Εισαγωγή: Χιλιετία

Τι είναι η χιλιετία, ή τα λεγόμενα 1.000 χρόνια;

Φαντάσου την πιο εξωτική και όμορφη τοποθεσία που μπορείς. Και φαντάσου ότι ο/η σύζυγος, ή οι γονείς σου, ή τα παιδιά σου, σου κάνουν έκπληξη ένα ταξίδι σε αυτό το πανέμορφο μέρος και όλα είναι πληρωμένα. Θα σου άρεσε;

Υπάρχει μια εξωτική τοποθεσία απείρως πιο υπέροχη από οτιδήποτε υπάρχει εδώ στη γη. Και λέγεται ουρανός. Όχι ο ουρανός που βλέπουμε όταν κοιτάμε ψηλά. Ο ουρανός, το μέρος που κατοικεί ο Θεός!

Ο Ιησούς Χριστός σχεδιάζει να μεταφέρει όλους όσους πιστεύουν σε Αυτόν εκεί. Για παρατεταμένες διακοπές που θα διαρκέσουν 1.000 χρόνια, τη λεγόμενη Χιλετία.

Μα δεν υποσχέθηκε ο Χριστός αιώνια ζωή; Μπορεί να αναρωτηθείς. Θα μείνουμε στον ουρανό μόνο για 1.000 χρόνια; Ναι, ο Χριστός υποσχέθηκε αιώνια ζωή. Το πρώτο κομμάτι της αιώνιας ζωής είναι η Χιλετία στον ουρανό. Τι θα γίνει μετά θα το δούμε σε επόμενη μελέτη.

1. Με ποιο γεγονός αρχίζει η Χιλιετία;

«Kαι είδα θρόνους· και επάνω σ’ αυτούς κάθισαν, και τους δόθηκε κρίση· και είδα τις ψυχές των αποκεφαλισμένων εξαιτίας της μαρτυρίας του Ιησού, και εξαιτίας του λόγου του Θεού, και οι οποίοι δεν προσκύνησαν το θηρίο ούτε την εικόνα του· και δεν πήραν το χάραγμα επάνω στο μέτωπό τους και επάνω στο χέρι τους· και ανέζησαν [αναστήθηκαν] και βασίλευσαν μαζί με τον Χριστό 1.000 χρόνια» (Αποκάλυψη 20:4).

Τα 1.000 χρόνια στον ουρανό, η Χιλιετία, αρχίζει με την ανάσταση των πιστών. Αυτή η ανάσταση θα γίνει στη Δευτέρα Παρουσία.

2. Πώς λέγεται αυτή η ανάσταση;

«Αυτή είναι η πρώτη ανάσταση. Μακάριος και άγιος όποιος έχει μέρος στην πρώτη ανάσταση· επάνω σ’ αυτούς ο δεύτερος θάνατος δεν έχει εξουσία, αλλά θα είναι ιερείς τού Θεού και του Χριστού, και θα βασιλεύσουν μαζί του για 1.000 χρόνια» (Αποκάλυψη 20:5, 6).

Υπάρχουν δύο αναστάσεις στην Αγία Γραφή. Η πρώτη είναι η ανάσταση των πιστών. Η δεύτερη είναι η ανάσταση των ασεβών.

«Όλοι εκείνοι που είναι μέσα στους τάφους, θα ακούσουν τη φωνή του· και θα βγουν έξω εκείνοι που έπραξαν τα αγαθά, σε ανάσταση ζωής· εκείνοι δε που έπραξαν τα φαύλα, σε ανάσταση κρίσης» (Ιωάννης 5:28, 29).

Η ανάσταση των πιστών ονομάζεται «πρώτη ανάσταση». Η πρώτη ανάσταση συμβαίνει στη Δευτέρα Παρουσία του Χριστού. Στη μελέτη μας για τη Δευτέρα Παρουσία, είδαμε ότι όταν επιστρέψει ο  Χριστός οι δίκαιοι νεκροί θα αναστηθούν και μαζί με τους ζωντανούς πιστούς θα μεταφερθούν στον ουρανό.

Αυτή η ανάσταση και η ανάληψη όλων των πιστών στον ουρανό σηματοδοτεί την αρχή της χιλιετίας.

3. Τι θα κάνουν οι άνθρωποι του Θεού στον ουρανό την Χιλιετία;

«Kαι είδα θρόνους· και επάνω σ’ αυτούς κάθισαν, και τους δόθηκε κρίση… και βασίλευσαν μαζί με τον Χριστό 1.000 χρόνια» (Αποκάλυψη 20:4).

Το να «βασιλεύεις» με τον Χριστό σημαίνει να είσαι μαζί Του καθώς βασιλεύει πάνω σε όλο το σύμπαν. Απίστευτη εμπειρία!

Αλλά τι γίνεται με την «κρίση» που μας λέει η Αποκάλυψη ότι θα δοθεί στους πιστούς;

«Δεν ξέρετε ότι οι άγιοι θα κρίνουν τον κόσμο;» (Α’ Κορινθίους 6:2).

«Κρίση» σημαίνει να εξετάσει κάποιος τα στοιχεία και να εκδώσει ετυμηγορία. Σε αυτόν τον κόσμο βλέπουμε «σαν μέσα από ένα θαμπό κάτοπτρο, με τρόπο αινιγματώδη» (Α’ Κορινθίους 13:12).

Τώρα έχουμε πολλές ερωτήσεις. Όπου υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα, συχνά ακολουθεί η αμφιβολία. Και η αμφιβολία καταστρέφει την εμπιστοσύνη.

Τα 1.000 χρόνια θα είναι η ώρα να βρούμε απαντήσεις. Ο Θεός δίνει την ευκαιρία στο λαό Του να θέσει οποιοδήποτε ερώτημα, να εξετάσει όλα τα στοιχεία, έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε την πλήρη πεποίθηση και γνώση ότι σε όλες τις συναλλαγές Του με την έκπτωτη ανθρωπότητα, ο Θεός έκανε το σωστό.

Όταν έχουμε θέσει όλα τα ερωτήματα που έχουμε, και εξετάσει κάθε θέμα που μας απασχολεί, θα δούμε ότι πράγματι ο Θεός είναι δίκαιος σε κάθε τι. Με τέτοια σαφή κατανόηση θα είμαστε σε θέση να ψάλλουμε κι εμείς, «Μεγάλα και θαυμαστά τα έργα σου, Kύριε, Θεέ, Παντοκράτορα· δίκαιοι και αληθινοί οι δρόμοι σου, βασιλιά των αγίων» (Αποκάλυψη 15:3).

4. Που θα είναι οι ασεβείς την Χιλετία;

Θα είναι νεκροί στη γη. Στη μελέτη μας για τη Δευτέρα Παρουσία είδαμε ότι όταν επιστρέψει ο  Χριστός, όλοι οι ασεβείς θα πεθάνουν.

«Με την πνοή των χειλέων του θα θανατώνει τον ασεβή» (Ησαΐας 11:4).

«Καθώς διαλύεται το κερί μπροστά στη φωτιά, έτσι ας απoλεστoύν οι ασεβείς από το πρόσωπο του Θεού» (Ψαλμός 68:2).

Οι ασεβείς θα πεθάνουν τη Δευτέρα Παρουσία και θα παραμένουν νεκροί στη γη για 1.000 χρόνια.

5. Σε ποια κατάσταση θα είναι η γη την Χιλετία;

Μερικοί πιστεύουν ότι η Χιλιετία θα είναι εποχή ειρήνης και ευημερίας στη γη. Αυτό είναι μεγάλο λάθος. Τα 1.000 χρόνια στη γη δεν θα υπάρχει ούτε ένας ζωντανός άνθρωπος. Η γη θα είναι έρημη.

Σκέψου.

Λίγο πριν τη Δευτέρα Παρουσία θα γίνει ο ισχυρότερος σεισμός που έγινε ποτέ: «Kαι έγιναν φωνές και βροντές και αστραπές, και έγινε ένας μεγάλος σεισμός, που δεν είχε γίνει αφότου οι άνθρωποι υπήρχαν επάνω στη γη, τέτοιου είδους μεγάλος σεισμός» (Αποκάλυψη 16:18). Ο σεισμός είναι μέρος των επτά πληγών που θα πέσουν στη γη.

Όπως ήδη είπαμε, όλοι οι ασεβείς θα πεθάνουν κατά τη Δευτέρα Παρουσία.

«Kαι είδα έναν άγγελο να στέκεται μέσα στον ήλιο· και έκραξε με δυνατή φωνή, λέγοντας προς όλα τα όρνεα που πετούν στο μέσον του ουρανού: Ελάτε, και να συγκεντρώνεστε στο δείπνο του μεγάλου Θεού, για να φάτε σάρκες βασιλιάδων, και σάρκες χιλίαρχων, και σάρκες ισχυρών, και σάρκες αλόγων, και εκείνων που κάθονται επάνω σ’ αυτά, και σάρκες όλων των ελεύθερων και των δούλων, και μικρών και μεγάλων» (Αποκάλυψη 19:17-18).

«Kαι κατά την ημέρα εκείνη, θα κείτονται θανατωμένοι από τον Κύριο, από το ένα άκρο μέχρι το άλλο άκρο της γης· δεν θα θρηνολογούν ούτε θα συγκεντρωθούν ούτε θα ταφούν· θα είναι για κοπριά επάνω στην επιφάνεια της γης» (Ιερεμίας 25:33).

Η γη μετά τη Δευτέρα Παρουσία θα είναι άδεια από ανθρώπους και έρημη.

«Κοίταξα επάνω στη γη, και δέστε, είναι άμορφη και έρημη· και στους ουρανούς, και δεν υπήρχε το φως τους. Είδα τα βουνά, και προσέξτε, έτρεμαν, και όλοι οι λόφοι κατασείoνταν… και προσέξτε, δεν υπήρχε άνθρωπος, και όλα τα πουλιά του ουρανού είχαν φύγει. Είδα, και προσέξτε, o Kάρμηλoς ήταν έρημος, και όλες οι πόλεις του κατεδαφισμένες μπροστά από τον Κύριο, από τον φλογερό θυμό του» (Ιερεμίας 4:23-26).

6. Πού θα είναι ο Σατανάς και οι άγγελοί την Χιλιετία;

Στην έρημη γη.

«Είδα έναν άγγελο που κατέβαινε από τον ουρανό, ο οποίος είχε το κλειδί της αβύσσου, και στο χέρι του μία μεγάλη αλυσίδα. Kαι έπιασε τον δράκοντα, το αρχαίο φίδι, που είναι διάβολος και σατανάς· και τον έδεσε για 1.000 χρόνια. Kαι τον έριξε στην άβυσσο, και τον έκλεισε, και σφράγισε από πάνω του, για να μη πλανήσει πλέον τα έθνη, μέχρις ότου συμπληρωθούν τα 1.000 χρόνια· και ύστερα από αυτά πρέπει να λυθεί για λίγον καιρό» (Αποκάλυψη 20:1-3).

Σκέψου τα ακόλουθα.

Πρώτον, ο άγγελος με την αλυσίδα κατεβαίνει από τον ουρανό. Αυτό σημαίνει ότι έρχεται από τον ουρανό στη γη. Άρα, ο Σατανάς και οι άγγελοι του είναι στη γη.

Δεύτερον, δένει τον Σατανά στην «άβυσσο». Η ίδια λέξη χρησιμοποιείται στη Γένεση 1:2 όπου περιγράφεται η γη πριν την διαμορφώσει ο Θεός, όταν ήταν ακόμα άμορφη και έρημη.

Αυτό είναι σημαντικό. Ο Θεός πήρε τη γη άμορφη και έρημη και σε επτά ημέρες την έκανε εξαιρετικά όμορφη. Ο Σατανάς κληρονόμησε αυτή την όμορφη γη όταν ο Αδάμ και η Εύα αμάρτησαν, και μετά από έξι χιλιάδες χρόνια αμαρτίας, η γη έχει φτάσει πίσω στην αρχέγονη κατάστασή της. Είναι πάλι άμορφη και έρημη. Ο Σατανάς είναι «δεμένος» σε αυτή την έρημη γη.

Τρίτον, ο Σατανάς «δένεται» για να μην εξαπατήσει. Δεν δένεται κυριολεκτικά. Είναι δεμένος από τις περιστάσεις. Δεν μπορεί να εξαπατήσει κανέναν, επειδή δεν υπάρχει κανένας άνθρωπος στη γη. Οι πιστοί είναι στον ουρανό, και οι άπιστοι είναι νεκροί.

Τέταρτον, ο Σατανάς θα «λυθεί» μετά τη χιλετία, μετά τα 1.000 χρόνια. Με άλλα λόγια, θα υπάρχουν άνθρωποι γύρω του για άλλη μια φορά και θα προσπαθήσει να τους ξεγελάσει. Ποιοι θα είναι αυτοί οι άνθρωποι; Οι ασεβείς γιατί όπως θα δούμε παρακάτω, μετά τα 1.000 χρόνια θα αναστηθούν.

7. Γιατί ο Θεός αφήνει τον Σατανά και τους αγγέλους του μόνους, και τη γη έρημη την Χιλιετία;

Ο Θεός έδωσε εντολή στους ανθρώπους να οργώνουν τη γη για έξι χρόνια και να την αφήσουν να ξεκουραστεί για ένα. Για 6.000 χρόνια αμαρτίας (αυτή είναι περίπου η ηλικία της γης από τον Αδάμ μέχρι τώρα) αυτό δεν έχει συμβεί. Με τη χιλιετία η γη θα έχει 1.000 χρόνια για να ξεκουραστεί.

Ο Θεός έδωσε εντολή στους ανθρώπους να εργάζονται για έξι ημέρες και να ξεκουράζονται την έβδομη. Ο Σατανάς και οι άγγελοί του, για 6.000 χρόνια αμαρτίας, εργάζονται χωρίς διάλειμμα προσπαθώντας να οδηγούν τους ανθρώπους στην αμαρτία και να σπείρουν τον όλεθρο. Τώρα ο Θεός τους δίνει την ευκαιρία να «ξεκουραστούν».

Αλλά δεν θα είναι μια ειρηνική και αναγεννητική ξεκούραση του τύπου που ο Θεός προέβλεπε όταν έδωσε το Σάββατο ως ημέρα ανάπαυσης. Η αμαρτία οδηγεί σε συνεχή ανησυχία. Ο Σατανάς και οι άγγελοί του θα έχουν την ευκαιρία να συλλογιστούν τα αποτελέσματα της ανταρσίας τους ενάντια στον Θεό καθώς βλέπουν το αποτέλεσμα της ανταρσίας τους – μια έρημη γη καλυμμένη με τα νεκρά σώματα των ασεβών.

Η «ανάπαυση» του Σατανά θα είναι μια περίοδος εσωτερικής αναταραχής.

8. Στο τέλος των 1.000 ετών θα γίνουν τέσσερα πράγματα. Ποιο είναι το πρώτο;

Η ανάσταση των ασεβών.

«Οι υπόλοιποι, όμως, των νεκρών [δηλαδή, οι ασεβείς] δεν ανέζησαν, μέχρις ότου συμπληρωθούν τα 1.000 χρόνια» (Αποκάλυψη 20:5).

Η πρώτη ανάσταση λαμβάνει χώρα στη Δευτέρα Παρουσία και αφορά μόνο τους πιστούς. Σηματοδοτεί την αρχή των 1.000 χρόνων.

Τώρα, στο τέλος των 1.000 ετών «υπόλοιποι, όμως, των νεκρών» δηλαδή οι ασεβείς, ανασταίνονται. Ο αριθμός τους θα είναι όπως η άμμος της θάλασσας. Αμέτρητοι.

9. Στο τέλος των 1.000 ετών θα γίνουν τέσσερα πράγματα. Ποιο είναι το δεύτερο;

Η κάθοδος της Νέας Ιερουσαλήμ και η πολιορκίας της.

«Είδα την άγια πόλη, την καινούργια Ιερουσαλήμ, που κατέβαινε από τον Θεό» (Αποκάλυψη 21:2).

«Η ημέρα του Κυρίου έρχεται… Kαι τα πόδια του, κατά την ημέρα εκείνη, θα σταθούν επάνω στο βουνό των ελαιών, που είναι απέναντι από την Ιερουσαλήμ, από ανατολικά· και το βουνό των ελαιών θα σχιστεί στα δύο στο μέσον του, προς τα ανατολικά και προς τα δυτικά, και θα γίνει μία υπερβολικά μεγάλη κοιλάδα· και το μισό του βουνού θα συρθεί προς βορρά, και το μισό του προς νότο… Ο Κύριος ο Θεός μου θάρθει, και μαζί σου όλοι οι άγιοι… Ολόκληρος ο τόπος θα μεταβληθεί σε πεδιάδα» (Ζαχαρίας 14:1, 4, 5, 10).

Η Νέα Ιερουσαλήμ θα κατέβει από τον ουρανό και θα προσγειωθεί σε μια μεγάλη κοιλάδα που θα δημιουργηθεί όταν τα πόδια του Χριστού αγγίξουν το Όρος των Ελαιών.

Βλέποντας τη Νέα Ιερουσαλήμ και τους αναστημένους ασεβείς, ο Σατανάς θα αρπάξει την ευκαιρία. Θα εξαπατήσει όλους τους αναστημένους ασεβείς και θα τους πείσει να επιτεθούν στη Νέα Ιερουσαλήμ.

«Όταν συμπληρωθούν τα 1.000 χρόνια, ο σατανάς θα λυθεί από τη φυλακή του. Kαι θα βγει για να πλανήσει τα έθνη που βρίσκονται στις τέσσερις γωνίες της γης, τον Γωγ και τον Mαγώγ, για να τους συγκεντρώσει σε πόλεμο, των οποίων ο αριθμός τους είναι σαν την άμμο της θάλασσας. Kαι ανέβηκαν επάνω στο πλάτος της γης, και περικύκλωσαν το στρατόπεδο των αγίων, και την αγαπημένη πόλη» (Αποκάλυψη 20:7-9).

10. Στο τέλος των 1.000 ετών θα γίνουν τέσσερα πράγματα. Ποιο είναι το τρίτο;

Η τελική κρίση των ασεβών.

«KAI είδα έναν μεγάλο λευκό θρόνο, και αυτόν που κάθεται επάνω σ’ αυτόν, από το πρόσωπο του οποίου έφυγε η γη και ο ουρανός· και δεν βρέθηκε τόπος γι’ αυτά· και είδα τους νεκρούς, μικρούς και μεγάλους, να στέκονται μπροστά στον Θεό, και ανοίχθηκαν τα βιβλία· και ανοίχθηκε ένα άλλο βιβλίο, που είναι της ζωής· και κρίθηκαν οι νεκροί από τα γραμμένα μέσα στα βιβλία, σύμφωνα με τα έργα τους» (Αποκάλυψη 20:11-12).

Καθώς ο Σατανάς, οι άγγελοι του και τα αμέτρητα πλήθη αναστημένων ασεβών περικυκλώνουν τη Νέα Ιερουσαλήμ, ο λευκός θρόνος του Ιησού Χριστού εμφανίζεται ψηλά πάνω από την πόλη. Ήρθε η ώρα να κριθούν όλοι οι ασεβείς.

Αυτή είναι η μεγαλύτερη στιγμή στην ιστορία της γης. Κάθε άνθρωπος που έχει ζήσει ποτέ καθώς και οι όλοι οι άγγελοι είναι εκεί. Μέσα στην πόλη, με τον Ιησού Χριστό, είναι αυτοί που σώθηκαν, οι πιστοί. Στην πόλη είναι επίσης οι άγγελοι του Θεού. Έξω, είναι όλοι οι άλλοι. Ο Σατανάς και οι άγγελοί του είναι έξω, όπως και τα δισεκατομμύρια ασεβών ανθρώπων που αρνήθηκαν το δώρο της σωτηρίας. Μακράν η μεγαλύτερη συγκέντρωση στην ιστορία της γης!

11. Στο τέλος των 1.000 ετών θα γίνουν τέσσερα πράγματα. Ποιο είναι το τέταρτο;

Η καταστροφή του Σατανά, των αγγέλων του, και των ασεβών ανθρώπων.

«Και κατέβηκε φωτιά από τον Θεό από τον ουρανό, και τους κατέφαγε» (Αποκάλυψη 20:9).

Η καταστροφή των ασεβών σηματοδοτεί το τέλος της αμαρτίας και των αμαρτωλών. Θα μιλήσουμε περισσότερο γι’ αυτό στην επόμενη μελέτη.

12. Τι συμβαίνει μετά τη Χιλιετία;

Ο Θεός θα αναδημιουργήσει τους ουρανούς και τη γη.

«KAI είδα έναν καινούργιο ουρανό και μία καινούργια γη· επειδή, ο πρώτος ουρανός και η πρώτη γη παρήλθε» (Αποκάλυψη 21:1).

Μπορείς να διαβάσεις περισσότερα για τους νέους ουρανούς και τη νέα γη στη σχετική μελέτη.

 Τι σημαίνουν αυτά για μένα;

Τα 1.000 χρόνια στον ουρανό θα είναι περίοδος μεγάλης χαράς για τους πιστούς στον ουρανό καθώς θα συναντήσουμε τον Θεό, τους αγγέλους, και τους πιστούς όλων των αιώνων. Θα ξαναδούμε επίσης αγαπημένα πρόσωπα που πέθαναν και αναστήθηκαν.

Θα υπάρξουν όμως και δάκρυα, αν δούμε αγαπημένα πρόσωπα που δεν σώθηκαν.

Τώρα είναι η ώρα να ετοιμαστώ για τη Δευτέρα Παρουσία και τη χιλιετία που θα ακολουθήσει. Και τώρα είναι η ώρα να βοηθήσω και άλλους να ετοιμαστούν ώστε να είμαστε μέσα στην πόλη και όχι έξω από αυτήν στο τέλος της χιλιετίας.

Ναι, θέλω να είμαι έτοιμος για τη Δευτέρα Παρουσία. Θέλω να ζήσω στη χιλιετία με τον Ιησού Χριστό στον ουρανό.