Η γέννηση του Χριστού – τον κατάλληλο καιρό

Η γέννηση του Χριστού έγινε τον κατάλληλο καιρό.

Προφητείες - η Προφητεία των 70 Εβδομάδων

Προφητείες – η Προφητεία των 70 Εβδομάδων

Ο απόστολος Παύλος γράφει: «Όταν, όμως, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, ο Θεός εξαπέστειλε τον Yιό του, ο οποίος γεννήθηκε από γυναίκα» (προς Γαλάτας 4:4).

Σε δύο σχετικά άρθρα είδαμε ότι η γέννηση του Χριστού έγινε μάλλον το 4 π.Χ. το φθινόπωρο. Η γέννησή Του δεν ήταν απρόσμενο γεγονός. Ήδη στον Κήπο της Εδέμ ο Θεός είχε πει ότι θα ερχόταν ο Σωτήρας. Και ανά τους αιώνες διάφοροι προφήτες είχαν προφητεύσει για τον ερχομό του Χριστού δίνοντας μέχρι και μικρές λεπτομέρειες για τη ζωή Του αιώνες πριν καν γεννηθεί! Μάλιστα, η πιο εντυπωσιακή από τις προφητείες, προφήτεψε με ακρίβεια σημαντικές στιγμές στη ζωή Του.

Οι άνθρωποι του Θεού περίμεναν το Σωτήρα για αιώνες. Αλλά ο Θεός έχει το δικό Του χρονοδιάγραμμα και κανείς δεν το αναιρεί. Ο Θεός επέλεξε την κατάλληλη στιγμή. Ο λαός Ισραήλ, εκλεγμένος για να είναι φως στα έθνη, ήταν βουτηγμένος στην τυπολατρία και τις ανθρώπινες παραδόσεις και το φως του κινδύνευε να σβήσει.

Τα ειδωλολατρικά έθνη είχαν κουραστεί από τις πατροπαράδοτες θρησκείες και αναζητούσαν κάτι καινούριο. Ο κόσμος της Μεσογείου ήταν κάτω από μία ενιαία διακυβέρνηση, της Ρώμης, και υπήρχε μια ευρέως διαδεδομένη γλώσσα που μιλιούνταν σε μεγάλο μέρος της Ανατολικής Μεσογείου, τα ελληνικά. Το έδαφος ήταν πρόσφορο, και το ρολόι του ουρανού σημάνει την ώρα.

Στο πλήρωμα του χρόνου λοιπόν έγινε η γέννηση του Χριστού.

Η μητέρα του Χριστού
Μαρία - Η Μητέρα του Χριστού

Μαρία – Η Μητέρα του Χριστού

Η μητέρα του Χριστού ήταν η Μαριάμ, ή αλλιώς Μαρία. Ήταν νέα σε ηλικία, παρθένα, και αρραβωνιασμένη με τον Ιωσήφ. Η Μαρία έμενε στη Ναζαρέτ, πόλη της Γαλιλαίας. Εκεί εμφανίστηκε ο άγγελος Γαβριήλ και της είπε ότι αν και παρθένα, θα έμενε έγκυος από το Άγιο Πνεύμα, όπως και έγινε.

Όταν ο Ιωσήφ έμαθε ότι η Μαρία ήταν έγκυος, σκέφτηκε πως είχε συνάψει σχέση και αποφάσισε να χωρίσει. Το να μείνει έγκυος μία αρραβωνιασμένη κοπέλα εκτός γάμου ήταν ανεπίτρεπτο και θα μπορούσε να οδηγήσει στον εξευτελισμό της, ή ακόμη και σε θάνατο. Ο Ιωσήφ που ήταν δίκαιος και καλός άνθρωπος, δεν ήθελε να την διαπομπεύσει και αποφάσισε να διαλύσει τον αρραβώνα κρυφά.

Τότε εμφανίστηκε ο Γαβριήλ και στον Ιωσήφ και του εξήγησε τη Θεϊκή προέλευση του βρέφους που θα γεννούσε η Μαρία. Έτσι, ο Ιωσήφ και η Μαρία παντρεύτηκαν.

Γέννηση του Χριστού – η απογραφή

Εκείνο τον καιρό ο Καίσαρας Αύγουστος διέταξε να γίνει απογραφή. Ο Ιωσήφ και η Μαρία ήταν και οι δύο απόγονοι του Δαβίδ και έτσι ξεκίνησαν για την Βηθλεέμ, την πόλη του Δαβίδ, για να απογραφούν. Από τη Ναζαρέτ στη Βηθλεέμ είναι περίπου 120 χιλιόμετρα. Όχι πολύ μακριά, αλλά σίγουρα δύσκολη διαδρομή για την Μαρία που ήταν ετοιμόγεννη και ταξίδευε με τον Ιωσήφ με τα πόδια ή με γαϊδουράκι.

Όταν έφτασαν στη Βηθλεέμ τα πανδοχεία όμως ήταν γεμάτα. Το φθινόπωρο υπήρχε η γιορτή της Σκηνοπηγίας όπου πλήθη συνέρρεαν στην Ιερουσαλήμ. Καθώς η Βηθλεέμ είναι σχεδόν προάστιο της Ιερουσαλήμ, πολλοί επέλεγαν να μείνουν εκεί.

Γέννηση του Χριστού – στη φάτνη
Φάτνη

Φάτνη

Αφού δεν βρήκαν χώρο σε πανδοχείο έμειναν σε φάτνη. Φάτνη είναι είτε ο στάβλος στον οποίου διανυκτερεύουν τα ζώα, είτε το παχνί όπου έβαζαν την τροφή για τα ζώα.
Δεν είναι απίστευτο; Η γέννηση του Χριστού σε φάτνη! Ο Υιός του Θεού, κυρίαρχος του σύμπαντος, να γεννηθεί σε μία φάτνη!

Οι βοσκοί
Βοσκοί

Βοσκοί

Εκείνο το βράδυ μια ομάδα βοσκών έβοσκαν τα πρόβατά τους στους λόφους της Βηθλεέμ. Τότε εμφανίστηκε ένας άγγελος και τους ανακοίνωσε τη γέννηση του Σωτήρα. Γιατί στους βοσκούς; Ίσως επειδή αυτοί ήταν έτοιμοι να ακούσουν τα νέα και να προσκυνήσουν το βρέφος Ιησού, όπως και έκαναν.

Γέννηση του Χριστού – το άστρο

Αμέσως μετά ο άγγελος ανέβηκε στο μεσουράνημα και μαζί με πλήθος αγγέλων έψαλλαν το χαρμόσυνο άγγελμα:| «Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία» δηλαδή «Δόξα στο Θεό στον ουρανό και στη γη ειρήνη και στους ανθρώπους ευδοκία (καλή πρόθεση)». Αυτό ήταν το άστρο που οδήγησε αργότερα τους τρεις μάγους στη Βηθλεέμ.

Βηθλεέμ - Εκκλησία της Γέννησης

Βηθλεέμ – Εκκλησία της Γέννησης

Πόσο καιρό έμειναν στη φάτνη δε γνωρίσουμε. Μάλλον όχι πολύ. Καθώς η γιορτή της Σκηνοπηγίας τελείωσε και τα πλήθη άρχισαν να επιστρέφουν στα σπίτια τους, σίγουρα ο Ιωσήφ, σαν καλός σύζυγος που ήταν, θα βρήκε κάπου να μείνει η οικογένειά του.

Οι τρεις μάγοι

Στη μεταξύ, τρεις σοφοί μακριά στην ανατολή, είδαν το ιδιαίτερο άστρο που έλαμψε πάνω από τη Βηθλεέμ, την ομάδα αγγέλων που έψαλε από χαρά. Γνωρίζοντας τις προφητείες του Βαλαάμ και του Δανιήλ, αναγνώρισαν ότι το αστέρι ήταν σημάδι της γέννησης του Χριστού.

Αφού έκαναν τις κατάλληλες ετοιμασίες, ξεκίνησαν το μακρινό ταξίδι για την Ιερουσαλήμ. Εύκολο σίγουρα δεν ήταν. Οι μάγοι ήταν εκπρόσωποι της άρχουσας τάξης της Περσίας/Βαβυλωνίας. Ως πλούσιοι θα ήταν στόχος για ληστές οπότε σίγουρα θα ταξίδεψαν με την κατάλληλη (ένοπλη;) συνοδεία. Το ταξίδι τους θα μπορούσε να προκαλέσει την προσοχή και ανησυχία των ρωμαϊκών αρχών. Τι δουλειά έχουν στην επικράτειά της αυτοί οι ξένοι επιφανείς ταξιδιώτες;

Οι μάγοι τα αψήφησαν όλα. Η επιθυμία τους να δουν και να προσκυνήσουν το Σωτήρα του κόσμου τους έκανε να μην σκεφτούν ούτε έξοδα ούτε δυσκολίες και κινδύνους.

Στην Ιερουσαλήμ – ο Ηρώδης
Ηρώδης

Ηρώδης

Μετά από μακρύ ταξίδι, οι μάγοι και οι συνοδοί τους έφτασαν στην Ιερουσαλήμ. Μη γνωρίζοντας που να πάνε, ρώτησαν τον βασιλιά Ηρώδη. Σίγουρα αυτός θα ήξερε για το νέο βασιλιά που μόλις είχε γεννηθεί.
Ο Ηρώδης όχι μόνο δεν ήξερε αλλά μόλις το έμαθε θορυβήθηκε. Στυγνός και αμείλικτος όπως ήταν, αποφάσισε να σκοτώσει το βρέφος Ιησού για να μην κινδυνέψει ο θρόνος του. Καθώς όμως δεν ήξερε που να βρει το βρέφος, ρώτησε τους θεολόγους του που ήταν προφητευμένο να γεννηθεί ο Σωτήρας. Αμέσως του απάντησαν, «στη Βηθλεέμ».

Τι ειρωνεία. Οι θεολόγοι της εποχής ήξεραν πολύ καλά τις προφητείες για τον Χριστό, αλλά κανείς τους δεν πήγε να τον προσκυνήσει. Μόνο οι αγράμματοι βοσκοί και οι τρεις μάγοι, ξένοι από πολύ μακριά.

Ο Ηρώδης έδωσε την πληροφορία στους μάγους και τους ξεπροβόδισε ευγενικά με την ελπίδα να γυρίσουν να του πουν που ακριβώς θα έβρισε το βρέφος.

Γέννηση του Χριστού – σμύρνα, χρυσός, και λιβάνι

Οι μάγοι όντως πήγαν. Τους οδήγησε το άστρο. Προσκύνησαν τον Χριστό και του έδωσε τα δώρα τους, σμύρνα, χρυσό, και λιβάνι. Αλλά πριν επιστρέψουν στον Ηρώδη, ο Θεός σε όνειρο τους είπε να φύγουν από άλλο δρόμο.

Γέννηση του Χριστού – η σφαγή των νηπίων
Η Σφαγή των Νηπίων - Πίνακας του Ρούμπενς

Η Σφαγή των Νηπίων – Πίνακας του Ρούμπενς

Όταν ο Ηρώδης κατάλαβε ότι οι μάγοι δεν θα γύριζαν, έστειλα τους στρατιώτες του στη Βηθλεέμ και έσφαξαν όλα τα αγόρια από δύο χρονών και κάτω.
Πόσα αγοράκια σφάχθηκαν; Κάποιες παραδόσεις αναφέρουν 14.000 και άλλες μέχρι και 144.000. Και οι δύο αριθμοί είναι υπερβολικοί. Η Βηθλεέμ ήταν μία μικρή κωμόπολη, ίσως μεγάλο χωριό. Αν υποθέσουμε ότι είχε 3.000 κατοίκους, τότε θα υπήρχαν λιγότερα από 50 αγόρια κάτω των δύο ετών. Αυτός είναι ίσως και ο λόγος που άλλες ιστορικές πηγές έξω από τα ευαγγέλια δεν αναφέρουν τη σφαγή των νηπίων.

Αλλά η σφαγή είναι σίγουρα συμβατή με αυτά που γνωρίζουμε για τον Ηρώδη, ο οποίος σκότωνε οποιονδήποτε θεωρούσε ανταγωνιστή του για το θρόνο, ακόμη και τα ίδια του τα παιδιά. Οπότε δεν χρειάζεται να αμφισβητούμε καθόλου για την ιστορικότητα αυτού του φρικτού περιστατικού.

Παρεμπιπτόντως, αυτή ήταν μία από της πολλές φορές που ο διάβολος με διάφορα τεχνάσματα και χρησιμοποιώντας κακούς ανθρώπους προσπάθησε να σκοτώσει τον Ιησού Χριστό. Ήξερε ότι αν ο Χριστός εκπλήρωνε την αποστολή Του, θα σήμανε και το τέλος της κυριαρχίας του διαβόλου, και το τέλος του ίδιου του διαβόλου. Πράγματι, ο Χριστός εκπλήρωσε την αποστολή Του στο πλήρες, ο διάβολος νικήθηκε, και τώρα περιμένει το τέλος του.

Ο Ιωσήφ και η Μαρία στην Αίγυπτο

Επιστρέφουμε στο βρέφος Ιησού. Ενώ ο Ηρώδης έστελνε τους στρατιώτες του στη Βηθλεέμ, άγγελος προειδοποίησε τον Ιωσήφ να πάρει τη Μαρία και τον Ιησού και να φύγουν. Όπως και έκαναν και πήγαν στην Αίγυπτο.

Επίλογος

Έχουν περάσει 2000 και πλέον χρόνια από την ημέρα που γεννήθηκε ο Χριστός. Σήμερα ο κόσμος γιορτάζει τη γέννηση του Χριστού τα Χριστούγεννα αν και ο ίδιος ποτέ δεν το ζήτησε. Η γέννηση, η άμωμη ζωή Του, ο θάνατός Του για τις αμαρτίες μας, και η ανάστασή Του, σήμαναν τη νίκη του ενάντια στον διάβολο και την αμαρτία.

Ο Χριστός είναι Θριαμβευτής. Και η υπόσχεση που δίνει είναι ότι όποιος πιστέψει σε Αυτόν θα έχει ζωή αιώνια. Εσύ φίλε πιστεύεις στον Χριστό; Τον έχεις αποδεχθεί ως Σωτήρα και Κύριο; Αν όχι, μην αργείς, κάνε το τώρα.

Πες μας τη γνώμη σου για αυτό το άρθρο.