Διατροφή και λίπος
Αυτό το άρθρο θα εξετάσει εν συντομία τι λέει η Γραφή για λίπος και διατροφή.
«Κάλλιο προλαμβάνειν παρά θεραπεύειν,» έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες, καλύτερα δηλαδή να προλαβαίνει κανείς τις ασθένειες παρά να τις θεραπεύει. Σοφό ρητό! Καλύτερα να προσέχουμε την υγεία μας και να την έχουμε, παρά να ασθενούμε και ύστερα να τρέχουμε σε γιατρούς και νοσοκομεία για να βρούμε θεραπεία.
Όλοι γνωρίζουμε ότι όταν ο Χριστός ήταν στη γη θεράπευε ανθρώπους. Λίγοι όμως γνωρίζουν ότι στην Αγία Γραφή, τον Λόγο του Θεού, έχει θαυμάσιες οδηγίες πρόληψης ασθενειών. Όδηγίες, που αν τις ακολουθούμε, σε μεγάλο βαθμό θα μπορούμε να κρατήσουμε την υγεία μας.
Όταν ο Θεός έδωσε αυτές τις οδηγίες έδωσε και την ακόλουθη υπόσχεση: «Αν ακούσεις επιμελώς τη φωνή τού Κυρίου τού Θεού σου, και πράττεις το αρεστό στα μάτια του, και δώσεις ακρόαση στις εντολές του, και φυλάξεις όλα τα προστάγματά του, δεν θα φέρω επάνω σου καμιά από τις αρρώστιες, που έφερα ενάντια στους Αιγυπτίους• επειδή, εγώ είμαι ο Κύριος, που σε θεραπεύω» (Έξοδος 15:26).
Από αρχαιολογικές έρευνες και ιατρικές μελέτες που έχουν γίνει σε μούμιες που βρέθηκαν στην Αίγυπτο και αλλού γνωρίζουμε ότι οι αρχαίοι λαοί υπέφεραν από πολλές από τις ασθένεις που μαστίζουν και τις σύγχρονες κοινωνίες, όπως καρδιακά νοσήματα, διαβήτης, εγκεφαλικά κλπ. Ο Θεός λοιπόν υπόσχεται ότι αυτοί που ακολουθούν τις οδηγίες Του θα είναι ελεύθεροι σε μεγάλο βαθμό από τέτοιες ασθένειες. Θα προλαβαίνουν τις ασθένεις αντί να τις θεραπεύουν. Ποίες είναι αυτές οι οδηγίες;
Λίπος και διατροφή
Σήμερα θα κοιτάξουμε μία από αυτές. Βρίσκεται στο Λευιτικό 7:23-24 όπου διαβάζουμε: «Δεν θα τρώτε καθόλου λίπος βοδιού ή προβάτου ή κατσικιού. Και το λίπος τού ψόφιου ζώου, και το λίπος τού ζώου σπαραγμένου από θηρία, μπορεί να χρησιμεύει σε κάθε άλλη ανάγκη• δεν θα τρώτε, όμως, καθόλου απ’ αυτό». Ο Θεός μας λέει ότι δεν πρέπει να τρώμε το λίπος από τα πρόβατα, τα μοσχάρια, τις κατσίκες και γενικά το λίπος των ζώων. Μπορούμε να το χρησιμοποιούμε για άλλες χρήσεις, αλλά όχι για τροφή.
Η οδηγία αυτή θα ακουγόταν παράξενη στους αρχαίους, γιατί τους άρεσε πολύ το λίπος. Θεωρούνταν το καλύτερο μέρος του κρέατος. Και ας μη γελιόμαστε, και σε εμάς τους σύγχρονους αρέσει. Το λίπος είναι που δίνει την πλούσια γεύση στο κρέας. Αν αφαιρέσεις το λίπος, τότε χάνεις και μεγάλο μέρος της γεύσης.
Οι ιατρικές μελέτες όμως έχουν δείξει ότι τα λόγια της Γραφής είναι πέρα για πέρα αληθινά. Αν κάποιος υποφέρει από καρδιά ή αρτηριοσκλήρωση, το πρώτο πράγμα που θα πει ο γιατρός είναι να κόψει το λίπος. Η αρτηριοσκλήρωση προκαλείται από χολιστερόλη, που προέρχεται από το λίπος, η οποία επικάθεται στα τοιχώματα των αρτηριών και τις στενεύει. Έτσι η ροή του αίματως γίνεται πιό δύσκολα, ενώ αν αποκοπεί ένα κομμάτι επικάθησης και σφινώσει σε μια αρτηρία που έχει στενέψει από επικαθήσεις, τότε μπορεί να έχουμε καρδιακή προσβολή. Επίσης, η κατανάλωση λίπους οδηγεί και στην παχυσαρκία που από μόνη της είναι αιτία αρκετών ασθενειών.
Σύγχρονες μελέτες
Σύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη στην Αμερική, 20% των ανδρών κάτω των 35 ετών έχει ήδη συσσώρευση χολιστερόλης στις αρτηρίες θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την λειτουργεία της καρδιάς! Και βέβαια, αν αυτό ισχύει στην Αμερική, ισχύει σε μεγάλο βαθμό και σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες που ακολουθούν παρόμοια διατροφή υψηλή σε λίπος.
Οι περισσότεροι ειδικοί σήμερα προτείνουν δύο πράγματα, όσον αφορά το λίπος. Το πρώτο είναι να γίνεται μικρή κατανάλωση λίπους, που να μην υπερβαίνει τα 70 γραμμάρια ημερισίως. Μία μικρή ποσότητα λίπους (περίπου 32 γραμμάρια σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανσιμό Υγείας) είναι αναγκαία, αλλά η κατανάλωση να μην υπερβαίνει τα 70 γραμμάρια. Μπορεί να ακούγεται πολύ, αλλά μην ξεχνάς ότι σχεδόν όλες οι συσκευασμένες τροφές έχουν αρκετό λίπος. Η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων καταναλώνει πολύ περισσότερο από όσο χρειάζεται το σώμα.
Λίπος – φυτικό ή ζωϊκό;
Το δεύτερο πράγμα που μας λένε οι ειδικοί είναι η κατανάλωση λίπους να προέρχεται κυρίως από φυτικά, μη επεξεργασμένα λίπη. Το ελαιόλαδο είναι από τα καλύτερα. Τα σπορέλαια λιγότερο. Οι ξηροί καρποί, το αβοκάντο είναι επίσης καλές πηγές καλού λίπους.
Τα επεξεργασμένα λίπη να αποφεύονται. Η υδρογονοποίηση, για παράδειγμα, που χρησιμοποιείται στην κατασκευή μαργαρίνης, ή το τηγάνισμα, αλλάζουν τη χειμική σύσταση του φυτικού λίπους και το κάνουν επιβλαβές για το σώμα.
Τα ζωικά λίπη πρέπει επίσης να αποφεύονται. Το βούτυρο είναι καλύτερο από τη μαργαρίνη, αλλά να καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες. Το άπαχο γάλα είναι καλύτερο από το πλήρες. Και στο μαγείρεμα του κρέατος, το λίπος να αφαιρείται.
3000 χρόνια πριν, ο καλός μας Θεός που ενδιαφέρεται για την υγεία μας και θέλει να μην ασθενούμε, μας έδωσε οδηγίες για καλύτερη υγεία. Η σημερινή επιστήμη επιβεβαιώνει την ορθότητα του Λόγου του Θεού. Και εμείς καλούμαστε να προσαρμοστούμε ανάλογα για να έχουμε καλή υγεία.
Επιστροφή στην αρχική σελίδα.