Προφητεία του Δανιήλ 2

Πολλοί προσποιούνται ότι μπορούν να προβλέψουν το μέλλον. Χωρίς επιτυχία. Τι θα έλεγες όμως αν σου έλεγα ότι υπάρχει κάποιος που είδε πραγματικά το μέλλον και το περιέγραψε με μεγάλη ακρίβεια? Δύσκολο να το πιστέψεις. Και όμως είναι αλήθεια. Άκου την ιστορία για την προφητεία του Δανιήλ, έλεγξέ την μόνος σου και βγάλε τα συμπεράσματα σου.

Προφητεία του Δανιήλ

Η ιστορία ξετυλίγεται στην αρχαία Βαβυλώνα τον έκτο αιώνα π.Χ. Ο Δανιήλ, αιχμάλωτος πολέμου υπηρετεί στο παλάτι του βασιλιά Ναβουχοδονόσορ. Ένα βράδυ ο βασιλιάς έχει ένα παράξενο όνειρο, αλλά το πρωί το έχει ξεχάσει. Διατάζει τους σοφούς του να του πουν το όνειρο, αλλά αυτοί φυσικά δεν έχουν ιδέα, όποτε αποφασίζει να τους θανατώσει! Επεμβαίνει όμως ο Δανιήλ και ζητά διορία τρεις μέρες. Μετά από προσευχή ο Θεός στέλνει στον Δανιήλ το ίδιο όνειρο που είδε ο Ναβουχοδονόσορ καθώς επίσης και την ερμηνεία του ονείρου. Η συνέχεια είναι εκπληκτική!

Στο όνειρο ο Ναβουχοδονόσορ (και ο Δανιήλ) είδε ένα τεράστιο άγαλμα όπως περίπου αυτό της εικόνας, φτιαγμένο από πέντε διαφορετικά υλικά:

Το κεφάλι Χρυσός
Το στήθος Ασήμι
Η κοιλιά και οι μηροί Χαλκός
Τα πόδια Σίδερο
Αστράγαλος και κάτω μέρος από σίδερο, μέρος από πηλό

Η πρώτη βασιλεία

Τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό το παράξενο όνειρο? Ο Δανιήλ δίνει την ερμηνεία. Τα μέταλα συμβολίζουν τέσσερα βασίλεια. Το χρυσό κεφάλι συμβολίζει την αυτοκρατορία του βασιλιά Ναβουχοδονόσορ: «Εσύ βασιλιά είσαι βασιλιάς βασιλιάδων, επειδή ο Θεός του ουρανού σου έδωσε βασιλεία, δύναμη, ισχύ, και δόξα… Εσύ είσαι εκείνη η χρυσή κεφαλή!» (Δανιήλ 2.37-38).

Η δεύτερη και η τρίτη βασιλεία και ο Μέγας Αλέξανδρος

Μετά από το Ναβουχοδονόσορ όμως θα ερχόταν μια άλλη βασιλεία: «Και μετά από εσένα, θα εγερθεί άλλη βασιλεία, κατώτερή σου» (Δανιήλ 2.39), την οποία συμβόλιζε το ασήμι. Και θα ακολουθούσε και μια τρίτη, η χάλκινη: «Και μετά θα υπάρχει και τρίτη βασιλεία, από χαλκό, που θα κυριεύσει σε όλη τη γη» (Δανιήλ 2.39).

Έγιναν έτσι τα πράγματα στην πραγματικότητα? Η απάντηση είναι ναι. Την Βαβυλώνα διαδέχθηκε η αυτοκρατορία των Μήδων και των Περσών η οποία με τη σειρά της έδωσε τη θέση της στις στρατιές του Μεγάλου Αλεξάνδρου και την ελληνική αυτοκρατορία. Αν προσέξεις, ο Δανιήλ προφήτευσε ότι η Τρίτη βασιλεία, δηλαδή η Ελλάδα, θα κυρίευε «όλη τη γη». Αυτό βέβαια είναι σχήμα λόγου αλλά ο Αλέξανδρος πράγματι ήταν ο μεγαλύτερος κατακτητής της αρχαιότητας (ίσως και ολόκληρης της ανθρώπινης ιστορίας) και πράγματι έφτασε μέχρι το τέλος του τότε γνωστού κόσμου, την Ινδία.

Η τέταρτη βασιλεία

Και μετά? Ο Δανιήλ συνεχίζει την αφήγηση του: «Και μετά θα υπάρχει τέταρτη βασιλεία η οποία θα είναι ισχυρή όπως το σίδεο. Καθώς το σίδερο κατακόπτει και καταλεπτύνει τα πάντα… έτσι θα κατακόπτει και θα κατασυντρίβει» (Δανιήλ 2.40). Μετά την Ελλάδα ήρθαν οι σιδερόφραχτες λεγεώνες της Ρώμης που πραγματικά κατεσύντριψαν κάθε αντίσταση. Από το 168 π.Χ. που νίκησαν τον Περσέα στην Πύδνα μέχρι και τον 5ο αιώνα μ.Χ. κανείς δεν μπορούσε να σταθεί μπροστά στην ισχύ της Ρώμης. Αυτή είναι λοιπόν η πανίσχυρη τέταρτη αυτοκρατορία.

Σίδερο και πηλός

Το όνειρο έχει και συνέχεια. Το κάτω μέρος των ποδιών ήταν μερικώς από σίδερο και μερικώς από πηλό. Τι σημαίνει αυτό? Ο Δανιήλ εξηγεί. «Για τα πόδια και τα δάχτυλα που είδες που ήταν μέρος από σίδερο και μέρος από πηλό, έτσι και η βασιλεία αυτή θα είναι κατά μέρος ισχυρή και κατά μέρος ευθραυστη. Και όπως είδες το σίδερο ανακατεμένο με τον πηλό, έτσι και αυτοί θα προσπαθήσουν να αναμιχθούν δια σπέρματος ανθρώπων, αλλά δεν θα είναι κολλημένοι ο ένας με τον άλλο όπως το σίδερο και ο πηλός δεν αναμιγνύονται μαζί» (Δανιήλ 2.41-43).

Όχι άλλες αυτοκρατορίες ίδιου βεληνεκούς

Σε αυτά τα εδάφια ο Δανιήλ λέει δύο πράγματα. Πρώτο, δεν θα ερχόταν άλλη αυτοκρατορία του ίδιου βεληνεκούς. Δεύτερο, οι λαοί της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής (ο κόσμος του Δανιήλ) θα προσπαθούσαν να ενωθούν αλλά χωρίς επιτυχία. Και τα δύο αυτά πράγματα τα βλέπουμε στην ιστορία. Πρώτο, από τότε που έπεσε η Ρώμη υπήρξαν μεν αυτοκρατορίες όπως η Βυζαντινή, η Αραβική, η Οθωμανική, η Αγία Ρωμαϊκή του Μεσαίωνα, η Γαλλική, η Βρετανική, κλπ, αλλά καμία από αυτές δεν είχε την απόλυτη κυριαρχία με την έννοια που την είχαν οι Βαβυλώνιοι, οι Μηδο-Πέρσες, οι Έλληνες του Αλέξανδρου, και οι Ρωμαίοι. Ήταν μόνο εν μέρει ισχυρές, όπως ακριβώς είπε ο Δανιήλ.

Η Ευρώπη δεν θα ενωθεί

Δεύτερο, πολλοί στρατηλάτες, διπλωμάτες και πολιτικοί προσπάθησαν να ενώσουν τη Ευρώπη, αλλά όλοι απέτυχαν. Το τελευταίο χρονικά μέρος του δράματος ξεδιπλώνεται μπροστά μας αυτές ακριβώς τις ημέρες. Η Ευρώπη καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες να ενωθεί, αλλά ήρθε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα και είδαμε πόσο ευάλωτη είναι η ένωση της Ευρώπης και το Ευρώ. Το ίδιο συμβαίνει στη Μέση Ανατολή που οι αραβικές χώρες δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε τίποτε.

Αλλά υπάρχει και μια ακόμη ενδιαφέρουσα λεπτομέρια. Ο Δανιήλ είπε, «θα προσπαθήσουν να αναμιχθούν δια σπέρματος ανθρώπων, αλλά δεν θα είναι κολλημένοι ο ένας με τον άλλο» (Δανιήλ 2.43). Οι ιστορικοί μας λένε ότι όλοι οι βασιλικοί οίκοι της Ευρώπης στις αρχές του 20ου αιώνα ήταν συγγενείς μεταξύ τους, αλλά αυτό δεν τους εμπόδισε να πολεμήσουν μεταξύ τους με τέτοιο μίσος ώστε ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος έμεινε γνωστός ως «ο Μεγάλοος Πόλεμος». Απίστευτα ακριβής λοιπόν η προφητεία του Δανιήλ!

Συμπέρασμα

Ο Δανιήλ έγραψε γύρω στο 600 π.Χ. Οι προφητεία που του έδωσε ο Θεός ξεκινά από το 600 π.Χ. και τελειώνει με το τέλος του κόσμου. Και τα γεγονότα εξελίχθηκαν ακριβώς όπως τα προείπε. Και ρωτάω λοιπόν, ποιο μέντιουμ, αστρολόγος, μάντης ή κάθε είδους γκουρού μπορεί να προβλέψει το μέλλον με τέτοια ακρίβεια? Η απάντηση είναι κανείς. Ούτε ο Δανιήλ θα μπορούσε αν δεν του είχε αποκαλύψει ο Θεός το μέλλον: «Αποκρίθηκε ο Δανιήλ στο βασιλιά και του είπε, ‘Το μυστήριο περί του οποίου ρωτάει ο βασιλιάς, δεν μπορούν σοφοί, επαοιδοί, μάγοι, και μάντεις να το φανερώσουν στον βασιλιά. Υπάρχει όμως Θεός στον ουρανό που αποκαλύπτει μυστήρια και γνωστοποιεί στον βασιλιά Ναβουχοδονόσορ τι μέλλει να γίνει στις έσχατες ημέρες» (Δανιήλ 2.27-28). Μόνο ο Θεός μπορεί να προφητεύσει το μέλλον, γιατί μόνο Αυτός το γνωρίζει.

Η προφητεία όμως έχει και συνέχεια, και μάλιστα εντυπωσιακή και άκρως επίκαιρη. Θέλεις να την μάθεις? Κάνε κλικ εδώ.

Ο Θεός να σε ευλογεί!

Πες μας τη γνώμη σου για αυτό το άρθρο.