφήτες σου με ρομφαία· και εγώ εναπέμεινα μόνος· και ζητούν τη ζωή μου, για να την αφαιρέσουν» (Α’ Βασιλέων 19:13-14).

Ο Θεός του απαντά: «Άφησα, όμως, στον Ισραήλ 7.000, όλα τα γόνατα όσα δεν έκλιναν στον Bάαλ» (Α’ Βασιλέων 19:18).

Από όλο τον λαό Ισραήλ μόνο 7.000 άτομα είχαν παραμείνει πιστοί. Ήταν το πιστό Υπόλοιπο.

5. Το Υπόλοιπο στην εποχή του Ησαΐα

Λίγο καιρό μετά τον Ηλία έζησε ο προφήτης Ησαΐας. Ενώ ο Ηλίας εργάστηκε στο βόρειο βασίλειο του Ισραήλ, ο Ησαΐας ήταν προφήτης στο νότιο βασίλειο του Ιούδα. Ο Ησαΐας έγραψε:

«Αν o Κύριος των δυνάμεων δεν άφηνε σε μας ένα μικρό υπόλοιπο, σαν τα Σόδομα θα είχαμε γίνει, και με τα Γόμορρα θα είχαμε εξομοιωθεί» (Ησαΐας 1:9).

Αν και γενικά το βασίλειο του Ιούδα είχε καλύτερο πνευματικό ιστορικό από το βόρειο βασίλειο του Ισραήλ, πολύ συχνά παραστράτησαν και αυτοί. Ο Ησαΐας δηλώνει ότι μόνο ένα «μικρό υπόλοιπο» είχε παραμείνει πιστό!

6. Το Υπόλοιπο στη Βαβυλώνα

Ο λαός του Θεού πήγε αιχμάλωτος στη Βαβυλώνα για 70 χρόνια, όπως είχε προφητεύσει ο Ιερεμίας, λόγω των αμαρτιών τους. Στη συνέχεια, όμως, το 539 π.Χ., ο βασιλιάς της Περσίας που κατέλαβε τη Βαβυλώνα, έδωσε άδεια για να επιστρέψουν και να ξαναχτίσουν το ναό στην Ιερουσαλήμ.

Από τις πολλές χιλιάδες Ισραηλίτες που μεταφέρθηκαν σε αιχμαλωσία, μόνο 50.000 επέλεξαν να επιστρέψουν (Έσδρας 2:64-65). Οι πλείστοι ήταν ικανοποιημένοι να ζήσουν την άνετη ζωή τους στη Βαβυλώνα.

7. Το Υπόλοιπο τον καιρό του Χριστού και των Αποστόλων

Όταν ο Χριστός ζούσε στη γη υπήρχαν εκατοντάδες χιλιάδες Ισραηλίτες, ίσως και περισσότεροι. Ο Χριστός διακονούσε σε κάθε άτομο χωρίς εξαίρεση. Αλλά η πλειοψηφία επέλεξε να Τον απορρίψει.

Ο Ιησούς το ήξερε αυτό και δήλωσε: «Επειδή, πολλοί είναι οι καλεσμένοι, λίγοι όμως οι εκλεκτοί» (Ματθαίος 22:14).

Ο Παύλος, επίσης μιλά για το πιστό Υπόλοιπο τον καιρό του:

«Έτσι, λοιπόν, και στον τωρινό καιρό απέμεινε κάποιο υπόλειμμα [υπόλοιπο], σύμφωνα με εκλογή κατά χάρη» (Ρωμαίους 11:5).

Ο Παύλος κοιτούσε τους συμπατριώτες του Ιουδαίους και λαχταρούσε να πιστέψουν στον Ιησού Χριστό. Αλλά δεν συνέβαινε, τουλάχιστον στο βαθμό που ήλπιζε. Παρόλα αυτά ήταν ευγνώμων που τουλάχιστον κάποιοι, ένα Υπόλοιπο, είχε πιστέψει και λάβει τη χάρη του Θεού μέσω του Ιησού Χριστού.

8. Θα υπάρξει ένα Υπόλοιπο τις ‘έσχατες ημέρες;

Και βέβαια!

«Kαι ο δράκοντας οργίστηκε ενάντια στη γυναίκα, και πήγε να κάνει πόλεμο με τους υπόλοιπους από το σπέρμα της, που τηρούν τις εντολές του Θεού και έχουν τη μαρτυρία του Ιησού Χριστού» (Αποκάλυψη 12:17).

Ο δράκος είναι ο Σατανάς. Η γυναίκα που μισεί είναι η Χριστιανική Εκκλησία, η νύφη του Ιησού Χριστού. Η γυναίκα έχει παιδιά («το σπέρμα της»). Όχι ένα ή δύο, αλλά πολλά. Αυτά τα παιδιά είναι οι διαφορετικές εκκλησίες που αποδέχονται, έστω και κατ’ όνομα, ότι πιστεύουν στον Χριστό. Ο Σατανάς μισεί κάθε Χριστιανό.

Αλλά αν και το μίσος του Σατανά περιλαμβάνει όλους τους Χριστιανούς, εστιάζει τις επιθέσεις του όχι σε όλα τα παιδιά, αλλά στους «υπόλοιπους από το σπέρμα της» δηλαδή σε ένα κομμάτι του χριστιανικού κόσμου, το πιστό Υπόλοιπο.

Αυτό σημαίνει ότι ακριβώς όπως τόσες πολλές φορές στην ιστορία του λαού του Θεού στο παρελθόν, έτσι και στις έσχατες ημέρες, πολλοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι ανήκουν στον Ιησού Χριστό, αλλά στην πραγματικότητα, μόνο ένα Υπόλοιπο είναι πιστό.

9. Ποια είναι τα δύο βασικά χαρακτηριστικά του Υπόλοιπου στις έσχατες ημέρες;

«Kαι ο δράκοντας οργίστηκε ενάντια στη γυναίκα, και πήγε να κάνει πόλεμο με τους υπόλοιπους από το σπέρμα της, που τηρούν τις εντολές του Θεού και έχουν τη μαρτυρία του Ιησού Χριστού» (Αποκάλυψη 12:17).

Το πρώτο χαρακτηριστικό είναι ότι «τηρούν τις εντολές του Θεού». Ο Θεός μας έδωσε τις Δέκα Εντολές. Το Υπόλοιπο δεν κρατά πέντε από τις εντολές. Ούτε οκτώ από τις εντολές. Ούτε εννέα από τις εντολές. Αλλά και τις δέκα!

Αν θέλεις να θυμηθείς ποιες είναι οι Δέκα Εντολές ρίξε μια ματιά στη σχετική μας μελέτη.

Το δεύτερο χαρακτηριστικό είναι ότι το Υπόλοιπο έχει «τη μαρτυρία του Ιησού Χριστού». Αυτό μπορεί να σημαίνει είτε ότι το Υπόλοιπο δίνει μαρτυρία για τον Ιησού Χριστό, είτε ότι ο Ιησούς δίνει μαρτυρία μπροστά στον Πατέρα για το Υπόλοιπο.

Και τα δύο είναι αλήθεια. Το Υπόλοιπο είναι ένα Υπόλοιπο ακριβώς επειδή πιστεύει στον Ιησού Χριστό ως τον μοναδικό Σωτήρα και Κύριο και Τον ακολουθεί. Με τη σειρά του, ο Ιησούς μιλά στον Πατέρα για το Υπόλοιπο. Η πίστη τους είναι τέτοια που ο Ιησούς «δεν ντρέπεται να τους ονομάζει αδελφούς» (Εβραίους 2:11).

10. Τηρώντας τις εντολές το Υπόλοιπο, νικάει τον διάβολο

Στην Αποκάλυψη 14:6-13 ο Ιωάννης βλέπει ένα όραμα με τρεις αγγέλους. Ο καθένας έχει ένα μήνυμα για τους ανθρώπους που ζούνε στις έσχατες ημέρες. Ο τρίτος άγγελος προειδοποιεί τους ανθρώπους να μην λάβουν τα χάραγμα του θηρίου.

«Kαι ένας τρίτος άγγελος τους ακολούθησε, λέγοντας με δυνατή φωνή: Όποιος προσκυνάει το θηρίο και την εικόνα του, και παίρνει το χάραγμα επάνω στο μέτωπό του ή επάνω στο χέρι του, θα πιει και αυτός από το κρασί τού θυμού τού Θεού, που είναι κερασμένο ανόθευτο μέσα στο ποτήρι της οργής του» (Αποκάλυψη 14:9-10).

Έπειτα ο άγγελος περιγράφει εκείνους που ΔΕΝ θα λάβουν το χάραγμα του θηρίου. Τους περιγράφει με τα εξής λόγια:

«Εδώ είναι η υπομονή των αγίων· εδώ είναι εκείνοι που φυλάττουν τις εντολές του Θεού και την πίστη του Ιησού» (Αποκάλυψη 14:12).

Οι άνθρωποι που περιγράφονται στην Αποκάλυψης 14:12 ότι ΔΕΝ θα λάβουν το χάραγμα του θηρίου είναι οι ίδιοι που περιγράφονται στην Αποκάλυψη 12:17, το πιστό Υπόλοιπο.

Η τήρηση των εντολών του Θεού και η πίστη/μαρτυρία του Ιησού Χριστού είναι τα δύο σημαντικότερα πράγματα. Όταν έχεις αυτά τα δύο μπορείς να είσαι βέβαιος ότι δεν θα λάβεις το χάραγμα του θηρίου.

Τι σημαίνουν αυτά για μένα;

Υπάρχουν πολλά εκατομμύρια άνθρωποι που λένε ότι πιστεύουν και ακολουθούν τον Θεό. Αλλά δεν είναι όλοι πραγματικά πιστοί. Ανάμεσα σε όλους αυτούς υπάρχει ένα πιστό Υπόλοιπο, μια μειοψηφία, που όχι μόνο λένε ότι πιστεύουν στον Θεό, αλλά και ζουν ανάλογα.

Αυτοί είναι το πιστό Υπόλοιπο. Τα δύο χαρακτηριστικά τους είναι ότι πιστεύουν στον Χριστό και τηρούν τις εντολές Του, τις Δέκα Εντολές.

Ανήκεις σε αυτό το Υπόλοιπο; Θέλεις να γίνεις μέρος του;

Ναι, θέλω να ανήκω στο πιστό Υπόλοιπο του Θεού αυτές τις τελευταίες μέρες. Δεσμεύομαι να τηρώ τις Δέκα Εντολές και να πιστεύω στον Ιησού Χριστό τον Σωτήρα και Κύριο μου.