Το αστέρι της Βηθλεέμ.

Καθώς πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, ο νους μας πάει στη γέννηση του Χριστού. Μέρος της ιστοριίας είναι και το αστέρι της Βηθλεέμ. Στο κατά Ματθαίο 2:1-2 διαβάζουμε: «Μετά που γεννήθηκε ο Ιησούς στη Βηθλεέμ της Ιουδαίας, τον καιρό που βασίλευε ο βασιλιάς Ηρώδης, μάγοι από την ανατολή ήρθαν στα Ιεροσόλυμα, και είπαν, ‘Που είναι ο βασιλιάς των Ιουδαίων που γεννήθηκε; Επειδή είδαμε το άστρο του στην ανατολή και ήρθαμε να τον προσκυνήσουμε».

Σε προηγούμενο άρθρο μας μιλήσαμε λίγο για τους μάγους. Τώρα θα μιλήσουμε για το άστρο. Τους μάγους λοιπόν τους οδηγούσε ένα άστρο. Όταν έφτασαν στην Ιερουσαλήμ, το έχασαν για λίγο από τα μάτια τους.

Αλλά μετά εμφανίστηκε πάλι: «Εκείνοι [οι μάγοι δηλαδή] αφού άκουσαν τα λόγια του βασιλιά [Ηρώδη] έφυγαν. Και να, το άστρο που είχαν δει στην ανατολή προπορευόταν μπροστά τους, μέχρι που ήρθε και στάθηκε εκεί που ήταν το παιδί. Και αυτοί όταν είδαν το άστρο, χάρηκαν με πολύ μεγάλη χαρά» (Ματθαίο 2:9-10).

Τι ήταν το άστρο της Βηθλεέμ;

Τι ήταν λοιπόν το άστρο; Κάθε φορά που πλησιάζουν τα Χριστούγεννα όλο και κάποιο άρθρο θα δούμε που εξηγεί το άστρο από αστρονομικής άποψης. Οι απαντήσεις είναι συνήθως οι ίδιες. Το άστρο ήταν παρερχόμενος κομήτης. Ή κάποιου είδους πλανητική διασύνδεση. Ή κάποιο σούπερ νόβα στον γαλαξία της Ανδρομέδας.

Δεν ήταν απλό φαινόμενο της φύσης

Αυτές οι αστρονομικές εξηγήσεις που προσπαθούν να δουν το άστρο της Βηθλεέμ ως ένα απλό φαινόμενο της φύσης και τίποτε παραπάνω, δεν μπορούν να εξηγήσουν πως φάνηκε το άστρο την κατάλληλη στιγμή, πως οδήγησε τους μάγους μέχρι την Ιερουσαλήμ και από εκεί στη βηθλεέμ όπου ήταν ο Χριστός. Η Γραφή περιγράφει ξεκάθαρα ότι αυτό το άστρο δεν συμπεριφερόταν όπως τα συνηθισμένα άστροα. Αν ήταν όπως τα συνθηθισμένα, οι μάγοι δεν θα είχαν δώσει σημασία!

Η καλύτερη εξήγηση που έχω δει είναι από το βιβλίο Ζωή του Χριστού, σελίδα 60 (αν θέλεις ένα δωρεάν αντίγραφο, στείλε μας μήνυμα εδώ): Το άστρο της Βηθλεέμ «δεν ήταν ένα σταθερό άστρο ή πλανήτης, και έτσι το φαινόμενό του δημιούργησε μεγάλο ενδιαφέρον. Το άστρο αυτό ήταν μία μακρινή ομάδα λαμπρών αγγέλων».

Άγγελοι – αγγελιοφόροι του Θεού

Οι άγγελοι που ανακοίνωσαν στους βοσκούς την γέννηση του Χριστού και έψαλλαν το «Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία» (Λουκά 2:14), έμειναν στο μεσουράνημα. Όπως έδωσαν το μήνυμα στους βοσκούς, είχαν να δώσουν το ίδιο μήνυμα και στους μάγους. Οι μάγοι μπορεί να γνώριζαν μόνο λίγα για τον Θεό και την Αγία Γραφή, αλλά ήταν πρόθυμοι να κάνουν ένα μακρύ ταξίδι για να συναντήσουν τον νεογέννητο Μεσσία. Ο Θεός γνωρίζοντας την προθυμία τους και τα κίνητρά τους, έστειλε τους αγγέλους να δώσουν το μήνυμα και σε αυτούς, αλλά με διαφορετικό τρόπο από ότι το έδωσαν στους βοσκούς.

Όχι, το άστρο της Βηθλεέμ δεν ήταν κάποια πύρινη μάζα στον ουρανό. Ήταν άγγελοι του Θεού με το ιδιαίτερο μήνυμά τους για τους λίγους που ήταν πρόθυμοι να ακούσουν.

Ο Θεός να σε ευλογεί!

Πες μας τη γνώμη σου για αυτό το άρθρο.