Η μεγάλη διαμάχη: Εισαγωγή

Λατρεύω τα αθλήματα. Έπαιζα πολύ όταν ήμουν νεότερος. Και πάντα ήθελα να νικώ. Τώρα είμαι μεγαλύτερος και τείνω να παρακολουθώ αθλήματα μάλλον παρά να παίζω. Αλλά ακόμη έχω την επιθυμία να κερδίζει η ομάδα μου.

Φαντάσου ένα άλλο είδος αγώνα. Όχι αθλητικό. Φαντάσου έναν πόλεμο. Κάποιες από τις αρχές είναι παρόμοιες. Δύο αντίπαλοι που και οι δύο επιθυμούν πολύ να νικήσουν. Το διακύβευμα όμως είναι απείρως υψηλότερο. Και το κόστος και η θυσία επίσης.

Ο κόσμος μας εμπλέκεται σε έναν μεγάλο πόλεμο. Όχι μεταξύ εθνών, αλλά μεταξύ καλού και κακού. Όχι με όπλα, αεροπλάνα, βόμβες και άλλα όπλα. Αλλά με σκέψεις, πεποιθήσεις, και πράξεις. Από τη μία ο Θεός. Από την άλλη ο αντίπαλός Του, ο Σατανάς. Και είτε το συνειδητοποιείς είτε όχι, είσαι μέρος αυτής της διαμάχης. Όλοι είμαστε.

Η διαφορά μεταξύ αυτού και άλλων πολέμων είναι ότι ξέρουμε ποιος θα νικήσει. Ο Θεός. Μάλιστα έχει ήδη νικήσει. Στον σταυρό του Ιησού Χριστού. Εμείς καλούμαστε να επιλέξουμε πλευρά. Ποιον θα διαλέξεις;

Στην προηγούμενη μελέτη είδαμε πώς ο Σατανάς επαναστάτησε ενάντια στον Θεό στον ουρανό και οδήγησε το ένα τρίτο των αγγέλων στην εξέγερση. Τελικά έπεσαν στη γη. Σε αυτή τη μελέτη θα δούμε τη συνέχεια της ιστορίας.

1. Ποιον έβαλε στη γη ο Θεός ως εκπρόσωπο Του;

«Kαι είπε ο Θεός: Aς κάνουμε άνθρωπο σύμφωνα με τη δική μας εικόνα, σύμφωνα με τη δική μας ομοίωση· και ας εξουσιάζει επάνω στα ψάρια της θάλασσας, και επάνω στα πουλιά του ουρανού, και επάνω στα κτήνη, και επάνω σε ολόκληρη τη γη, και επάνω σε κάθε ερπετό, που σέρνεται επάνω στη γη. Kαι ο Θεός δημιούργησε τον άνθρωπο σύμφωνα με τη δική του εικόνα· σύμφωνα με την εικόνα του Θεού τον δημιούργησε· αρσενικό και θηλυκό τους δημιούργησε» (Γένεση 1:26-27).

Ο Θεός δημιούργησε τον Αδάμ και την Εύα κατ’ εικόνα και ομοίωσή Του. Τους ανέθεσε το καθήκον να επιβλέπουν όλα τα δημιουργήματα επάνω στη γη. Με αυτή την έννοια, ο Αδάμ και η Εύα ήταν οι άρχοντες της δημιουργίας του Θεού.

2. Τι προειδοποίηση τους έδωσε ο Θεός;

«Kαι ο Κύριος ο Θεός έδωσε προσταγή στον Αδάμ, λέγοντας: Από κάθε δέντρο του παραδείσου θα τρως ελεύθερα, όμως, από το δέντρο της γνώσης του καλού και του κακού, δεν θα φας απ’ αυτό· επειδή, την ίδια ημέρα που θα φας απ’ αυτό, θα πεθάνεις οπωσδήποτε» (Γένεση 2:16-17).

Ο Θεός είπε στον Αδάμ και την Εύα να μην φάνε από το δέντρο της γνώσης του καλού και του κακού. Αν έτρωγαν, το αποτέλεσμα θα ήταν ο θάνατος. Όχι ως τιμωρία από τον Θεό, αλλά ως φυσική συνέπεια της ανυπακοής. «Ο μισθός της αμαρτίας είναι θάνατος» (Ρωμαίους 6:23). Ο θάνατος δεν είναι τιμωρία, αλλά φυσικό επακόλουθο της αμαρτίας.

3. Τι διαφορετικό τους είπε ο διάβολος;

«Το φίδι είπε στη γυναίκα: Σίγουρα δεν θα πεθάνετε, αλλά ο Θεός ξέρει ότι την ίδια ημέρα που θα φάτε απ’ αυτόν, τα μάτια σας θα ανοιχτούν, και θα είστε σαν θεοί, γνωρίζοντας το καλό και το κακό» (Γένεση 3:4-5).

Ο διάβολος (το φίδι) είπε στην Εύα ότι τρώγοντας δεν θα πέθαινε αλλά θα γινόταν σαν τον Θεό.

Η μεγάλη διαμάχη έχει αυτές τις δύο πλευρές. Ο Θεός λέει την αλήθεια και θέλει να προστατεύσει τον Αδάμ και την Εύα. Ο διάβολος λέει ψέματα και μισές αλήθειες με σκοπό να τους οδηγήσει στην αμαρτία.

4. Γιατί ο Θεός έβαλε το δέντρο της γνώσης του καλού και του κακού στον κήπο;

Στην προηγούμενη μελέτη μάθαμε για την εξέγερση του Σατανά στον ουρανό. Ο Αδάμ και η Εύα θα μάθαιναν τι είχε γίνει. Επιπλέον, ο Σατανάς είχε αμφισβητήσει την εξουσία του Θεού και δεδομένου ότι ο Θεός αποδέχεται μόνο την εκούσια αγάπη, ο Αδάμ και η Εύα θα έπρεπε να επιλέξουν από μόνοι τους αν θα ακολουθήσουν τον Θεό ή όχι.

Η τοποθέτηση του δέντρου στον κήπο ήταν ένας τρόπος να τους δοθεί η ευκαιρία να επιλέξουν πρόθυμα που να ανήκουν. Ο Θεός τους έδειξε το σωστό, αλλά και οι δύο επέλεξαν να φάνε τον απαγορευμένο καρπό.

Τρώγοντας τον απαγορευμένο καρπό επέλεξαν συνειδητά να υπακούσουν στον Σατανά και όχι στον Θεό. Έτσι ξεκίνησε η μεγάλη διαμάχη στη γη.

5. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα της ανυπακοής του Αδάμ και της Εύας;

Τριπλό.

ΠΡΩΤΟ, ο Σατανάς έγινε ο άρχων αυτού του κόσμου. Δεδομένου ότι ο Θεός είχε εμπιστευτεί τη γη στον Αδάμ, όταν ο Αδάμ αμάρτησε παρέδωσε αυτό το προνόμιο στον Σατανά. Ο Σατανάς ονομάζεται έτσι «άρχοντας» ή ακόμη και «θεός τούτου του κόσμου».

«Δεν θα μιλήσω πολλά πλέον μαζί σας· επειδή, έρχεται ο άρχοντας τούτου του κόσμου, και δεν έχει τίποτε σε μένα» (Ιωάννη 14:30).

«Τους οποίους, καθώς είναι άπιστοι, ο θεός τούτου του κόσμου τύφλωσε τον νου» (Β’ Κορινθίους 4:4).

ΔΕΥΤΕΡΟ, η ανθρώπινη φύση μολύνθηκε. Ο άνθρωπος δημιουργήθηκε κατ’ εικόνα Θεού. Όταν αμάρτησε όμως άρχισε να παίρνει την εικόνα του υιοθετημένου πατέρα του, του Σατανά.

«Kαι ο Κύριος είδε ότι η κακία του ανθρώπου πληθυνόταν επάνω στη γη, και όλοι οι σκοποί των συλλογισμών της καρδιάς του ήταν μόνον κακία όλες τις ημέρες» (Γένεση 6:5).

Η αμαρτία είναι σαν την σαπίλα. Όταν ένα μήλο γίνεται λίγο σάπιο, η σαπίλα σύντομα θα εξαπλωθεί στο υπόλοιπο υγιές μήλο.

ΤΡΙΤΟ, το φυσικό επακόλουθο της αμαρτίας είναι ο θάνατος. Έτσι όταν ο Αδάμ και η Εύα αμάρτησαν, το αποτέλεσμα ήταν να πεθάνουν. Και αφού όλοι οι απόγονοί τους, εμείς δηλαδή, επίσης έχουμε αμαρτία, άρα πεθαίνουμε κι εμείς.

«Ο μισθός της αμαρτίας είναι θάνατος» (Ρωμαίους 6:23).

6. Τι έκανε ο Θεός ως απάντηση στο πρόβλημα που δημιούργησε η αμαρτία;

Ο Θεός είπε στο φίδι:

«Θα στήσω έχθρα ανάμεσα σε σένα και στη γυναίκα, και ανάμεσα στο σπέρμα σου και στο σπέρμα της· αυτό θα σου συντρίψει το κεφάλι, και εσύ θα του λογχίσεις τη φτέρνα του» (Γένεση 3:15).

Εδώ βλέπουμε δύο πράγματα.

ΠΡΩΤΟ, ο Θεός υποσχέθηκε να θέσει εχθρότητα ανάμεσα στο φίδι και στη γυναίκα. Δηλαδή, δεν θα επέτρεπε τη σαπίλα της αμαρτίας να έχει πλήρη επικυριαρχία στην ανθρώπινη φύση, αλλά θα παρείχε μηχανισμούς άμυνας για να περιορίσει την εξάπλωση της. Ας δούμε δύο εδάφια:

«Ήταν το φως το αληθινό, το οποίο φωτίζει κάθε άνθρωπο που έρχεται στον κόσμο» (Ιωάννη 1:9).

Το αληθινό φως του Θεού λάμπει σε κάθε άνθρωπο που γεννιέται σε αυτόν τον κόσμο.

«Kαι ο Κύριος είπε: Δεν θα παραμείνει το πνεύμα μου πάντοτε μαζί με τον άνθρωπο, επειδή είναι σάρκα· οι ημέρες του θα είναι ακόμα 120 χρόνια.» (Γένεση 6:3).

Εδώ βλέπουμε ότι το Πνεύμα του Θεού εργάζεται με τους ανθρώπους για να τους φέρει σε μετάνοια. Εργάστηκε ακόμη και με την πολύ αμαρτωλή γενιά των ανθρώπων πριν τον κατακλυσμό.

Έτσι, ο Θεός μέσω του Αγίου Πνεύματος ρίχνει φως σε κάθε άτομο και καλεί κάθε άτομο που γεννιέται σε αυτή τη γη. Είναι το Άγιο Πνεύμα που διατηρεί κάποια τάξη και ηθική σε αυτή τη γη. Όταν το Πνεύμα φεύγει, η αμαρτία αποκτά πλήρη κυριαρχία.

ΔΕΥΤΕΡΟ, ο Θεός υποσχέθηκε να στείλει το Σπέρμα, δηλαδή έναν απόγονο της Εύας, ο Οποίος θα ερχόταν να συντρίψει την εξουσία του φιδιού και να επανακτήσει αυτό που έχασαν ο Αδάμ και η Εύα. Αυτός είναι ο Ιησούς Χριστός.

7. Πώς νίκησε ο Ιησούς Χριστός τον Σατανά;

Ο Ιησούς έζησε μια αναμάρτητη ζωή. Με τον τρόπο αυτό, πέτυχε εκεί που ο Αδάμ είχε αποτύχει και κέρδισε πίσω την κυριαρχία που είχε παραδώσει ο Αδάμ στον Σατανά.

«EXONTAΣ, λοιπόν, έναν μεγάλο αρχιερέα, που έχει περάσει μέσα από τους ουρανούς, τον Ιησού, τον Yιό του Θεού, ας κρατάμε την ομολογία. Επειδή, δεν έχουμε αρχιερέα, που δεν μπορεί να συμπαθήσει στις ασθένειές μας, αλλά ο οποίος πειράστηκε καθ’ όλα, κατά τη δική μας ομοιότητα, χωρίς αμαρτία» (Εβραίους 4:14-15).

«Επειδή, όπως όλοι πεθαίνουν λόγω συγγένειας με τον Αδάμ, έτσι και όλοι θα ζωοποιηθούν ερχόμενοι σε συγγένεια με τον Χριστό» (Α ́ Κορινθίους 15:22).

«Kαι άκουσα μία δυνατή φωνή στον ουρανό που έλεγε: Τώρα έγινε η σωτηρία και η δύναμη και η βασιλεία του Θεού μας, και η εξουσία του Χριστού του· επειδή, ρίχτηκε κάτω ο κατήγορος των αδελφών μας, που τους κατηγορεί μπροστά στον Θεό μας ημέρα και νύχτα» (Αποκάλυψη 12:10).

Ο Ιησούς όχι μόνο έζησε μια αναμάρτητη ζωή, αλλά και πήρε επάνω Του τις αμαρτίες μας. Πέθανε στη θέση μας.

«Την επόμενη ημέρα, ο Ιωάννης βλέπει τον Ιησού να έρχεται προς αυτόν, και λέει: Να, ο Αμνός του Θεού, ο οποίος σηκώνει την αμαρτία του κόσμου» (Ιωάννη 1:29).

Αφού πέθανε στη θέση μας δεν χρειάζεται να πεθάνουμε κι εμείς. Ο Χριστός μας ελευθέρωσε από την ποινή της αμαρτίας που είναι ο θάνατος. Ζώντας μια αναμάρτητη ζωή, νίκησε τον Σατανά και κέρδισε πίσω την πλήρη κυριαρχία πάνω σε αυτή τη γη. Ο πόλεμος κερδήθηκε! Ο Σατανάς είναι χαμένος! Αλληλούια!

«Επειδή, λοιπόν, τα παιδιά έγιναν κοινωνοί σάρκας και αίματος, και αυτός παρόμοια έγινε μέτοχος από τα ίδια, για να καταργήσει, διαμέσου του θανάτου, αυτόν που έχει το κράτος του θανάτου, δηλαδή, τον διάβολο» (Εβραίους 2:14).

«Γι’ αυτό φανερώθηκε ο Yιός του Θεού, για να καταστρέψει τα έργα του διαβόλου» (Α’ Ιωάννη 3:8).

8. Ποια πράξη στην Παλαιά Διαθήκη έδειχνε προς τον Χριστό;

Η μεγάλη διαμάχη κερδίθηκε από τον Θεό στον σταυρό. Υπήρχε μία πράξη στην Παλαιά Διαθήκη που έδειχνε προς τον Χριστό.

Όταν ο Θεός υποσχέθηκε στον Αδάμ και την Εύα ότι θα ερχόταν ο Σωτήρας, πέρασαν σχεδόν 4.000 χρόνια πριν η υπόσχεση γίνει πραγματικότητα. Για να τους υπενθυμίσει την υπόσχεσή Του, τους έδωσε τις θυσίες ζώων. Όταν κάποιος αμάρτανε, ομολογούσε την αμαρτία του ενώπιον του Θεού, και πρόσφερε θυσία ένα ζώο, συνήθως ένα αρνί.

«Ύστερα από ημέρες ο Κάιν πρόσφερε από τους καρπούς της γης προσφορά στον Κύριο. Kαι ο Άβελ πρόσφερε και αυτός από τα πρωτότοκα των προβάτων του, και από το πάχος τους… Ο Κύριος κοίταξε με ευμένεια επάνω στον Άβελ, και επάνω στην προσφορά του· επάνω στον Κάιν, όμως, και επάνω στην προσφορά του δεν κοίταξε. Kαι ο Κάιν αγανάκτησε πάρα πολύ, και κατσούφιασε το πρόσωπό του» (Γένεση 4:3-5).

Η θυσία των αμνών σήμαινε δύο πράγματα. Πρώτον, κάποιος άλλος θα πληρώσει την ποινή για την αμαρτία. Αυτός ο κάποιος είναι ο Ιησούς που πέθανε στο σταυρό για τις αμαρτίες των ανθρώπων. Αυτός είναι ίσως ο λόγος για τον οποίο η θυσία του Κάιν δεν έγινε δεκτή. Δεν πρόσφερε ζώο, αλλά καρπούς.

Δεύτερον, ο Ιησούς νίκησε μέσω της αγάπης. Ήταν πράος και ταπεινός, σαν ένα μικρό αρνί.

9. Είχε πάντα ο Θεός λαό Του στη γη;

Ναι. Παρόλο που ο Αδάμ και η Εύα αμάρτησαν, μετανόησαν και έμειναν κοντά στον Θεό. Αλλά η αμαρτία είχε μπει στον κόσμο. Από τότε και στο εξής, κάθε άτομο που γεννιόταν, είχε (και έχει) την επιλογή να ακολουθήσει τον Θεό ή να ακολουθήσει την αμαρτωλή φύση που κληρονομήσαμε από τον Αδάμ και την Εύα. Έτσι, στην ανθρώπινη ιστορία, υπάρχουν πάντα δύο ομάδες ανθρώπων.

Πριν τον κατακλυσμό:

«Ο Αδάμ γνώρισε ξανά τη γυναίκα του, και γέννησε έναν γιο, και αποκάλεσε το όνομά του Σηθ, λέγοντας ότι ο Θεός μού έδωσε ένα άλλο σπέρμα αντί του Άβελ, τον οποίο φόνευσε ο Κάιν. Kαι στον Σηθ, παρόμοια, γεννήθηκε ένας γιος· και αποκάλεσε το όνομά του Ενώς. Τότε έγινε αρχή να ονομάζονται με το όνομα του Κυρίου» (Γένεση 4:25-26).

Οι απόγονοι του Σηθ έμεινα πιστοί στον Θεό για αρκετές γενεές. Σε άλλο σημείο ονομάζονται «υιοί του Θεού» επειδή είχαν τον Θεό ως Πατέρα τους (όπως κάνουμε κι εμείς και λέμε «Πάτερ ημών ο εν τοις ουρανοίς»).

Αντίθετα, οι απόγονοι του Κάιν ζούσαν μακριά από τον Θεό, αδιαφορώντας για το θέλημά Του:

«Kαι ο Κάιν βγήκε έξω από το πρόσωπο του Κυρίου, και κατοίκησε στη γη Nωδ, προς τα ανατολικά της Εδέμ» (Γένεση 4:16, δες επίσης 4:17-24).

Μετά τον κατακλυσμό:

«Kαι είπαν: Ελάτε, ας κτίσουμε για μας μία πόλη και έναν πύργο, που η κορυφή του να φτάνει μέχρι τον ουρανό· και ας αποκτήσουμε για μας όνομα, μήπως και διασπαρούμε επάνω στο πρόσωπο της γης» (Γένεση 11:4).

Μετά τον κατακλυσμό οι απόγονοι του Νώε έγιναν διεφθαρμένοι και αποφάσισαν να χτίσουν τον πύργο της Βαβέλ που θα έφτανε «μέχρι τον ουρανό» μια πράξη αλαζονείας απέναντι στον Θεό.

Σε αυτό το πλαίσιο στη Γένεση 12 ο Θεός καλεί τον Αβραάμ:

«KAI ο Κύριος είπε στον Άβραμ: Βγες έξω από τη γη σου, και από τη συγγένειά σου, και από την οικογένεια του πατέρα σου, στη γη που θα σου δείξω· και θα σε κάνω να γίνεις ένα μεγάλο έθνος· και θα σε ευλογήσω, και θα μεγαλύνω το όνομά σου· και θα είσαι για ευλογία· και θα ευλογήσω εκείνους που σε ευλογούν, και θα καταραστώ εκείνους που σε καταρώνται· και μέσα από σένα θα ευλογηθούν όλες οι φυλές της γης» Γένεση 12:1-3).

Ο Αβραάμ έγινε πατέρας των πιστών και πατέρας του λαού Ισραήλ. Ο λαός Ισραήλ δεν ήταν ένα έθνος βασισμένο στην καταγωγή. Αντίθετα, οποιοσδήποτε πίστευε στο Θεό μπορούσε να γίνει μέλος του λαού Ισραήλ.

Ο Θεός είχε πάντα πιστούς ανθρώπους στη γη από τον Αδάμ και την Εύα μέχρι σήμερα και θα έχει μέχρι το τέλος του κόσμου.

10. Έχει το λαό Του σήμερα ο Θεός;

Και βέβαια!

«Kαι ο δράκοντας οργίστηκε ενάντια στη γυναίκα, και πήγε να κάνει πόλεμο με τους υπόλοιπους από το σπέρμα της, που τηρούν τις εντολές του Θεού και έχουν τη μαρτυρία του Ιησού Χριστού» (Αποκάλυψη 12:17).

Θα μελετήσουμε περισσότερα για τους ανθρώπους του Θεού στη γη σήμερα στη μελέτη για το Πιστό Υπόλοιπο.

 11. Πώς θα τελειώσει η μεγάλη διαμάχη;

Παρόλο που ο Ιησούς Χριστός κέρδισε τον πόλεμο στον σταυρό, η διαμάχη συνεχίζεται καθώς ο Θεός δίνει την ευκαιρία στην ανθρωπότητα να μετανοήσει. Αλλά αυτό δεν θα συνεχιστεί για πάντα. Σύντομα η ιστορία της γης όπως την ξέουμε, θα τελειώσει με τη Δευτέρα Παρουσία του Χριστού (βλ. τη σχετική μελέτη).

Αλλά η μεγάλη διαμάχη θα τελειώσει πλήρως όταν ο Σατανάς, η αμαρτία και οι αμαρτωλοί τελειώσουν και όλα θα αποκατασταθούν στην αρχική τελειότητα και ομορφιά τους. Αυτό θα συμβεί μετά τη χιλιετία.

«Είδα έναν καινούργιο ουρανό και μία καινούργια γη· επειδή, ο πρώτος ουρανός και η πρώτη γη παρήλθε· και η θάλασσα δεν υπάρχει πλέον. Kαι εγώ ο Ιωάννης είδα την άγια πόλη, την καινούργια Ιερουσαλήμ, που κατέβαινε από τον Θεό, από τον ουρανό, ετοιμασμένη σαν νύφη στολισμένη για τον άνδρα της. Kαι άκουσα μία δυνατή φωνή από τον ουρανό, που έλεγε: Δέστε, η σκηνή του Θεού μαζί με τους ανθρώπους, και θα σκηνώσει μαζί τους, και αυτοί θα είναι λαοί του, και αυτός ο Θεός θα είναι μαζί τους ο Θεός τους… Ο Θεός θα εξαλείψει κάθε δάκρυ από τα μάτια τους, και ο θάνατος δεν θα υπάρχει πλέον· ούτε πένθος ούτε κραυγή ούτε πόνος δεν θα υπάρχουν πλέον· επειδή, τα πρώτα παρήλθαν» (Αποκάλυψη 21:1-4).

12. Η μεγάλη διαμάχη κερδίθηκε – πως μπορώ να είμαι κι εγώ με τους νικητές;

«Μετανοήστε, και κάθε ένας από σας ας βαπτιστεί στο όνομα του Ιησού Χριστού, σε άφεση αμαρτιών· και θα λάβετε τη δωρεά του Αγίου Πνεύματος· επειδή, η υπόσχεση είναι προς εσάς και προς τα παιδιά σας, και προς όλους εκείνους που είναι μακριά, όσους θα προσκαλέσει ο Κύριος ο Θεός μας» (Πράξεις 2:38-39).

Τι σημαίνουν αυτά για μένα;

Είμαι ευγνώμων στο Θεό. Αν και αμαρτήσαμε, ο Θεός δεν μας άφησε μόνους. Μέσω του Αγίου Πνεύματος καλεί τους αμαρτωλούς να έρθουν κοντά Του.

Ο Θεός σύντομα θα αποκαταστήσει τα πάντα. Η μεγάλη διαμάχη θα τελειώσει. Ο Θεός είναι ήδη ο νικητής. Επιλέγω να είμαι μαζί Του.

Επιστροφή στην αρχική σελίδα.

Επιστροφή στην ενότητα Βασικές Διδασκαλίες.