Σωτηρία της ψυχής – τέσσερις μεγάλες αλήθειες

Σωτήρας, σωτηρία, σωσμένος, είναι λέξεις που ακούγονται και διαβάζονται πολλές φορές στην Αγία Γραφή και σε χριστιανικά έντυπα. Στην Καινή διαθήκη για παράδειγμα, αυτές οι λέξεις εμφανίζονται πάνω από 170 φορές. Ο Χριστός ονομάζεται Σωτήρας. Ήρθε στη γη για να μας σώσει. Μας προσφέρει σωτηρία. Όποιος Τον ακολουθεί είναι σωσμένος, έχει δηλαδή σωθεί. Τι σημαίνουν όμως αυτές οι λέξεις; Από τι μας έσωσε ή θα μας σώσει ο Χριστός; Ας δούμε λίγο τι σημαίνει σωτηρία βλέποντας τέσσερις μεγάλες αλήθειες.

Αλήθεια 1η – είσαι αμαρτωλός

Σε προηγούμενο άρθρο κοιτάξαμε τι είναι αμαρτία. Ο κάθε άνθρωπος είναι αμαρτωλός.  Είτε το συνειδητοποιούμε, είτε όχι. Αν ρωτήσεις τον μέσο Έλληνα μπορεί να σου απαντήσει, «εγώ είμαι καλός άνθρωπος». Όλοι καλοί νομίζουμε ότι είμαστε αλλά κοίτα που βρίσκεται η κοινωνία μας. Η Γραφή λέει: «Aν πούμε ότι δεν έχουμε αμαρτία, εξαπατούμε τον εαυτό μας και η αλήθεια δεν υπάρχει μέσα μας» (Α’ Ιωάννη 1:8).

Αν κοιτάξουμε τις Δέκα Εντολές, τότε θα διαπιστώσουμε ότι η ζωή του κάθε ανθρώπου απέχει πολύ από τις αρχές του Θεού.

Είμαστε αμαρτωλοί. Και λοιπόν; Τι σημασία έχει; Η Γραφή εξηγεί: «Ο μισθός της αμαρτίας είναι θάνατος» (Ρωμαίους 6:23). Δεν λέει, «η τιμωρία από τον Θεό είναι θάνατος» αλλά «ο μισθός της αμαρτίας». «Μισθός» είναι αυτό που δικαιούμαστε, αυτό που έχουμε κερδίσει μόνοι μας. Ο θάνατος λοιπόν δεν είναι τιμωρία από τον Θεό, αλλά το φυσικό επακόλουθο της αμαρτίας.

Αφού κάθε άνθρωπος πεθαίνει, επιβεβαιώνει αυτό που είπαμε ότι κάθε άνθρωπος είναι αμαρτωλός.

Αλήθεια 2η – ο Χριστός πέθανε για σένα

Τα καλά νέα είναι ότι ο Θεός δεν μας άφησε μόνους. Ο Ιησούς Χριστός κατέβηκε στη γη, πήρε ανθρώπινη μορφή, πέθανε στο σταυρό, αναστήθηκε, και αναλήφθηκε. Το παράδοξο είναι ότι ο Χριστός υπήρξε ο μόνος αναμάρτητος άνθρωπος που έζησε ποτέ στη γη. Άρα δεν θα έπρεπε να είχε πεθάνει. Και όμως πέθανε. Γιατί;

Η απάντηση είναι απλή. Ο Χριστός πέθανε το θάνατο που ανήκει σε μας, για να έχουμε εμείς τη ζωή που ανήκει σε Αυτόν. Πέθανε στη θέση μας δηλαδή. Γι’ αυτό και η Γραφή τον ονομάζει, «ο Αμνός τού Θεού, ο οποίος σηκώνει την αμαρτία τού κόσμου» (Ιωάννη 1:29).

Στο σταυρό ο Χριστός σήκωσε τις αμαρτίες όλου του κόσμου. Και τις δικές σου. Αν έχεις ένα βαρύ φορτίο στην πλάτη και κάποιος το σηκώσει από πάνω σου, δεν έχεις πλέον φορτίο. Όλοι έχουμε το φορτίο της αμαρτίας, αλλά ο Χριστός το σηκώνει από πάνω μας, το αφαιρεί.
Αυτό είναι θαυμάσια νέα!

Αλήθεια 3η – επέλεξε τον Χριστό

Αν ο Χριστός πέθανε για όλους, τότε όλοι είναι ελεύθεροι από την αμαρτία, σωστά; Δυνητικά ναι. Πρακτικά όχι. Γιατί; Για να ελευθερώσει κάποιον ο Χριστός από την αμαρτία, πρέπει το άτομο να το επιθυμεί και να το ζητήσει.
Σκέψου ότι κάποιος σου αφήνει κληρονομιά 10 εκατομμύρια ευρώ και το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να πας στον δικηγόρο να λάβεις την κληρονομιά. Αν πας, η κληρονομιά είναι δική σου. Αν όχι, δεν είναι.

Αυτή τη λέξη «κληρονομιά» χρησιμοποιεί η Γραφή για να περιγράψει τι μας προσφέρει ο Χριστός: «Άξιος ευλογίας είναι ο Θεός… ο οποίος σύμφωνα με το πολύ του έλεος, μας αναγέννησε σε μία ζωντανή ελπίδα, διαμέσου τής ανάστασης του Ιησού Χριστού από τους νεκρούς, σε μία κληρονομία άφθαρτη και αμόλυντη και αμάραντη, που είναι φυλαγμένη για μας στους ουρανούς» (Α’ Πέτρου 1:3-4).

Η κληρονομιά που μας άφησε ο Χριστός δεν είναι 10 εκατομμύρια ευρώ, αλλά αιώνια ζωή «άφθαρτη και αμόλυντη και αμάραντη». Ο Χριστός πήρε το θάνατό μας πάνω Του, και μας έδωσε τη δική Του ζωή ως κληρονομιά.

Για να λάβουμε την κληρονομιά που μας άφησε ο Χριστός, πρέπει να έρθουμε στο Χριστό. Όταν ο Πέτρος κήρυξε για τον Χριστό, διαβάζουμε: «Όταν τα άκουσαν αυτά, η καρδιά τους ήρθε σε κατάνυξη, και είπαν στον Πέτρο και στους υπόλοιπους αποστόλους: Τι πρέπει να κάνουμε, άνδρες αδελφοί;» (Πράξεις 2:37).

Και ο Πέτρος απάντησε: «Μετανοήστε, και κάθε ένας από σας ας βαπτιστεί στο όνομα του Ιησού Χριστού, σε άφεση αμαρτιών· και θα λάβετε τη δωρεά τού Αγίου Πνεύματος» (Πράξεις 2:38).

Μετάνοια – Αναγέννηση

«Μετανοώ» σημαίνει «αλλάζω τρόπο σκέψης». Αποφασίζω δηλαδή με το νου ότι θέλω να ανήκω στον Χριστό και όχι στο κόσμο. Δέχομαι τον Χριστό ως Σωτήρα και Κύριο. Ο Πέτρος αναφέρει επίσης το βάπτισμα και το Άγιο Πνεύμα. Περισσότερα για αυτά στα σχετικά άρθρα.
Για να φτάσει ο αμαρτωλός σε αυτό το σημείο πρέπει να τον ελκύσει το Άγιο Πνεύμα. Το Πνεύμα χτυπάει την πόρτα του κάθε ανθρώπου. Επιλέγει τις πλέον κατάλληλες στιγμές, όταν η ανθρώπινη καρδιά είναι πιο δεκτική. Σε μας εναπόκειται να πούμε το ναι. Γι’ αυτό αν αισθάνεσαι ότι ο Θεός σε καλεί σε κάτι καλύτερο, κάτι διαφορετικό, να ξέρεις ότι ο Θεός σε καλει να σωθείς. Πες ναι: «Σήμερα, αν ακούσετε τη φωνή του, να μη σκληρύνετε τις καρδιές σας» (Εβραίους 3:7).

Γονάτισε εκεί που είσαι και προσευχήσου. Αναγνώρισε ότι είσαι αμαρτωλός. Αναγνώρισε ότι ο Χριστός πέθανε για σένα. Και ζήτα Του να είναι Σωτήρας και Κύριός σου, και να σε οδηγήσει σε μία νέα, καλύτερη ζωή. Θα είναι σα να ξαναγεννιέσαι! Γι’ αυτό και την εμπειρία αυτή η Γραφή την ονομάζει αναγέννηση.

Αλήθεια 4η – ο Θεός θα σε αλλάξει

Όταν κάποιος αποφασίσει να ανήκει στον Χριστό, ο Θεός θα του δώσει το Άγιο Πνεύμα, όπως είδαμε ότι υποσχέθηκε ο απόστολος Πέτρος. Έργο Του είναι να πλάσει το χαρακτήρα μας κατ’ ομοίωση του Χριστού. Το Πνεύμα είναι που αλλάζει τη ζωή μας.

Ο Πέτρος από καβγατζής και αθυρόστομος ψαράς, έγινε μεγάλος απόστολος. Ο Ιωάννης από θυμώδης «υιός βροντής» έγινε ο μαθητής της αγάπης. Η Μαρία Μαγδαληνή από ανήθικη πόρνη έγινε μία ενάρετη γυναίκα αφοσιωμένη στον Θεό. Ο Ματθαίος από τελώνης και καταπιεστής έγινε ευαγγελιστής. Ο Παύλος από διώκτης των Χριστιανών, έγινε απόστολος στα έθνη.

Όταν ο Θεός αρχίσει να αλλάζει τη ζωή μας θα δεις ότι θα σε φέρει σε αρμονία με τις Δέκα Εντολές. Οι Δέκα Εντολές εκφράζουν το θέλημα του Θεού για τη ζωή μας. Οπότε δε νοείται παιδί του Θεού να ζει σε συνεχή δυσαρμονία με το θέλημα του Θεού.

Αυτή η αλλαγή στη ζωή είναι ένα έργο που επιτελεί ο Θεός και όχι ο άνθρωπος: «Aυτός δε ο Θεός τής ειρήνης είθε να σας αγιάσει ολοκληρωτικά» (Α’ Θεσσαλονικείς 5:23).

Ο Θεός είναι Αυτός που μας αγιάζει, μέσω του Αγίου Πνεύματος. Αυτός που έχουμε να κάνουμε εμείς είναι να θέτουμε τον εαυτό μας εκεί που το Πνεύμα μπορεί να εργαστεί καλύτερα. Δηλαδή να αφιερώνουμε χρόνο στη μελέτη της Γραφής, στην προσευχή, και στη συναναστροφή με άλλους πιστούς ανθρώπους.

Αισθάνεσαι τον Χριστό να σε καλεί;

Δεν γνωρίζω που βρίσκεσαι εσύ, αν είσαι Χριστιανός μόνο στο όνομα, ή αν πραγματικά έχεις δεχθεί τον Χριστό ως Σωτήρα και Κύριο. Αν δεν το έχεις κάνει ακόμη, γιατί όχι τώρα; Η κληρονομιά που μας προσφέρει ο Χριστός, η απελευθέρωση από την αμαρτία και η αιώνια ζωή σε περιμένει. Ας γίνει η σωτηρία το δώρο του Χριστού και στη δική σου ζωή.

Προσευχήσου αυτή την προσευχή: Ιησού Χριστέ, αναγνωρίζω ότι είμαι αμαρτωλός. Ξέρω όμως ότι στο σταυρό πλήρωσες το τίμημα για τις αμαρτίες μου. Σε καλώ να είσαι Σωτήρας και Κύριός μου. Δώσε μου σε παρακαλώ το Άγιο Πνεύμα να με βοηθήσει να σζ σύμφωνα με τις Δέκα Εντολές Σου. Και οδήγησέ με σε καλούς ανθρώπους που θα με βοηθήσουν στην πνευματική μου πορεία. Θέλω να ζήσω αιώνια στη βασιλεία Σου. Ευχαριστώ. Αμήν!”

Πες μας τη γνώμη σου για αυτό το άρθρο: Σωτηρία – έχεις σωθεί;