Μπιγκ μπανγκ (μεγάλη έκρηξη)

Από που προήρθαμε; Η γη υπήρχε πάντα, ή έχει κάποια αρχή; Και από που προήρθε το σύμπαν;

Υπάρχουν δύο εκδοχές.

Η μία λέει ότι μας δημιούργησε ο Θεός. Η άλλη λέει ότι ήρθαμε μέσω της εξέλιξης. Ποιος έχει δίκιο;

Σε αυτό το άρθρο θα ξεκινήσουμε από την αρχή και θα δούμε από που προήρθε το σύμπαν. Θα δούμε πρώτα τι λέει η Αγία Γραφή, και μετά θα δούμε τι λέει η εξέλιξη, και θα συγκρίνουμε τις δυο προσεγγίσεις. Πάμε λοιπόν.

Τι λέει η Γραφή

Η Γραφή λέει ότι ολόκληρο το σύμπαν το δημιούργησε ο Θεός. Διαβάζουμε:

«Στην αρχή δημιούργησε ο Θεός τον ουρανό και τη γη» (Γένεση 1:1). Αυτό είναι το πρώτο εδάφιο της Αγίας Γραφής και ένα από τα πιο γνωστά. Ολόκληρη η Γραφή δηλαδή ξεκινά με την δήλωση ότι ο Θεός είναι ο Δημιουργός των πάντων.

Ας δούμε ένα άλλο εδάφιο:

«Ω! Κύριε, Θεέ! Εσύ έκανες τον ουρανό και τη γη με τη δύναμή σου τη μεγάλη, και με τον βραχίονά σου τον απλωμένο· δεν υπάρχει κανένα πράγμα δύσκολο σε σένα» (Ιερεμίας 32:17).

Και ένα ακόμη:

«YΨΩNΩ τα μάτια μου προς τα βουνά, από πού θα έρθει η βοήθειά μου; H βοήθειά μου έρχεται από τον Κύριο, ο οποίος δημιούργησε τον ουρανό και τη γη» (Ψαλμός 121:1-2).

Ως Χριστιανός πιστεύω ότι ο Θεός έπλασε τα πάντα από το τίποτε. Συχνά χρησιμοποιούμε μια λατινική φράση, ex nihilo. Δημιουργία ex nihilo σημαίνει δημιουργία από το τίποτε. Ο Θεός δηλαδή έπλασε τη γη, τον ήλιο, τους πλανήτες, τα άστρα, από το τίποτε.

Πολλοί λένε ότι είναι ανόητο να πιστεύουμε στον Θεό. Ότι είναι ένα ωραίο παραμύθι. Αν νομίζεις κι εσύ ότι η δημιουργία από τον Θεό ακούγεται σαν παραμύθι, περίμενε να δεις τι διδάσκει η εξέλιξη. Επειδή αυτά που λέει η εξέλιξη, είναι η μητέρα όλων των παραμυθιών!

Σε αυτό το άρθρο θα κοιτάξουμε μόνο την προέλευση του σύμπαντος. Αργότερα σκοπεύω να κάνω και άλλα άρθρα για την προέλευση της ζωής κλπ. Σε αυτό το άρθρο όμως θα μιλήσουμε μόνο για την προέλευση του σύμπαντος.

Το μπιγκ μπανγκ και το κεφάλι μιας καρφίτσας

Η εξέλιξη διδάσκει ότι το σύμπαν προήλθε από μία μεγάλη έκρηξη, το λεγόμενο μπιγκ μπανγκ. Τι είναι αυτό το μπιγκ μπανγκ;

Αρχικά οι επιστήμονες πίστευαν ότι το σύμπαν υπήρχε πάντα. Μία σειρά από έρευνες όμως φάνηκε να δείχνουν ότι το σύμπαν διαστέλλεται, μεγαλώνει. Δηλαδή, όσο περνά ο καιρός, τόσο το σύμπαν γίνεται πιο μεγάλο. Νοείται λοιπόν ότι όσο πιο πίσω πάμε στο χρόνο, τόσο πιο μικρό το σύμπαν ήταν. Μέχρι που κάποια στιγμή στο μακρινό παρελθόν, το σύμπαν ήταν πολύ μικρό ή και ανύπαρκτο.

Σκέψου ένα μπαλόνι που φουσκώνει. Όσο πιο πολύ φυσάς, τόσο πιο πολύ μεγαλώνει. Αν γυρίσεις τον χρόνο πίσω, το μπαλόνι ήταν όλο και πιο μικρό μέχρι που κάποια στιγμή ήταν τελείως άδειο. Κάτι τέτοιο πιστεύουν οι επιστήμονες της εξέλιξης ότι συνέβη με το σύμπαν.

Πόσο μικρό όμως ήταν το σύμπαν πριν αρχίσει να «φουσκώνει»;

Στην αρχή είπαν ότι αρχικά ολόκληρο το σύμπαν είχε διάμετρο μερικά έτη φωτός.

Μετά άλλαξαν γνώμη και το 1965 είπαν ότι το σύμπαν αρχικά είχε διάμετρο 275 εκατομμύρια μίλια.

Το 1972 είπαν ότι αρχικά είχε διάμετρο 71 εκ. μίλια.

Το 1974 είπαν ότι είχε διάμετρο 54 χιλιάδες μίλια.

Και φτάνουμε στο 1983 όταν είπαν ότι αρχικά το σύμπαν είχε μέγεθος μικρότερο από το κεφάλι μιας καρφίτσας!

Το κατάλαβες αυτό;

Ολόκληρο το σύμπαν (μας λένε) κάποτε ήταν μικρότερο από το κεφάλι μιας καρφίτσας.

Που σημαίνει. Ολόκληρος εσύ, το σπίτι σου, το αυτοκίνητό σου, ολόκληρη η Ελλάδα, ολόκληρη η γη, η σελήνη, ο ήλιος, οι πλανήτες, ολόκληρο το σύμπαν ήταν συμπυκνωμένα σε μέγεθος μικρότερο από το κεφάλι μιας καρφίτσας!

Ακούγεται τρελό; Ετοιμάσουμε επειδή έπονται χειρότερα.

Εξέλιξη ex nihilo

Αυτά το 1983.

Από τότε η επιστήμη έχει προοδεύσει και κατάλαβαν ότι το κεφάλι της καρφίτσας δεν ήταν η αρχή του σύμπαντος. Πριν από το κεφάλι της καρφίτσας υπήρχε… τίποτε. Το έπιασες αυτό; Το σύμπαν προήλθε από το τίποτε.

Στο φημισμένο επιστημονικό περιοδικό Discover, στο τεύχος του Απριλίου 2002, βλέπουμε στο εξώφυλλο του την εξής φράση:

«Το σύμπαν προήλθε από το απόλυτο τίποτε – από το μηδέν.»

Το περιοδικό Forbes έγραψε:

«Σύμφωνα με την διαστολή του σύμπαντος, που είναι η βασική θεωρία για την προέλευση του σύμπαντος πριν το μπιγκ μπανγκ το σύμπαν πράγματι προήλθε από το τίποτε.»

https://www.forbes.com/sites/startswithabang/2020/11/27/ask-ethan-how-did-the-entire-universe-come-from-nothing/?sh=451d3c2b2c59

Οπότε υπήρχε ένα τίποτε. Και το τίποτε εξερράγη (το μπιγκ μπανγκ), και δημιουργήθηκε το σύμπαν.

Μάλιστα. Το να πιστεύω ότι ο Θεός έπλασε το σύμπαν είναι παραμυθάκι. Το να πιστεύω όμως ότι το τίποτε εξερράγη και δημιουργήθηκε το σύμπαν μόνο του είναι… επιστήμη.

Μου θυμίζει λίγο τον Οδυσσέα και τον Κύκλωπα Πολύφημο που αιχμαλώτισε τον Οδυσσέα και τους συντρόφους του και άρχισε να τους τρώει. Τελικά ο Οδυσσέας τον μέθυσε και τον τύφλωσε και έτσι μπόρεσε να διαφύγει. Αλλά για να τον μπερδέψει, του είχε πει ότι το όνομά του ήταν Κανένας. Όταν λοιπόν ο Οδυσσέας επιτέθηκε στον Πολύφημο, ο Πολύφημος άρχισε να ζητά βοήθεια από τους άλλους Κύκλωπες. Και όταν τον ρώτησαν τι πρόβλημα είχε τους είπε ότι ο Κανένας του είχε επιτεθεί. Και αυτοί γελώντας, σηκώθηκαν και έφυγαν.

Ο Οδυσσέας πούλησε παραμύθι λέγοντας στον Πολύφημο ότι ο κανένας τον τύφλωσε. Και τώρα οι επιστήμονες μας πουλάνε το παραμύθι ότι το τίποτε εξερράγη και δημιουργήθηκε το σύμπαν!

Το τίποτε πιο μεγάλο και από τον Θεό;

Τα φαιδρά της εξέλιξης όμως δεν σταματούν εδώ.

Το τίποτε εξερράγη και δημιουργήθηκε όλη η ύλη που υπάρχει στο σύμπαν. Πόσος χρόνος χρειάστηκε;

Η ύλη (μας λένε) δημιουργήθηκε το πρώτο εκατομμυριοστό, του δισεκατομμυριοστού, του δισεκατομμυριοστού, του δισεκατομμυριοστού, του δευτερολέπτου, μετά το μπιγκ μπανγκ. Το έπιασες αυτό; Το πρώτο εκατομμυριοστό, του δισεκατομμυριοστού, του δισεκατομμυριοστού, του δισεκατομμυριοστού, του δευτερολέπτου.

Η Γραφή μας λέει ότι ο Θεός έπλασε τα πάντα με τον λόγο Του. Για παράδειγμα, για να πεις τη φράση «ας γίνει φως» όπως είπε ο Θεός όταν έπλασε το φως, θέλεις περίπου ένα δευτερόλεπτο. Και αυτό μόνο για το φως. Για να πλάσει τη γη, τα δέντρα, τα φυτά, τα ψάρια, τον άνθρωπο, ο Θεός πήρε 6 ημέρες.

Το τίποτε όμως φαίνεται ότι είναι πιο μεγάλο και από τον Θεό επειδή, το τίποτε δημιούργησε όλη τη μάζα του σύμπαντος σε ένα εκατομμυριοστό, του δισεκατομμυριοστού, του δισεκατομμυριοστού, του δισεκατομμυριοστού, του δευτερολέπτου. Μήπως να σταματήσουμε να λατρεύουμε τον Θεό και να αρχίσουμε να λατρεύουμε το πανίσχυρο… τίποτε;

Οι νόμοι της φύσης

Σε αυτό το εκατομμυριοστό, του δισεκατομμυριοστού, του δισεκατομμυριοστού, του δισεκατομμυριοστού, του δευτερολέπτου, δημιουργήθηκαν όχι μόνο η ύλη του σύμπαντος, αλλά και όλοι οι νόμοι της φύσης. Χωρίς αυτούς, δεν θα μπορούσε να υπάρξει ζωή. Οι νόμοι της φύσης λοιπόν εμφανίστηκαν, υποτίθεται, έτσι ξαφνικά, τυχαία. Από το τίποτε.

Ας πάρουμε για παράδειγμα τον νόμο της βαρύτητας. Για να καταλάβεις πόσο καλά ρυθμισμένος είναι σκέψου έναν σχολικό χάρακα, χωρισμένο σε εκατοστά του μέτρου, που έχει μήκος όσο όλο το σύμπαν, 14 δισεκατομμύρια έτη φωτός. Για να υπάρξει ζωή θα έπρεπε ο νόμος της βαρύτητας να βρίσκεται σε ένα συγκεκριμένο σημείο, εκεί ακριβώς που βρίσκεται. Έστω και μια ελάχιστη διαφοροποίηση θα καθιστούσε αδύνατο να υπάρξει ζωή στο σύμπαν.

Είναι δυνατό να έγινε αυτό τυχαία; Φυσικά και όχι.

Και τα προβλήματα συνεχίζονται…

Ας δούμε έναν άλλο από τους νόμους της φύσης.

Ο 1ος θερμοδυναμικός νόμος λέει ότι η ενέργεια και η ύλη ούτε καταστρέφονται ούτε δημιουργούνται, απλά μπορεί να αλλάξουν μορφή. Μα μισό λεπτό. Η εξέλιξη μας λέει ότι όλη η ύλη του σύμπαντος δημιουργήθηκε από το τίποτε. Ο 1ος θερμοδυναμικός νόμος λέει ότι η ύλη δεν μπορεί να δημιουργηθεί. Το ένα αναιρεί το άλλο.

Για να το εξηγήσω απλά. Υπάρχει ένα τίποτε. Ξαφνικά γίνεται μια έκρηξη στο τίποτε. Και στο πρώτο εκατομμυριοστό, του δισεκατομμυριοστού, του δισεκατομμυριοστού, του δισεκατομμυριοστού, του δευτερολέπτου δημιουργείται όλη η ύλη του σύμπαντος και ταυτόχρονα ο 1ος θερμοδυναμικός νόμος που λέει ότι δεν μπορεί να δημιουργηθεί ύλη! Αλαλούμ.

Ας δούμε έναν άλλο νόμο της φυσικής, τον 2ο θερμοδυναμικό νόμο. Σύμφωνα με τον 2ο θερμοδυναμικό νόμο, η εντροπία, δηλαδή η αταξία ενός συστήματος τείνει, αν αφεθεί μόνο του, να αυξηθεί.

Για να το πω απλά, η τάση των πραγμάτων είναι από την τάξη προς την αταξία. Αν αφήσεις το εξοχικό σου σπίτι άδειο για 5 χρόνια, όταν γυρίσεις δεν θα το βρεις σε καλύτερη κατάσταση αλλά σε χειρότερη. Χωρίς εξωτερική παρέμβαση, την δική σου δηλαδή που το καθαρίζει, το βάφει, το συντηρεί, θα πάει από την τάξη προς την αταξία.

Στο σύμπαν όμως, σύμφωνα με την εξέλιξη, βλέπουμε ακριβώς το αντίθετο. Ξεκινάμε από το τίποτε, μετά μια μεγάλη έκρηξη, και μετά αρχίζει να έρχεται τάξη, δημιουργούνται οι νόμοι της φύσης από μόνοι τους, γαλαξίες, ηλιακά συστήματα, πλανήτες, ζωή. Αντί να πηγαίνει από την τάξη στην αταξία, πηγαίνει από την αταξία στην τάξη. Η εξέλιξη λοιπόν αντιβαίνει στον 2ο θερμοδυναμικό νόμο που η ίδια υποτίθεται δημιούργησε.

Λάθος περιστροφές

Ας δούμε έναν άλλο νόμο, αυτό της διατήρησης της στροφορμής. Τι είναι αυτός;

Πολύ απλό. Αν έχεις ένα αντικείμενο, π.χ. μια σβούρα, που γυρίζει με μεγάλη ταχύτητα δεξιόστροφα, αν γίνει μια έκρηξη και η σβούρα σπάσει σε 100 κομμάτια, τα 100 αυτά κομμάτια θα συνεχίσουν να γυρίζουν δεξιόστροφα.

Ας πάμε τώρα στο σύμπαν. Αν όλοι οι γαλαξίες, τα αστέρια, οι πλανήτες, τα φεγγάρια προήλθαν όλα από το μπιγκ μπανγκ, θα έπρεπε να είχαν όλα την ίδια φορά περιστροφής, θα έπρεπε δηλαδή να γυρίζουν όλα με την ίδια κατεύθυνση. Έλα όμως που αυτό δεν ισχύει. Ο πλανήτης Αφροδίτη για παράδειγμα, έχει διαφορετική φορά από άλλους πλανήτες στο ηλιακό μας σύστημα. Πως το εξηγούν αυτό;

Το περίφημο BBC μας δίνει την απάντηση. Άκου και προσπάθησε να μην γελάσεις.

«Φαίνεται πιθανό, στα πρώιμα στάδια του ηλιακού μας συστήματος, να χτύπησε την Αφροδίτη ένα ουράνιο σώμα παρόμοιου μεγέθους, και να την έκανε να περιστρέφεται στην αντίθετη κατεύθυνση.

https://www.skyatnightmagazine.com/space-science/venus-spins-backwards/

Οπότε έχουμε την Αφροδίτη να γυρίζει ταχύτατα προς την μια κατεύθυνση, και έπειτα έρχεται ένας άλλος πλανήτης και πέφτει επάνω της, και αυτή σταματά την περιστροφή της και αρχίζει να γυρίζει ανάποδα. Βέβαια, δεν διαλύθηκε από την σύγκρουση ούτε βλέπουμε στην επιφάνειά της κάποιο σημάδι ότι έγινε τέτοια τεράστια σύγκρουση.

Άντε να το χάψουμε. Έλα όμως που και ο πλανήτης Ουρανός γυρίζει ανάποδα. Και αυτός τράκαρε; Έλα που και αρκετά φεγγάρια γυρίζουν ανάποδα. Και αυτά τράκαραν; Έλα που και ολόκληροι γαλαξίες γυρίζουν ανάποδα. Μα και αυτοί τράκαραν;

Κάποτε ρώτησαν τον Kent Hovind, έναν Χριστιανό επιστήμονα, πως εξηγεί αυτός το ότι κάποια ουράνια σώματα γυρίζουν ανάποδα.

«Είναι απλό,» απάντησε. Ο Θεός τα έκανε επίτηδες να περιστρέφονται ανάποδα για να δείξει πόσο ανόητη είναι η θεωρία του μπιγκ μπανγκ!»

 Τι σημαίνουν αυτά για μένα;

Αγαπητέ φίλε, θα μπορούσαμε να πούμε πολλά, μα πάρα πολλά ακόμα. Αλλά δεν θέλω ούτε να σε κουράσω, ούτε αυτό το άρθρο να γίνει ολόκληρο βιβλίο. Η απλή αλήθεια είναι ότι την θεωρία της εξέλιξης, από όποια σκοπιά και αν την δεις, συνεχώς μα συνεχώς απαιτεί να πιστεύεις πράγματα που είναι από απίστευτα μέχρι γελοία.

Ο Joseph Goebbels, ο αρχιπροπαγανδιστής του Χίτλερ κάποτε είχε πει: «Αν πεις ένα ψέμα αρκετά μεγάλο, και το επαναλαμβάνεις συνεχώς, πολλοί τελικά θα το πιστέψουν.»

Κάτι τέτοιο ισχύει με την θεωρία της εξέλιξης. Τα μίντια μας την πασάρουν ως επιστημονική ενώ στην ουσία στερείται λογικής και αποδείξεων.

Όχι, δεν είμαστε προϊόντας ενός μπιγκ μπανγκ. Μας έπλασε ο καλός Θεός.

Υπάρχει όμως ένα μπιγκ μπανγκ το οποίο πρέπει να γνωρίζεις. Δεν έγινε τυχαία στο παρελθόν. Θα γίνει συντεταγμένα στο μέλλον. Ο απόστολος Πέτρος έγραψε:

«Θάρθει, όμως, η ημέρα τού Kυρίου, σαν κλέφτης μέσα στη νύχτα· κατά την οποία οι ουρανοί θα παρέλθουν με ορμητικόν συριστό ήχο [δηλαδή με μπιγκ μπανγκ], και τα στοιχεία, θα καίγονται και θα διαλυθούν, και η γη, και τα έργα που βρίσκονται σ’ αυτή, θα κατακαούν» (Β’ Πέτρου 3:10).

Κάποια μέρα λοιπόν, αυτός ο κόσμος θα τελειώσει με ένα μεγάλο μπαμ, και όλοι θα σταθούμε μπροστά στο θρόνο του Θεού για να δώσουμε λόγο για τα πεπραγμένα μας. Αν θέλεις να είσαι έτοιμος για εκείνη την ημέρα, πάρε μία Αγία Γραφή και άρχισε να διαβάζεις, ζήτα από τον Χριστό να συγχωρήσει τις αμαρτίες σου, και ζήσε τη ζωή σου επιλέγοντας πάντα να κάνεις το σωστό.

Ο καλός Θεός να σε ευλογεί!

Πες μας τη γνώμη σου για αυτό το άρθρο.

Επιστροφή στην αρχική σελίδα.