Οι τρεις μάγοι.

Στο κατά Ματθαίο 2:1-2 διαβάζουμε: «Μετά που γεννήθηκε ο Ιησούς στη Βηθλεέμ της Ιουδαίας, τον καιρό που βασίλευε ο βασιλιάς Ηρώδης, μάγοι από την ανατολή ήρθαν στα Ιεροσόλυμα, και είπαν, Που είναι ο βασιλιάς των Ιουδαίων που γεννήθηκε; Επειδή είδαμε το άστρο του στην ανατολή και ήρθαμε να τον προσκυνήσουμε». Ποιοι ήταν αυτοί οι σοφοί άνθρωποι;

Τι ήταν οι μάγοι

Η λέξη «μάγος» προέρχεται από την Περσική magus. Στην Περσία οι Μάγοι ήταν μία ιερατική κάστα ανθρώπων. Για να ανήκει κάποιος σε αυτή την κάστα έπρεπε να έχει εκπαίδευση στην αστρονομία αλλά και στην ερμηνεία ονείρων. Το ότι γνώριζαν αστρονομία φαίνεται από το γεγονός ότι ήρθαν να δουν τον Χριστό επειδή είδαν το άστρο του στον ουρανό (Ματθαίο 2:2).

Οπότε να μην σκεφτούμε ότι αυτοί οι άνθρωποι ήταν «μάγοι» με την σημερινή έννοια της λέξης, ότι δηλαδή έκαναν μαγικά, γιατί η Γραφή απαγορεύει κάθε είδους μαγεία και μαντεία.

Από που ήρθαν;

Αν και η προέλευση της λέξης «μάγος» είναι Περσική, τον καιρό που γεννήθηκε ο Χριστός η λέξη δεν είχε πλέον συγκεκριμένα γεωγραφικά όρια και χρησιμοποιούταν και σε άλλες περιοχές για άτομα με παρόμοια χαρακτηριστικά και εκπαίδευση. Οι «μάγοι» μάλιστα ήταν συχνά σύμβουλοι βασιλιάδων.

Επίσης, η Περσία εκείνο τον καιρό ήταν μια αρκετά μεγάλη αυτοκρατορία και κάλυπτε πολύ μεγαλύτερη έκταση από την ιστορική Περσία, φτάνοντας μάλιστα μέχρι τη Μικρά Ασία. Οπότε δεν ξέρουμε με βεβαιότητα αν οι μάγοι που ήρθαν να δουν τον Χριστό ήταν όντως από την Περσία ή από κάποια άλλη περιοχή υπό τον έλεγχο της Περσίας. Ο Ματθαίος μας λέει απλώς ότι ήταν από την ανατολή.

Μελετούσαν τους προφήτες

Οι συγκεκριμένοι μάγοι δεν παρακολουθούσαν απλώς τον ουρανό. Όταν είδαν το άστρο, ξεκίνησαν ένα μακρινό ταξίδι χωρίς να γνωρίζουν τον τελικό προορισμό! Και μαζί τους είχαν ακριβά δώρα. Γιατί μια τόσο ακριβή και παρακινδυνευμένη κίνηση;

Από ό,τι φαίνεται, είχαν κάποιες επιπλέον πληροφορίες. Περίπου 500 χρόνια νωρίτερα ζούσε στη Βαβυλώνα ένας πολύ σοφός άνθρωπος, ο Δανιήλ. Πιθανότατα ανήκε και αυτός στην κάστα των μάγων. Ήταν γνωστός στο παλάτι ως ο άνθρωπος που μπορούσε να ερμηνεύει όνειρα και να αποκαλύπτει μυστήρια (Δανιήλ 5:12).

Ο Δανιήλ αποκάλυψε στον ειδωλολάτρη βασιλιά Ναβουχοδονόσορ τη σημασία ενός ονείρου που είδε, τι θα γινόταν στο μέλλον, και ποιες αυτοκρατορίες θα έρχονταν μετά τη δική του (Δανιήλ 2:44). Μάλιστα, η ερμηνεία που έδωσε ο Δανιήλ στο όνειρο του Ναβουχοδονόσορα έσωσε τις ζωές των άλλων μάγων, επαοιδών, αστρολόγων κλπ. (Δανιήλ 2:44). Είναι λοιπόν φυσιολογικό τα γραπτά του Δανιήλ να τα διάβαζαν για πολλά χρόνια ή και αιώνες μετά.

Σε μια από πιο θαυμαστές προφητείες της Γραφής, ο Δανιήλ είχε προφητεύσει (Δανιήλ 9:25) ότι ο Χριστός θα ερχόταν περίπου 500 χρόνια μετά τη διαταγή ανοικοδόμησης της Ιερουσαλήμ. Οι μάγοι γνώριζαν μάλλον την προφητεία αυτή και έτσι περίμεναν εκείνο τον καιρό την γέννηση του Χριστού! Έτσι, όταν είδαν το αστέρι στον ουρανό, κατάλαβαν τι σήμαινε.

O Βαλαάμ

Αλλά αν πάμε ακόμα λίγο πιο πίσω, 1400 χρόνια πριν τη γέννηση του Χριστού, έζησε ένας άλλος προφήτης, ο Βαλαάμ. Ο Βαλαάμ προφήτευσε συγκεκριμμένα ότι η γέννηση του Χριστού θα συνοδευόταν από ένα άστρο: «Θα τον δω, αλλά όχι τώρα. Θα τον θεωρήσω, αλλά όχι από κοντά. Άστρο θα ανατείλει από τον Ιακώβ, και βασιλικό σκήπτρο από τον Ισραήλ» (Αριθμοί 24:17).

Ο Βαλαάμ ήταν από την Ανατολή, ίσως από μια περιοχή κοντά στον ποταμό Ευφράτη, και έτσι όχι πολύ μακριά από τη Βαβυλώνα όπου αργότερα έζησε ο Δανιήλ. Μάλιστα η φήμη του πρέπει να ήταν αρκετά μεγάλη γιατί τον κάλεσε ο βασιλιάς του Μωάβ, ενώ μία επιγραφή που ανακαλύφθηκε το 1967 στην Ιορδανία από την Περσική εποχή (5ος-4ος αιώνας π.Χ.) αναφέρει τον «Βαλαάμ γιό του Βεώρ» όπως δηλαδή και η Γραφή.

Ο Βαλαάμ λοιπόν, αν και τελικά στράφηκε ενάντια στο Θεό, είχε μεγάλη φήμη. Πιθανότατα οι προφητείες του μαζί με αυτές του Δανιήλ, να διαφώτισαν τους μάγους για τη γέννηση του Χριστού και όταν είδαν το άστρο, έκαναν το μακρινό και επικίνδυνο ταξίδι για να δουν το νεογέννητο Χριστό.

Πόσοι ήταν

Αναφερόμαστε σε τρεις μάγους, και μάλιστα η παράδοση τους έδωσε και ονόματα, ο Κάσπαρ, ο Μελχιόρ, και ο Βαλτάσαρ. Η Γραφή δεν αναφέρει τον αριθμό τους. Το τρία το συμπεραίνουμε από τα τρία δώρα που έφεραν, και είναι ένα λογικό συμπέρασμα. Αν και πιθανότατα ήταν μόνο τρεις, μαζί τους σίγουρα ταξίδεψαν και αρκετά άλλα άτομα ως συνοδευτικό προσωπικό. Ως πλούσιοι αριστοκράτες, οι μάγοι θα είχαν μαζί της υπηρέτες και ίσως και σωματοφύλακες για προστασία από ληστές.

Τα δώρα τους

Οι μάγοι πρόσφεραν στον μικρό Χριστό σμύρνα, χρυσό, και λιβάνι. Τέτοια δώρα συνηθίζονταν να προσφέρονται σε βασιλιάδες. Χριστιανοί μελετητές έχουν δώσει και μία βαθύτερη σημασία στα δώρα.

Ο χρυσός στην Γραφή συμβολίζει το Θεό. Έτσι λοιπόν, το δώρο αυτό θεωρείται μία έμπρακτη αναγνώριση της Θεότητας του Χριστού. Το λιβάνι είναι εύοσμο μυρωδικό το οποίο το χρησιμοποιούσαν στο ναό. Συμβολίζει ίσως ότι ο Χριστός έγινε θυσία για μας, και επίσης ότι είναι ο Μέγας Αρχιερέας μας. Η σμύρνα προέρχεται από ένα δέντρο στην Αραβία και τη χρησιμοποιούσαν σε ενταφιασμούς, όπως και στον ενταφιασμό του Χριστού.

Τι σημαίνει για μας;

Σήμερα για πολλούς τα Χριστούγεννα είναι απλώς ευκαιρία για γλέντι και φαγοπότι. Ο Χριστός, αν έρχεται καν στην σκέψη των ανθρώπων, βρίσκεται κάπου στο τέλος της λίστας που συμπεριλαμβάνει πιο «σημαντικά» πράγματα όπως ψώνια, δώρα, στολισμούς, κλπ. Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι οι τρεις αυτοί σοφοί άνθρωποι, έκαναν ένα μακρύ και δύσκολο ταξίδι, απλά για να βρουν και να προσκυνήσουν τον Ιησού Χριστό. Κάτι είχαν καταλάβει φαίνεται καλύτερα από εμάς.

Οι πραγματικά σοφοί του σήμερα, όπως οι τρεις μάγοι, πρώτα από όλα, και πάνω από όλα, βάζουν τον Χριστό.

Ο Θεός να σε ευλογεί!

Πες μας τη γνώμη σου για αυτό το άρθρο: Οι τρεις μάγοι.