Θάνατος – υπάρχει ζωή μετά θάνατον;

Υπάρχει ζωή μετά θάνατον; Σημαντικό ερώτημα. Ο θάνατος είναι ο έσχατος εχθρός. Τι γίνεται όταν ο άνθρωπος πεθάνει; Αυτό το ερώτημα αφορά τον καθένα γιατί ο θάνατος διακρίσεις δεν κάνει.

Οι αρχαίοι Έλληνες

Οι αρχαίοι με τη σοφία που είχαν ονόμασαν το μετά το θάνατο Άδη. Η λέξη Άδης προέρχεται από το α- το στερητικό και το ιδείν, δηλαδή «βλέπω». Α- ιδείν, δηλαδή αυτό που δεν βλέπουμε, δεν γνωρίζουμε. Ήταν μία αναγνώριση ότι δεν ήξεραν τι γίνεται μετά το θάνατο.
Βέβαια, με τον καιρό είχαν αναπτυχθεί διάφορες προσεγγίσεις για το τι γίνεται μετά τον θάνατο και ο Άδης άρχισε να απεικονίζεται ως ένας σκοτεινός τόπος όπου ζούσαν οι ψυχές των νεκρών σε μία συνεχή καταχνιά. Αργότερα τον Άδη τον χώρισαν σε καλές και όχι τόσο καλές περιοχές όπου πήγαιναν ανάλογα οι καλοί και οι κακοί.

Πολλοί όμως συνέχισαν να αναγνωρίζουν το άγνωστο του θανάτου και συχνά η λέξη Άδης είναι απλά συνώνυμη του τάφου.

Υπάρχει ζωή μετά θάνατον; – Τι λένε οι διάφορες θρησκείες

Οι περισσότερες θρησκείες σήμερα διδάσκουν ότι όταν ο άνθρωπος πεθάνει, το σώμα πηγαίνει στον τάφο και η ψυχή, που θεωρείται αθάνατη, πηγαίνει είτε κοντά στον Θεό, αν ο άνθρωπος ήταν καλός, είτε στην κόλαση ή κάποιο άλλο άσχημο μέρος.

Υπάρχει ζωή μετά θάνατον; – Τι λένε οι υλιστές

Υπάρχουν βέβαια και πολλοί που λένε ότι δεν υπάρχει Θεός και δεν υπάρχει τίποτε το υπερφυσικό. Ο άνθρωπος είναι αποτέλεσμα της εξέλιξης, απόγονος πιθήκων, και όταν πεθάνει απλά παύει να υπάρχει.

Υπάρχει ζωή μετά θάνατον; – Τι λέει η Αγία Γραφή

Οι παραπάνω προσεγγίσεις δεν συμφωνούν με την Αγία Γραφή. Η Γραφή διδάσκει κάτι διαφορετικό, πολύ πιο όμορφο και ελπιδοφόρο. Τι διδάσκει η Γραφή; Μπορούμε να το συνοψίσουμε σε πέντε μεγάλες αλήθειες.

1η αλήθεια – τον άνθρωπο τον έφτιαξε ο Θεός
Δημιουργία του Ανθρώπου

Δημιουργία του Ανθρώπου

Στη Γένεση 1:27 διαβάζουμε: «Ο Θεός δημιούργησε τον άνθρωπο σύμφωνα με τη δική του εικόνα· σύμφωνα με την εικόνα τού Θεού τον δημιούργησε· αρσενικό και θηλυκό τους δημιούργησε.»

Δεν είμαστε λοιπόν προϊόν τύχης, ούτε απόγονοι πιθήκων, αλλά δημιουργήματα του καλού Θεού.

Η Γραφή περιγράφει και τον τρόπο που μας δημιούργησε ο Θεός: «Και ο Κύριος ο Θεός έπλασε τον άνθρωπο από χώμα της γης· και εμφύσησε στα ρουθούνια του πνοή ζωής, και έγινε ο άνθρωπος σε ψυχή που ζει» (Γένεση 2:7).

Εδώ βλέπουμε την εξής εξίσωση: Χώμα + Πνοή Ζωής (από τον Θεό) = Ψυχή που Ζει, δηλαδή Ζωντανός Άνθρωπος. Ο άνθρωπος λοιπόν δεν έχει ψυχή. Είναι ψυχή.

Μάλιστα, όλα τα ζωντανά έγιναν και έχουν την πνοή του Θεού: «Με τον λόγο του Κυρίου έγιναν οι ουρανοί, και με την πνοή του στόματός του ολόκληρη η στρατιά τους» (Ψαλμός 33:6).

2η αλήθεια – θάνατος είναι η αντιστροφή της δημιουργίας
Επιστροφή στη γη

Επιστροφή στη γη

Η πνοή που μας έχει δώσει ο Θεός είναι αυτό που μας κρατά ζωντανούς. Όταν αφαιρέσει ο Θεός την πνοή, ο άνθρωπος πεθαίνει: «Αποστρέφεις το πρόσωπό σου, ταράζονται· σηκώνεις την πνοή τους, πεθαίνουν, και γυρίζουν στα χώμα τους» (Ψαλμός 104:29). «Η πνοή του φεύγει και αυτός επιστρέφει στη γη. Την ίδια ακριβώς ημέρα οι συλλογισμοί του αφανίζονται» (Ψαλμός 146:4).
Ο Θεός έδωσε πνοή στο χώμα και έγινε ο άνθρωπος. Όταν ο Θεός αφαιρέσει την πνοή, ο άνθρωπος επιστρέφει στο χώμα από όπου προήρθε και η ύπαρξή του παύει.

Αυτό ακριβώς είπε ο ίδιος ο Θεός στον Αδάμ όταν αμάρτησε: «Επειδή υπάκουσες στο λόγο της γυναίκας σου, και έφαγες από το δέντρο… με τον ιδρώτα του προσώπου σου θα τρως το ψωμί σου, μέχρις ότου επιστρέψεις στη γη, από την οποία πάρθηκες· επειδή, γη είσαι και σε γη θα επιστρέψεις» (Γένεση 3:17, 19).

3η αλήθεια – δεν υπάρχει αθάνατη ψυχή

Μα που πάει η αθάνατη ψυχή; Μπορεί να αναρωτηθεί κάποιος. Η απάντηση είναι απλή. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ αθάνατη ψυχή. Όπως είδαμε παραπάνω, ο άνθρωπος είναι ψυχή. Όταν πεθαίνει ο άνθρωπος, πεθαίνει η ψυχή.

«H ψυχή, αυτή που αμαρτάνει, αυτή θα πεθάνει· ο γιος δεν θα βαστάξει την ανομία του πατέρα, και ο πατέρας δεν θα βαστάξει την ανομία του γιου» (Ιεζεκιήλ 18:20). Εδώ βλέπουμε δύο πράγματα. Πρώτο, η ψυχή πεθαίνει. Δεύτερο, η λέξη ψυχή είναι ταυτόσημη με το άνθρωπος. Δεν υπονοεί κάποια ξεχωριστή, ανεξάρτητη ύπαρξη.

Τίποτε πάνω μας δεν είναι αθάνατο. Η Γραφή το λέει καθαρά, ΜΟΝΟ ο Θεός είναι αθάνατος: «Ο μακάριος και μόνος Δεσπότης, ο Βασιλιάς των βασιλέων και ο Κύριος των κυρίων, ο οποίος ΑΥΤΟΣ ΜΟΝΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΑΘΑΝΑΣΙΑ, ο οποίος κατοικεί σε απρόσιτο φως… στον οποίο ανήκουν η τιμή και η δύναμη στον αιώνα, Αμήν» (Α’ Τιμοθέου 6:15-16).

Δεν υπάρχει λοιπόν ούτε αθάνατη ψυχή, ούτε αθάνατοι άνθρωποι, ούτε ακόμα αθάνατοι άγγελοι. Μόνο ο Θεός είναι αθάνατος. Μα δεν θα ζήσουμε οι πιστοί αιώνια; Ναι και βέβαια, το υποσχέθηκε ο Θεός. Αλλά δε θα ζήσουμε αιώνια επειδή είμαστε αθάνατοι, αλλά επειδή θα δοθεί η αθανασία ως δώσο: “Eπειδή, πρέπει τούτο το φθαρτό να ντυθεί αφθαρσία, και τούτο το θνητό να ντυθεί αθανασία” (Α’ Κορινθίους 15:53). Μόνος ο Θεός είναι αθάνατος. Άγγελοι και άνθρωποι λαμβάνουν την αθανασία ως δώρο.

4η αλήθεια – οι νεκροί κοιμούνται

Όταν ο άνθρωπος πεθαίνει, θα μπορούσαμε να πούμε ότι παύει να υπάρχει. Ούτε βλέπει, ούτε ακούει, ούτε σκέφτεται, ούτε έχει καμία κατανόηση.

Ο σοφός Σολομών το είπε με τα εξής ξεκάθαρα λόγια: «Επειδή, οι ζωντανοί γνωρίζουν ότι θα πεθάνουν· ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΙΠΟΤΕ, ούτε έχουν πλέον απόλαυση· επειδή, η ανάμνησή τους λησμονήθηκε. Ακόμα και η αγάπη τους, και το μίσος τους, και o φθόνος τους, χάθηκε ήδη· και δεν θα έχουν μερίδα στον αιώνα σε όλα όσα γίνονται κάτω από τον ήλιο» (Εκκλησιαστής 9:5-6).

Η Γραφή χρησιμοποιεί τη λέξη «κοιμάται» για να περιγράψει αυτή την μη ύπαρξη του ανθρώπου. Όταν ο Λάζαρος πέθανε, ο Χριστός είπε στους μαθητές Του: «O Λάζαρος, ο φίλος μας, κοιμήθηκε· αλλά, πηγαίνω για να τον ξυπνήσω» (Ιωάννη 11:11). Πάνω από 50 φορές στη Γραφή ο θάνατος παρομοιάζεται με ύπνο.

Από εκεί έχουμε τη λέξη κοιμητήριο για τα νεκροταφεία και από εκεί πηγάζει και η αγγλική λέξη Cemetery.

5η αλήθεια – τα καλά νέα: ΟΛΟΙ οι άνθρωποι θα αναστηθούν
Ανάσταση

Ανάσταση

Γιατί η Γραφή ονομάζει το θάνατο ύπνο; Πρώτο, γιατί η στάση του νεκρού σώματος θυμίζει κάποιον σε βαθύ ύπνο. Δεύτερο και κυριότερο, επειδή όπως αυτός που κοιμάται κάποια στιγμή θα ξυπνήσει, έτσι και κάποια μέρα ΟΛΟΙ όσοι έχουν πεθάνει θα αναστηθούν, οι δίκαιοι σε ανάσταση ζωής, οι ασεβείς σε ανάσταση κρίσεως.

Ο Χριστός το εξηγεί καθαρά: «Μη θαυμάζετε γι’ αυτό· επειδή, έρχεται ώρα, κατά την οποία, ΟΛΟΙ εκείνοι που είναι μέσα στους τάφους, θα ακούσουν τη φωνή του· και θα βγουν έξω εκείνοι που έπραξαν τα αγαθά, σε ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ· εκείνοι δε που έπραξαν τα φαύλα, σε ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΡΙΣΗΣ» (Ιωάννη 5:28-29).

Εδώ βλέπουμε τρία πράγματα. Πρώτο, οι νεκροί είναι και θα είναι μέσα στους τάφους τους, όχι στον παράδεισο ούτε στην κόλαση, μέχρι που θα έρθει ο Χριστός. Δεύτερο, όλοι οι νεκροί θα ακούσουν τη φωνή του Χριστού και θα βγουν από τους τάφους. Τρίτο, θα υπάρχουν δύο αναστάσεις, μία ανάσταση ζωής, και μία δεύτερη ανάσταση κρίσεως. Περισσότερα για τις δύο αναστάσεις στο σχετικό άρθρο μας.

Ανάσταση Νεκρών

Ανάσταση Νεκρών

Γιατί είναι η ανάσταση καλά νέα; Απλά γιατί η ζωή δεν τελειώνει με το θάνατο. Απλά επέρχεται μία προσωρινή παύση. Όπως περίπου είναι ο ύπνος. Και όπως όταν κοιμόμαστε δεν έχουμε συνείδηση του χρόνου που περνάει, το ίδιο και με τους νεκρούς. Κλείνουν τα μάτια στον ύπνο του θανάτου και όταν θα ανοίξουν στην ανάσταση είναι σα να πέρασε μόνο ένα δευτερόλεπτα, γιατί δεν έχουν συνείδηση του χρόνου.

Το πρώτο και μεγαλύτερο ψέμα

Όταν ο Θεός είπε στον Αδάμ να μην φάει τον απαγορευμένο καρπό, του έδωσε την εξής προειδοποίηση: «Και ο Κύριος ο Θεός έδωσε προσταγή στον Αδάμ, λέγοντας: Από κάθε δέντρο τού παραδείσου θα τρως ελεύθερα, όμως, από το δέντρο τής γνώσης τού καλού και του κακού, δεν θα φας απ’ αυτό· επειδή, την ίδια ημέρα που θα φας απ’ αυτό, εξάπαντος θα πεθάνεις» (Γένεση 2:16-17).

Δώσε προσοχή στη λέξη «εξάπαντος». Σημαίνει «οπωσδήποτε, σίγουρα, με βεβαιότητα.» Αυτό είπε ο Θεός.

Για το ίδιο θέμα όμως μίλησε και ο διάβολος. Τι είπε; «Δεν θα πεθάνετε με βεβαιότητα, αλλά γνωρίζει ο Θεός ότι όταν φάτε τον καρπό, τα μάτια σας θα ανοιχτούν, και θα είστε σαν θεοί, γνωρίζοντας το καλό και το κακό» (Γένεση 3:4).

Ο Θεός είπε εξάπαντος θα πεθάνετε. Ο Σατανάς είπε, δε θα πεθάνετε με βεβαιότητα. Μπορεί να φαίνεται ότι πεθαίνετε, αλλά θα συνεχίσετε να ζείτε σε κάποια άλλη μορφή. Η διδασκαλία λοιπόν ότι όταν ο άνθρωπος πεθαίνει δεν πεθαίνει τελείως, αλλά συνεχίζει να ζει κάπου αλλού ως ψυχή, επαναλαμβάνει το ψέμα του διαβόλου!!

Γιατί αυτή η αλήθεια είναι θαυμάσια;
Αιώνια Ζωή

Αιώνια Ζωή

Σε άλλο άρθρο αναφέρουμε μία αληθινή ιστορία σχετικά με τη ζωή και το θάνατο. Για να το πούμε απλά. Αν είμαστε υλιστές και πιστεύουμε μόνο σε αυτή τη ζωή, τότε ο άνθρωπος πεθαίνει και όλα τελειώνουν. Κάπως άδοξο το τέλος μας και χωρίς νόημα η ζωή μας.

Αν πιστεύουμε στην αθανασία της ψυχής, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι, τότε κάποια εκατομμύρια άνθρωποι θα βρεθούν στον παράδεισο και κάποια δισεκατομμύρια στην κόλαση. Τι είδους Θεός είναι Αυτός που καταδικάζει τα παιδιά Του σε αιώνια βασανιστήρια; Απόλυτη φρίκη.

Αν όμως κατανοήσουμε τα πράγματα όπως τα λέει η Γραφή, τότε η ζωή έχει νόημα. Μπορεί να πεθάνουμε, αλλά κάποια στιγμή θα αναστηθούμε. Ο θάνατος είναι κατάσταση μη συνειδητής αναμονής. Στην ανάσταση των δικαίων, αυτοί που επιλέγουν το σωστό θα κληρονομήσουν αιώνια ζωή με το Χριστό. Στην ανάσταση των ασεβών, αυτοί που επιλέγουν την ασωτία, θα αναστηθούν για κρίση. Δηλαδή θα λογοδοτήσουν και θα τιμωρηθούν, ανάλογα με τις αμαρτίες του, όχι όμως σε αιώνια βάσανα. Θα λογοδοτήσουν και τελικά, μη όντας αθάνατοι, θα πεθάνουν για πάντα. Η Γραφή το αποκαλεί αυτό “Δεύτερος Θάνατος” (Αποκάλυψη 2:11, 20:6, 20:14, 21:8) και από αυτόν τον θάνατο δεν θα υπάρχει ανάσταση.

Και κάτι πρακτικό

Η αλήθεια ότι οι νεκροί είναι νεκροί και δεν τριγυρνούν εδώ κι εκεί είναι μία από τις μεγαλύτερες αλήθειες της Αγίας Γραφής. Η διδασκαλία ότι οι νεκροί δεν είναι νεκροί αλλά συνεχίζουν ως αθάνατες ψυχές να ζουν κάπου αλλού, ένα από τα μεγαλύτερα ψέματα. Είναι το ψέμα που είπε ο διάβολος στην Εύα.

Αν το σκεφτείς πρακτικά, ένα μεγάλο μέρος των θρησκευτικών τελετών και λαϊκών παραδόσεων είναι για τους νεκρούς – μνημόσυνα, κεριά, προσευχές για τους νεκρούς, προσευχές στους νεκρούς αγίους, προσευχές στην μητέρα του Χριστού που πέθανε (κοίμησις της Θεοτόκου), ο φόβος της αιώνιας κόλασης, φαντάσματα, στοιχειωμένα σπίτια, αποκριές και Halloween.

Όταν κατανοήσουμε ότι οι νεκροί είναι νεκροί και ο θάνατος είναι θάνατος τότε όλα τα παραπάνω παύουν να έχουν σημασία!

Πες μας τη γνώμη σου για αυτό το άρθρο: Υπάρχει ζωή μετά θάνατο;