Η προέλευση της ζωής

Σε ένα προηγούμενο άρθρο μιλήσαμε για την προέλευση του σύμπαντος και το μπιγκ μπανγκ. Αν δεν έχεις διαβάσει αυτό το άρθρο, διάβασέ το τώρα, επειδή οι πληροφορίες που περιέχει είναι πολύ σημαντικές.

Στο σημερινό άρθρο θα μιλήσουμε για την προέλευση της ζωής. Από που προήλθε η ζωή επάνω στη γη;

Θα δούμε πρώτα τι λέει η Αγία Γραφή. Και μετά θα δούμε τι διδάσκει η θεωρία της εξέλιξης. Και βγάλε μόνος σου τα συμπεράσματά σου.

Προέλευση της ζωής – τι λέει η Γραφή

Η Γραφή λέει ότι τη ζωή την δημιούργησε ο Θεός. Τα ζώα και τα φυτά ο Θεός τα έπλασε με τον λόγο Του.

Διαβάζουμε: «Kαι είπε ο Θεός: Aς βλαστήσει η γη χλωρό χορτάρι, χορτάρι που κάνει σπόρο, και καρποφόρο δέντρο που κάνει καρπό σύμφωνα με το είδος του, του οποίου το σπέρμα να είναι μέσα του επάνω στη γη. Kαι έγινε έτσι» (Γένεση 1:11).

Για τα ζώα διαβάζουμε: «Kαι είπε ο Θεός: Aς γεννήσει η γη έμψυχα ζώα σύμφωνα με το είδος τους, κτήνη, και ερπετά και ζώα τής γης σύμφωνα με το είδος τους. Kαι έγινε έτσι» (Γένεση 1:24).

Τον άνθρωπο όμως τον έπλασε με τα χέρια Του: «Kαι ο Kύριος ο Θεός έπλασε τον άνθρωπο από χώμα τής γης· και εμφύσησε στα ρουθούνια του πνοή ζωής, και έγινε ο άνθρωπος σε ψυχή που ζει» (Γένεση 2:7).

Σκέψου το. Για να φυσήξει στην μύτη του, το πρόσωπο του Θεού ήρθε ακριβώς μπροστά από το πρόσωπο του πρώτου ανθρώπου, του Αδάμ. Όπως ένας πατέρας σκύβει να φιλήσει το νεογέννητο μωρό του, ο Θεός έσκυψε και έδωσε ζωή στον Αδάμ φυσώντας στη μύτη του. Μια πολύ άμεση πράξη που δείχνει την αγάπη και την φροντίδα που έχει ο Θεός για εμάς τους ανθρώπους, τα παιδιά Του.

Γι’ αυτό και ο Χριστός μας δίδαξε, όταν προσευχόμαστε στον Θεό να Τον αποκαλούμε «Πατέρα.» Όταν λέμε την προσευχή «Πάτερ ημών, ο εν τοις ουρανοίς» αποκαλούμε τον Θεό πατέρα και Τον αναγνωρίζουμε ως Δημιουργό μας. Είναι μια πραγματικά πολύ όμορφη διδασκαλία.

Ας δούμε τώρα τι λέει η θεωρία της εξέλιξης.

Η θεωρία της εξέλιξης – η αρχέγονη σούπα

Σύμφωνα με τη θεωρία της εξέλιξης, ο άνθρωπος προήλθε από τον πίθηκο. Και ο πίθηκος; Ο πίθηκος προήλθε από κάποια ενδιάμεση μορφή ζωής. Και αυτή η ενδιάμεση μορφή ζωής; Από τα ερπετά. Και τα ερπετά; Από τα αμφίβια. Και τα αμφίβια; Από τα ψάρια. Και τα ψάρια; Από κάποιο μονοκύτταρο οργανισμό. Και αυτό το κύτταρο από που προήλθε; Από την αρχέγονη σούπα.

Από που; Ναι καλά άκουσες, από μία αρχέγονη σούπα. Μα τι είναι αυτή η αρχέγονη σούπα;

Σύμφωνα με την θεωρία της εξέλιξης η γη πήρε μορφή πριν από 4 δισεκατομμύρια χρόνια. Για μερικά εκατομμύρια χρόνια έπεφτε βροχή επάνω στα βράχια της γης με αποτέλεσμα πολλά στοιχεία από τα βράχια να ελευθερωθούν στο νερό. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί η αρχέγονη σούπα, ένα μεγάλο σώμα ζεστού νερού με διάφορα στοιχεία.

Και μια ωραία πρωία, ή μπορεί να ήταν και βράδυ, ένας κεραυνός έπεσε πάνω στη σούπα, τα διάφορα στοιχεία ενώθηκαν, και δημιουργήθηκε ο πρώτος ζωντανός οργανισμός, ένα κύτταρο. Έτσι τυχαία.

Οπότε.

Η Αγία Γραφή μας λέει ότι μας δημιούργησε ο καλός Θεός.

Η θεωρία της εξέλιξης μας λέει ότι προπάππους μας ήταν ο κεραυνός και προγιαγιά μας η σούπα.

Το πρώτο κύτταρο

Τη θεωρία της αρχέγονης σούπας την διατύπωσε ο Δαρβίνος το 1871. Ο Δαρβίνος δεν είχε ισχυρό μικροσκόπιο για να μελετήσει προσεκτικά έναν μονοκύτταρο οργανισμό, σαν αυτόν που υποτίθεται δημιούργησε ο κεραυνός που έπεσε στη σούπα.

Σήμερα όμως έχουμε πανίσχυρα μικροσκόπια. Και υπολογιστές. Και μπορούμε να δούμε τι είναι ένα κύτταρο.

Ένα από τα πιο απλά κύτταρα που υπάρχουν είναι ένα βακτήριο που ονομάζεται Mycoplasma genitalium και έχει μόνο 525 γονίδια. Πρόσφατα επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Στάνφορντ κατάφεραν να χαρτογραφήσουν πως λειτουργεί. Για να το πετύχουν χρειάστηκαν 128 υπολογιστές που εργάζονταν ταυτόχρονα για 10 ώρες! Το έπιασες αυτό;

128 υπολογιστές να δουλεύουν ταυτόχρονα για 10 ώρες για να χαρτογραφήσουν τη λειτουργία του πιο απλού μονοκύτταρου οργανισμού. Και έναν τέτοιον οργανισμό τον δημιούργησε ένας κεραυνός τυχαία.

Για να το πω απλά. Αν πάρεις το πιο εξελιγμένο κινητό που υπάρχει σήμερα και το συγκρίνεις σε πολυπλοκότητα με τον πιο απλό μονοκύτταρο οργανισμό, ο μονοκύτταρος οργανισμός είναι απείρως πιο πολύπλοκος.

Τώρα. Αν έρθει κάποιος και σου δείξει ένα κινητό τηλέφωνο και σου πει ότι αυτό το τηλέφωνο δημιουργήθηκε κατά τύχη όταν ένας κεραυνός έπεσε σε μια αποθήκη με μέταλλα, πλαστικό, και γυαλί, θα σκεφτείς ότι λέει ανοησίες.

Ή αν έρθει κάποιος και σου δείξει ένα απλό αυτοκινητάκι φτιαγμένο από ξύλο, μέταλλο και πλαστικό και σου πει ότι το έφτιαξε κατά τύχη ένας κεραυνός, πάλι θα πεις ότι λέει ανοησίες. Ακόμη και κάτι τόσο απλό όσο ένα παιδικό αυτοκινητάκι, δεν μπορεί να το φτιάξει τυχαία ένας κεραυνός.

Γιατί λοιπόν να πιστέψεις το παραμύθι που διδάσκει η εξέλιξη ότι το πρώτο κύτταρο το έφτιαξε ένας κεραυνός;

Τι σημαίνουν αυτά για μένα;

Αγαπητέ φίλε, υπάρχουν δύο επιλογές. Η μία λέει ότι την ζωή την έπλασε ο καλός Θεός. Η άλλη λέει ότι η ζωή προήλθε κατά τύχη όταν ένας κεραυνός έπεσε στην αρχέγονη σούπα.

Δεν χρειάζεται και μεγάλη ευφυία ότι η μία επιλογή έχει νόημα, και η άλλη είναι τελείως παράλογη. Όχι, δεν είμαστε προϊόν τύχης. Μας έπλασε ο καλός Θεός. Και όπως γεμάτος στοργή έσκυψε και φύσηξε στην μύτη του Αδάμ την πνοή της ζωής, έτσι θέλει να πνεύσει και επάνω σου μια καινούρια ζωή. Ο Θεός είναι ο πατέρας μας.

Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο, προσευχήσου μαζί μου την ακόλουθη προσευχή.

«Ουράνιε Πατέρα μου, σε ευχαριστώ που μου έδωσες το δώρο της ζωής. Δεν είμαι εδώ τυχαία. Είμαι αποτέλεσμα της αγάπης Σου. Δείξε μου πως να ζω τη ζωή μου και να είσαι κάθε μέρα κοντά μου. Αμήν.»