Χριστουγεννιάτικο δέντρο προέλευση.

Έρχονται τα Χριστούγεννα και οι οικογένειες στολίζουν τα χριστουγεννιάτικα δέντρα. Από που προέρχεται αυτή η συνήθεια;

Έχει ειδωλολατρικές ρίζες;

Υπάρχουν κάποιοι που θεωρούν ότι το χριστουγεννιάτικο δέντρο έχει προέλευση ειδωλολατρική. Μάλιστα παραπέμπουν στον Ιερεμία 10:2-4 που λέει τα εξής: Έτσι λέει o Kύριoς:

«Mη μαθαίνετε τoν δρόμo των εθνών, και τα σημεία τoύ oυρανoύ να μη φoβάστε, επειδή τα έθνη τα φoβoύνται. Διότι τα νόμιμα των λαών είναι μάταια· επειδή, κόβoυν ξύλo από τo δάσoς, εργασία χεριών ενός μαραγκoύ με τoν πέλεκυ. To καλλωπίζoυν με ασήμι και με χρυσάφι· τo στερεώνoυν με καρφιά και με σφυριά, για να μη κινείται.»

Δέντρο από το δάσος καλλωπισμένο με ασήμι και χρυσάφι; Κάποια συμπεραίνουν ότι πρόκειται για τον πρόγονο του σύγχρονου χριστουγεννιάτικου δέντρου που γνωρίζουμε.

Αυτό το συμπέρασμα όμως είναι λάθος. Το εδάφιο 5 εξηγεί: «Σαν σκιάχτρα στο χωράφι, τα είδωλά τους δεν μιλoύν· έχoυν ανάγκη να βαστάζoνται, επειδή δεν μπoρoύν να περπατήσoυν. Nα μη τα φoβάστε· επειδή, δεν μπoρoύν να κακoπoιoύν oύτε είναι δυνατόν σ’ αυτά να αγαθoπoιήσoυν.»

Εδώ ο προφήτης αναφέρει ότι μιλά για είδωλα φτιαγμένα από ξύλο, μάλλον παρά για στολισμένα δέντρα. Αυτό δείχνει και η λέξη «μαραγκός» αυτός που επεξεργάζεται το ξύλο, παίρνει το δέντρο δηλαδή, και το κάνει είδωλο.

Οπότε όχι, ο προφήτης Ιερεμίας ΔΕΝ καταδικάζει τα στολισμένα δέντρα.

Στολισμοί με Κλαδιά

Μία αρχαία παράδοση ήταν να στολίζουν τα σπίτια με κλαδιά δέντρων. Αυτό γινόταν στην ρωμαϊκή γιορτή Σατουρνάλια που γιορταζόταν στις 17 Δεκεμβρίου.

Χριστουγεννιάτικο δέντρο προέλευση – παραδόσεις

Υπάρχουν δύο παραδόσεις που ακούγονται όμορφες, αλλά σίγουρα δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Η μία λέει ότι ο άγιος Βονιφάκιος (675-754 μ.Χ.) ξεκίνησε από το χωριό του στο Ντέβον της Αγγλίας, για να κηρύξει το ευαγγέλιο στους ειδωλολάτρες Γερμανούς. Εκεί συνάντησε μία ομάδα ειδωλολάτρες που ήταν έτοιμοι να θυσιάσουν ένα παιδί μπροστά σε μία βελανιδιά που λάτρευαν. Ο Βονιφάκιος έκοψε την βελανιδιά και λέγεται ότι αμέσως στη θέση της φύτρωσε ένα έλατο. Ο Βονιφάκιος το εξέλαβε ως σημάδι ότι ο Χριστιανισμός θα επικρατήσει και οι φίλοι του στόλισαν το έλατο με κεριά για να μπορεί να διδάσκει και το βράδυ. Και από εκεί προήρθε το Χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Η άλλη παράδοση λέει ένα βράδυ Χριστουγέννων, ένας πατέρας που εργαζόταν στα δάση, άναψε φωτιά στο τζάκι του για να είναι ζεστή η οικογένειά του. Ξαφνικά χτύπησε η πόρτα. Όταν ο άνθρωπος άνοιξε, είδε ένα μικρό αγόρι του μόνο του μέσα στην κρύα νύχτα. Το λυπήθηκε και η οικογένειά του το πήραν στο σπίτι για να ζεσταθεί. Μάλιστα, του έδωσαν το κρεβάτι του μικρού γιού για να κοιμηθεί. Το άλλο πρωί ξύπνησαν και είδαν ότι το ολομόναχο παιδί ήταν ο Χριστός! Ο μικρός Χριστός τότε βγήκε στην αυλή και έκοψε ένα κλαδί από έλατο και το έδωσε στην οικογένεια για να τους ευχαριστήσει. Οπότε από τότε οι Χριστιανοί φέρνουν έλατα στο σπίτι τα Χριστούγεννα.

Το Δέντρο του Παραδείσου

Το πιθανότερο είναι ότι το Χριστουγεννιάτικο δέντρο ξεκίνησε στη Βόρεια Ευρώπη περίπου πριν 1000 χρόνια όπου έβαζαν μικρά δέντρα, έλατα, κερασιές, ή κάποιο άλλο, ή τουλάχιστον κλαδιά από αυτά τα δέντρα, και τα στόλιζαν με χαρτί, μήλα, και κεριά. Όσοι δεν μπορούσαν να αγοράσουν δέντρα, έφτιαχναν μία στοίβα από ξύλα.
 

Τα δέντρα αυτά πιθανώς συμβόλιζαν το δέντρο του Παραδείσου. Πράγματι, στα αρχαία ημερολόγια της εκκλησίας στις 24 Δεκεμβρίου γιόρταζαν ο Αδάμ και η Εύα. Έτσι το δέντρο και τα μήλα θύμιζαν το δέντρο του Παραδείσου από όπου οι προπάτορες πήραν τον απαγορευμένο καρπό.

Μάλιστα, στη Γερμανία γίνονταν και θεατρικά που αναπαρίσταναν αυτό το γεγονός. Για να ελκύσουν κόσμο, συχνά γινόταν παρέλαση του δέντρου πριν το θεατρικό.

Εσθονία ή Λετονία

Η πρώτη επίσημη, επιβεβαιωμένη χρήση δέντρου για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά προέρχεται από το Τάλλιν της Εσθονίας, ή της Ρίγα της Λετονίας (υπάρχει μία μικρή διαμάχη ανάμεσα στις δύο αυτές Βαλτικές πόλεις για το ποιος στόλισε πρώτος). Το δέντρο στο Τάλλιν χρονολογείται από το 1441, η Ρίγα το 1510. Από ό,τι φαίνεται, το δέντρο στηνόταν στην κεντρική πλατεία, οι ανύπαντροι νέοι και νέες χόρευαν γύρω, και στο τέλος έβαζαν φωτιά στο δέντρο.

Υπάρχει μία εικονογράφηση από τη Γερμανία από το 1521 που δείχνει την παρέλαση του δέντρου και πίσω ένας έφιππος επίσκοπος, που ίσως να παριστάνει τον Άγιο Νικόλαο με τα δώρα (τον αντίστοιχο με τον δικό μας άγιο Βασίλη).

Μαρτίνος Λούθηρος

Ίσως ο πρώτος που έφερε Χριστουγεννιάτικο δέντρο στο σπίτι να ήταν ο Μαρτίνος Λούθηρος, ο άνθρωπος που ξεκίνησε τη Μεταρρύθμιση. Λέγεται ότι κάποια νύχτα πριν τα Χριστούγεννα, καθώς περπατούσε σε ένα δάσος, κοίταξε ψηλά και είδε τα άστρα μέσα από τα φυλλώματα των δέντρων. Του έκανε τέτοια εντύπωση που πηγαίνοντας σπίτι είπε στα παιδιά του ότι το θέαμα του θύμισε τον Ιησού Χριστό που άφησε τον ουρανό και ήρθε και γεννήθηκε μικρό μωράκι εδώ στη γη.

Αγγλία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ελλάδα

Το πρώτο δέντρο στην Αγγλία αναφέρεται γύρω στο 1830. Το 1841 ο πρίγκηπας Αλβέρτος (σύζυγος της βασίλισσας Βικτωρίας), έστεισε ένα στο κάστρο του Ουίνσορ, και έκτοτε τα χριστουγεννιάτικα δέντρα έγιναν πολύ δημοφιλή.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες που ιδρύθηκαν από πολύ θρησκευόμενους ανθρώπους, στην αρχή υπήρχαν αρκετοί που θεώρησαν τα δέντρα ειδωλολατρικά. Με τον καιρό όμως έγιναν και εκεί δημοφιλή.

Στην Ελλάδα το έθιμο ήταν να στολίζουν ένα καράβι που συμβόλιζε την πάροδο του ενός χρόνου και την αρχή ενός καινούριου. Τα πρώτα χριστουγεννιάτικα δέντρα τα έφεραν οι Βαυαροί που ήρθαν μαζί με τον Όθωνα όταν η Ελλάδα έγινε ανεξάρτητο κράτος.

Το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο και ο Χριστιανός

Είναι εμφανές ότι το χριστουγεννιάτικο δέντρο δεν έχει καμία σχέση με τη γέννηση του Χριστού. Είναι απλά ένα έθιμο. Κάποιοι ίσως το πουν ειδωλολατρικό, αλλά όπως είδαμε παραπάνω, μάλλον όχι. Αν κάποιος πιστεύει ότι δεν πρέπει να στολίζει τότε ας μην στολίζει. Ο Θεός σίγουρα δεν το ζητά.

Αν κάποιος θέλει να στολίσει, τότε ισχύει το ρητό του Παύλου ότι σε θέματα που δεν παίρνει θέση η Αγία Γραφή «κάθε ένας ας είναι πληροφορημένος στον δικό του νου» (Ρωμαίους 14:5). Αν θέλεις να στολίσεις δέντρο, η παρακάτω συμβουλή ίσως σε βοηθήσει να το κάνεις σωστά:

Ας μην είναι το δέντρο γεμάτο με καρπούς ματαιοδοξίας, υπερηφάνειας, επιθυμίας, υπερβολής. Αυτά δεν φέρνουν δόξα στο Θεό αλλά σκοπό έχουν να ευχαριστήσουν τις ανθρώπινες επιθυμίες. Ας στολίσουν οι Χριστιανοί τα δέντρα τους με τον καρπό της αγάπης και της ευγνωμοσύνης, με προσφορές για το έργο του Θεού και για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Ας Θυμώμαστε Αυτούς που Έχουν Ανάγκη

Αν θα ήθελες να βοηθήσεις κάποιουν συνάνθρωπο που έχει ανάγκη, εμείς έχουμε συνεργασία με την φιλανθρωπική οργάνωση STOP International και μία από τις δραστηριότητές της είναι να βοηθά παιδιά να πάνε στο σχολείο στην Ινδία. Αν αισθάνεσαι ότι θα ήθελες να βοηθήσεις μπορείς να επισκεφθείς κατευθείαν στην ιστοσελίδα τους εδώ.

Πες μας τη γνώμη σου για το άρθρο αυτό: Χριστουγεννιάτικο δέντρο προέλευση.