Σωτήρας Ιησούς Χριστός: η ενανθρώπηση Του

Στο Σύμβολο της Πίστης, στο άρθρο 3 διαβάζουμε: “Τὸν δι’ ἡμᾶς τοὺς ἀνθρώπους καὶ διὰ τὴν ἡμετέραν σωτηρίαν κατελθόντα ἐκ τῶν οὐρανῶν καὶ σαρκωθέντα ἐκ Πνεύματος Ἁγίου καὶ Μαρίας τῆς Παρθένου καὶ ἐνανθρωπήσαντα.”

Έχετε σκεφθεί πιο είναι το μεγαλύτερο δώρο που μπορεί κανείς να δώσεις; Μήπως είναι χρήματα; Μήπως είναι ένα μεγάλο οικόπεδο, ή μια ωραία έπαυλη; Αυτά θα ήταν απίθανα δώρα, σίγουρα, αλλά υπάρχει κάποιο δώρο πολύ πιο σπουδαίο: είναι να χαρίσεις το παιδί σου σε κάποιον! Αλλά ποιος μπορεί να κάνει ένα τέτοιο δώρο; Κανένας. Ο Θεός όμως το έκανε! Για να μας δείξει τη μεγάλη Του αγάπη, ο Θεός χάρισε τον Υιό Του σε μας! Μεγαλύτερο δώρο δεν μπορούσε να μας προσφέρει.

Το μεγαλύτερο μέρος από το “Πιστεύω” μιλάει για το Χριστό: “Και εις ένα Κύριον Ιησούν Χριστόν, τον Υιόν του Θεού τον μονογενή, τον εκ του Πατρός γεννηθέντα προ πάντων των αιώνων”. Ο Χριστός δήλωσε κάποτε, “Εγώ είμαι η οδός, η αλήθεια και η ζωή”. Αυτός είναι το Α και το Ω για το Χριστιανό. Ο Χριστός ήταν ο Δημιουργός του κόσμου μας, έγινε ο Λυτρωτής με τη ζωή και τη σταύρωσή Του, είναι τώρα ο Αρχιερέας μας και σύντομα θα είναι ο Βασιλεύς των βασιλέων και ο Κύριος των κυρίων.

Ιησούς Χριστός – Δημιουργός

Το Ευαγγέλιο αναφέρει σε πολλά μέρη ότι ο Χριστός δημιούργησε τον πλανήτη μας, και για αυτό το λόγο το “Πιστεύω” αναφέρει: “Φως εκ φωτός, Θεόν αληθινόν εκ Θεού αληθινού γεννηθέντα, ου ποιηθέντα, ομοούσιον τω Πατρί, δι’ ου τα πάντα εγένετο”. Οι αστρονόμοι υπολογίζουν ότι υπάρχουν περίπου 100 τρισεκατομμύρια άστρα στο γαλαξία μας. Όλα αυτά τα δημιούργησε ο Χριστός. Αλλά ο πλανήτης μας έχει ιδιαίτερη σημασία.

Ο Χριστός δημιούργησε τον κόσμο μας. Ο Αδάμ και η Εύα ήσαν τα πρώτα πλάσματα. Δυστυχώς έπεσαν στην παγίδα του Διαβόλου και το αποτέλεσμα ήταν και είναι αυτά που χαρακτηρίζουν όλη την ιστορία του πλανήτη μας – μίσος, πόλεμος, πόνος, δάκρυα και θάνατος. Αλλά πριν από 20 αιώνες έγινε το μεγάλο θαύμα του Θεού: ήρθε ο Χριστός να μας σώσει. “Δι ημάς τους ανθρώπους και δια την ημετέραν σωτηρίαν, κατελθόντα εκ των ουρανών και σαρκωθέντα εκ Πνεύματος Αγίου και Μαρίας της παρθένου και ενανθρωπίσαντα”. Με σκοπό τη σωτηρία του ανθρώπου, ο Χριστός έγινε άνθρωπος, με τη διαφορά ότι γεννήθηκε από την παρθένο Μαρία. Η σύλληψη έγινε από το Άγιο Πνεύμα. Αυτό δεν είχε γίνει ποτέ και δεν θα γίνει ξανά.

Ο Χριστός έγινε άνθρωπος για να μπορεί να γίνει ο Λυτρωτής του ανθρώπου. Είναι ο Μόνος που μπορεί να σώσει αμαρτωλούς. Άλλος Σωτήρας δεν υπάρχει! Ακόμη και η Μαρία, η μητέρα του Χριστού, βρήκε τη σωτηρία της από το Βρέφος που γέννησε. Η Μαρία ήταν το σκεύος που χρησιμοποίησε ο Θεός, αλλά εκείνη σώθηκε γιατί δέχθηκε το Χριστό ως Σωτήρα της.

Ιησούς Χριστός – Λυτρωτής

Με λίγα λόγια, ο Δημιουργός έγινε ο Λυτρωτής. Αλλά για να γίνει ο Λυτρωτής, υπέφερε τη σταύρωση. Το “Πιστεύω” το περιγράφει: “Σταυρωθέντα τε υπέρ ημών επί Ποντίου Πιλάτου, και παθόντα, και ταφέντα”. Η σωτηρία μας κόστισε κάτι, και αυτό είναι η ζωή του Υιού του Θεού. Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης περιγράφει τη θυσία αυτή με συγκινητικά λόγια: “Επειδή, με τέτοιον τρόπο αγάπησε ο Θεός τον κόσμο, ώστε έδωσε τον Υιό του τον μονογενή, για να μη χαθεί καθένας ο οποίος πιστεύει σ’ αυτόν, αλλά να έχει αιώνια ζωή” (Ιωάννης 3:16). Όχι μόνο μας δημιούργησε ο Χριστός, αλλά μας έχει εξαγοράσει, και πλήρωσε αυτή την εξαγορά με αίμα, το δικό Του αίμα!

Γεννάται τώρα το ερώτημα: Τι θα κάνουμε εμείς έναντι αυτής της θυσίας που έγινε; Τι το όφελος να έχουμε το όνομα του Χριστιανού αν δε ζητήσουμε από το Χριστό να είναι Σωτήρας μας; Ίσως να γράφει η ταυτότητά μας ότι στο θρήσκευμα είμαστε Χριστιανοί, αλλά ο Παντοδύναμος δεν προσέχει ταυτότητες. Είναι πια καιρός να ρωτήσουμε τους εαυτούς μας, “Είμαι αληθινά Χριστιανός; Είναι ο Σωτήρας μου ο Χριστός; Εκείνο το αίμα Του που χύθηκε στο σταυρό – με έχει καθαρίσει από τα τρομερά στίγματα των αμαρτιών μου;”

Τι σημαίνουν αυτά για μένα;

Αγαπητοί αναγνώστες: Μπορείτε να καταλάβετε πόσο σας αγαπά ο Καλός Θεός; Μας καλεί στη μετάνοια – να μισήσουμε και να εγκαταλείψουμε τις αμαρτίες μας, μας καλεί στην αναγέννηση – να επιτρέψουμε στο Άγιο Πνεύμα να αλλάξει την καρδιά μας, μας καλεί στην υπακοή – στην υπακοή των 10 εντολών που έγραψε με το δάκτυλό Του σε πέτρα, αλλά θέλει να τις γράψει επάνω στη καρδιά μας. Η ώρα είναι αργά και δε μένει πολύς καιρός. Ο Χριστός είναι ο Δημιουργός σου, και λαχταρά να γίνει ο Λυτρωτής σου. Σταυρώθηκε για σένα!

Πες μας τη γνώμη σου για αυτό το άρθρο.

Επιστροφή στην αρχική σελίδα.