Εισαγωγή : Η Δευτέρα Παρουσία

Η Δευτέρα Παρουσία.

Ανοίγεις το γραμματοκιβώτιό σου (ή το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο) και βλέπεις ένα γράμμα. Ο πρωθυπουργός ή πρόεδρος της χώρας θα σε επισκεφθεί στο σπίτι σε μερικές ημέρες. Αλλά δεν σου λέει ακριβώς ποια μέρα. Απλά λέει, «σε λίγες μέρες». Τι θα κάνεις;

Αρχικά, ίσως αναρωτηθείς αν είναι φάρσα. Το ελέγχεις προσεκτικά και καταλαβαίνεις ότι δεν είναι φάρσα. Έπειτα, μπορεί να αισθανθείς ενθουσιασμό – το σημαντικότερο πρόσωπο στη χώρα σου θα έρθει στο σπίτι σου! Μάλλον θα αισθανθείς και κάποια ανησυχία, ειδικά εάν το σπίτι σου δεν είναι σε κατάσταση να δεχθεί επισκέπτες. Το σίγουρο είναι ότι μόλις βεβαιωθείς ότι πράγματι θα έρθει, θα προσπαθήσεις να ετοιμαστείς όσο καλύτερα μπορείς για αυτή τη σημαντική επίσκεψη.

Το ίδιο ισχύει και με τον Χριστό. Υποσχέθηκε ότι θα επιστρέψει. Και ο Χριστός δεν είναι ένας απλός πρόεδρος ή πρωθυπουργός μιας χώρας. Είναι ο κυρίαρχος ολόκληρου του σύμπαντος! Και υποσχέθηκε να επιστρέψει.

Είσαι έτοιμος για τον ερχομό Του;

1. Τι υποσχέθηκε ο Χριστός λίγο πριν φύγει;

«Πηγαίνω να σας ετοιμάσω τόπο. Kαι αφού πάω και σας ετοιμάσω τόπο, έρχομαι πάλι, και θα σας παραλάβω κοντά σε μένα, για να είστε και εσείς, όπου είμαι εγώ» (Ιωάννης 14:2-3).

Ο Χριστός υποσχέθηκε ότι θα έρθει πάλι. Ήρθε ήδη μια φορά ως βρέφος στη Βηθλεέμ. Τη δεύτερη φορά θα έρθει ως βασιλιάς. Αυτή τη δεύτερη έλευση την ονομάζουμε Δευτέρα Παρουσία.

Αφού ο ίδιος ο Χριστός υποσχέθηκε ότι θα έρθει, μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι θα κρατήσει την υπόσχεσή Του!

2. Ο Χριστός θα επιστρέψει ορατά

«Kαι όταν τα είπε αυτά, ενώ αυτοί τον έβλεπαν, αναλήφθηκε, και από κάτω του μία νεφέλη τον πήρε από τα μάτια τους. Kαι ενώ αυτοί εξακολουθούσαν να ατενίζουν στον ουρανό, καθώς αυτός ανέβαινε, ξάφνου, δύο άνδρες με λευκά ενδύματα στάθηκαν κοντά τους· οι οποίοι και είπαν: Άνδρες Γαλιλαίοι, γιατί στέκεστε κοιτάζοντας στον ουρανό; Αυτός ο Ιησούς, που αναλήφθηκε από σας στον ουρανό, θάρθει έτσι, με τον ίδιο τρόπο που τον είδατε να πορεύεται στον ουρανό» (Πράξεις 1:9–11).

Όταν ο Χριστός ανέβηκε στον ουρανό, έφυγε ορατά. Οι άνθρωποι Τον έβλεπαν. Οι άγγελοι είπαν στους μαθητές ότι θα επέστρεφε «με τον ίδιο τρόπο». Έφυγε ορατά, θα επιστρέψει ορατά.

«Επειδή, όπως η αστραπή βγαίνει από την ανατολή, και φαίνεται μέχρι τη δύση, έτσι θα είναι και η παρουσία του Yιού του ανθρώπου» (Ματθαίος 24:27).

«Προσέξτε, έρχεται μαζί με τα σύννεφα, και θα τον δει κάθε μάτι» (Αποκάλυψη 1:7).

Κάθε άνθρωπος σε αυτή τη γη θα δει τον Χριστό όταν επιστρέψει.

3. Θα επιστρέψει ηχηρά

«Ο Κύριος θα κατέβει από τον ουρανό με πρόσταγμα, με φωνή αρχαγγέλου, και με σάλπιγγα Θεού» (Α’ Θεσσαλονικείς 4:16).

Τρία ηχηρά πράγματα που αναφέρονται σε αυτό το εδάφιο. «Πρόσταγμα», «φωνή αρχαγγέλου» και «σάλπιγγα Θεού». Η σάλπιγγα είναι ένα από τα πιο ηχηρά μουσικά όργανα.

4. Θα επιστρέψει με όλους τους αγγέλους Του;

«Kαι όταν έρθει ο Yιός του ανθρώπου μέσα στη δόξα του, και όλοι οι άγιοι άγγελοι μαζί του, τότε θα καθίσει επάνω στον θρόνο της δόξας του» (Ματθαίος 25:31).

Υπάρχουν πολλά δισεκατομμύρια, άγγελοι. Όλοι οι άγγελοι θα συνοδεύουν τον  Χριστό καθώς επιστρέφει στη γη. Όποτε άνθρωποι συναντούν έστω και έναν άγγελο, τρέμουν από φόβο. Φαντάσου πως θα είναι όταν ο Χριστός επιστρέψει στη γη με όλους τους αγγέλους Του. Ακατανόητα εκπληκτικό!

5. Για ποιο λόγο θα επιστρέψει ο Χριστός στη γη;

«Στο μέσον, όμως, της νύχτας έγινε μία κραυγή: Να! ο νυμφίος έρχεται· βγείτε έξω σε συνάντησή του» (Ματθαίος 25:6).

Στην παραβολή των Δέκα Παρθένων, η Δευτέρα Παρουσία του  Χριστού συγκρίνεται με τον ερχομό ενός γαμπρού. Ο Χριστός είναι ο γαμπρός και οι πιστοί, η Εκκλησία, είναι η νύφη Του. Ο Χριστός έρχεται να πάρει τη νύφη Του, τους πιστούς δηλαδή, στο σπίτι Του στον ουρανό.

«Πηγαίνω να σας ετοιμάσω τόπο. Kαι αφού πάω και σας ετοιμάσω τόπο, έρχομαι πάλι, και θα σας παραλάβω κοντά σε μένα, για να είστε και εσείς, όπου είμαι εγώ» (Ιωάννης 14:2-3).

«Kαι δέστε, έρχομαι γρήγορα· και ο μισθός μου είναι μαζί μου, για να αποδώσω σε κάθε έναν όπως θα είναι το έργο του» (Αποκάλυψη 22:12).

6. Τι θα συμβεί στο λαό του Θεού όταν επιστρέψει ο Χριστός;

«Kαι θα αποστείλει τους αγγέλους του με δυνατή φωνή σάλπιγγας· και θα συγκεντρώσει τους εκλεκτούς του από τους τέσσερις ανέμους, από τις άκρες των ουρανών μέχρι τις άλλες άκρες τους» (Ματθαίος 24:31).

«Ο Κύριος θα κατέβει από τον ουρανό… και αυτοί που πέθαναν εν Χριστώ θα αναστηθούν πρώτα· έπειτα, εμείς που ζούμε, όσοι απομένουμε, θα αρπαχτούμε, ταυτόχρονα, μαζί τους, με σύννεφα, σε συνάντηση του Κυρίου στον αέρα· και έτσι, θα είμαστε πάντοτε μαζί με τον Κύριο» (Α’ Θεσσαλονίκης 4:16-17).

«Προσέξτε, ένα μυστήριο λέω προς εσάς· όλοι μεν δεν θα κοιμηθούμε, όλοι όμως θα μεταμορφωθούμε, σε μία στιγμή, σε χρόνο ενός ανοιγοκλεισίματος του ματιού, στην έσχατη σάλπιγγα· επειδή, θα σαλπίσει, και οι νεκροί θα αναστηθούν άφθαρτοι, κι εμείς θα μεταμορφωθούμε. Επειδή, πρέπει τούτο το φθαρτό να ντυθεί αφθαρσία, και τούτο το θνητό να ντυθεί αθανασία. Όταν τούτο το φθαρτό ντυθεί αφθαρσία, και τούτο το θνητό ντυθεί αθανασία, τότε θα πραγματοποιηθεί ο λόγος, που είναι γραμμένος: ‘Καταβροχθίστηκε ο θάνατος με νίκη’» (Α’ Κορινθίους 15:51-54).

«Προσμένουμε Σωτήρα, τον Κύριο Ιησού Χριστό· ο οποίος θα μετασχηματίσει το σώμα της ταπείνωσής μας, ώστε να γίνει σύμμορφο με το σώμα της δόξας του, σύμφωνα με την ενέργεια με την οποία μπορεί και να υποτάξει τα πάντα στον εαυτό του» (Φιλιππησίους 3:20, 21).

Στη Δευτέρα Παρουσία οι πιστοί που έχουν πεθάνει θα αναστηθούν και θα λάβουν το δώρο της αθανασίας. Εμείς που θα είμαστε ζωντανοί θα λάβουμε και εμείς το δώρο της αθανασίας χωρίς ποτέ να γευθούμε θάνατο. Τότε όλους μαζί, τους αναστημένους και εκείνους που είμαστε ζωντανοί, θα μας πάρουν οι άγγελοι για να συναντήσουμε τον Κύριο στον αέρα και όλοι μαζί θα πάμε στον ουρανό.

Ο Χριστός δεν θα αγγίξει τη γη κατά τη Δευτέρα Παρουσία Του. Οι άγγελοι του θα μας μαζέψουν και θα μας πάρουν να Τον συναντήσουμε στον αέρα.

7. Τι θα συμβεί στους ασεβείς κατά τη Δευτέρα Παρουσία;

«Kαι ο ουρανός αποχωρίστηκε σαν τυλιγμένο βιβλίο, και κάθε βουνό και νησί κινήθηκαν από τους τόπους τους· και οι βασιλιάδες της γης, και οι μεγιστάνες, και οι πλούσιοι, και οι χιλίαρχοι, και οι δυνατοί, και κάθε δούλος, και κάθε ελεύθερος, έκρυψαν τον εαυτό τους στα σπήλαια και στις πέτρες των βουνών, και λένε προς τα βουνά και προς τις πέτρες: Πέστε επάνω μας, και κρύψτε μας από το πρόσωπο εκείνου που κάθεται επάνω στον θρόνο, και από την οργή του Αρνίου· επειδή, ήρθε η μεγάλη ημέρα της οργής του· και ποιος μπορεί να σταθεί;» (Αποκάλυψη 6:14-17).

«Θα πατάξει τη γη με τη ράβδο του στόματός του, και με την πνοή των χειλέων του θα θανατώνει τον ασεβή» (Ησαΐας 11:4).

«Την ημέρα εκείνη, θα κείτονται θανατωμένοι από τον Κύριο, από το ένα άκρο μέχρι το άλλο άκρο της γης· δεν θα θρηνολογούν ούτε θα συγκεντρωθούν ούτε θα ταφούν· θα είναι για κοπριά επάνω στην επιφάνεια της γης» (Ιερεμίας 25:33).

Στη Δευτέρα Παρουσία λοιπόν, οι ασεβείς θα θανατωθούν από τη δόξα του Χριστού.

8. Τι θα συμβεί στη γη;

«Kαι έγιναν φωνές και βροντές και αστραπές, και έγινε ένας μεγάλος σεισμός, που δεν είχε γίνει αφότου οι άνθρωποι υπήρχαν επάνω στη γη, τέτοιου είδους μεγάλος σεισμός… Kαι κάθε νησί έφυγε, και τα βουνά δεν βρέθηκαν» (Αποκάλυψη 16:18, 20).

«Είδα… και όλες οι πόλεις του κατεδαφισμένες μπροστά από τον Κύριο, από τον φλογερό θυμό του» (Ιερεμίας 4:26).

«Ο Κύριος αδειάζει τη γη, και την ερημώνει… H γη θα αδειάσει ολοκληρωτικά, και θα απογυμνωθεί ολοκληρωτικά» (Ησαΐας 24:1, 3).

Η γη θα μείνει έρημη. Αυτή η ερήμωση θα διαρκέσει 1.000 χρόνια. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείς να διαβάσεις τη μελέτη για τη Χιλιετία.

9. Πότε θα γίνει η Δευτέρα Παρουσία;

«Για την ημέρα εκείνη, όμως, και την ώρα, δεν γνωρίζει κανένας, ούτε οι άγγελοι των ουρανών, παρά ο Πατέρας μου, μόνος» (Ματθαίος 24:36).

Κανείς δεν ξέρει τον ακριβή χρόνο εκτός από τον ίδιο τον Θεό. Ωστόσο, μπορούμε να γνωρίζουμε πότε πλησιάζει.

«Έτσι κι εσείς, όταν δείτε όλα αυτά, να ξέρετε ότι είναι κοντά, επί θύραις» (Ματθαίος 24:33).

Για περισσότερες πληροφορίες, διάβασε τη μελέτη σχετικά με τα Σημεία των Καιρών που μας λένε ότι η Δευτέρα Παρουσία είναι κοντά.

10. Πώς μπορώ να είμαι έτοιμος για τη Δευτέρα Παρουσία;

Για να είσαι έτοιμος για τη Δευτέρα Παρουσία, πρέπει να πάρεις μία συνειδητή απόφαση να ακολουθείς τον Χριστό, και να βαπτιστείς (αν δεν έχεις ήδη βαπτιστεί).

«Kαι όταν τα άκουσαν αυτά, η καρδιά τους ήρθε σε κατάνυξη, και είπαν στον Πέτρο και στους υπόλοιπους αποστόλους: Τι πρέπει να κάνουμε, άνδρες αδελφοί; Kαι ο Πέτρος είπε σ’ αυτούς: Μετανοήστε, και κάθε ένας από σας ας βαπτιστεί στο όνομα του Ιησού Χριστού, σε άφεση αμαρτιών· και θα λάβετε τη δωρεά του Αγίου Πνεύματος» (Πράξεις 2:37-38).

«Εκείνον που έρχεται σε μένα, δεν θα τον βγάλω έξω» (Ιωάννης 6:37).

«Όσοι, όμως, τον δέχθηκαν, σ’ αυτούς έδωσε εξουσία να γίνουν παιδιά του Θεού, σ’ αυτούς που πιστεύουν στο όνομά του» (Ιωάννης 1:12).

Τι σημαίνουν αυτά για μένα;

Ο Χριστός θα επιστρέψει πολύ σύντομα. Όταν έρθει, θα υπάρχουν μόνο δύο κατηγορίες ανθρώπων – εκείνοι που είναι έτοιμοι, και εκείνοι που δεν είναι. Οι πρώτοι θα κληρονομήσουν αιώνια ζωή, οι άλλοι τρομοκρατημένοι θα πεθάνουν. Σε ποια ομάδα θέλεις να ανήκεις; Είσαι έτοιμος να κάνεις ό,τι χρειάζεται;

Ξέρω ότι ο Χριστός θα επιστρέψει σύντομα. Θέλω να είμαι έτοιμος όταν έρθει.