Τρίτη Εντολή

NA MH πάρεις το όνομα του Kυρίου τού Θεού σου μάταια· επειδή, δεν θα αθωώσει ο Kύριος εκείνονπου παίρνει μάταια το όνομά του.

Έξοδος 20:7

 

Οι τέσσερις πρώτες από τις Δέκα Εντολές αφορούν τη σχέση μας με τον Θεό. Η πρώτη εντολή μας λέει ότι υπάρχει μόνο ένας Θεός. Η δεύτερη εντολή μας λέει τι δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε είδωλα και ομοιώματα στη λατρεία του Θεού. Και ότι πρέπει να προσκυνάμε και να λατρεύουμε μόνο τον Θεό.

Η τρίτη εντολή μας καλεί να τιμούμε το όνομα του Θεού. «Μη πάρεις το όνομα του Κυρίου… μάταια» (Έξοδος 20:7). Τι σημαίνει αυτό; Τρία πράγματα.

1. Όχι Αισχρολογία

Οι Έλληνες είμαστε γνωστοί για το ευρύ υβρεολόγιο. Όλες οι βρισιές είναι βδέλυγμα στον Θεό γιατί προσβάλλουν άσχημα τον συνάνθρωπο. Και ο κάθε άνθρωπος είναι παιδί του Θεού.

Αλλά το χειρότερο είναι ότι το ελληνικό υβρεολόγιο συμπεριλαμβάνει χυδαίες εκφράσεις για τον Χριστό και τον Θεό. Τέτοιες εκφράσεις τις ακούμε τόσο συχνά που σχεδόν δεν μας κάνουν πια εντύπωση.

Αν όμως οι άνθρωποι τις έχουμε συνηθίσει, ο Θεός όχι. Και όσους τολμούν να βρίζουν ο Θεός προειδοποιεί ότι «δεν θα αθωώσει» τους υβριστές.

2. Σεβασμός στο Θεό

Η τρλιτη εντολή δεν αφορά μόνο τις ύβρεις. Η ματαιότητα λόγων συμπεριλαμβάνει και τα χαζά αστεία, τη ματαιολογία, και γενικά τις ανόητες αναφορές στον Θεό.

Ως Έλληνες ξέρουμε να σεβόμαστε τους γονείς μας. Θυμάμαι μία κοπέλα που μιλούσε στον πατέρα της στον πληθυντικό. Μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση ο σεβασμός που είχε γι’ αυτόν. Αν λοιπόν στους επίγειους γονείς ξέρουμε να δείχνουμε σεβασμό, πόσο μάλλον στον ουράνιο Πατέρα μας, που δεν είναι απλώς Πατέρας μας, αλλά δημιουργός και μονάρχης του σύμπαντος.

3. Καθαρή Ζωή

Υπάρχει όμως και μία τρίτη βαθύτερη έννοια για την τρίτη εντολή. «MH πάρεις το όνομα του Kυρίου τού Θεού σου μάταια» διαβάζουμε. Στο πρωτότυπο κείμενο, η λέξη που μεταφράζεται «πάρεις» είναι το ρήμα «νασά» που κυριολεκτικά σημαίνει «κουβαλώ». Μπορούμε λοιπόν να μεταφράσουμε την εντολή, «μην κουβαλάς το όνομα του Κυρίου… μάταια.»

Τι σημαίνει να κουβαλάμε το όνομα του Θεού μάταια; Ο καθένας μας κουβαλάει το επίθετο του πατέρα του, Οικονόμου, Γεωργιάδης, Ιωάννου, Δημητρίου, κλπ. Όταν κάποιος πατέρας έχει έναν άτακτο γιο, μπορεί να του πει, «πρόσεχε να κρατήσεις καθαρό το όνομά μας.» Τι εννοεί; Ό,τι αν ο γιος κάνει άσχημα πράγματα, θα αμαυρώσει το όνομα ολόκληρης της οικογένειας.

Ο κάθε Χριστιανός κουβαλάει το όνομα του Χριστού. Χριστιανός είναι ο ακόλουθος του Χριστού. Κανένας δεν αναγκάζει ούτε εσένα ούτε εμένα να λεγόμαστε Χριστιανοί. Ο Χριστός είπε όποιος θέλει να Τον ακολουθήσει. Όποιος δεν θέλει, ας πάει στο δρόμο του.

Όταν όμως κάποιος αρέσκεται να ονομάζεται Χριστιανός, τότε κουβαλάει το όνομα του Χριστού και πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα να την το αμαυρώσει. Να ζει δηλαδή μία ζωή που να είναι αντάξια του Χριστού και σε αρμονία με την Αγία Γραφή.

Ο Γκάντι

Όταν ο Μαχάτμα Γκάντι ζούσε στη Νότια Αφρική του είχε κάνει μεγάλη εντύπωση η διδασκαλία του Χριστού. Αν και ινδουιστής, πήγε να επισκεφθεί μία χριστιανική εκκλησία, που έτυχε να είναι εκκλησία λευκών. Με το που μπήκε και κάθισε, τον πλησίασε κάποιος και του είπε ευγενικά: «αυτή η εκκλησία είναι για λευκούς, λίγο πιο κάτω έχει εκκλησία για έγχρωμους.»

Ο Γκάντι βγήκε από την εκκλησία και δεν ξαναμπήκε. Τι σόι εκκλησία είναι αν διαφοροποιεί τους ανθρώπους ανάλογα με το χρώμα του δέρματος, σκέφτηκε. Αργότερα, όταν του μιλούσαν για Χριστιανισμό απαντούσε, δώστε μου τον Χριστό, αλλά πάρτε μακριά τους Χριστιανούς.

Συμπέρασμα

Όταν ένας Χριστιανός ζει πράγματι ως Χριστιανός, είναι το πιο όμορφο πράγμα. Φέρνει δόξα το όνομα του Θεού. Όταν όμως κουβαλάει μάταια το όνομα του Χριστού, τότε βλασφημείται το όνομα του Θεού εξαιτίας του (δες Ρωμαίους 2:24).

Φίλε/φίλη, ας ζούμε μία ζωή καθαρή που να δίνει τιμή στον Θεό.

Πες μας τη γνώμη σου για αυτό το άρθρο.